امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) و نهج‌البلاغه (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
 
(۲ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۱ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
[[پرونده:Ketab158.jpg|بندانگشتی|امیرالمومنین علیه‌السلام و نهج البلاغه (عطاردی)]]
+
[[پرونده:Ketab158.jpg|240px|بندانگشتی]]
 +
کتاب '''«امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) و نهج‌البلاغه»'''، تألیف [[عزیزالله عطاردی|عزیزالله عطاردى]] (۱۳۰۷-۱۳۹۳ ش) به زبان فارسى است. این اثر در واقع، مقدمه‌اى بر شرح کتاب شریف «[[نهج البلاغة|نهج‌البلاغه]]» از سوی مؤلف است. وی در این کتاب، به معرفى شخصیت [[امیرالمومنین|امیرالمؤمنین]] علیه‌السلام، شرح حال [[شریف‌الرضی، محمد بن حسین|سید رضى]]، و شناسایی خطبه‌ها، جمع‌کنندگان، راویان، شارحان و مترجمان نهج‌البلاغه، و پاسخ به شبهات پیرامون آن پرداخته است.
  
 +
==محتوای کتاب==
  
 +
مقصود مرحوم عطاردی از تألیف کتاب حاضر این بوده که خوانندگانِ این شرح، نخست از سیر زندگانى [[امیرالمؤمنین]] و فضائل و مناقب آن بزرگوار اطلاعاتى بدست آورند و بعد هم از تألیف [[نهج البلاغة|نهج‌البلاغه]] و حالات مؤلف آن ([[سید رضی]]) و نحوه جمع‌آورى خطبه‌ها و سخنان آن حضرت و شروح آن مطالبى بدست آورند.
  
== معرفى اجمالى ==
+
از این رو مؤلف در این کتاب، به شرح حال مختصرى از [[امام على]] علیه‌السلام و فضائل و مناقب و خصوصیات آن حضرت پرداخته است.
  
 +
در ادامه بحثى در مورد خطبه‌هاى امیرالمؤمنین(ع) آمده و کسانى که خطبه‌هاى آن حضرت را مى‌نوشتند و یا حفظ مى‌کردند و با یکدیگر مقابله مى‌نمودند، و کسانى که خطبه‌ها و سخنان ایشان را جمع کردند و در مجموعه‌ها گرد آوردند، از آغاز تا زمان [[شریف‌الرضی، محمد بن حسین|سید رضى]]، را معرفى نموده است.
  
'''امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) و نهج‌البلاغه'''، اثر [[عطاردی قوچانی، عزیزالله|عزيزالله عطاردى]] است كه به زبان فارسى در عصر حاضر نوشته شده است. در واقع اين كتاب مدخل و مقدمه‌اى است كه بر شرح جامعى كه مؤلف مى‌خواسته، بنويسد و نظر وى از تألیف اين كتاب اين است كه خوانندگان اين شرح نخست از سير زندگانى اميرالمؤمنين و فضائل و مناقب آن بزرگوار اطلاعاتى بدست آورند و بعد هم از تألیف نهج‌البلاغه و حالات مؤلف آن و نحوه جمع‌آورى خطبه‌ها و سخنان آن حضرت و شروح آن مطالبى بدست آورند.
+
در بخشى از کتاب، راویان نهج‌البلاغه در قرن پنجم و ششم هجری و نام افرادى که [[اجازه (علم الحدیث)|اجازه]] نقل آن را از مؤلف نهج‌البلاغه دریافت کرده‌اند، را ذکر مى‌کند.
  
== ساختار كتاب ==
+
همچنین به مقابله متن نهج‌البلاغه با [[نسخه خطی|نسخه‌هاى خطى]] کهن از قرن پنجم و ششم هجری که در کتاب‌خانه‌هاى [[ایران]] و خارج نگهدارى مى‌شوند، پرداخته است.
  
 +
در قسمتى دیگر از این کتاب، پاسخ‌هایى به شبهات وارده درباره نهج‌البلاغه و ردّ اعتراضات مخالفان و معاندان و مغرضان پیرامون موضوعات آن کتاب شریف، داده است.
  
پس از ذكر مقدمه از طرف مؤلف پيرامون هدف از تهيه اين كتاب، ساختار كلى كتاب چنين است، كتاب در چند بخش مختلف به معرفى شخصيت اميرالمؤمنين، خطبه‌ها، جمع‌كنندگان، راويان و مقابله متن نهج‌البلاغه، پاسخ به شبهات و فهرست جامعى از شارحان و مترجمان و بالاخره شرح حال [[شریف‌الرضی، محمد بن حسین|سيد رضى]] پرداخته است.
+
مؤلف همچنین فهرستى جامع از شارحان و مترجمان کتاب گران‌قدر نهج‌البلاغه ارائه داده است که از قرن ششم تا زمان حاضر مى‌باشند و به معرفى مختصرى از آنان و کتابشان پرداخته است.
  
== گزارش محتوا ==
+
و در پایان، شرح حال [[شریف‌الرضی، محمد بن حسین|سید رضى]] و شخصیت علمى و ادبى و اجتماعى او و اساتید و شاگردان و آثار علمى و تألیفات وى را معرفى نموده است.  
 
+
==منابع==
 
+
* ویکی نور
مؤلف مى‌گويد، قبل از اين كه شروع به نوشتن شرح نهج‌البلاغه نمايم لازم ديدم كه چندين عمل را به عنوان مقدمه انجام دهم. كتاب حاضر به عنوان مقدمه است كه بر شرح آقاى عطاردى بر كتاب نهج‌البلاغه نوشته است.
+
[[رده:کتابهای با موضوع امام علی علیه السلام]]
 
+
[[رده:کتابهای با موضوع نهج البلاغه]]
وى در اين كتاب به شرح حال مختصرى از على بن ابيطالب و فضائل و مناقب و خصوصيات آن حضرت پرداخته، در ادامه بحثى در مورد خطبه‌هاى [[امام على(ع)|امیرالمؤمنین(ع)]] كسانى كه خطبه‌هاى آن حضرت را مى‌نوشتند و يا حفظ مى‌كردند و با يكديگر مقابله مى‌نمودند.
+
[[رده:نهج البلاغه]]
 
 
همچنين كسانى كه خطبه‌هاى حضرت را جمع كردند و سخنان آن جناب را در مجموعه‌ها گرد آوردند، از آغاز تا زمان [[شریف‌الرضی، محمد بن حسین|سيد رضى]]، را معرفى نموده است.
 
 
 
در بخشى از كتاب راويان نهج‌البلاغه در قرن پنجم و ششم و نام افرادى كه اجازه نقل آن را از مؤلف نهج‌البلاغه دريافت كرده‌اند، را ذكر مى‌كند.
 
 
 
به مقابله متن و نهج‌البلاغه با نسخه‌هاى كهن از قرن پنجم و ششم كه در كتاب‌خانه‌هاى ايران و خارج نگهدارى مى‌شوند، پرداخته است.
 
 
 
در قسمتى ديگر از اين كتاب، پاسخ‌هايى به شبهات وارده درباره نهج‌البلاغه و رد اعتراضات مخالفان و معاندان و كج انديشان و مغرضان پيرامون موضوعات آن كتاب شريف، داده است.
 
 
 
همچنين فهرستى جامع از شارحان و مترجمان كتاب گران‌قدر نهج‌البلاغه ارائه داده است كه از قرن ششم تا زمان حاضر مى‌باشند و به معرفى مختصرى از آنان و كتابشان پرداخته است.
 
 
 
در ادامه شرح حال [[شریف‌الرضی، محمد بن حسین|سيد رضى]] و شخصيت علمى و ادبى و اجتماعى او و اساتيد و شاگردا و آثار علمى و تأليفات وى را معرفى نموده است.
 
 
 
به علاوه به معرفى نسخه‌هاى خطى نهج‌البلاغه در قرن پنجم و ششم پرداخته است.
 
 
 
== وضعيت كتاب ==
 
 
 
 
 
فهرستى از مطالب كتاب در پايان آن ذكر شده است.
 
 
 
== منابع مقاله ==
 
 
 
متن و مقدمه كتاب
 
 
 
 
 
 
 
== منبع ==
 
ویکی نور
 

نسخهٔ کنونی تا ‏۷ ژوئن ۲۰۲۴، ساعت ۱۱:۳۸

Ketab158.jpg

کتاب «امیرالمؤمنین (علیه‌السلام) و نهج‌البلاغه»، تألیف عزیزالله عطاردى (۱۳۰۷-۱۳۹۳ ش) به زبان فارسى است. این اثر در واقع، مقدمه‌اى بر شرح کتاب شریف «نهج‌البلاغه» از سوی مؤلف است. وی در این کتاب، به معرفى شخصیت امیرالمؤمنین علیه‌السلام، شرح حال سید رضى، و شناسایی خطبه‌ها، جمع‌کنندگان، راویان، شارحان و مترجمان نهج‌البلاغه، و پاسخ به شبهات پیرامون آن پرداخته است.

محتوای کتاب

مقصود مرحوم عطاردی از تألیف کتاب حاضر این بوده که خوانندگانِ این شرح، نخست از سیر زندگانى امیرالمؤمنین و فضائل و مناقب آن بزرگوار اطلاعاتى بدست آورند و بعد هم از تألیف نهج‌البلاغه و حالات مؤلف آن (سید رضی) و نحوه جمع‌آورى خطبه‌ها و سخنان آن حضرت و شروح آن مطالبى بدست آورند.

از این رو مؤلف در این کتاب، به شرح حال مختصرى از امام على علیه‌السلام و فضائل و مناقب و خصوصیات آن حضرت پرداخته است.

در ادامه بحثى در مورد خطبه‌هاى امیرالمؤمنین(ع) آمده و کسانى که خطبه‌هاى آن حضرت را مى‌نوشتند و یا حفظ مى‌کردند و با یکدیگر مقابله مى‌نمودند، و کسانى که خطبه‌ها و سخنان ایشان را جمع کردند و در مجموعه‌ها گرد آوردند، از آغاز تا زمان سید رضى، را معرفى نموده است.

در بخشى از کتاب، راویان نهج‌البلاغه در قرن پنجم و ششم هجری و نام افرادى که اجازه نقل آن را از مؤلف نهج‌البلاغه دریافت کرده‌اند، را ذکر مى‌کند.

همچنین به مقابله متن نهج‌البلاغه با نسخه‌هاى خطى کهن از قرن پنجم و ششم هجری که در کتاب‌خانه‌هاى ایران و خارج نگهدارى مى‌شوند، پرداخته است.

در قسمتى دیگر از این کتاب، پاسخ‌هایى به شبهات وارده درباره نهج‌البلاغه و ردّ اعتراضات مخالفان و معاندان و مغرضان پیرامون موضوعات آن کتاب شریف، داده است.

مؤلف همچنین فهرستى جامع از شارحان و مترجمان کتاب گران‌قدر نهج‌البلاغه ارائه داده است که از قرن ششم تا زمان حاضر مى‌باشند و به معرفى مختصرى از آنان و کتابشان پرداخته است.

و در پایان، شرح حال سید رضى و شخصیت علمى و ادبى و اجتماعى او و اساتید و شاگردان و آثار علمى و تألیفات وى را معرفى نموده است.

منابع

  • ویکی نور