قفال مروزی

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو

«ابوبکر عبدالله مروزی خراسانی» مشهور به «قفّال مروزی» (۴۱۷-۳۲۷ ق)، فقیه شافعى مذهب در قرن پنجم قمری است. فتاوا و گفته‌هاى او در مجموعه‌ای به نام «فتاوی القفال» گرد آمده است.

نام کامل عبدالله مروزی خراسانی
زادروز ۳۲۷ قمری
زادگاه مرو
وفات ۴۱۷ قمری
مدفن سجستان

Line.png

اساتید

ابوزید فاشانى مروزى، خلیل بن احمد سجزى،...

شاگردان

محمد بن عبدالملک مسعودى، حسین بن شعیب سنجى مروزى، عبدالرحمان بن محمد مروزى،...

آثار

فتاوی القفال، شرح فروع محمد بن حداد مصرى،...

زندگی‌نامه

عبدالله مروزی اهل مرو بود و به قفل‌سازى اشتغال داشت، از این رو به «قفّال» مشهور شد. چون به سى سالگى رسید، به فراگیرى علوم اسلامى روى آورد. وى فقه را از ابوزید فاشانى مروزى آموخت و از او و از خلیل بن احمد سجزى حدیث شنید.

قفّال مروزی در فقه و تقوا مشهور زمان خود بود و در ترویج مذهب شافعى زحمت بسیارى کشید و مرجع استفاده بسیارى از بزرگان شد، که هر یک توانستند علوم را در اطراف پراکنده سازند. ابوعبدالله محمد بن عبدالملک مسعودى و ابوعلى حسین بن شعیب سنجى مروزى و ابوالقاسم عبدالرحمان بن محمد بن فوران مروزى از وى فقه آموختند.

قفال مروزی شیخ شافعى‌ها در خراسان و صاحب طریقه‌ى خراسانیین بود. او در سال ۴۱۷ قمری در سجستان درگذشت و قبرش در آنجا زیارتگاه است.

آثار

برخی از آثار قفال عبارتند از:

  • «فتاوی القفال»، مجموعه فتاوای فقهی قفال مروزی است که توسط برخی از علمای شافعی، از مهم‌ترین و مشهورترین فتاوای موجود از قفال، پس از مرگ وی، به دلیل فواید فراوانی که در آن وجود دارد، گردآوری شده است. این کتاب دارای مجموعا ۳۴۹ فتوا و مسئله فقهی است که در قالب ابواب فقهی تقسیم‌بندی شده است. کتاب‌ها و تصنیفات فراوانی به فتاوای نقل‌شده در این کتاب اعتماد کرده و از آن استفاده کرده‌اند، که این امر نشان از اهمیت کتاب حاضر دارد.
  • «شرح فروع محمد بن الحداد المصرى»، در فقه.

منابع

  • اثرآفرینان، انجمن مفاخر فرهنگی، ج۴، ص۳۶۴.
  • "فتاوی القفال"، ویکی نور.