ولادت امام هادی علیه السلام

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو

تقویم هجری قمری

روز واقعه:15 ذی الحجه
سال ۲۱۲ هجری قمری

امام علی بن محمد علیه‌السلام که لقب‌هایش هادی، نقی، نجیب، مرتضی، ناصح، عالم، مؤتمن، منتجب و طیب است، امام دهم شیعیان می‌باشد. امام هادی علیه‌السلام مُکنّی به "ابوالحسن" است و علاوه بر آن حضرت، سه تن از امامان معصوم دیگر یعنی امام علی علیه‌السلام، امام کاظم علیه‌السلام و امام رضا علیه‌السلام نیز دارای این کنیه می‌باشند. ولیکن برای تمییز و تعیین هر یک از آنان، کنیه "ابوالحسن" به طور مطلق، برای امام علی علیه‌السلام قرار داده شد و به امام کاظم "ابوالحسن اول"، به امام رضا "ابوالحسن ثانی" و امام هادی "ابوالحسن ثالث" گفته می‌شود.[۱]

پدر بزرگوارش امام محمدتقی علیه‌السلام، معروف به جوادالائمه علیه‌السلام، امام نهم شیعیان است که با شش واسطه به امام علی علیه‌السلام می‌رسد. و مادر امام هادی علیه‌السلام، بانویی شریف و نجیب به نام "سمانه مغربیه" است، که امام علی‌النقی علیه‌السلام در شأن وی فرمود: مادرم به حق من عارف و از بهشتیان است و شیطان سرکش به او نزدیک نمی‌شود و مکر جباران به وی اصابت نمی‌کند. او در پناه خدایی است که نمی‌خوابد و مادر صدیقان و صالحان را به خود وانمی‌گذارد.[۲]

میلاد مسعود امام هادی علیه‌السلام در قریه "صُریا" واقع در سه مایلی مدینه منوره واقع گردید. درباره تاریخ تولد امام هادی علیه‌السلام اتفاق نظری میان مورخان و سیره‌نویسان نیست؛ برخی از آنان، تاریخ تولدش را پانزده ذی الحجه و برخی دیگر دوم رجب ذکر کرده‌اند.

همچنین درباره سال تولدش، برخی سال ۲۱۲ و برخی دیگر سال ۲۱۴ قمری را بیان کردند.[۳] اما قول معروف و مشهور شیعه همان نیمه ذی الحجه سال ۲۱۲ قمری است و بدین جهت این روز را به خاطر میلاد مبارک آن حضرت، گرامی می‌دارند.

پانویس

  1. منتهی الآمال، شیخ عباس قمی، ج ۲، ص ۳۶۱؛ وقایع ألایام، شیخ عباس قمی، ص ۲۹۶.
  2. منتهی الآمال، ج ۲، ص ۳۶۱.
  3. الکافی، شیخ کلینی، ج ۱، ص ۴۹۷؛ الارشاد، شیخ مفید، ص ۶۳۵؛ کشف الغمه، علی بن عیسی اربلی، ج ۳، ص ۲۳۰؛ منتهی الآمال، ج ۲، ص ۳۶۱.

منابع

  • مؤسسه تبیان، نرم‌افزار دایرة‌المعارف چهارده معصوم علیهم‌السلام.

منابع بیشتر: