ورود امام جواد به بغداد به درخواست معتصم: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
(یک نسخهٔ میانیِ همین کاربر نمایش داده نشده است)
سطر ۱: سطر ۱:
{{تقویم|روز= 28 محرم|سال= سال 220 هجری قمری}}  
+
{{تقویم|روز= 28 محرم|سال= سال ۲۲۰ هجری قمری}}  
  
[[امام جواد علیه السلام|امام محمدتقي]] علیه‌السلام، معروف به [[جوادالائمه]] و امام نهم [[شيعيان]] در طول عمر بابركت و كوتاه مدت خويش، دو بار به [[بغداد]] مسافرت نمود و هر دو بار مصادف با [[ماه محرم]] بود. بار نخست، بنا به دعوت [[مأمون عباسی]] (پس از [[شهادت]] [[امام رضا]] علیه‌السلام در خراسان و بازگشت مأمون به بغداد) در محرم سال 215 قمري وارد بغداد شد و در همان هنگام مأمون در صدد تجهيز نيروي عظيم نظامي براي نبرد با روميان برآمده بود.
+
[[امام جواد علیه السلام|امام محمدتقی]] علیه‌السلام، معروف به «جوادالائمه» و امام نهم [[شیعیان]]، در طول عمر بابرکت و کوتاه مدت خویش، دو بار به [[بغداد]] مسافرت نمود و هر دو بار مصادف با [[ماه محرم]] بود.  
  
مأمون در همان سفر، علي‌رغم مخالفت بسياري از بزرگان [[بني‌عباس]]، دختر خود [[ام‌الفضل]] را به عقد [[ازدواج]] امام محمدتقي علیه‌السلام درآورد و آن امام همام را بر ساير بزرگان عباسي و علوي ترجيح داد و بر مقام و منزلتش افزود. بار دوم، بنا به دعوت [[معتصم عباسی]] به اكراه و اجبار وارد بغداد شد و ورود وي به دارالخلافه، مصادف بود با دو روز مانده به آخر محرم سال 220 قمري.
+
بار نخست، بنا به دعوت [[مأمون عباسی]] (پس از [[شهادت امام رضا]] علیه‌السلام در [[خراسان]] و بازگشت مأمون به بغداد) در محرم سال ۲۱۵ قمری وارد بغداد شد و در همان هنگام مأمون در صدد تجهیز نیروی عظیم نظامی برای [[لشکرکشی مأمون عباسی به سرزمین روم|نبرد با رومیان]] برآمده بود. مأمون در همان سفر، علی‌رغم مخالفت بسیاری از بزرگان [[بنی‌عباس]]، دختر خود ام‌الفضل را به عقد [[ازدواج]] امام جواد علیه‌السلام درآورد و آن امام همام را بر سایر بزرگان عباسی و [[علویان|علوی]] ترجیح داد و بر مقام و منزلتش افزود.  
  
معتصم عباسي گرچه در ظاهر نسبت به آن حضرت، اظهار علاقه و محبت مي‌كرد و مقامش را گرامي مي‌داشت، وليكن در باطن امام محمدتقي علیه‌السلام و تمامي خاندان عصمت و [[اهل بيت]] علیهم‌السلام و شيعيانشان را دشمن خود مي‌دانست و با بهانه‌هايي واهي، محدوديت‌هاي تازه‌اي براي آنان قائل مي‌شد.
+
اما بار دوم، بنا به خواست [[معتصم عباسی]] به اکراه و اجبار وارد بغداد شد و ورود وی به دارالخلافه، مصادف بود با دو روز مانده به آخر محرم سال ۲۲۰ قمری.
  
وي، پس از ده ماه تحمل وجود شريف [[امام جواد]] علیه‌السلام، همسرش ام‌الفضل را به كشتن آن امام معصوم علیه‌السلام تحريك كرد و بدست اين زوجه بي‌وفا، وي را مسموم و در آخرين روز [[ذی القعده]] سال 220 قمري به شهادت رسانيد.<ref> نك: [[الارشاد]] ([[شيخ مفيد]])، ص 615 و ص 634؛ [[بحارالانوار]] ([[علامه مجلسی]])، ج 50، ص 2؛ [[كشف الغمه]] ([[علي بن عيسي اربلي]])، ج 3، ص 186؛ [[منتهي الآمال]] ([[شیخ عباس قمی]])، ج 2، ص 324.</ref>
+
معتصم عباسی گرچه در ظاهر نسبت به آن حضرت، اظهار علاقه و محبت می‌کرد و مقامش را گرامی می‌داشت، ولیکن در باطن، امام جواد علیه‌السلام و تمامی خاندان [[اهل بیت]] علیهم‌السلام و شیعیانشان را دشمن خود می‌دانست و با بهانه‌هایی واهی، محدودیت‌های تازه‌ای برای آنان قائل می‌شد.
  
 +
[[معتصم]]، پس از ده ماه تحمل وجود شریف [[امام جواد]] علیه‌السلام، همسرش ام‌الفضل را به کشتن آن امام [[معصوم]] تحریک کرد و بدست این زوجه بی‌وفا، وی را مسموم و در آخرین روز [[ذی القعده]] سال ۲۲۰ قمری به [[شهادت امام جواد علیه السلام|شهادت]] رسانید.<ref> نک: الارشاد (شیخ مفید)، ص ۶۱۵ و ص ۶۳۴؛ بحارالانوار (علامه مجلسی)، ج ۵۰، ص ۲؛ کشف الغمه (علی بن عیسی اربلی)، ج ۳، ص ۱۸۶؛ منتهی الآمال (شیخ عباس قمی)، ج ۲، ص ۳۲۴.</ref>
 
==پانویس==
 
==پانویس==
 
<references />
 
<references />
 
 
==منابع==
 
==منابع==
 
+
* مؤسسه تبیان، نرم‌‌افزار دایرة‌المعارف چهارده معصوم علیهم‌السلام.
موسسه تبیان، نرم‌‌افزار دایرة‌المعارف چهارده معصوم علیهم‌السلام
 
 
 
 
[[رده:وقایع ماه محرم]]
 
[[رده:وقایع ماه محرم]]
 
[[رده:سال ۲۲۰ هجری قمری]]
 
[[رده:سال ۲۲۰ هجری قمری]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۱ اوت ۲۰۲۲، ساعت ۱۱:۱۷

تقویم هجری قمری

روز واقعه:28 محرم
سال ۲۲۰ هجری قمری


امام محمدتقی علیه‌السلام، معروف به «جوادالائمه» و امام نهم شیعیان، در طول عمر بابرکت و کوتاه مدت خویش، دو بار به بغداد مسافرت نمود و هر دو بار مصادف با ماه محرم بود.

بار نخست، بنا به دعوت مأمون عباسی (پس از شهادت امام رضا علیه‌السلام در خراسان و بازگشت مأمون به بغداد) در محرم سال ۲۱۵ قمری وارد بغداد شد و در همان هنگام مأمون در صدد تجهیز نیروی عظیم نظامی برای نبرد با رومیان برآمده بود. مأمون در همان سفر، علی‌رغم مخالفت بسیاری از بزرگان بنی‌عباس، دختر خود ام‌الفضل را به عقد ازدواج امام جواد علیه‌السلام درآورد و آن امام همام را بر سایر بزرگان عباسی و علوی ترجیح داد و بر مقام و منزلتش افزود.

اما بار دوم، بنا به خواست معتصم عباسی به اکراه و اجبار وارد بغداد شد و ورود وی به دارالخلافه، مصادف بود با دو روز مانده به آخر محرم سال ۲۲۰ قمری.

معتصم عباسی گرچه در ظاهر نسبت به آن حضرت، اظهار علاقه و محبت می‌کرد و مقامش را گرامی می‌داشت، ولیکن در باطن، امام جواد علیه‌السلام و تمامی خاندان اهل بیت علیهم‌السلام و شیعیانشان را دشمن خود می‌دانست و با بهانه‌هایی واهی، محدودیت‌های تازه‌ای برای آنان قائل می‌شد.

معتصم، پس از ده ماه تحمل وجود شریف امام جواد علیه‌السلام، همسرش ام‌الفضل را به کشتن آن امام معصوم تحریک کرد و بدست این زوجه بی‌وفا، وی را مسموم و در آخرین روز ذی القعده سال ۲۲۰ قمری به شهادت رسانید.[۱]

پانویس

  1. نک: الارشاد (شیخ مفید)، ص ۶۱۵ و ص ۶۳۴؛ بحارالانوار (علامه مجلسی)، ج ۵۰، ص ۲؛ کشف الغمه (علی بن عیسی اربلی)، ج ۳، ص ۱۸۶؛ منتهی الآمال (شیخ عباس قمی)، ج ۲، ص ۳۲۴.

منابع

  • مؤسسه تبیان، نرم‌‌افزار دایرة‌المعارف چهارده معصوم علیهم‌السلام.