نینوا

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۲۳ اکتبر ۲۰۱۲، ساعت ۱۰:۳۵ توسط مرضیه الله وکیل جزی (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای جدید حاوی '{{بخشی از یک کتاب}} شهادتگاه امام حسين‏ علیه السلام. نام منطقه‏اى در كوفه و ...' ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

این مدخل از دانشنامه هنوز نوشته نشده است.

Icon book.jpg

محتوای فعلی بخشی از یک کتاب متناسب با عنوان است.

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)


شهادتگاه امام حسين‌ علیه السلام. نام منطقه‌اى در كوفه و شرق دجله و شرق كربلا، از روستاهاى منطقه طف. «نينوا يك سرى تپه‌هاى باستانى است كه كشيده شده و تا مصب ‌نهر علقمه امتداد مى‌يابد. قريه‌ «يونس بن متى‌» است و آن حضرت از ميان مردم اين منطقه ‌بيرون آمده است.[۱]

نينوا امروز به‌ «باب طويرج‌» معروف است كه در شرق كربلا قرار گرفته‌ است».[۲] «ناحيه‌اى در سواد كوفه كه كربلا از آن ناحيه است. نام قصبه موصل و نام شهرى‌ كه يونس عليه السلام به آنجا جهت دعوت كردن مردم آن شهر رفته بود».[۳] وقتى حسين بن ‌على‌ علیه السلام به اين منطقه رسيد به سوارى برخورد كه نامه ابن زياد را براى حر آورده بود.

مضمون نامه اين بود: حسين را محاصره كن و در سرزمين بى‌آب و علفى فرود آر. كمى ‌پيشتر رفتند تا به زمين كربلا رسيدند و فرود آمدند.[۴]

در ادبيات عاشورا، نسبت به نى و نينوا نيز تعابير عاطفى و عرفانى فراوانى ساخته و بكار برده‌اند و صحراى كربلا را پر از نواى حقجويى و حقگويى دانسته‌اند. از آن آتش كه نمرود زمان در جان ابراهيميان افكند به دشت‌ «نينوا»، ناى حقيقت از «نوا» افتاد.

ولى... مرغ شباهنگ حقيقت، از نواى ناله‌ «حق، حق‌» نمى‌افتد.[۵]

پانویس

  1. آثار البلاد و اخبار العباد، قزوينى، ص 55 (چاپ امير كبير).
  2. الحسين فى طريقه الى الشهاده، ص 136.
  3. لغت‌نامه، دهخدا.
  4. مقتل الحسين، مقرم، ص 227.
  5. قبله اين قبيله، ص 73.

منابع

جواد محدثی، فرهنگ عاشورا، نشر معروف.