غیبت صغری: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (صفحه‌ای جدید حاوی 'هنگام رحلت امام حسن عسکری علیه السلام امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف 5 س...' ایجاد کرد)
 
(جایگزینی منبع سایتی با منبع مکتوب)
سطر ۱: سطر ۱:
هنگام رحلت [[امام حسن عسکری]] علیه السلام امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف 5 سال بيشتر نداشتند و در اين زمان بود که غيبت صغري آن حضرت آغاز گرديد و ارتباط ايشان با جامعه مسلمانان قطع گرديد. امام علیه السلام در اين مدت از طريق چهار نفر نايب خاص که به «[[نواب اربعه]]» شهرت دارند با مسلمانان ارتباط داشتند. اين عمل حدود 70 سال به طول انجاميد و پس از آن غيبت کبري آغاز شد.
+
{{بخشی از یک کتاب}}
  
اسامي نواب اربعه [[امام زمان]] عجل الله تعالی فرجه الشریف به اين ترتيب بود:
+
'''منبع:''' تاریخ عصر غیبت
  
* 1- ابوعمر عثمان بن سعيد: او پس از رحلت امام حسن عسکري علیه السلام به مدت 20 سال (در طي سال‌هاي 260 تا 280 هجري) افتخار نيابت خاصه [[امام مهدی]] علیه السلام را داشت. وي قبلا وکالت [[امام هادی]] علیه السلام و امام حسن عسکري علیه السلام را داشته بود و مورد اعتماد و وثوق امام بوده است.
+
'''نویسنده:''' مسعود پورسيد آقايي
  
* 2- ابوجعفر محمد بن عثمان: وي فرزند «عثمان بن سعيد» بود که پس از وفات پدرش به مدت 25 سال (طي سال‌هاي 280 تا 305 هجري) نيابت امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف را بر عهده داشت.
+
با شهادت امام عسکري عليه السلام در سال (260 ه‍) مرحله غيبت کوتاه مدت امام دوازدهم (عجل الله تعالي فرجه الشريف) آغاز شد و تا سال (329 ه‍)؛ يعني 70 سال <ref> شيخ مفيد در «الارشاد» (ج 2 ص 340) آغاز غيبت صغري را از هنگام ولادت حضرت مهدي (عج) مي داند، او مي گويد: «غيبت صغري، از زمان ولادت حضرت مهدي (عج) تا پايان دوره سفارت (نيابت خاصه) و هنگام درگذشت آخرين سفير از سفيراني که واسطه ارتباط شيعه با امام بوده اند، مي باشد». با اين حساب دوره غيبت صغري، 75 سال مي شود. آنچه که شيخ مفيد را بر اين عقيده واداشته، ظاهرا اين نکته است که حضرت مهدي عليه السلام در آن پنج سال ابتداي تولد، حضور و معاشرت چنداني نداشته است، و از نظر کلي غايب محسوب مي شده است. </ref> به طول انجاميد. اين غيبت به لحاظ اين که از جهت زماني محدود است، به آن «غيبت صغري» مي گويند. اين دوره نقش بسيار مهمي در ايجاد آمادگي شيعه براي پذيرش «غيبت کبري» داشت.
  
* 3- ابوالقاسم حسين بن روح: پس از [[مرگ]] «ابوجعفر محمد بن عثمان» او نيابت او را به مدت 21 سال (طي سال‌هاي 305 تا 326 هجري) بر عهده داشت. او مردي بسيار مورد اعتماد و از ذکاوت بالايي برخوردار بود و در ميان دوست و دشمن جايگاه رفيع و بالايي داشت.
+
در طول «غيبت صغري» گرچه امام از نظرها پنهان بود، اما کساني بودند که با آن حضرت در تماس بودند و سمت «نواب خاص» امام را داشتند؛ هر يک از شيعيان مي توانستند به وسيله «نواب» مشکلات و مسائل خود را به عرض آن حضرت برسانند و توسط آنان خود را دريافت کنند. گاهي گروهي از مردم به وسيله آن نايبان خاص به ديدار امام مي رسيدند. <ref> شيخ صدوق در کمال الدين )ص 434-479( تعدادي از اين افراد را نام مي برد. </ref> اين نايبان 4 نفرند و به «نواب اربعة» مشهورند.
  
* 4- علي بن معمر ثمري: پس از وفات «حسين بن روح» نيابت امام به مدت 3 سال (طي سال‌هاي 326 تا 329 هجري) به ايشان واگذار گرديد.
+
اسامي اينها که همگي از علما و بزرگان شيعه هستند به ترتيب عبارتند از:
  
امام پس از او نايب خاص ديگري نداشتند و بدين ترتيب چهارمين نايب خاص آن حضرت در نيمه [[شعبان]] سال 329 هجري وفات يافت و غيبت صغري به پايان رسيد و [[غيبت کبری]] آغاز گرديد. لازم به ذکر است قبور نواب اربعه در [[بغداد]] مي‌باشد.
+
1 - ابو عمر، عثمان بن سعيد عمري از (260 ه‍) تا هنگام وفات که ظاهرا قبل از سال (267 ه‍) بوده است.<ref> ر.ک: تاريخ سياسي غيبت امام دوازدهم عليه السلام، دکتر جاسم حسين، ص 156. </ref> برخي وفات او را در سال (265 ه‍) ذکر کرده اند <ref> هاشم معروف حسيني )به نقل از همان:، ص 155(. </ref>
  
منبع: تبیان
+
2 - ابو جعفر، محمد بن عثمان عمري (از هنگام وفات سفير اول تا 305 ه‍).
 +
 
 +
3 - ابو القاسم، حسين بن روح نوبختي (305 ه‍- 326 ه‍).
 +
 
 +
4 - ابو الحسن، علي بن محمد سمري (326 ه - 329 ه‍).
 +
 
 +
درباره زندگي، تلاش ها و فعاليت هاي هر يک از اين چهار بزرگوار و نقش ‍ آنان در سازمان مخفي وکالت و ايجاد آمادگي در شيعيان براي پذيرش ‍ «غيبت کبري»، در «فصل ششم»، مفصل گفت وگو خواهيم کرد.
 +
 
 +
==پانویس==
 +
<references/>

نسخهٔ ‏۱۷ سپتامبر ۲۰۱۲، ساعت ۱۲:۳۷

این مدخل از دانشنامه هنوز نوشته نشده است.

Icon book.jpg

محتوای فعلی بخشی از یک کتاب متناسب با عنوان است.

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)


منبع: تاریخ عصر غیبت

نویسنده: مسعود پورسيد آقايي

با شهادت امام عسکري عليه السلام در سال (260 ه‍) مرحله غيبت کوتاه مدت امام دوازدهم (عجل الله تعالي فرجه الشريف) آغاز شد و تا سال (329 ه‍)؛ يعني 70 سال [۱] به طول انجاميد. اين غيبت به لحاظ اين که از جهت زماني محدود است، به آن «غيبت صغري» مي گويند. اين دوره نقش بسيار مهمي در ايجاد آمادگي شيعه براي پذيرش «غيبت کبري» داشت.

در طول «غيبت صغري» گرچه امام از نظرها پنهان بود، اما کساني بودند که با آن حضرت در تماس بودند و سمت «نواب خاص» امام را داشتند؛ هر يک از شيعيان مي توانستند به وسيله «نواب» مشکلات و مسائل خود را به عرض آن حضرت برسانند و توسط آنان خود را دريافت کنند. گاهي گروهي از مردم به وسيله آن نايبان خاص به ديدار امام مي رسيدند. [۲] اين نايبان 4 نفرند و به «نواب اربعة» مشهورند.

اسامي اينها که همگي از علما و بزرگان شيعه هستند به ترتيب عبارتند از:

1 - ابو عمر، عثمان بن سعيد عمري از (260 ه‍) تا هنگام وفات که ظاهرا قبل از سال (267 ه‍) بوده است.[۳] برخي وفات او را در سال (265 ه‍) ذکر کرده اند [۴]

2 - ابو جعفر، محمد بن عثمان عمري (از هنگام وفات سفير اول تا 305 ه‍).

3 - ابو القاسم، حسين بن روح نوبختي (305 ه‍- 326 ه‍).

4 - ابو الحسن، علي بن محمد سمري (326 ه - 329 ه‍).

درباره زندگي، تلاش ها و فعاليت هاي هر يک از اين چهار بزرگوار و نقش ‍ آنان در سازمان مخفي وکالت و ايجاد آمادگي در شيعيان براي پذيرش ‍ «غيبت کبري»، در «فصل ششم»، مفصل گفت وگو خواهيم کرد.

پانویس

  1. شيخ مفيد در «الارشاد» (ج 2 ص 340) آغاز غيبت صغري را از هنگام ولادت حضرت مهدي (عج) مي داند، او مي گويد: «غيبت صغري، از زمان ولادت حضرت مهدي (عج) تا پايان دوره سفارت (نيابت خاصه) و هنگام درگذشت آخرين سفير از سفيراني که واسطه ارتباط شيعه با امام بوده اند، مي باشد». با اين حساب دوره غيبت صغري، 75 سال مي شود. آنچه که شيخ مفيد را بر اين عقيده واداشته، ظاهرا اين نکته است که حضرت مهدي عليه السلام در آن پنج سال ابتداي تولد، حضور و معاشرت چنداني نداشته است، و از نظر کلي غايب محسوب مي شده است.
  2. شيخ صدوق در کمال الدين )ص 434-479( تعدادي از اين افراد را نام مي برد.
  3. ر.ک: تاريخ سياسي غيبت امام دوازدهم عليه السلام، دکتر جاسم حسين، ص 156.
  4. هاشم معروف حسيني )به نقل از همان:، ص 155(.