سند دانشگاه اسلامی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ویرایش)
 
سطر ۱: سطر ۱:
در دهه هفتاد به دليل نياز بيش از پيش كشور به سازندگي و رشد و متعاقباً لزوم اصلاح و بهينه كردن مباني، اهداف و كاركردهاي دانشگاه‌هاي كشور، با تأكيدات مقام معظم رهبري "ستاد اسلامي شدن دانشگاه‌ها" در وزارت علوم، تحقيقات و فناوري تشكيل گرديد و سپس در سال 76 با تصويب شوراي عالي انقلاب فرهنگي به "شوراي اسلامي شدن دانشگاه‌ها و مراكز آموزشي"، به عنوان يكي از شوراهاي اقماري شوراي عالي تغيير و ارتقاء يافت.<ref> [http://iuec.ir/index.aspx?siteid=14&pageid=1573 تاریخچه شورا، پایگاه شوراي اسلامي شدن دانشگاه‌ها]، بازیابی: 2 خرداد 1392.</ref>
+
در دهه هفتاد به دلیل نیاز بیش از پیش کشور به سازندگی و رشد و متعاقباً لزوم اصلاح و بهینه کردن مبانی، اهداف و کارکردهای دانشگاه‌های کشور، با تأکیدات مقام معظم رهبری "ستاد اسلامی شدن دانشگاه‌ها" در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تشکیل گردید و سپس در سال ۷۶ با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی به "شورای اسلامی شدن دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی"، به عنوان یکی از شوراهای اقماری شورای عالی تغییر و ارتقاء یافت.<ref> [http://iuec.ir/index.aspx?siteid=14&pageid=1573 تاریخچه شورا، پایگاه شورای اسلامی شدن دانشگاه‌ها]، بازیابی: ۲ خرداد ۱۳۹۲.</ref>
  
 
سند دانشگاه اسلامی سندی است که به شرح زیر توسط این شورا تدوین شده است:
 
سند دانشگاه اسلامی سندی است که به شرح زیر توسط این شورا تدوین شده است:
  
==اصول حاكم بر دانشگاه اسلامي==
+
==اصول حاکم بر دانشگاه اسلامی==
  
دانشگاهها و مراكز آموزش عالي هر جامعه معرف و مبين بالاترين تفكر و علم آن جامعه محسوب مي شوند و اصول جهان بيني و نظام اعتقادي و ارزشي جامعه را در خود متجلي مي سازند و با تربيت متفكران و دانشمندان و مديران آينده، در جهت بخشيدن به حركت هاي گوناگون فكري، اعتقادي، فرهنگي و سياسي جامعه مؤثر واقع مي شوند.
+
دانشگاهها و مراکز آموزش عالی هر جامعه معرف و مبین بالاترین تفکر و علم آن جامعه محسوب می شوند و اصول جهان بینی و نظام اعتقادی و ارزشی جامعه را در خود متجلی می سازند و با تربیت متفکران و دانشمندان و مدیران آینده، در جهت بخشیدن به حرکت های گوناگون فکری، اعتقادی، فرهنگی و سیاسی جامعه مؤثر واقع می شوند.
  
از اينجا مي توان گفت كه دانشگاههاي مختلف جهان، علاوه بر اشتراكاتي كه به اعتبار دانشگاه بودن، با يگديگر دارند، به اعتبار تعلق به جوامعي يا بينشها و ارزشهاي مختلف واجد خصوصياتي هستند كه آنها از يكديگر متفاوت و متمايز مي سازد.
+
از اینجا می توان گفت که دانشگاههای مختلف جهان، علاوه بر اشتراکاتی که به اعتبار دانشگاه بودن، با یگدیگر دارند، به اعتبار تعلق به جوامعی یا بینشها و ارزشهای مختلف واجد خصوصیاتی هستند که آنها از یکدیگر متفاوت و متمایز می سازد.
  
جامعه ايراني كه در انقلاب اسلامي خود با رويكردي الهي و معنوي، جهان بيني و نظام ارزشي اسلامي را مبناي شئون گوناگون زندگي خود قرار داده، خواهان آن است كه دانشگاههايي متناسب با مباني و ارزش هاي اسلامي داشته باشد تا هم بتواند در آن دانشگاهها از مباني و معيارهاي خود آگاهي و شناخت دقيقتر و ژرفتر حاصل كند و هم با تربيت متفكران و مديران بر وفق آن مباني و معيارها به ترويج و تعميم آنها در كل جامعه مبادرت نمايد.
+
جامعه ایرانی که در انقلاب اسلامی خود با رویکردی الهی و معنوی، جهان بینی و نظام ارزشی اسلامی را مبنای شئون گوناگون زندگی خود قرار داده، خواهان آن است که دانشگاههایی متناسب با مبانی و ارزش های اسلامی داشته باشد تا هم بتواند در آن دانشگاهها از مبانی و معیارهای خود آگاهی و شناخت دقیقتر و ژرفتر حاصل کند و هم با تربیت متفکران و مدیران بر وفق آن مبانی و معیارها به ترویج و تعمیم آنها در کل جامعه مبادرت نماید.
  
===اصول عمومي دانشگاهها===
+
===اصول عمومی دانشگاهها===
  
# اهتمام به علم و دانش و اعتقاد به تأثير بنيادي و قطعي آن در اداره صحيح جامعه و تأمين رفاه و سعادت مردم و رشد و توسعه متوازن.
+
#اهتمام به علم و دانش و اعتقاد به تأثیر بنیادی و قطعی آن در اداره صحیح جامعه و تأمین رفاه و سعادت مردم و رشد و توسعه متوازن.
# اهميت داشتن فكر و انديشه و وجود آزادي براي تحقيق و نقد و بررسي آراء و نظريات گوناگون.
+
#اهمیت داشتن فکر و اندیشه و وجود آزادی برای تحقیق و نقد و بررسی آراء و نظریات گوناگون.
# داشتن پيوند با واقعيت هاي جامعه و توجه به جنبه هاي علمي و كاربردي انديشه هاي نظري.
+
#داشتن پیوند با واقعیت های جامعه و توجه به جنبه های علمی و کاربردی اندیشه های نظری.
# داشتن آگاهي از مسائل و مباحث فكري و اجتماعي در عرصه سياسي جامعه و مشاركت در صحنه زندگي اجتماعي و ايفاي نقش در آن.
+
#داشتن آگاهی از مسائل و مباحث فکری و اجتماعی در عرصه سیاسی جامعه و مشارکت در صحنه زندگی اجتماعی و ایفای نقش در آن.
# شناخت سنت ها و مفاهيم اخلاقي، ارزشي و فرهنگي جامعه.
+
#شناخت سنت ها و مفاهیم اخلاقی، ارزشی و فرهنگی جامعه.
  
===اصول اختصاصي دانشگاه اسلامي===
+
===اصول اختصاصی دانشگاه اسلامی===
  
علاوه بر اهتمام به اصول عمومي دانشگاهها،‌ دانشگاه اسلامي به اعتبار اسلامي بودن خود ويژگي هايي دارد كه ذيلاً و به ترتيب اهميت و اولويت به آنها اشاره مي شود:
+
علاوه بر اهتمام به اصول عمومی دانشگاهها،‌ دانشگاه اسلامی به اعتبار اسلامی بودن خود ویژگی هایی دارد که ذیلاً و به ترتیب اهمیت و اولویت به آنها اشاره می شود:
  
# دانشگاه اسلامي دانشگاهي است كه در آن: بينش توحيدي بر تمامي شئون دانشگاه و تفكر و انديشه دانشگاهيان حاكميت دارد و علم آموزي به منزلة يك عبادت در جهت ايجاد و تقويت اين نگرش ايفاي نقش مي كند.
+
#دانشگاه اسلامی دانشگاهی است که در آن: بینش توحیدی بر تمامی شئون دانشگاه و تفکر و اندیشه دانشگاهیان حاکمیت دارد و علم آموزی به منزلة یک عبادت در جهت ایجاد و تقویت این نگرش ایفای نقش می کند.
# دانشگاه اسلامي دانشگاهي است كه در آن محيطي سرشار از معنويت و مكارم اخلاق به منظور رشد و تعالي فردي و تربيت صحيح تزكيه و تعليم نفوس ايجاد مي شود و حيات و شخصيت معنوي و اخلاقي افراد اعتلا مي يابد.
+
#دانشگاه اسلامی دانشگاهی است که در آن محیطی سرشار از معنویت و مکارم اخلاق به منظور رشد و تعالی فردی و تربیت صحیح تزکیه و تعلیم نفوس ایجاد می شود و حیات و شخصیت معنوی و اخلاقی افراد اعتلا می یابد.
 +
#دانشگاه اسلامی دانشگاهی است که در آن: افراد در پرتو معارف اسلامی با احساس تعهد و مسئولیت نسبت به رشد و تعالی جامعه و تحقق اهداف و ارزشهای اسلامی در فعالیتهای اجتماعی مشارکت می جویند.
  
دانشگاه اسلامي دانشگاهي است كه در آن: افراد در پرتو معارف اسلامي با احساس تعهد و مسئوليت نسبت به رشد و تعالي جامعه و تحقق اهداف و ارزشهاي اسلامي در فعاليتهاي اجتماعي مشاركت مي جويند.
+
==راهبردهای اسلامی‌شدن دانشگاه==
  
==سياستهاي راهبردي اسلامي شدن دانشگاه==
+
===۱. استاد===
  
===1. استاد:===
+
*فراهم آوردن زمینه‌های مساعد قانونی و اجرایی برای جذب و گزینش استادان شایسته از نظر علم، [[ایمان]]،‌ [[تقوا]]،‌ تعهد و آگاهی و پایبندی به مبانی و آرمانهای نظام جمهوری اسلامی ایران.
 +
*جذب و گزینش استادان و مدرسان دروس معارف اسلامی به منظور گزینش استادان و مدرسانی با توانایی ها و شایستگی‌های بالای علمی، معنوی و اخلاقی.
 +
*فراهم کردن زمینه‌های مناسب مادی و معنوی برای شناسایی و‌ تبیین و تکریم مقام استادان در دانشگاه و جامعه از دیدگاه [[اسلام]] به منظور تشویق و ترغیب آنان و افزایش نشاط و تحرک علمی و اجتماعی.
 +
*برنامه‌ریزی به منظور توأم ساختن فعالیت های آموزشی و پژوهشی اعضای هیئت علمی با نقش تربیتی و اخلاقی آنان در مراکز آموزشی و سطح جامعه. ارتقای سطح دانش و معرفت دینی، سیاسی و اجتماعی استادان متناسب با رشته تخصصی، علایق و تجارب آنان.
 +
*قانونمند کردن فعالیت های سیاسی و فرهنگی استادان به منظور فراهم آوردن محیطی سالم، آزاد و مطمئن برای بحث و گفتگو، تحرک و فعالیت و ارتقای ‌اندیشه دینی. نظارت و ارزیابی مستمر علمی اعضای هیئت علمی.
  
* فراهم آوردن زمينه‌هاي مساعد قانوني و اجرايي براي جذب و گزينش استادان شايسته از نظر علم، [[ايمان]]،‌ [[تقوا]]،‌ تعهد و آگاهي و پايبندي به مباني و آرمانهاي نظام جمهوري اسلامي ايران.
+
===۲. دانشجو===
* جذب و گزينش استادان و مدرسان دروس معارف اسلامي به منظور گزينش استادان و مدرساني با توانايي ها و شايستگي‌هاي بالاي علمي، معنوي و اخلاقي.
 
* فراهم كردن زمينه‌هاي مناسب مادي و معنوي براي شناسايي و‌ تبيين و تكريم مقام استادان در دانشگاه و جامعه از ديدگاه اسلام به منظور تشويق و ترغيب آنان و افزايش نشاط و تحرك علمي و اجتماعي.
 
* برنامه‌ريزي به منظور توأم ساختن فعاليت هاي آموزشي و پژوهشي اعضاي هيئت علمي با نقش تربيتي و اخلاقي آنان در مراكز آموزشي و سطح جامعه. ارتقاي سطح دانش و معرفت ديني، سياسي و اجتماعي استادان متناسب با رشته تخصصي، علايق و تجارب آنان.
 
* قانونمند كردن فعاليت هاي سياسي و فرهنگي استادان به منظور فراهم آوردن محيطي سالم، آزاد و مطمئن براي بحث و گفتگو، تحرك و فعاليت و ارتقاي ‌انديشه ديني. نظارت و ارزيابي مستمر علمي اعضاي هيئت علمي.
 
  
===2. دانشجو:===
+
*ارتقاء سطح بینش اسلامی و اعتقادی دانش‌آموزان برای ورود به آموزش عالی با توجه به پیوستگی و تلازم میان نظام آموزش عالی با نظام آموزش و پرورش. گسترش و تقویت ایمان و اعتقاد اسلامی،‌ تهذیب و [[تزکیه نفس|تزکیه نفس]] و اعتلای عقلانی و علمی دانشجویان.
 +
*تقویت روحیه آرمانگرایی، کمال‌جویی، نقّادی، آزادگی، [[ایثار|ایثارگری]]، مشارکت جویی، حقیقت جویی و تشویق و تقویت احساس مسئولیت اجتماعی دانشجویان.
 +
*ارتقاء سطح دانش و بینش سیاسی و اجتماعی دانشجویان و تجهیز آنان با توانایی ها و قابلیت های مورد نیاز برای تحلیل مسائل جامعه و جهان در جهت تحقق آرمانهای اسلامی. تشویق و زمینه‌سازی به منظور مادام‌العمر تلقی کردن تحصیل علم به عنوان یک ارزش و فریضه اسلامی.
 +
*قانونمند کردن فعالیت های فرهنگی و سیاسی دانشجویان به منظور فراهم آوردن محیطی سالم و آزاد و مطمئن برای بحث و گفتگو و تحرک و فعالیت و ارتقای اندیشه‌های دینی. حل مشکلات اجتماعی‌ و معشیتی دانشجویان به منظور فراهم آوردن بستر لازم برای فعالیت های علمی،‌ فرهنگی و دینی.
 +
*نظارت و ارزیابی هدفمند و مستمر علمی و اخلاقی دانشجویان و توصیه و تأکید بر خودارزیابی آنها.
  
* ارتقاء سطح بينش اسلامي و اعتقادي دانش‌آموزان براي ورود به آموزش عالي با توجه به پيوستگي و تلازم ميان نظام آموزش عالي با نظام آموزش و پرورش. گسترش و تقويت [[ايمان]] و اعتقاد اسلامي،‌ تهذيب و تزكيه نفس و اعتلاي عقلاني و علمي دانشجويان.
+
===۳. نظام برنامه ریزی فرهنگی===
* تقويت روحيه آرمانگرايي، كمال‌جويي، نقّادي، آزادگي، ايثارگري، مشاركت جويي، حقيقت جويي و تشويق و تقويت احساس مسئوليت اجتماعي دانشجويان.
 
* ارتقاء سطح دانش و بينش سياسي و اجتماعي دانشجويان و تجهيز آنان با توانايي ها و قابليت هاي مورد نياز براي تحليل مسائل جامعه و جهان در جهت تحقق آرمانهاي اسلامي. تشويق و زمينه‌سازي به منظور مادام‌العمر تلقي كردن تحصيل علم به عنوان يك ارزش و فريضة اسلامي.
 
* قانونمند كردن فعاليت هاي فرهنگي و سياسي دانشجويان به منظور فراهم آوردن محيطي سالم و آزاد و مطمئن براي بحث و گفتگو و تحرك و فعاليت و ارتقاي انديشه‌هاي ديني. حل مشكلات اجتماعي‌ و معشيتي دانشجويان به منظور فراهم آوردن بستر لازم براي فعاليت هاي علمي،‌ فرهنگي و ديني.
 
* نظارت و ارزيابي هدفمند و مستمر علمي و اخلاقي دانشجويان و توصيه و تأكيد بر خودارزيابي آنها.
 
  
===3. نظام برنامه ريزي فرهنگي:===
+
*احیاء حفظ و ترویج [[فرهنگ]] اصیل اسلام در محیطهای علمی با استفاده از روشهای کارآمد و هماهنگ با محیطهای علمی.
 +
*توجه به مبانی اسلامی در تدوین نظام برنامه‌ریزی فرهنگی به منظور تحقق آرمانها و ارزش های انقلاب اسلامی.
 +
*توجه و تأکید بر توأم بودن نظام برنامه‌ریزی فرهنگی با نظام برنامه‌ریزی درسی، آموزشی،‌ پژوهشی،‌ مدیریتی، اداری و مالی.
 +
*توجه به ملازمات و پیوستگی نظام آموزش و پرورش با نظام آموزش عالی در برنامه‌ریزی های فرهنگی.
 +
*زمینه‌سازی به منظور ایجاد توانایی بحث و گفتگو و نقد و ارزیابی سایر فرهنگها و تمدنها.
 +
*توجه به مقتضیات زمان و نیازها، علایق و رشته‌های تحصیلی دانشجویان. در برنامه‌ریزی‌های فرهنگی و ارایه چهره‌ای متین و جذّاب از آرمان ها و ارزشهای اسلامی.
 +
*رعایت ویژگی های معماری اسلامی و ملی در طراحی فضاهای کالبدی دانشگاه.
 +
*توجه و اهتمام ویژه به احداث مساجد و نمازخانه در مراکز آموزشی و اختصاص امکانات و تسهیلات در خور شأن به آن.
 +
*توجه به حفظ عفاف در مراکز آموزشی به ویژه تنظیم روابط بین دانشجویان دختر و پسر و تلاش در جهت فراهم کردن زمینه های مناسب برای این منظور و کاهش اختلاط آنها.
 +
*هماهنگی در سیاستگذاری فرهنگی مراکز علمی با رعایت مقتضیات اجرایی.
 +
*نظارت و ارزیابی هدفمند و مستمر برنامه‌ریزی فرهنگی.
  
* احياء حفظ و ترويج فرهنگ اصيل اسلام در محيطهاي علمي با استفاده از روشهاي كارآمد و هماهنگ با محيطهاي علمي.
+
===۴. متون و برنامه‌ریزی درسی===
* توجه به مباني اسلامي در تدوين نظام برنامه‌ريزي فرهنگي به منظور تحقق آرمانها و ارزش هاي انقلاب اسلامي.
 
* توجه و تأكيد بر توأم بودن نظام برنامه‌ريزي فرهنگي با نظام برنامه‌ريزي درسي، آموزشي،‌ پژوهشي،‌ مديريتي، اداري و مالي.
 
* توجه به ملازمات و پيوستگي نظام آموزش و پرورش با نظام آموزش عالي در برنامه‌ريزي هاي فرهنگي.
 
* زمينه‌سازي به منظور ايجاد توانايي بحث و گفتگو و نقد و ارزيابي ساير فرهنگها و تمدنها.
 
* توجه به مقتضيات زمان و نيازها، علايق و رشته‌هاي تحصيلي دانشجويان. در برنامه‌ريزي‌هاي فرهنگي و ارايه چهره‌اي متين و جذّاب از آرمان ها و ارزشهاي اسلامي.
 
* رعايت ويژگي هاي معماري اسلامي و ملي در طراحي فضاهاي كالبدي دانشگاه.
 
* توجه و اهتمام ويژه به احداث مساجد و نمازخانه در مراكز آموزشي و اختصاص امكانات و تسهيلات در خور شأن به آن.
 
* توجه به حفظ عفاف در مراكز آموزشي به ويژه تنظيم روابط بين دانشجويان دختر و پسر و تلاش در جهت فراهم كردن زمينه هاي مناسب براي اين منظور و كاهش اختلاط آنها.
 
* هماهنگي در سياستگذاري فرهنگي مراكز علمي با رعايت مقتضيات اجرايي.
 
* نظارت و ارزيابي هدفمند و مستمر برنامه‌ريزي فرهنگي.
 
  
===4. متون و برنامه ريزي درسي:===
+
*طراحی نظام آموزشی، تدوین متون و برنامه‌های درسی در تمامی شاخه های علوم بر اساس جهان‌بینی الهی و پژوهش در پدیده‌های هستی به منظور شناخت و شناساندن آیات الهی در جهان.
 +
*توجه به هماهنگی و همسویی علم و دین در طراحی و تدوین برنامه‌ها و متون درسی.
 +
*بازنگری نظام برنامه‌ریزی درسی و اصلاح و تدوین متون درسی با استفاده از روشهای نوین و کارآمد علمی و مفاهیم و ارزشهای اسلامی.
 +
*طراحی و تدوین متون و برنامه‌های درسی بر اساس مبانی اسلامی به ویژه در رشته‌های علوم انسانی.
 +
*هدایت نظام برنامه‌ریزی درسی به سمت تقویت فضایل اخلاقی و اجتماعی، پرورش قدرت ابداع و ابتکار و اعتماد به نفس و ایجاد باور به مبانی دینی والتزام به مسئولیت های اجتماعی.
 +
*توجه و تأکید بر هماهنگی و تناسب متون اخلاق و معارف اسلامی با نیازهای جدید و رشته‌های تحصیلی.
 +
*بازشناسی و معرفی مواریث و مفاخر علمی، فرهنگی،‌ تاریخی و معاصر و بهره‌گیری از آنها در تدوین برنامه‌ها و متون درسی برای تقویت روحیه خودباوری و استقلال خواهی.
 +
*تدوین نظام جامع نظارت و ارزیابی هدفمند و مستمر متون و برنامه‌های آموزشی و درسی.
  
* طراحي نظام آموزشي، تدوين متون و برنامه‌هاي درسي در تمامي شاخه هاي علوم بر اساس جهان‌بيني الهي و پژوهش در پديده‌هاي هستي به منظور شناخت و شناساندن آيات الهي در جهان.
+
===۵. نظام برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی===
* توجه به هماهنگي و همسويي علم و دين در طراحي و تدوين برنامه‌ها و متون درسي.
 
* بازنگري نظام برنامه‌ريزي درسي واصلاح و تدوين متون درسي با استفاده از روشهاي نوين و كارآمد علمي و مفاهيم و ارزشهاي اسلامي.
 
* طراحي و تدوين متون و برنامه‌هاي درسي بر اساس مباني اسلامي به ويژه در رشته‌هاي علوم انساني.
 
* هدايت نظام برنامه‌ريزي درسي به سمت تقويت فضايل اخلاقي و اجتماعي، پرورش قدرت ابداع و ابتكار و اعتماد به نفس و ايجاد باور به مباني ديني والتزام به مسئوليت هاي اجتماعي.
 
* توجه و تأكيد بر هماهنگي و تناسب متون اخلاق و معارف اسلامي با نيازهاي جديد و رشته‌هاي تحصيلي.
 
* بازشناسي و معرفي مواريث و مفاخر علمي، فرهنگي،‌ تاريخي و معاصر و بهره‌گيري از آنها در تدوين برنامه‌ها و متون درسي براي تقويت روحيه خودباوري و استقلال خواهي.
 
* تدوين نظام جامع نظارت و ارزيابي هدفمند و مستمر متون و برنامه‌هاي آموزشي و درسي.
 
  
===5. نظام برنامه ريزي آموزشي و پژوهشي:===
+
*اصلاح و تدوین نظام برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی با توجه به نیازهای جامعه و تحولات روزافزون علوم، با تأکید بر گسترش مرزهای دانش و بر اساس مبانی اسلامی.
 +
*توجه ویژه به اهمیت رشته علوم انسانی در تربیت و انسان‌سازی و تأثیرات مثبت و منفی آنها در تحولات فرهنگی با عنایت به وجود قابلیت ها و ظرفیت‌های فراوان در کشور.
 +
*ایجاد هماهنگی و تناسب بین نظام آموزشی و پژوهشی آموزش و پرورش و آموزش عالی با توجه به ملازمت و پیوستگی آنها.
 +
*افزایش انعطاف‌پذیری به منظور پاسخگویی به نیازها و تحولات علمی و اجتماعی.
 +
*بهره‌گیری از تجارب علمی در سطوح ملی و بین‌المللی به ویژه تجارب حوزه‌های علوم دینی.
 +
*توجه به هماهنگی و همسویی علم و دین در بینش اسلامی در طراحی و تدوین برنامه‌های آموزشی و پژوهشی.
 +
*تقویت روحیه تحقیق و تتبع، تفکر منتقدانه، استفاده از فناوری های نوین آموزشی و ارائه الگوهای جدید به منظور ایجاد تحول و اصلاح در روشهای تدریس و پژوهش.
 +
*برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی بر اساس پژوهش های علمی و ایجاد تعادل و تناسب میان آموزش و پژوهش در برنامه‌ها و متون.
 +
*نظارت و ارزیابی هدفمند برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی.
  
* اصلاح و تدوين نظام برنامه‌ريزي آموزشي و پژوهشي با توجه به نيازهاي جامعه و تحولات روزافزون علوم، با تأكيد بر گسترش مرزهاي دانش و بر اساس مباني اسلامي.
+
===۶. مدیریت===
* توجه ويژه به اهميت رشته علوم انساني در تربيت و انسان‌سازي و تأثيرات مثبت و منفي آنها در تحولات فرهنگي با عنايت به وجود قابليت ها و ظرفيت‌هاي فراوان در كشور.
 
* ايجاد هماهنگي و تناسب بين نظام آموزشي و پژوهشي آموزش و پرورش و آموزش عالي با توجه به ملازمت و پيوستگي آنها.
 
* افزايش انعطاف‌پذيري به منظور پاسخگويي به نيازها و تحولات علمي و اجتماعي.
 
* بهره‌گيري از تجارب علمي در سطوح ملي و بين‌المللي به ويژه تجارب حوزه‌هاي علوم ديني.
 
* توجه به هماهنگي و همسويي علم و دين در بينش اسلامي در طراحي و تدوين برنامه‌هاي آموزشي و پژوهشي.
 
* تقويت روحيه تحقيق و تتبع، تفكر منتقدانه، استفاده از فناوري هاي نوين آموزشي و ارائه الگوهاي جديد به منظور ايجاد تحول و اصلاح در روشهاي تدريس و پژوهش.
 
* برنامه‌ريزي آموزشي و پژوهشي بر اساس پژوهش هاي علمي و ايجاد تعادل و تناسب ميان آموزش و پژوهش در برنامه‌ها و متون.
 
* نظارت و ارزيابي هدفمند برنامه‌ريزي آموزشي و پژوهشي.
 
  
===6. مديريت:===
+
*توجه و تأکید بر تقویت ارزش های اسلامی و انقلابی، تعهد اجتماعی، زمان‌شناسی، قانونمندی، تفاهم و احتراز از خودمحوری در طراحی و هدایت نظام مدیریتی.
 
+
*اصلاح و طراحی نظام جامع و هماهنگ مدیریت بر اساس ایجاد تعادل در فعالیتهای آموزشی، پژوهشی و اجتماعی با توجه و تأکید بر حذف مراکز موازی تصمیم‌گیری، رایزنی و مشورت با مسئولان و دست‌اندرکاران و جلب مشارکت دانشگاهیان.
* توجه و تأكيد بر تقويت ارزش هاي اسلامي و انقلابي، تعهد اجتماعي، زمان‌شناسي، قانونمندي، تفاهم و احتراز از خودمحوري در طراحي و هدايت نظام مديريتي.
+
*اعتماد به مدیران و ایجاد زمینه‌های ضروری استقلال عمل در حوزه‌های مدیریتی برای افزایش توان رقابت سالم و رشد پیشرفت.
* اصلاح و طراحي نظام جامع و هماهنگ مديريت بر اساس ايجاد تعادل در فعاليتهاي آموزشي، پژوهشي و اجتماعي با توجه و تأكيد بر حذف مراكز موازي تصميم‌گيري، رايزني و مشورت با مسئولان و دست‌اندركاران و جلب مشاركت دانشگاهيان.
+
*تربیت و انتخاب مدیرانی متعهد و متخصص با تأکید بر شایسته سالاری.
* اعتماد به مديران و ايجاد زمينه‌هاي ضروري استقلال عمل در حوزه‌هاي مديريتي براي افزايش توان رقابت سالم و رشد پيشرفت.
+
*توجه به نقش الگویی استادان در رفتارسازی دانشجویان و الگوسازی بر اساس آن نقش از طریق شناسایی و معرفی و تشویق مدیران، استادان، دانشجویان و کارمندان شایسته بر اساس شاخصه‌های مدیریت در نظام اسلامی.
* تربيت و انتخاب مديراني متعهد و متخصص با تأكيد بر شايسته سالاري.
+
*تقویت زمینه‌های نظری و عملی برای اصلاح مداوم روشهای مدیریتی و افزایش کارآمدی آنها به منظور تحقق ارزشهای اسلامی و معیارهای انقلابی.
* توجه به نقش الگويي استادان در رفتارسازي دانشجويان و الگوسازي بر اساس آن نقش از طريق شناسايي و معرفي و تشويق مديران، استادان، دانشجويان و كارمندان شايسته بر اساس شاخصه‌هاي مديريت در نظام اسلامي.
+
*نظارت و ارزیابی هدفمند و مستمر به منظور تقویت ابعاد علمی و اسلامی مدیریت مراکز آموزشی و علمی.
* تقويت زمينه‌هاي نظري و عملي براي اصلاح مداوم روشهاي مديريتي و افزايش كارآمدي آنها به منظور تحقق ارزشهاي اسلامي و معيارهاي انقلابي.
 
* نظارت و ارزيابي هدفمند و مستمر به منظور تقويت ابعاد علمي و اسلامي مديريت مراكز آموزشي و علمي.
 
  
 
===خاتمه===
 
===خاتمه===
  
رعايت اصول حاكم بر دانشگاهها و سياست هاي راهبردي مربوط به هر يك از مؤلفه‌ها آثار و نتايجي را به بار مي‌آورد كه به صورت شاخص هايي قابل بررسي و اندازه‌گيري است. مهمترين شاخص هاي مربوط به اصول و سياست هاي عمومي دانشگاهها عبارت است از:
+
رعایت اصول حاکم بر دانشگاهها و سیاست های راهبردی مربوط به هر یک از مؤلفه‌ها آثار و نتایجی را به بار می‌آورد که به صورت شاخص هایی قابل بررسی و اندازه‌گیری است. مهمترین شاخص های مربوط به اصول و سیاست های عمومی دانشگاهها عبارت است از:
 
 
# افزايش سهم كشور در ابداعات و اختراعات و اكتشافات علمي.
 
# كاهش وابستگي كشور به بيگانگان به ويژه در زمينه علوم و صنايع و فن‌آوري.
 
# ارتقاء سطح فرهنگي عمومي جامعه و افزايش التزام عملي به مقررات و قوانين.
 
# گسترش زمينه‌هاي بحث و گفتگوي سازنده و آمادگي براي پذيرش آرا صحيح ديگران.
 
# افزايش دانش آموختگان متعهد، متقي، فاضل، شجاع و حساس به سرنوشت كشور.
 
  
همچنين رعايت اصول و ارزشهاي اسلامي در سياستهاي مربوط به مؤلفه‌هاي مختلف دانشگاهها و ساير مراكز آموزشي نتايجي را به بار مي‌آورد كه به صورت شاخص هايي قابل بررسي و اندازه‌گيري مي‌توان ارائه كرد و مهمترين آنها از اين قرار است:
+
#افزایش سهم کشور در ابداعات و اختراعات و اکتشافات علمی.
 +
#کاهش وابستگی کشور به بیگانگان به ویژه در زمینه علوم و صنایع و فن‌آوری.
 +
#ارتقاء سطح فرهنگی عمومی جامعه و افزایش التزام عملی به مقررات و قوانین.
 +
#گسترش زمینه‌های بحث و گفتگوی سازنده و آمادگی برای پذیرش آرا صحیح دیگران.
 +
#افزایش دانش آموختگان متعهد، متقی، فاضل، شجاع و حساس به سرنوشت کشور.
  
# افزايش باور عمومي نسبت به عقايد اسلامي و اعتلاي روح معنويت و مكارم فضائل اخلاقي.
+
همچنین رعایت اصول و ارزشهای اسلامی در سیاستهای مربوط به مؤلفه‌های مختلف دانشگاهها و سایر مراکز آموزشی نتایجی را به بار می‌آورد که به صورت شاخص هایی قابل بررسی و اندازه‌گیری می‌توان ارائه کرد و مهمترین آنها از این قرار است:
# افزايش ميزان تعهد عملي نسبت به احكام و ارزش هاي اسلامي و آرمانهاي انقلاب.
 
# فراهم شدن زمينه‌هاي مشاركت هرچه بيشتر در انجام برنامه‌هاي ديني و اخلاقي.
 
  
بالا رفتن توان فكري و روحي براي دفاع مؤثر و معقول از دستاوردهاي انقلاب و مبارزه با تهاجم فرهنگي.
+
#افزایش باور عمومی نسبت به عقاید اسلامی و اعتلای روح معنویت و مکارم فضائل اخلاقی.
 +
#افزایش میزان تعهد عملی نسبت به [[احکام شرعی|احکام]] و ارزش های اسلامی و آرمانهای انقلاب.
 +
#فراهم شدن زمینه‌های مشارکت هرچه بیشتر در انجام برنامه‌های دینی و اخلاقی.
 +
#بالا رفتن توان فکری و روحی برای دفاع مؤثر و معقول از دستاوردهای انقلاب و مبارزه با تهاجم فرهنگی.
  
==سياستهاي اجرايي اسلامي شدن==
+
==سیاستهای اجرایی اسلامی‌شدن دانشگاه==
  
===1. استاد:===
+
===۱. استاد===
  
# راهبرد 1: فراهم آوردن زمينه‌هاي مساعد قانوني و اجرايي براي جذب و گزينش استادان شايسته از نظر [[علم]]، [[ايمان]]،‌ [[تقوا]]،‌ تعهد و آگاهي و پايبندي به مباني و آرمانهاي نظام جمهوري اسلامي ايران. سياستهاي اجرايي:
+
*راهبرد ۱: فراهم آوردن زمینه‌های مساعد قانونی و اجرایی برای جذب و گزینش استادان شایسته از نظر [[علم]]، [[ایمان]]،‌ [[تقوا]]،‌ تعهد و آگاهی و پایبندی به مبانی و آرمانهای نظام جمهوری اسلامی [[ایران|ایران]]. سیاستهای اجرایی:
## ارزيابي ضوابط و عملكرد جذب و گزينش استاد.
+
*#ارزیابی ضوابط و عملکرد جذب و گزینش استاد.
## تلاش براي جذب استادان برجسته از نظر علم، تقوا و تعهد اجتماعي.
+
*#تلاش برای جذب استادان برجسته از نظر علم، تقوا و تعهد اجتماعی.
# راهبرد 2: جذب و گزينش استادان و مدرسان دروس معارف اسلامي به منظور گزينش استادان و مدرساني با توانايي ها و شايستگي‌هاي بالاي علمي، معنوي و اخلاقي. سياستهاي اجرايي:
+
*راهبرد ۲: جذب و گزینش استادان و مدرسان دروس معارف اسلامی به منظور گزینش استادان و مدرسانی با توانایی ها و شایستگی‌های بالای علمی، معنوی و اخلاقی. سیاستهای اجرایی:
## شناسايي و حمايت از استادان و مدرسان برجسته دروس معارف اسلامي.
+
*#شناسایی و حمایت از استادان و مدرسان برجسته دروس معارف اسلامی.
## تلاش براي تقويت آگاهي هاي استادان و مدرسان دروس معارف اسلامي در مورد فضاي اجتماعي و فرهنگي - سياسي، دانشگاهها و آشنايي آنان با اقتضائات دانشجويي و محيطهاي آموزشي دانشگاهي.
+
*#تلاش برای تقویت آگاهی های استادان و مدرسان دروس معارف اسلامی در مورد فضای اجتماعی و فرهنگی - سیاسی، دانشگاهها و آشنایی آنان با اقتضائات دانشجویی و محیطهای آموزشی دانشگاهی.
## اعمال حساسيت و دقت در امر آموزش و گزينش استادان و مدرسان معارف اسلامي از نظر علم، اخلاق و رفتار اجتماعي.
+
*#اعمال حساسیت و دقت در امر آموزش و گزینش استادان و مدرسان معارف اسلامی از نظر علم، [[اخلاق]] و رفتار اجتماعی.
## ارزيابي ضوابط و مقررات جذب و گزينش استادان و مدرسان معارف اسلامي.
+
*#ارزیابی ضوابط و مقررات جذب و گزینش استادان و مدرسان معارف اسلامی.
## تقويت و در صورت لزوم تأسيس مراكزي براي تأمين و تربيت استادان معارف اسلامي و ايجاد تسهيلات لازم براي استخدام و جايابي آنان.
+
*#تقویت و در صورت لزوم تأسیس مراکزی برای تأمین و تربیت استادان معارف اسلامی و ایجاد تسهیلات لازم برای استخدام و جایابی آنان.
## انجام پژوهش هاي متناسب با شرايط زماني و مكاني به منظور تقويت و روزآمد كردن دانسته ها و آگاهي هاي مدرسان معارف اسلامي در مورد حوزه هاي كاري مربوط.
+
*#انجام پژوهش های متناسب با شرایط زمانی و مکانی به منظور تقویت و روزآمد کردن دانسته ها و آگاهی های مدرسان معارف اسلامی در مورد حوزه های کاری مربوط.
# راهبرد 3: فراهم كردن زمينه‌هاي مناسب مادي و معنوي براي شناسايي و‌ تبيين و تكريم مقام استادان در دانشگاه و جامعه از ديدگاه اسلام به منظور تشويق و ترغيب آنان و افزايش نشاط و تحرك علمي و اجتماعي. سياستهاي اجرايي:
+
*راهبرد ۳: فراهم کردن زمینه‌های مناسب مادی و معنوی برای شناسایی و‌ تبیین و تکریم مقام استادان در دانشگاه و جامعه از دیدگاه اسلام به منظور تشویق و ترغیب آنان و افزایش نشاط و تحرک علمی و اجتماعی. سیاستهای اجرایی:
## افزايش اعتبار و منزلت امر تدريس و تحقيق در دانشگاهها.
+
*#افزایش اعتبار و منزلت امر تدریس و تحقیق در دانشگاهها.
## وضع مقررات و ايجاد تسهيلات رفاهي اداري و اجتماعي متناسب با منزلت استادان.
+
*#وضع مقررات و ایجاد تسهیلات رفاهی اداری و اجتماعی متناسب با منزلت استادان.
## تجديدنظر در نظام پرداخت حقوقي و رفاهي استادان به منظور ايجاد تسهيلات لازم براي فعاليت علمي و پژوهشي آنان.
+
*#تجدیدنظر در نظام پرداخت حقوقی و رفاهی استادان به منظور ایجاد تسهیلات لازم برای فعالیت علمی و پژوهشی آنان.
## تجليل و تكريم مقام رفيع استادان و مفاخر علمي به منظور افزايش نشاط و تحرك علمي و اجتماعي.
+
*#تجلیل و تکریم مقام رفیع استادان و مفاخر علمی به منظور افزایش نشاط و تحرک علمی و اجتماعی.
## سوق دادن و تشويق اساتيد به جلب مشاركت دانشجويان در محيطهاي آموزشي و پژوهشي.
+
*#سوق دادن و تشویق اساتید به جلب مشارکت دانشجویان در محیطهای آموزشی و پژوهشی.
# راهبرد 4: برنامه‌ريزي به منظور توأم ساختن فعاليت هاي آموزشي و پژوهشي اعضاي هيئت علمي با نقش تربيتي و اخلاقي آنان در مراكز آموزشي و سطح جامعه. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۴: برنامه‌ریزی به منظور توأم ساختن فعالیت های آموزشی و پژوهشی اعضای هیئت علمی با نقش تربیتی و اخلاقی آنان در مراکز آموزشی و سطح جامعه. سیاست های اجرایی:
## ترغيب و تشويق استادان به مشاركت در فعاليتهاي تربيتي، فرهنگي و اجتماعي.
+
*#ترغیب و تشویق استادان به مشارکت در فعالیتهای تربیتی، فرهنگی و اجتماعی.
## فعال كردن طرح «استاد مشاور» به منظور تسري نقش استادان از حوزه هاي آموزشي به حوزه هاي تربيتي و فرهنگي.
+
*#فعال کردن طرح «استاد مشاور» به منظور تسری نقش استادان از حوزه های آموزشی به حوزه های تربیتی و فرهنگی.
## ايجاد تسهيلات مناسب آموزشي و اداري براي پشتيباني از فعاليت هاي تربيتي استادان.
+
*#ایجاد تسهیلات مناسب آموزشی و اداری برای پشتیبانی از فعالیت های تربیتی استادان.
## تبيين اهميت نقش تربيتي استادان در ارتقاء شخصيت علمي و اجتماعي دانشجويان.
+
*#تبیین اهمیت نقش تربیتی استادان در ارتقاء شخصیت علمی و اجتماعی دانشجویان.
# راهبرد 5: ارتقاي سطح دانش و معرفت ديني، سياسي و اجتماعي استادان متناسب با رشته تخصصي، علايق و تجارب آنان. سياستهاي اجرايي:
+
*راهبرد ۵: ارتقای سطح دانش و معرفت دینی، سیاسی و اجتماعی استادان متناسب با رشته تخصصی، علایق و تجارب آنان. سیاستهای اجرایی:
## تشويق و حمايت از پژوهش هاي فرهنگي، ديني و اجتماعي اعضاي هيئت علمي.
+
*#تشویق و حمایت از پژوهش های فرهنگی، دینی و اجتماعی اعضای هیئت علمی.
## توسعه زمينه‌هاي بهره‌مندي اعضاي هيئت علمي از پايگاههاي اطلاع رساني ديني، فرهنگي و اجتماعي.
+
*#توسعه زمینه‌های بهره‌مندی اعضای هیئت علمی از پایگاههای اطلاع رسانی دینی، فرهنگی و اجتماعی.
## اعطاء فرصت هاي مطالعاتي ويژه به استادان در زمينه هاي مطالعات ديني، فرهنگي و اجتماعي.
+
*#اعطاء فرصت های مطالعاتی ویژه به استادان در زمینه های مطالعات دینی، فرهنگی و اجتماعی.
## تلاش براي حفظ حرمت و شأن حرفه‌اي استادان در اجراي برنامه‌هاي مربوط به ارتقاء سطح دانش و معرفت ديني، سياسي و اجتماعي آنان.
+
*#تلاش برای حفظ حرمت و شأن حرفه‌ای استادان در اجرای برنامه‌های مربوط به ارتقاء سطح دانش و معرفت دینی، سیاسی و اجتماعی آنان.
## تقويت ارتباط فعال و دوسويه استادان حوزه و دانشگاه.
+
*#تقویت ارتباط فعال و دوسویه استادان حوزه و دانشگاه.
# راهبرد 6: قانونمند كردن فعاليت هاي سياسي و فرهنگي استادان به منظور فراهم آوردن محيطي سالم، آزاد و مطمئن براي بحث و گفتگو، تحرك و فعاليت و ارتقاي ‌انديشه ديني. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۶: قانونمند کردن فعالیت های سیاسی و فرهنگی استادان به منظور فراهم آوردن محیطی سالم، آزاد و مطمئن برای بحث و گفتگو، تحرک و فعالیت و ارتقای ‌اندیشه دینی. سیاست های اجرایی:
## ايجاد نظم و انضباط در فعاليت هاي سياسي و فرهنگي در چارچوب قوانين و مقررات.
+
*#ایجاد نظم و انضباط در فعالیت های سیاسی و فرهنگی در چارچوب قوانین و مقررات.
## ايجاد زمينه لازم براي تشويق و ترغيب استادان به تحرك و فعاليت‌ در حوزه‌هاي فرهنگي، سياسي، اجتماعي و ديني.
+
*#ایجاد زمینه لازم برای تشویق و ترغیب استادان به تحرک و فعالیت‌ در حوزه‌های فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و دینی.
## گسترش و تعميق فرهنگ نقد و گفتگو با تأكيد بر روشهاي اثباتي و اقناعي.
+
*#گسترش و تعمیق فرهنگ نقد و گفتگو با تأکید بر روشهای اثباتی و اقناعی.
# راهبرد 7: نظارت و ارزيابي مستمر علمي اعضاي هيئت علمي. سياستهاي اجرايي:
+
*راهبرد ۷: نظارت و ارزیابی مستمر علمی اعضای هیئت علمی. سیاستهای اجرایی:
## هدايت برنامه و اقدامات مربوط به نظارت و ارزيابي به سمت درون‌زا كردن نظارت و ارزيابي و تحكيم پايه‌هاي خود ارزيابي اعضاي هيئت علمي.
+
*#هدایت برنامه و اقدامات مربوط به نظارت و ارزیابی به سمت درون‌زا کردن نظارت و ارزیابی و تحکیم پایه‌های خود ارزیابی اعضای هیئت علمی.
## هدايت جريان برنامه‌هاي نظارت و ارزيابي به سمت استفاده از نتايج بدست آمده در تشويق و ترفيع اعضاي هيئت علمي.
+
*#هدایت جریان برنامه‌های نظارت و ارزیابی به سمت استفاده از نتایج بدست آمده در تشویق و ترفیع اعضای هیئت علمی.
## تقويت و كيفيت مداركردن نظارت و ارزيابي به منظور ارتقاء كارآيي و افزايش بهره‌وري.
+
*#تقویت و کیفیت مدارکردن نظارت و ارزیابی به منظور ارتقاء کارآیی و افزایش بهره‌وری.
## استمرار و پيوستگي نظارت به منظور توصيف و تحليل شرايط موجود و ارائه راهكارهاي مناسب رسيدن به وضعيت مطلوب.
+
*#استمرار و پیوستگی نظارت به منظور توصیف و تحلیل شرایط موجود و ارائه راهکارهای مناسب رسیدن به وضعیت مطلوب.
  
===2. دانشجو:===
+
===۲. دانشجو===
  
# راهبرد 1: ارتقاء سطح بينش اسلامي و اعتقادي دانش‌آموزان براي ورود به آموزش عالي با توجه به پيوستگي و تلازم ميان نظام آموزش عالي با نظام آموزش و پرورش. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۱: ارتقاء سطح بینش اسلامی و اعتقادی دانش‌آموزان برای ورود به آموزش عالی با توجه به پیوستگی و تلازم میان نظام آموزش عالی با نظام آموزش و پرورش. سیاست های اجرایی:
## بازنگري، تقويت، اصلاح نظام و روزآمد كردن روشها و برنامه‌هاي آموزشي، تربيتي و ديني قبل از دانشگاه.
+
*#بازنگری، تقویت، اصلاح نظام و روزآمد کردن روشها و برنامه‌های آموزشی، تربیتی و دینی قبل از دانشگاه.
## تلاش براي ايجاد هماهنگي ميان برنامه‌هاي تربيتي و ديني آموزش و پرورش و آموزش عالي.
+
*#تلاش برای ایجاد هماهنگی میان برنامه‌های تربیتی و دینی آموزش و پرورش و آموزش عالی.
## بازنگري در سيستم جذب و پذيرش نيروي انساني در آموزش و پرورش و برنامه ريزي و اهتمام در جهت اصلاح و تقويت نظام تربيت معلم.
+
*#بازنگری در سیستم جذب و پذیرش نیروی انسانی در آموزش و پرورش و برنامه ریزی و اهتمام در جهت اصلاح و تقویت نظام تربیت معلم.
# راهبرد 2: گسترش و تقويت [[ايمان]] و اعتقاد اسلامي،‌ تهذيب و تزكيه نفس و اعتلاي عقلاني و علمي دانشجويان. سياستهاي اجرايي:
+
*راهبرد ۲: گسترش و تقویت [[ایمان]] و اعتقاد اسلامی،‌ تهذیب و [[تزکیه نفس|تزکیه نفس]] و اعتلای عقلانی و علمی دانشجویان. سیاستهای اجرایی:
## بررسي مستمر سياست هاي آموزش ديني و هماهنگ نمودن آنها در سطوح مختلف. (از طريق كميته هماهنگي آموزشهاي ديني)
+
*#بررسی مستمر سیاست های آموزش دینی و هماهنگ نمودن آنها در سطوح مختلف. (از طریق کمیته هماهنگی آموزشهای دینی)
## طراحي و بهره گيري از روشهاي دقيق علمي و كارآمد براي ترويج غيرمستقيم معارف و ارزشهاي ديني و تعميق آنها.
+
*#طراحی و بهره گیری از روشهای دقیق علمی و کارآمد برای ترویج غیرمستقیم معارف و ارزشهای دینی و تعمیق آنها.
## تقويت تشكلهاي متنوع علمي، ديني، فرهنگي و صنفي دانشجويان به منظور افزايش نشاط و تحرك و مشاركت آنها.
+
*#تقویت تشکلهای متنوع علمی، دینی، فرهنگی و صنفی دانشجویان به منظور افزایش نشاط و تحرک و مشارکت آنها.
## تعظيم شعائر مذهبي براي اعتلاي روح دين‌باوري و احترام به ارزش هاي مذهبي متناسب با فضاي علمي و فرهنگي دانشگاه.
+
*#تعظیم شعائر مذهبی برای اعتلای روح دین‌باوری و احترام به ارزش های مذهبی متناسب با فضای علمی و فرهنگی دانشگاه.
## حمايت مادي و معنوي و پشتيباني از ابداع، ابتكار و خلاقيت هاي عملي، هنري و فرهنگي.
+
*#حمایت مادی و معنوی و پشتیبانی از ابداع، ابتکار و خلاقیت های عملی، هنری و فرهنگی.
## بازنگري مستمر و متناسب با زمان در محتوا و روشهاي ارائه دروس معارف اسلامي براي تعميق محتوا و ايجاد جذابيت در آنها.
+
*#بازنگری مستمر و متناسب با زمان در محتوا و روشهای ارائه دروس معارف اسلامی برای تعمیق محتوا و ایجاد جذابیت در آنها.
# راهبرد 3: تقويت روحيه آرمانگرايي، كمال‌جويي، نقّادي، آزادگي، ايثارگري، مشاركت جويي، حقيقت جويي و تشويق و تقويت احساس مسئوليت اجتماعي دانشجويان. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۳: تقویت روحیه آرمانگرایی، کمال‌جویی، نقّادی، آزادگی، ایثارگری، مشارکت جویی، حقیقت جویی و تشویق و تقویت احساس مسئولیت اجتماعی دانشجویان. سیاست های اجرایی:
## طراحي و اجراي برنامه هاي هدفمند فرهنگي، اجتماعي و فوق برنامه در قالب فعاليت هاي مشاركتي.
+
*#طراحی و اجرای برنامه های هدفمند فرهنگی، اجتماعی و فوق برنامه در قالب فعالیت های مشارکتی.
## معرفي چهره هاي پرتلاش و موفق در حوزه هاي فرهنگي، علمي و اجتماعي متناسب با شرايط روز و محيطهاي دانشگاهي.
+
*#معرفی چهره های پرتلاش و موفق در حوزه های فرهنگی، علمی و اجتماعی متناسب با شرایط روز و محیطهای دانشگاهی.
## انجام مطالعات و تحقيقات مستمر براي ارتقاي ارزش ها و بازآفريني سنتهاي ملي و مذهبي و انقلابي وفق نياز و متناسب با اقتضائات نوين.
+
*#انجام مطالعات و تحقیقات مستمر برای ارتقای ارزش ها و بازآفرینی سنتهای ملی و مذهبی و انقلابی وفق نیاز و متناسب با اقتضائات نوین.
## حمايت مادي و معنوي و قانوني از دانشجويان فعال و موفق در عرصه هاي اجتماعي، سياسي، فرهنگي و اسلامي.
+
*#حمایت مادی و معنوی و قانونی از دانشجویان فعال و موفق در عرصه های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اسلامی.
## تشويق و تأييد دانشجويان نمونه در فعاليت هاي علمي، فرهنگي و اجتماعي.
+
*#تشویق و تأیید دانشجویان نمونه در فعالیت های علمی، فرهنگی و اجتماعی.
# راهبرد 4: ارتقاء سطح دانش و بينش سياسي و اجتماعي دانشجويان و تجهيز آنان با توانايي ها و قابليت هاي مورد نياز براي تحليل مسائل جامعه و جهان در جهت تحقق آرمانهاي اسلامي. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۴: ارتقاء سطح دانش و بینش سیاسی و اجتماعی دانشجویان و تجهیز آنان با توانایی ها و قابلیت های مورد نیاز برای تحلیل مسائل جامعه و جهان در جهت تحقق آرمانهای اسلامی. سیاست های اجرایی:
## آموزش و ترويج روشهاي علمي براي ارتقاء دانش و تعميق بينش و اخلاق سياسي، فرهنگي و اسلامي.
+
*#آموزش و ترویج روشهای علمی برای ارتقاء دانش و تعمیق بینش و اخلاق سیاسی، فرهنگی و اسلامی.
## تشويق پژوهش هاي علمي در مورد انقلاب اسلامي و مسائل جهاني مرتبط با آن.
+
*#تشویق پژوهش های علمی در مورد انقلاب اسلامی و مسائل جهانی مرتبط با آن.
## بسترسازي مناسب براي تبادل آزاد اطلاعات و اخبار مورد نياز براي تحليل مسائل جامعه و جهان به منظور تحقق آرمانهاي اسلامي.
+
*#بسترسازی مناسب برای تبادل آزاد اطلاعات و اخبار مورد نیاز برای تحلیل مسائل جامعه و جهان به منظور تحقق آرمانهای اسلامی.
## تلاش براي افزايش قدرت نقد و دوري از سطحي نگري در ميان دانشجويان.
+
*#تلاش برای افزایش قدرت نقد و دوری از سطحی نگری در میان دانشجویان.
# راهبرد 5: تشويق و زمينه‌سازي به منظور مادام‌العمر تلقي كردن تحصيل علم به عنوان يك ارزش و فريضة اسلامي. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۵: تشویق و زمینه‌سازی به منظور مادام‌العمر تلقی کردن تحصیل علم به عنوان یک ارزش و فریضة اسلامی. سیاست های اجرایی:
## حمايت مادي، معنوي و قانوني از فعاليت هاي تشكل هاي علمي دانشجويي و دانش آموختگان.
+
*#حمایت مادی، معنوی و قانونی از فعالیت های تشکل های علمی دانشجویی و دانش آموختگان.
## تأكيد بر ديدگاه اسلامي در مورد توأم بودن علم و دين و تلاش براي تبيين آن.
+
*#تأکید بر دیدگاه اسلامی در مورد توأم بودن علم و [[دین|دین]] و تلاش برای تبیین آن.
## در نظر گرفتن تسهيلات مادي و معنوي، ويژه استعدادهاي برجسته، خلاق و درخشان دانشجويي.
+
*#در نظر گرفتن تسهیلات مادی و معنوی، ویژه استعدادهای برجسته، خلاق و درخشان دانشجویی.
## تأمين فضاي معنوي مناسب براي تشويق به مادام العمر تلقي كردن علم آموزي.
+
*#تأمین فضای معنوی مناسب برای تشویق به مادام العمر تلقی کردن علم آموزی.
## تلاش و برنامه ريزي براي تحكيم و تقويت فضاي معنوي و اخلاقي پرورش استعدادهاي درخشان در كنار ساير اقدامات مربوط به ايجاد تسهيلات ويژه.
+
*#تلاش و برنامه ریزی برای تحکیم و تقویت فضای معنوی و اخلاقی پرورش استعدادهای درخشان در کنار سایر اقدامات مربوط به ایجاد تسهیلات ویژه.
## الگوسازي مناسب و كارآمد از طريق معرفي شخصيت هاي برجسته و موفق اسلام و ايران در حوزه هاي مربوط به موضوع.
+
*#الگوسازی مناسب و کارآمد از طریق معرفی شخصیت های برجسته و موفق [[اسلام]] و [[ایران|ایران]] در حوزه های مربوط به موضوع.
## بسترسازي هاي لازم قانوني و انجام حمايت هاي ويژه از نهادهاي واسط بين دانشگاه و جامعه از قبيل انجمن هاي علمي و انجمن دانش آموختگان.
+
*#بسترسازی های لازم قانونی و انجام حمایت های ویژه از نهادهای واسط بین دانشگاه و جامعه از قبیل انجمن های علمی و انجمن دانش آموختگان.
## استفاده از رسانه هاي جمعي و شبكه هاي اطلاع رساني براي توسعه آموزش هاي نيمه حضوري و غيرحضوري.
+
*#استفاده از رسانه های جمعی و شبکه های اطلاع رسانی برای توسعه آموزش های نیمه حضوری و غیرحضوری.
## گسترش و توسعه نهادهاي آموزشي، پژوهشي و علمي، آموزش هاي عالي آزاد و دوره هاي تخصصي كوتاه مدت.
+
*#گسترش و توسعه نهادهای آموزشی، پژوهشی و علمی، آموزش های عالی آزاد و دوره های تخصصی کوتاه مدت.
## بررسي و پژوهش به منظور بهره گيري از نظام هاي آموزش سنتي و بومي در ايران و اسلام.
+
*#بررسی و پژوهش به منظور بهره گیری از نظام های آموزش سنتی و بومی در ایران و اسلام.
## تلاش و برنامه ريزي براي گسترش ارتباط دانشگاهيان با محققان و صاحبنظران خارج از دانشگاه.
+
*#تلاش و برنامه ریزی برای گسترش ارتباط دانشگاهیان با محققان و صاحبنظران خارج از دانشگاه.
# راهبرد 6: قانونمند كردن فعاليت هاي فرهنگي و سياسي دانشجويان به منظور فراهم آوردن محيطي سالم و آزاد و مطمئن براي بحث و گفتگو و تحرك و فعاليت و ارتقاي انديشه‌هاي ديني. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۶: قانونمند کردن فعالیت های فرهنگی و سیاسی دانشجویان به منظور فراهم آوردن محیطی سالم و آزاد و مطمئن برای بحث و گفتگو و تحرک و فعالیت و ارتقای اندیشه‌های دینی. سیاست های اجرایی:
## وضع قوانين و ضوابط مناسب براي فعاليت هاي فرهنگي و سياسي.
+
*#وضع قوانین و ضوابط مناسب برای فعالیت های فرهنگی و سیاسی.
## ترويج و تقويت روحيه قانوگرايي در ميان دانشجويان و تشكل ها و نهادهاي دانشجويي.
+
*#ترویج و تقویت روحیه قانوگرایی در میان دانشجویان و تشکل ها و نهادهای دانشجویی.
## به رسميت شناختن تشكل هاي مختلف با سلايق و گرايش هاي متنوع و متكثر سياسي، اجتماعي و فرهنگي در دانشگاه و در چارچوب قوانين و مقررات.
+
*#به رسمیت شناختن تشکل های مختلف با سلایق و گرایش های متنوع و متکثر سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در دانشگاه و در چارچوب قوانین و مقررات.
## تعميم حمايت هاي قانوني از دانشجويان به عرصه هاي بيرون از دانشگاه.
+
*#تعمیم حمایت های قانونی از دانشجویان به عرصه های بیرون از دانشگاه.
## حمايت فعال مديريت هاي دانشگاهها از انجام فعاليت هاي ديني، فرهنگي، اجتماعي و سياسي توسط دانشجويان در چارچوب قوانين و ضوابط و رعايت تعادل ميان آنان و پرهيز از تبعيض و جهت گيريهاي غيرقانوني.
+
*#حمایت فعال مدیریت های دانشگاهها از انجام فعالیت های دینی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی توسط دانشجویان در چارچوب قوانین و ضوابط و رعایت تعادل میان آنان و پرهیز از تبعیض و جهت گیریهای غیرقانونی.
## تأمين فضاي امن، مطمئن و سالم براي طرح بحث هاي فرهنگي، اجتماعي و دين شناسي.
+
*#تأمین فضای امن، مطمئن و سالم برای طرح بحث های فرهنگی، اجتماعی و دین شناسی.
## هدايت فعاليت هاي فرهنگي و سياسي به سمت ايجاد وحدت، همدلي و اخوت ايماني.
+
*#هدایت فعالیت های فرهنگی و سیاسی به سمت ایجاد وحدت، همدلی و اخوت ایمانی.
## زمينه سازي مناسب براي ارتباط متقابل و گفتگوي همدلانه دانشجويان دانشگاهها با طلاب علوم ديني.
+
*#زمینه سازی مناسب برای ارتباط متقابل و گفتگوی همدلانه دانشجویان دانشگاهها با طلاب علوم دینی.
# راهبرد 7: حل مشكلات اجتماعي‌ و معشيتي دانشجويان به منظور فراهم آوردن بستر لازم براي فعاليت هاي علمي،‌ فرهنگي و ديني. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۷: حل مشکلات اجتماعی‌ و معشیتی دانشجویان به منظور فراهم آوردن بستر لازم برای فعالیت های علمی،‌ فرهنگی و دینی. سیاست های اجرایی:
## تقويت فرهنگ مشاوره و توسعة نهادهاي مشاوره‌اي.
+
*#تقویت فرهنگ مشاوره و توسعة نهادهای مشاوره‌ای.
## حمايت و تشويق و ايجاد تسهيلات براي ازدواج دانشجويان.
+
*#حمایت و تشویق و ایجاد تسهیلات برای ازدواج دانشجویان.
## تلاش براي توسعه منابع مالي دانشگاهها و تنوع بخشي آنها.
+
*#تلاش برای توسعه منابع مالی دانشگاهها و تنوع بخشی آنها.
## تأكيد بر اصل كفاف و تأمين متناسب با شئون نيازهاي دانشجويي با تأكيد بر ساده زيستي.
+
*#تأکید بر اصل کفاف و تأمین متناسب با شئون نیازهای دانشجویی با تأکید بر ساده زیستی.
## حمايت مادي و اجتماعي از دانشجويان نيازمند با حفظ عزت و حرمت آنان.
+
*#حمایت مادی و اجتماعی از دانشجویان نیازمند با حفظ عزت و حرمت آنان.
## فراهم آوردن امكانات و زمينه هاي لازم براي دستيابي به منزلت شايسته اجتماعي دانشجويان در ابعاد مادي و معنوي.
+
*#فراهم آوردن امکانات و زمینه های لازم برای دستیابی به منزلت شایسته اجتماعی دانشجویان در ابعاد مادی و معنوی.
## زمينه سازي براي مشاركت بيشتر دانشجويان در امور رفاهي، صنفي، آموزشي، پژوهشي، فرهنگي و اجرايي.
+
*#زمینه سازی برای مشارکت بیشتر دانشجویان در امور رفاهی، صنفی، آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و اجرایی.
# راهبرد 8: نظارت و ارزيابي هدفمند و مستمر علمي و اخلاقي دانشجويان و توصيه و تأكيد بر خود ارزيابي آنها. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۸: نظارت و ارزیابی هدفمند و مستمر علمی و اخلاقی دانشجویان و توصیه و تأکید بر خود ارزیابی آنها. سیاست های اجرایی:
## تدوين شاخص ها و روشهاي ارزيابي اخلاق فردي، اجتماعي و عبادي بر پايه آموزه‌هاي ديني.
+
*#تدوین شاخص ها و روشهای ارزیابی اخلاق فردی، اجتماعی و عبادی بر پایه آموزه‌های دینی.
## تدوين شاخص ها و روشهاي ارزيابي فعاليت هاي علمي بر پايه‌ آموزه‌هاي ديني.
+
*#تدوین شاخص ها و روشهای ارزیابی فعالیت های علمی بر پایه‌ آموزه‌های دینی.
## فراهم آوردن زمينه مشاركت تشكل هاي علمي و فرهنگي در فرايند ارزيابي.
+
*#فراهم آوردن زمینه مشارکت تشکل های علمی و فرهنگی در فرایند ارزیابی.
## جلب مشاركت دانشجويان در فرايند ارزيابي فعاليت هاي علمي، فرهنگي و اخلاقي.
+
*#جلب مشارکت دانشجویان در فرایند ارزیابی فعالیت های علمی، فرهنگی و اخلاقی.
## استمرار و پيوستگي نظارت و ارزيابي به منظور رسيدن به توصيف و تحليل شرايط موجود و ارائه راهكارهاي مناسب براي رسيدن به وضعيت مطلوب.
+
*#استمرار و پیوستگی نظارت و ارزیابی به منظور رسیدن به توصیف و تحلیل شرایط موجود و ارائه راهکارهای مناسب برای رسیدن به وضعیت مطلوب.
  
===3. نظام برنامه ريزي فرهنگي:===
+
===۳. نظام برنامه ریزی فرهنگی===
  
# راهبرد 1: احياء حفظ و ترويج فرهنگ اصيل اسلام در محيطهاي علمي با استفاده از روشهاي كارآمد و هماهنگ با محيطهاي علمي. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۱: احیاء حفظ و ترویج فرهنگ اصیل [[اسلام]] در محیطهای علمی با استفاده از روشهای کارآمد و هماهنگ با محیطهای علمی. سیاست های اجرایی:
## ضابطه‌مند كردن فعاليت هاي ديني و تربيتي با تأكيد بر مشاركت دانشجويان و دانشگاهيان و با محوريت نهاد نمايندگي.
+
*#ضابطه‌مند کردن فعالیت های دینی و تربیتی با تأکید بر مشارکت دانشجویان و دانشگاهیان و با محوریت نهاد نمایندگی.
## برنامه‌ريزي و زمينه‌سازي براي دستيابي دانشگاهيان به مباني فرهنگ اصيل اسلامي و دفاع از آرمان‌ها و ارزش هاي انقلاب اسلامي.
+
*#برنامه‌ریزی و زمینه‌سازی برای دستیابی دانشگاهیان به مبانی فرهنگ اصیل اسلامی و دفاع از آرمان‌ها و ارزش های انقلاب اسلامی.
## محوريت بخشيدن به فرهنگ و ارزشهاي اصيل اسلامي در برنامه‌ها و فعاليت هاي مختلف فرهنگي
+
*#محوریت بخشیدن به فرهنگ و ارزشهای اصیل اسلامی در برنامه‌ها و فعالیت های مختلف فرهنگی
## تأكيد بر نقش مؤثر و فعال و مشاركت همه جانبه دانشگاهيان در طرح‌ها، برنامه‌ها و مطالعات فرهنگي.
+
*#تأکید بر نقش مؤثر و فعال و مشارکت همه جانبه دانشگاهیان در طرح‌ها، برنامه‌ها و مطالعات فرهنگی.
## استفاده بهينه و متناسب از ظرفيت‌هاي علمي و پژوهشي دانشگاهها براي طراحي و شناسايي روش‌هاي مفيد و كارآمد به منظور احياء فرهنگ اصيل اسلام.
+
*#استفاده بهینه و متناسب از ظرفیت‌های علمی و پژوهشی دانشگاهها برای طراحی و شناسایی روش‌های مفید و کارآمد به منظور احیاء فرهنگ اصیل اسلام.
## تلاش و برنامه‌ريزي براي معرفي شخصيت هاي مؤثر و موفق ديني و علمي.
+
*#تلاش و برنامه‌ریزی برای معرفی شخصیت های مؤثر و موفق دینی و علمی.
## شناخت و انجام مطالعات در مورد ويژگي هاي محيطهاي علمي به منظور برنامه‌ريزيهاي كارآمد فرهنگي.
+
*#شناخت و انجام مطالعات در مورد ویژگی های محیطهای علمی به منظور برنامه‌ریزیهای کارآمد فرهنگی.
# راهبرد 2: توجه به مباني اسلامي در تدوين نظام برنامه‌ريزي فرهنگي به منظور تحقق آرمانها و ارزشهاي انقلاب اسلامي. سياستهاي اجرايي:
+
*راهبرد ۲: توجه به مبانی اسلامی در تدوین نظام برنامه‌ریزی فرهنگی به منظور تحقق آرمانها و ارزشهای انقلاب اسلامی. سیاستهای اجرایی:
## تدوين اهداف، شاخصها و الگوها، در نظام برنامه‌ريزي فرهنگي بر اساس مباني اسلامي.
+
*#تدوین اهداف، شاخصها و الگوها، در نظام برنامه‌ریزی فرهنگی بر اساس مبانی اسلامی.
## تأكيد بر ارتباط متقابل علم و ارزشهاي ديني و برنامه‌ريزي به منظور ارتقاء توأمان آنها.
+
*#تأکید بر ارتباط متقابل علم و ارزشهای دینی و برنامه‌ریزی به منظور ارتقاء توأمان آنها.
## تأكيد بر اسلام ناب محمدي، مطرح شده از سوي حضرت [[امام خمينی]]، به عنوان جلوه‌اي اصيل از [[فرهنگ اسلام]] در نظام برنامه‌ريزي فرهنگي.
+
*#تأکید بر اسلام ناب محمدی، مطرح شده از سوی حضرت [[امام خمینی]]، به عنوان جلوه‌ای اصیل از فرهنگ اسلام در نظام برنامه‌ریزی فرهنگی.
## جلب مشاركت انديشمندان،‌ متفكران و صاحب نظران در تدوين نظام برنامه‌ريزي به منظور تعميق ارزش‌هاي اسلامي و توسعه فرهنگي‌.
+
*#جلب مشارکت اندیشمندان،‌ متفکران و صاحب نظران در تدوین نظام برنامه‌ریزی به منظور تعمیق ارزش‌های اسلامی و توسعه فرهنگی‌.
## توجه به پديده جهاني شدن و آثار مثبت و منفي آن و ارائه راهكارهاي مناسب براي حفظ و تقويت روحيه اسلامي و ملي.
+
*#توجه به پدیده جهانی شدن و آثار مثبت و منفی آن و ارائه راهکارهای مناسب برای حفظ و تقویت روحیه اسلامی و ملی.
# راهبرد 3: توجه و تأكيد بر توأم بودن نظام برنامه‌ريزي فرهنگي با نظام برنامه‌ريزي درسي، آموزشي،‌ پژوهشي،‌ مديريتي، اداري و مالي. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۳: توجه و تأکید بر توأم بودن نظام برنامه‌ریزی فرهنگی با نظام برنامه‌ریزی درسی، آموزشی،‌ پژوهشی،‌ مدیریتی، اداری و مالی. سیاست های اجرایی:
## طراحي ساختار نظام برنامه‌ريزي فرهنگي و نظام برنامه‌ريزي درسي، آموزشي، پژوهشي و مديريتي دانشگاه.
+
*#طراحی ساختار نظام برنامه‌ریزی فرهنگی و نظام برنامه‌ریزی درسی، آموزشی، پژوهشی و مدیریتی دانشگاه.
## مبتني ساختن برنامه‌ريزي‌هاي فرهنگي بر پژوهش‌هاي علمي.
+
*#مبتنی ساختن برنامه‌ریزی‌های فرهنگی بر پژوهش‌های علمی.
## استفاده‌ي متناسب از متون و برنامه‌هاي درسي، نظام مديريتي، پژوهشي و آموزشي براي ترويج ارزشهاي ديني و فرهنگي.
+
*#استفاده‌ی متناسب از متون و برنامه‌های درسی، نظام مدیریتی، پژوهشی و آموزشی برای ترویج ارزشهای دینی و فرهنگی.
## تشويق استادان، مدرسان و محققان براي مشاركت در فعاليت هاي فرهنگي توأم با فعاليت هاي آموزشي و تحقيقاتي.
+
*#تشویق استادان، مدرسان و محققان برای مشارکت در فعالیت های فرهنگی توأم با فعالیت های آموزشی و تحقیقاتی.
## وضع مقررات و آئين نامه‌هاي لازم براي حمايت از فعاليت هاي فرهنگي و تربيتي استادان.
+
*#وضع مقررات و آئین نامه‌های لازم برای حمایت از فعالیت های فرهنگی و تربیتی استادان.
## وضع مقررات ويژه با تأكيد بر شايسته سالاري، براي انتخاب و انتصاب مديران فرهنگي.
+
*#وضع مقررات ویژه با تأکید بر شایسته سالاری، برای انتخاب و انتصاب مدیران فرهنگی.
# راهبرد 4: توجه به ملازمات و پيوستگي نظام آموزش و پرورش با نظام آموزش عالي در برنامه‌ريزي هاي فرهنگي. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۴: توجه به ملازمات و پیوستگی نظام آموزش و پرورش با نظام آموزش عالی در برنامه‌ریزی های فرهنگی. سیاست های اجرایی:
## برنامه‌ريزي و تلاش براي حفظ استمرار و انسجام محتواي برنامه‌ها و فعاليت هاي فرهنگي در نظام آموزش و پرورش و نظام آموزشي عالي، متناسب با شرايط محيطهاي آموزشي و دانشگاهي و نيازها و ضرورت هاي اجتماعي.
+
*#برنامه‌ریزی و تلاش برای حفظ استمرار و انسجام محتوای برنامه‌ها و فعالیت های فرهنگی در نظام آموزش و پرورش و نظام آموزشی عالی، متناسب با شرایط محیطهای آموزشی و دانشگاهی و نیازها و ضرورت های اجتماعی.
## بازنگري و اصلاح و تقويت نظام تربيت معلم و تربيت دبير با هماهنگي و همكاري آموزش و پرورش و آموزش عالي.
+
*#بازنگری و اصلاح و تقویت نظام تربیت معلم و تربیت دبیر با هماهنگی و همکاری آموزش و پرورش و آموزش عالی.
# راهبرد 5: زمينه‌سازي به منظور ايجاد توانايي بحث و گفتگو و نقد و ارزيابي ساير فرهنگها و تمدنها. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۵: زمینه‌سازی به منظور ایجاد توانایی بحث و گفتگو و نقد و ارزیابی سایر فرهنگها و تمدنها. سیاست های اجرایی:
## حمايت و پشتيباني مادي و معنوي از ترويج فرهنگ بحث و گفتگو و نقد و ارزيابي هاي فرهنگي، اجتماعي و ديني.
+
*#حمایت و پشتیبانی مادی و معنوی از ترویج فرهنگ بحث و گفتگو و نقد و ارزیابی های فرهنگی، اجتماعی و دینی.
## انجام مطالعات و تحقيقات گسترده و عميق به منظور آشنايي با فرهنگ و تمدن اسلامي، افزايش توانايي و ظرفيت هاي لازم براي اخذ و اقتباس و بومي كردن عناصر مفيد و همسو و سازگار ساير فرهنگ ها و تمدنها با فرهنگ و تعاليم اصيل اسلامي و مقابله با عناصر و جنبه هاي ناهمخوان و مضر آنها.
+
*#انجام مطالعات و تحقیقات گسترده و عمیق به منظور آشنایی با فرهنگ و تمدن اسلامی، افزایش توانایی و ظرفیت های لازم برای اخذ و اقتباس و بومی کردن عناصر مفید و همسو و سازگار سایر فرهنگ ها و تمدنها با فرهنگ و تعالیم اصیل اسلامی و مقابله با عناصر و جنبه های ناهمخوان و مضر آنها.
## تقويت بنيه‌ها و ظرفيت هاي علمي و ساختاري براي پاسداري از فرهنگ اسلامي ـ ايراني و شفاف كردن مرزهاي فرهنگي بين فرهنگ اسلامي ـ ايراني و ساير فرهنگ ها، تقويت روحيه‌ي خودباوري و خوداتكايي توأم با افزايش روح فعاليت و خلاقيت در تعامل گفتگوي بين فرهنگها.
+
*#تقویت بنیه‌ها و ظرفیت های علمی و ساختاری برای پاسداری از فرهنگ اسلامی ـ ایرانی و شفاف کردن مرزهای فرهنگی بین فرهنگ اسلامی ـ ایرانی و سایر فرهنگ ها، تقویت روحیه‌ی خودباوری و خوداتکایی توأم با افزایش روح فعالیت و خلاقیت در تعامل گفتگوی بین فرهنگها.
## فراهم آوردن امكانات و ايجاد زمينه و ظرفيتهاي لازم براي اعطاي نقش واقعي و مؤثر به دانشگاهها در پيشبرد علمي و كارآمد گفتگوي تمدنها.
+
*#فراهم آوردن امکانات و ایجاد زمینه و ظرفیتهای لازم برای اعطای نقش واقعی و مؤثر به دانشگاهها در پیشبرد علمی و کارآمد گفتگوی تمدنها.
## تلاش و برنامه ريزي و اقدام براي تعريق و تعيين جايگاه نهادين و سازگار گفتگوي تمدنها با ساير بخشهاي آموزش عالي.
+
*#تلاش و برنامه ریزی و اقدام برای تعریق و تعیین جایگاه نهادین و سازگار گفتگوی تمدنها با سایر بخشهای آموزش عالی.
## تلاش براي اعطاي نقش برجسته و مؤثر به دانشمندان و فرهيختگان علمي و فرهنگي در گفتگوي تمدنها.
+
*#تلاش برای اعطای نقش برجسته و مؤثر به دانشمندان و فرهیختگان علمی و فرهنگی در گفتگوی تمدنها.
# راهبرد 6: توجه به مقتضيات زمان و نيازها، علايق و رشته‌هاي تحصيلي دانشجويان. در برنامه‌ريزي‌هاي فرهنگي و ارايه چهره‌اي متين و جذّاب از آرمانها و ارزشهاي اسلامي. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۶: توجه به مقتضیات زمان و نیازها، علایق و رشته‌های تحصیلی دانشجویان. در برنامه‌ریزی‌های فرهنگی و ارایه چهره‌ای متین و جذّاب از آرمانها و ارزشهای اسلامی. سیاست های اجرایی:
## توجه به [[احكام]] و ارزش هاي اسلامي در برنامه‌ريزي‌ها و فعاليت هاي فرهنگي.
+
*#توجه به [[احکام]] و ارزش های اسلامی در برنامه‌ریزی‌ها و فعالیت های فرهنگی.
## حمايت و پشتيباني مادي و معنوي از ابداع و ابتكار در حوزه فعاليت هاي فرهنگي.
+
*#حمایت و پشتیبانی مادی و معنوی از ابداع و ابتکار در حوزه فعالیت های فرهنگی.
## حمايت و پشتيباني مادي و معنوي از برنامه‌ها و اقداماتي كه با مشاركت اكثريت دانش‌آموزان همراه باشد.
+
*#حمایت و پشتیبانی مادی و معنوی از برنامه‌ها و اقداماتی که با مشارکت اکثریت دانش‌آموزان همراه باشد.
## تلاش براي تنوع بخشي برنامه‌ها و فعاليت هاي فرهنگي.
+
*#تلاش برای تنوع بخشی برنامه‌ها و فعالیت های فرهنگی.
## تأكيد بر طراحي و اجراي برنامه‌هاي جذاب و تعالي‌بخش فرهنگي از طريق روشهاي مناسب علمي.
+
*#تأکید بر طراحی و اجرای برنامه‌های جذاب و تعالی‌بخش فرهنگی از طریق روشهای مناسب علمی.
## تأكيد بر طراحي و اجراي برنامه‌هاي فرهنگي متناسب با رشته هاي تحصيلي و علايق متنوع و مختلف دانشجويان.
+
*#تأکید بر طراحی و اجرای برنامه‌های فرهنگی متناسب با رشته های تحصیلی و علایق متنوع و مختلف دانشجویان.
## تأكيد بر ايجاد تعادل و سازگاري بين فرهنگ و ارزشهاي اسلامي و مقتضيات زمان در برنامه‌ريزي‌ها و فعاليتهاي فرهنگي.
+
*#تأکید بر ایجاد تعادل و سازگاری بین فرهنگ و ارزشهای اسلامی و مقتضیات زمان در برنامه‌ریزی‌ها و فعالیتهای فرهنگی.
# راهبرد 7: رعايت ويژگي هاي معماري اسلامي و ملي در طراحي فضاهاي كالبدي دانشگاه. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۷: رعایت ویژگی های معماری اسلامی و ملی در طراحی فضاهای کالبدی دانشگاه. سیاست های اجرایی:
## بازشناسي و تعريف نوين از مفاهيم و ارزش هاي فرهنگي نهفته در تاريخ فرهنگ و تمدن اسلامي و ايراني براي الگوبرداري در ساخت و ساز فضاي كالبدي دانشگاه متناسب با مقتضيات زمان.
+
*#بازشناسی و تعریف نوین از مفاهیم و ارزش های فرهنگی نهفته در تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی و ایرانی برای الگوبرداری در ساخت و ساز فضای کالبدی دانشگاه متناسب با مقتضیات زمان.
## ايجاد الزامات قانوني براي طراحي طرح‌هاي جامع دانشگاهي بر اساس معماري اسلامي و ملي.
+
*#ایجاد الزامات قانونی برای طراحی طرح‌های جامع دانشگاهی بر اساس معماری اسلامی و ملی.
## حمايت مادي و معنوي از طرح‌ها و اقدامات مربوط به بكارگيري ويژگي هاي معماري اسلامي و ملي در طراحي فضاهاي كالبدي دانشگاهي.
+
*#حمایت مادی و معنوی از طرح‌ها و اقدامات مربوط به بکارگیری ویژگی های معماری اسلامی و ملی در طراحی فضاهای کالبدی دانشگاهی.
## تلاش براي تركيب ويژگي ها و شيوه‌هاي معماري اسلامي با فناوري هاي جديد در طراحي فضاهاي دانشگاهي.
+
*#تلاش برای ترکیب ویژگی ها و شیوه‌های معماری اسلامی با فناوری های جدید در طراحی فضاهای دانشگاهی.
## اولويت دادن به نامهاي ديني،‌ تاريخي‌، ملي در نامگذاري دانشگاهها و زير مجموعه‌هاي دانشگاهي.
+
*#اولویت دادن به نامهای دینی،‌ تاریخی‌، ملی در نامگذاری دانشگاهها و زیر مجموعه‌های دانشگاهی.
## در نظر گرفتن نسبت عددي دانشجويان دختر و پسر در طراحي فضاهاي كالبدي دانشگاهها.
+
*#در نظر گرفتن نسبت عددی دانشجویان دختر و پسر در طراحی فضاهای کالبدی دانشگاهها.
## توجه به ويژگيهاي روحي ـ رواني متمايز دانشجويان دختر و پسر در طراحي فضاهاي كالبدي دانشگاهها.
+
*#توجه به ویژگیهای روحی ـ روانی متمایز دانشجویان دختر و پسر در طراحی فضاهای کالبدی دانشگاهها.
# راهبرد 8: توجه و اهتمام ويژه به احداث مساجد و نمازخانه در مراكز آموزشي و اختصاص امكانات و تسهيلات در خور شأن به آن. سیاستهای اجرايي:
+
*راهبرد ۸: توجه و اهتمام ویژه به احداث مساجد و نمازخانه در مراکز آموزشی و اختصاص امکانات و تسهیلات در خور شأن به آن. سیاستهای اجرایی:
## التزام به احداث، راه‌اندازي و تعمير و نگهداري مساجد و نمازخانه‌ها و حمايت مادي و معنوي از فعاليتهاي فرهنگي اين نهاد.
+
*#التزام به احداث، راه‌اندازی و تعمیر و نگهداری مساجد و نمازخانه‌ها و حمایت مادی و معنوی از فعالیتهای فرهنگی این نهاد.
## اختصاص مكانها و نقاط مناسب براي احداث مساجد و نمازخانه‌ها در دانشگاهها.
+
*#اختصاص مکانها و نقاط مناسب برای احداث مساجد و نمازخانه‌ها در دانشگاهها.
## طراحي و معماري مساجدي كه امكان انجام ساير فعاليت هاي ديني و فرهنگي در آنها ممكن باشد.
+
*#طراحی و معماری مساجدی که امکان انجام سایر فعالیت های دینی و فرهنگی در آنها ممکن باشد.
## تلاش براي محوريت بخشيدن به مساجد در فعاليتهاي فرهنگي و ديني دانشگاهها.
+
*#تلاش برای محوریت بخشیدن به مساجد در فعالیتهای فرهنگی و دینی دانشگاهها.
## تلاش براي انتخاب ائمه جماعت مناسب و آشنا با محيط هاي دانشگاهي.
+
*#تلاش برای انتخاب ائمه جماعت مناسب و آشنا با محیط های دانشگاهی.
# راهبرد 9: توجه به حفظ عفاف در مراكز آموزشي به ويژه تنظيم روابط بين دانشجويان دختر و پسر و تلاش در جهت فراهم كردن زمينه هاي مناسب براي اين منظور و كاهش اختلاط آنها. سياستهاي اجرايي:
+
*راهبرد ۹: توجه به حفظ عفاف در مراکز آموزشی به ویژه تنظیم روابط بین دانشجویان دختر و پسر و تلاش در جهت فراهم کردن زمینه های مناسب برای این منظور و کاهش اختلاط آنها. سیاستهای اجرایی:
## تبيين و ترويج فرهنگ عفاف در محيط‌هاي آموزشي بر اساس مصوبه شوراي عالي انقلاب فرهنگي در اين زمينه.
+
*#تبیین و ترویج فرهنگ عفاف در محیط‌های آموزشی بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در این زمینه.
## تلاش براي رعايت حدود و ضوابط شرعي در روابط دختر و پسر بر اساس احكام حكومتي (نظريات امام خميني و مقام معظم رهبري)
+
*#تلاش برای رعایت حدود و ضوابط شرعی در روابط دختر و پسر بر اساس احکام حکومتی (نظریات امام خمینی و مقام معظم رهبری)
## طراحي و معماري فضاهاي دانشگاهي و برنامه‌ريزهاي آموزشي و پرورشي به نحوي كه منجر به كاهش اختلاط دانشجويان دختر و پسر گردد.
+
*#طراحی و معماری فضاهای دانشگاهی و برنامه‌ریزهای آموزشی و پرورشی به نحوی که منجر به کاهش اختلاط دانشجویان دختر و پسر گردد.
## تشويق و ترغيب دانشجويان به ازدواج با رعايت اصل سادگي و پرهيز از تكلف.
+
*#تشویق و ترغیب دانشجویان به ازدواج با رعایت اصل سادگی و پرهیز از تکلف.
## انجام پژوهش هاي علمي به منظور تعريف و تعيين معيارها، ضوابط و حدود كاهش اختلاط ميان دانشجويان دختر و پسر.
+
*#انجام پژوهش های علمی به منظور تعریف و تعیین معیارها، ضوابط و حدود کاهش اختلاط میان دانشجویان دختر و پسر.
# راهبرد 10: هماهنگي در سياستگذاري فرهنگي مراكز علمي با رعايت مقتضيات اجرايي. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۱۰: هماهنگی در سیاستگذاری فرهنگی مراکز علمی با رعایت مقتضیات اجرایی. سیاست های اجرایی:
## توجه و تأكيد بر سياستهاي كلان نظام و ملحوظ كردن متناسب آنها در سطوح اجرايي.
+
*#توجه و تأکید بر سیاستهای کلان نظام و ملحوظ کردن متناسب آنها در سطوح اجرایی.
## تمركز در سياستگذاري و برنامه‌ريزي هاي كلان بر اساس مصوبات شوراي عالي انقلاب فرهنگي و مجلس شوراي اسلامي و عدم تمركز در سطوح برنامه‌ريزي هاي خرد و اجرايي با تأكيد بر هماهنگي.
+
*#تمرکز در سیاستگذاری و برنامه‌ریزی های کلان بر اساس مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی و عدم تمرکز در سطوح برنامه‌ریزی های خرد و اجرایی با تأکید بر هماهنگی.
## استفاده بهينه از امكانات موجود در مراكز فرهنگي به منظور افزايش مشاركت و بهره‌وري.
+
*#استفاده بهینه از امکانات موجود در مراکز فرهنگی به منظور افزایش مشارکت و بهره‌وری.
## تقويت نقش شوراهاي فرهنگي دانشگاهها در چارچوب مصوبات شوراي عالي انقلاب فرهنگي.
+
*#تقویت نقش شوراهای فرهنگی دانشگاهها در چارچوب مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی.
# راهبرد 11: نظارت و ارزيابي هدفمند و مستمر برنامه‌ريزي فرهنگي. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۱۱: نظارت و ارزیابی هدفمند و مستمر برنامه‌ریزی فرهنگی. سیاست های اجرایی:
## تعيين و تعريف شاخص ها و معيارهاي نظارت و ارزيابي.
+
*#تعیین و تعریف شاخص ها و معیارهای نظارت و ارزیابی.
## تأكيد بر صراحت و شفافيت و هماهنگي در نظارت و ارزيابي.
+
*#تأکید بر صراحت و شفافیت و هماهنگی در نظارت و ارزیابی.
## مبتني كردن تشويق و ارتقاء و تخصيص منابع بر نتايج ارزيابي ها.
+
*#مبتنی کردن تشویق و ارتقاء و تخصیص منابع بر نتایج ارزیابی ها.
## حفظ، استمرار و تداوم نظارت و ارزيابي فرهنگي و ارائه گزارش هاي سالانه.
+
*#حفظ، استمرار و تداوم نظارت و ارزیابی فرهنگی و ارائه گزارش های سالانه.
## مبتني كردن برنامه‌‌ريزي هاي فرهنگي در مقاطع مختلف بر نتايج ارزيابي و نظارت.
+
*#مبتنی کردن برنامه‌‌ریزی های فرهنگی در مقاطع مختلف بر نتایج ارزیابی و نظارت.
  
===4. متون و برنامه ريزي درسي:===
+
===۴. متون و برنامه ریزی درسی===
  
# راهبرد 1: طراحي نظام آموزشي، تدوين متون و برنامه‌هاي درسي در تمامي شاخه هاي علوم بر اساس جهان‌بيني الهي و پژوهش در پديده‌هاي هستي به منظور شناخت و شناساندن آيات الهي در جهان. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۱: طراحی نظام آموزشی، تدوین متون و برنامه‌های درسی در تمامی شاخه های علوم بر اساس جهان‌بینی الهی و پژوهش در پدیده‌های هستی به منظور شناخت و شناساندن آیات الهی در جهان. سیاست های اجرایی:
## توجه به اصول متقن و محكم جهان‌بيني الهي در طراحي نظام آموزشي و تدوين متون و برنامه‌هاي درسي
+
*#توجه به اصول متقن و محکم جهان‌بینی الهی در طراحی نظام آموزشی و تدوین متون و برنامه‌های درسی
## معرفي كتاب طبيعت (آفاق) در متون آموزشي به عنوان نشانه‌هاي حكمت الهي.
+
*#معرفی کتاب طبیعت (آفاق) در متون آموزشی به عنوان نشانه‌های حکمت الهی.
## فراهم كردن زمينه‌هاي لازم براي تعالي افكار و انديشه هاي مختلف به منظور نشان دادن قوت انديشه‌ اسلامي.
+
*#فراهم کردن زمینه‌های لازم برای تعالی افکار و اندیشه های مختلف به منظور نشان دادن قوت اندیشه‌ اسلامی.
## تلاش براي جلب مشاركت دانشگاهيان و صاحبنظران حوزوي به منظور ارائه پيشنهاد به دستگاههاي اجرايي در تحقق اين راهبرد.
+
*#تلاش برای جلب مشارکت دانشگاهیان و صاحبنظران حوزوی به منظور ارائه پیشنهاد به دستگاههای اجرایی در تحقق این راهبرد.
## استفاده از ظرفيت هاي پژوهشي و علمي دانشگاهها براي طراحي نظام آموزشي، پرورشي تدوين متون و برنامه‌هاي درسي.
+
*#استفاده از ظرفیت های پژوهشی و علمی دانشگاهها برای طراحی نظام آموزشی، پرورشی تدوین متون و برنامه‌های درسی.
## استفاده از تجارب موجود داخلي و خارجي در اين زمينه.
+
*#استفاده از تجارب موجود داخلی و خارجی در این زمینه.
## انجام مطالعات مستمر براي ايجاد قابليت ها و انعطاف هاي لازم در نظام آموزشي و متون و برنامه‌هاي درسي به منظور روزآمد كردن آنها.
+
*#انجام مطالعات مستمر برای ایجاد قابلیت ها و انعطاف های لازم در نظام آموزشی و متون و برنامه‌های درسی به منظور روزآمد کردن آنها.
# راهبرد 2: توجه به هماهنگي و همسويي علم و دين در طراحي و تدوين برنامه‌ها و متون درسي. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۲: توجه به هماهنگی و همسویی [[علم]] و [[دین|دین]] در طراحی و تدوین برنامه‌ها و متون درسی. سیاست های اجرایی:
## تعريف و تبيين مفهوم همسويي و هماهنگي علم و دين با استفاده از ديدگاههاي صاحبنظران دانشگاهي و حوزوي.
+
*#تعریف و تبیین مفهوم همسویی و هماهنگی علم و دین با استفاده از دیدگاههای صاحبنظران دانشگاهی و حوزوی.
## تدوين شاخص‌ها و روشهاي ملحوظ كردن مفهوم هماهنگي علم و دين در طراحي و تدوين برنامه‌ها و متون درسي.
+
*#تدوین شاخص‌ها و روشهای ملحوظ کردن مفهوم هماهنگی علم و دین در طراحی و تدوین برنامه‌ها و متون درسی.
## تأكيد بر ضرورت و تشويق علم آموزي از منظر دين.
+
*#تأکید بر ضرورت و تشویق علم آموزی از منظر دین.
## تشويق و پاسداشت برجستگان علم و دانش از موضع اسلام.
+
*#تشویق و پاسداشت برجستگان علم و دانش از موضع اسلام.
# راهبرد 3: بازنگري نظام برنامه‌ريزي درسي و اصلاح و تدوين متون درسي با استفاده از روشهاي نوين و كارآمد علمي و مفاهيم و ارزشهاي اسلامي. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۳: بازنگری نظام برنامه‌ریزی درسی و اصلاح و تدوین متون درسی با استفاده از روشهای نوین و کارآمد علمی و مفاهیم و ارزشهای اسلامی. سیاست های اجرایی:
## جلب مشاركت متخصصان برنامه‌ريزي آموزشي و صاحبنظران علوم اسلامي در تدوين متون درسي.
+
*#جلب مشارکت متخصصان برنامه‌ریزی آموزشی و صاحبنظران علوم اسلامی در تدوین متون درسی.
## توجه به جاذبه، تنوع و انعطاف‌پذيري در تدوين متون درسي.
+
*#توجه به جاذبه، تنوع و انعطاف‌پذیری در تدوین متون درسی.
## انجام مطالعات مستمر و همه‌جانبه براي ارائه تصويري روزآمد و جذاب از مفاهيم و ارزشهاي اصيل اسلامي.
+
*#انجام مطالعات مستمر و همه‌جانبه برای ارائه تصویری روزآمد و جذاب از مفاهیم و ارزشهای اصیل اسلامی.
## برقراري ارتباط دقيق، طبيعي، به دور از تكلف و تصنع ميان مفاهيم و ارزشهاي اسلامي و محتواي برنامه ها و دروس.
+
*#برقراری ارتباط دقیق، طبیعی، به دور از تکلف و تصنع میان مفاهیم و ارزشهای اسلامی و محتوای برنامه ها و دروس.
## توجه خاص به فلسفه علم و تعيين جهت‌گيري علوم و فعاليتهاي علمي در مسير كمال انساني.
+
*#توجه خاص به فلسفه علم و تعیین جهت‌گیری علوم و فعالیتهای علمی در مسیر کمال انسانی.
# راهبرد 4: طراحي و تدوين متون و برنامه‌هاي درسي بر اساس مباني اسلامي به ويژه در رشته‌هاي علوم انساني. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۴: طراحی و تدوین متون و برنامه‌های درسی بر اساس مبانی اسلامی به ویژه در رشته‌های علوم انسانی. سیاست های اجرایی:
## استفاده از نظرات و آراء صاحبنظران علوم اسلامي و انساني حوزه و دانشگاه در زمينه تدوين متون و برنامه‌هاي درسي.
+
*#استفاده از نظرات و آراء صاحبنظران علوم اسلامی و انسانی حوزه و دانشگاه در زمینه تدوین متون و برنامه‌های درسی.
## ارائه تصويري هماهنگ، سازگار و معقول از ابتناء رشته‌ها علوم انساني‌ بر مباني اسلامي.
+
*#ارائه تصویری هماهنگ، سازگار و معقول از ابتناء رشته‌ها علوم انسانی‌ بر مبانی اسلامی.
## انجام مطالعات و تدوين شاخص ها و روشهاي مشخص براي ايجاد ارتباط و سازگاري بين علوم انساني و مباني اسلامي.
+
*#انجام مطالعات و تدوین شاخص ها و روشهای مشخص برای ایجاد ارتباط و سازگاری بین علوم انسانی و مبانی اسلامی.
## تقويت و هدايت روحيه نقادي به عنوان يك قابليت ذهني و يك روش در تدوين متون علوم انساني.
+
*#تقویت و هدایت روحیه نقادی به عنوان یک قابلیت ذهنی و یک روش در تدوین متون علوم انسانی.
## استفاده از تجارب جهاني در زمينه ارتباط علوم انساني و مفاهيم ارزش ها و روش هاي اسلامي در تدوين متون علوم انساني.
+
*#استفاده از تجارب جهانی در زمینه ارتباط علوم انسانی و مفاهیم ارزش ها و روش های اسلامی در تدوین متون علوم انسانی.
## توجه خاص به فلسفه علم و تعيين جهت گيري علوم و فعاليت هاي علمي در مسير كمال انساني.
+
*#توجه خاص به فلسفه علم و تعیین جهت گیری علوم و فعالیت های علمی در مسیر کمال انسانی.
# راهبرد 5: هدايت نظام برنامه‌ريزي درسي به سمت تقويت فضايل اخلاقي و اجتماعي، پرورش قدرت ابداع و ابتكار و اعتماد به نفس و ايجاد باور به مباني ديني و التزام به مسئوليت هاي اجتماعي. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۵: هدایت نظام برنامه‌ریزی درسی به سمت تقویت فضایل اخلاقی و اجتماعی، پرورش قدرت ابداع و ابتکار و اعتماد به نفس و ایجاد باور به مبانی دینی و التزام به مسئولیت های اجتماعی. سیاست های اجرایی:
## تعريف و تدوين الگوها و معيارهاي مناسب فضايل و خصلت هاي اخلاقي و اجتماعي دانش‌آموزان بر اساس تعاليم اسلامي.
+
*#تعریف و تدوین الگوها و معیارهای مناسب فضایل و خصلت های اخلاقی و اجتماعی دانش‌آموزان بر اساس تعالیم اسلامی.
## رعايت مصالح و اقتضائات دوران جواني و دانشجويي جهت تقويت فضايل اخلاقي و التزام اجتماعي.
+
*#رعایت مصالح و اقتضائات دوران جوانی و دانشجویی جهت تقویت فضایل اخلاقی و التزام اجتماعی.
## تقويت روحيه مشاركت دانشجويان در فعاليت هاي علمي، فرهنگي، ديني، اجتماعي و سياسي به منظور پرورش اعتماد به نفس آنان.
+
*#تقویت روحیه مشارکت دانشجویان در فعالیت های علمی، فرهنگی، دینی، اجتماعی و سیاسی به منظور پرورش اعتماد به نفس آنان.
## بهره‌گيري از فناوري هاي نوين آموزشي در تدوين برنامه‌ها و متون درسي به منظور پرورش قدرت ابداع و ابتكار دانشجويان.
+
*#بهره‌گیری از فناوری های نوین آموزشی در تدوین برنامه‌ها و متون درسی به منظور پرورش قدرت ابداع و ابتکار دانشجویان.
## ايجاد رابطه عقلاني بين آموزشهاي درسي و مباني ديني و اعتقادي در متون و برنامه‌هاي درسي.
+
*#ایجاد رابطه عقلانی بین آموزشهای درسی و مبانی دینی و اعتقادی در متون و برنامه‌های درسی.
## روزآمد كردن روشهاي آموزش مباني ديني و اعتقادي اصيل در متون و برنامه‌هاي درسي.
+
*#روزآمد کردن روشهای آموزش مبانی دینی و اعتقادی اصیل در متون و برنامه‌های درسی.
# راهبرد 6: توجه و تأكيد بر هماهنگي و تناسب متون اخلاق و معارف اسلامي با نيازهاي جديد و رشته‌هاي تحصيلي. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۶: توجه و تأکید بر هماهنگی و تناسب متون اخلاق و معارف اسلامی با نیازهای جدید و رشته‌های تحصیلی. سیاست های اجرایی:
## انجام مطالعات و بررسي هاي كارشناسانه براي شناسايي و دسته‌بندي نيازهاي جديد فرهنگي، علمي، اجتماعي و اعتقادي دانشجويان با توجه به رشته‌هاي نوين علمي و تحصيلي.
+
*#انجام مطالعات و بررسی های کارشناسانه برای شناسایی و دسته‌بندی نیازهای جدید فرهنگی، علمی، اجتماعی و اعتقادی دانشجویان با توجه به رشته‌های نوین علمی و تحصیلی.
## تعريف و تبيين نيازها و اقتضائات فضاهاي علمي و فرهنگي دانشگاهها متناسب با شرايط زماني.
+
*#تعریف و تبیین نیازها و اقتضائات فضاهای علمی و فرهنگی دانشگاهها متناسب با شرایط زمانی.
## استفاده هماهنگ از ظرفيت هاي علمي پژوهشي در دانشگاهها و حوزه‌هاي علوم ديني به ويژه گروههاي معارف اسلامي.
+
*#استفاده هماهنگ از ظرفیت های علمی پژوهشی در دانشگاهها و حوزه‌های علوم دینی به ویژه گروههای معارف اسلامی.
## تعريف و تدوين چهارچوبهاي نظري و عملي ارتباط و تناسب بين رشته‌هاي تحصيلي مختلف و متون اخلاق و معارف اسلامي.
+
*#تعریف و تدوین چهارچوبهای نظری و عملی ارتباط و تناسب بین رشته‌های تحصیلی مختلف و متون اخلاق و معارف اسلامی.
## تلاش براي جلب مشاركت هرچه بيشتر اساتيد و دانشجويان در تدوين و روزآمد كردن دروس معارف اسلامي.
+
*#تلاش برای جلب مشارکت هرچه بیشتر اساتید و دانشجویان در تدوین و روزآمد کردن دروس معارف اسلامی.
## تلاش براي تنوع دروس معارف اسلامي متناسب با رشته‌هاي تحصيلي.
+
*#تلاش برای تنوع دروس معارف اسلامی متناسب با رشته‌های تحصیلی.
## تلاش براي تمركز فعاليت هاي پژوهشي و ارزيابي در مورد دروس معارف اسلامي.
+
*#تلاش برای تمرکز فعالیت های پژوهشی و ارزیابی در مورد دروس معارف اسلامی.
# راهبرد 7: بازشناسي و معرفي مواريث و مفاخر علمي، فرهنگي،‌ تاريخي و معاصر و بهره‌گيري از آنها در تدوين برنامه‌ها و متون درسي براي تقويت روحيه خودباوري و استقلال خواهي. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۷: بازشناسی و معرفی مواریث و مفاخر علمی، فرهنگی،‌ تاریخی و معاصر و بهره‌گیری از آنها در تدوین برنامه‌ها و متون درسی برای تقویت روحیه خودباوری و استقلال خواهی. سیاست های اجرایی:
## تعريف و تدوين معيارهاي مشخص براي ارائه الگوهاي علمي، فرهنگي، تاريخي و معاصر.
+
*#تعریف و تدوین معیارهای مشخص برای ارائه الگوهای علمی، فرهنگی، تاریخی و معاصر.
## ايجاد هماهنگي ميان‌ رشته‌هاي تحصيلي، نيازهاي جديد بخشهاي مختلف آموزشي متون و برنامه‌هاي درسي با معرفي مواريث و مفاخر علمي،‌ فرهنگي، تاريخي و معاصر.
+
*#ایجاد هماهنگی میان‌ رشته‌های تحصیلی، نیازهای جدید بخشهای مختلف آموزشی متون و برنامه‌های درسی با معرفی مواریث و مفاخر علمی،‌ فرهنگی، تاریخی و معاصر.
## انجام مطالعات و بررسي‌هاي علمي و تاريخي براي شناخت مواريث و مفاخر عملي، فرهنگي، تاريخي و معاصر در جهت تقويت هويت اسلامي و ملي.
+
*#انجام مطالعات و بررسی‌های علمی و تاریخی برای شناخت مواریث و مفاخر عملی، فرهنگی، تاریخی و معاصر در جهت تقویت هویت اسلامی و ملی.
## حمايت از توليد محصولات ديداري و شنيداري و بهره‌گيري از فناوري اطلاعات و تأسيس موزه‌هاي علمي، فرهنگي در مراكز آموزشي به منظور معرفي مواريث و مفاخر علمي و فرهنگي.
+
*#حمایت از تولید محصولات دیداری و شنیداری و بهره‌گیری از فناوری اطلاعات و تأسیس موزه‌های علمی، فرهنگی در مراکز آموزشی به منظور معرفی مواریث و مفاخر علمی و فرهنگی.
## توجه به آشناشدن دانشجويان با پيشينه فرهنگ و تمدن اسلامي در تدوين برنامه‌ها و متون درسي.
+
*#توجه به آشناشدن دانشجویان با پیشینه فرهنگ و تمدن اسلامی در تدوین برنامه‌ها و متون درسی.
## تكريم و تجليل مفاخر علمي، فرهنگي تاريخي و معاصر در تدوين برنامه‌ها و متون درسي به نحو مقتضي.
+
*#تکریم و تجلیل مفاخر علمی، فرهنگی تاریخی و معاصر در تدوین برنامه‌ها و متون درسی به نحو مقتضی.
# راهبرد 8: تدوين نظام جامع نظارت و ارزيابي هدفمند و مستمر متون و برنامه‌هاي آموزشي و درسي. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۸: تدوین نظام جامع نظارت و ارزیابی هدفمند و مستمر متون و برنامه‌های آموزشی و درسی. سیاست های اجرایی:
## تدوين و تعريف شاخص ها و روشهاي بازنگري مستمر متون و برنامه‌هاي درسي بر اساس مباني اسلامي، شرايط زماني، نيازها و ضرورتهاي اجتماعي به صورتي اثربخش.
+
*#تدوین و تعریف شاخص ها و روشهای بازنگری مستمر متون و برنامه‌های درسی بر اساس مبانی اسلامی، شرایط زمانی، نیازها و ضرورتهای اجتماعی به صورتی اثربخش.
## الزام به اعمال نتايج نظارت و ارزيابي در تدوين متون و برنامه‌هاي درسي.
+
*#الزام به اعمال نتایج نظارت و ارزیابی در تدوین متون و برنامه‌های درسی.
  
===5. نظام برنامه ريزي آموزشي و پژوهشي:===
+
===۵. نظام برنامه ریزی آموزشی و پژوهشی===
  
# راهبرد 1: اصلاح و تدوين نظام برنامه‌ريزي آموزشي و پژوهشي با توجه به نيازهاي جامعه و تحولات روزافزون علوم، با تأكيد بر گسترش مرزهاي دانش و بر اساس مباني اسلامي. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۱: اصلاح و تدوین نظام برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی با توجه به نیازهای جامعه و تحولات روزافزون علوم، با تأکید بر گسترش مرزهای دانش و بر اساس مبانی اسلامی. سیاست های اجرایی:
## شناخت و تحكيم مباني اسلامي در اصلاح و تدوين نظام برنامه‌ريزي آموزشي و پژوهشي.
+
*#شناخت و تحکیم مبانی اسلامی در اصلاح و تدوین نظام برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی.
## استفاده از صاحبنظران و متخصصان برنامه‌ريزي آموزشي و پژوهشي داخل و خارج از دانشگاه به منظور بازنگري، اصلاح و تدوين نظام آموزشي و پژوهشي.
+
*#استفاده از صاحبنظران و متخصصان برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی داخل و خارج از دانشگاه به منظور بازنگری، اصلاح و تدوین نظام آموزشی و پژوهشی.
## مطالعه و بازنگري مستمر برنامه‌هاي آموزشي و پژوهشي و تجديدنظر در محتوا و روش ارائه آنها متناسب با تحولات روزافزون علمي و اجتماعي و نيازهاي جامعه.
+
*#مطالعه و بازنگری مستمر برنامه‌های آموزشی و پژوهشی و تجدیدنظر در محتوا و روش ارائه آنها متناسب با تحولات روزافزون علمی و اجتماعی و نیازهای جامعه.
## شناخت نيازها و ضرورت هاي جديد اجتماعي، فرهنگي،‌ علمي و اقتصادي و جهت‌دهي نظام آموزشي و پژوهشي براي پاسخگويي آنها.
+
*#شناخت نیازها و ضرورت های جدید اجتماعی، فرهنگی،‌ علمی و اقتصادی و جهت‌دهی نظام آموزشی و پژوهشی برای پاسخگویی آنها.
## تدوين سياست هاي بلندمدت و كلان علمي كشور متناسب با شرايط و نيازهاي جامعه، تحولات علمي بين‌المللي و مباني اسلامي.
+
*#تدوین سیاست های بلندمدت و کلان علمی کشور متناسب با شرایط و نیازهای جامعه، تحولات علمی بین‌المللی و مبانی اسلامی.
## استفاده بهينه و برنامه‌ريزي شده از ظرفيت هاي علمي دانشگاهها و مراكز پژوهشي در سطح ملي و بين‌المللي براي تحقق اين راهبرد.
+
*#استفاده بهینه و برنامه‌ریزی شده از ظرفیت های علمی دانشگاهها و مراکز پژوهشی در سطح ملی و بین‌المللی برای تحقق این راهبرد.
## هدايت نظام برنامه‌ريزي آموزشي و پژوهشي به سمت توليد و بومي كردن علم و فناوري هاي جديد و بالا بردن سهم كشور در توليد آنها.
+
*#هدایت نظام برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی به سمت تولید و بومی کردن علم و فناوری های جدید و بالا بردن سهم کشور در تولید آنها.
# راهبرد 2: توجه ويژه به اهميت رشته علوم انساني در تربيت و انسان‌سازي و تأثيرات مثبت و منفي آنها در تحولات فرهنگي با عنايت به وجود قابليت ها و ظرفيت‌هاي فراوان در كشور. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۲: توجه ویژه به اهمیت رشته علوم انسانی در تربیت و انسان‌سازی و تأثیرات مثبت و منفی آنها در تحولات فرهنگی با عنایت به وجود قابلیت ها و ظرفیت‌های فراوان در کشور. سیاست های اجرایی:
## تعريف و تبيين جايگاه علوم انساني در چارچوب نظام آموزشي و پژوهشي كشور.
+
*#تعریف و تبیین جایگاه علوم انسانی در چارچوب نظام آموزشی و پژوهشی کشور.
## تأكيد بر اهميت علوم انساني در رشد و توسعه متوازن كشور با حمايت هاي مادي و معنوي از آنها.
+
*#تأکید بر اهمیت علوم انسانی در رشد و توسعه متوازن کشور با حمایت های مادی و معنوی از آنها.
## تقويت بخش هايي از علوم انساني كه از اولويت بيشتري در تربيت، انسان‌سازي و رشد و توسعه كشور برخوردارند.
+
*#تقویت بخش هایی از علوم انسانی که از اولویت بیشتری در تربیت، انسان‌سازی و رشد و توسعه کشور برخوردارند.
## استفاده هماهنگ از ظرفيت هاي علمي و پژوهشي و متخصصان و صاحبنظران دانشگاهي و حوزوي رشته‌هاي علوم انساني.
+
*#استفاده هماهنگ از ظرفیت های علمی و پژوهشی و متخصصان و صاحبنظران دانشگاهی و حوزوی رشته‌های علوم انسانی.
## استفاده بيشتر از آموزه‌هاي علوم انساني در ايجاد تحولات مثبت فرهنگي.
+
*#استفاده بیشتر از آموزه‌های علوم انسانی در ایجاد تحولات مثبت فرهنگی.
## تأكيد بر رشد و توسعه علوم انساني بومي از طريق خلاقيت و ابداع، بازشناسي و بازتوليد سنتهاي اصيل اسلامي و ملي و استفاده مستمر و سنجيده از دستاوردهاي نوين بشري.
+
*#تأکید بر رشد و توسعه علوم انسانی بومی از طریق خلاقیت و ابداع، بازشناسی و بازتولید سنتهای اصیل اسلامی و ملی و استفاده مستمر و سنجیده از دستاوردهای نوین بشری.
## تبيين و شفاف سازي پيش فرض هاي مدون و نامدون علوم انساني مبتني بر تعاليم اسلامي و تمايز احتمالي آنها از پيش فرض هاي ديگر اديان الهي و تفكر مادي.
+
*#تبیین و شفاف سازی پیش فرض های مدون و نامدون علوم انسانی مبتنی بر تعالیم اسلامی و تمایز احتمالی آنها از پیش فرض های دیگر ادیان الهی و تفکر مادی.
## گشترش ارتباط و تبادل علمي بين انديشمندان علوم انساني با مراكز و انديشمندان جهان اسلام و ديگر كشورها.
+
*#گشترش ارتباط و تبادل علمی بین اندیشمندان علوم انسانی با مراکز و اندیشمندان جهان اسلام و دیگر کشورها.
# راهبرد 3: ايجاد هماهنگي و تناسب بين نظام آموزشي و پژوهشي آموزش و پرورش و آموزش عالي با توجه به ملازمت و پيوستگي آنها. سياستهاي اجرايي:
+
*راهبرد ۳: ایجاد هماهنگی و تناسب بین نظام آموزشی و پژوهشی آموزش و پرورش و آموزش عالی با توجه به ملازمت و پیوستگی آنها. سیاستهای اجرایی:
## تدوين نظام جامع آموزش و پژوهش بر اساس اهداف مشترك آموزش عالي و آموزش و پرورش
+
*#تدوین نظام جامع آموزش و پژوهش بر اساس اهداف مشترک آموزش عالی و آموزش و پرورش
## تعيين و تبيين حلقه‌هاي پيوستگي بين نظام‌هاي آموزشي و پژوهشي آموزش و پرورش و آموزش عالي بويژه در حوزه آموزشهاي ديني.
+
*#تعیین و تبیین حلقه‌های پیوستگی بین نظام‌های آموزشی و پژوهشی آموزش و پرورش و آموزش عالی بویژه در حوزه آموزشهای دینی.
## ايجاد الزامات مقتضي و متناسب براي هماهنگي در مقام طراحي و تدوين نظام‌هاي آموزشي و پژوهشي آموزش و پرورش و آموزش عالي با توجه به انتظارات كوتاه‌مدت،‌ ميان مدت و بلند مدت.
+
*#ایجاد الزامات مقتضی و متناسب برای هماهنگی در مقام طراحی و تدوین نظام‌های آموزشی و پژوهشی آموزش و پرورش و آموزش عالی با توجه به انتظارات کوتاه‌مدت،‌ میان مدت و بلند مدت.
## استفاده هماهنگ و برنامه‌ريزي شده از صاحبنظران در دو حوزه نظام آموزشي و پژوهشي آموزش و پرورش و آموزش عالي.
+
*#استفاده هماهنگ و برنامه‌ریزی شده از صاحبنظران در دو حوزه نظام آموزشی و پژوهشی آموزش و پرورش و آموزش عالی.
## طراحي و پيش‌بيني ساز و كارهاي قانوني و مديريتي لازم براي حفظ يكپارچگي و هماهنگي آموزش در كشور و تقويت جايگاه شوراي اسلامي شدن مراكز آموزش در اين خصوص.
+
*#طراحی و پیش‌بینی ساز و کارهای قانونی و مدیریتی لازم برای حفظ یکپارچگی و هماهنگی آموزش در کشور و تقویت جایگاه شورای اسلامی شدن مراکز آموزش در این خصوص.
## تعيين اهداف آموزشهاي ديني و حفظ پيوستگي و هماهنگي اين آموزشها در آموزش و پرورش و آموزش عالي.
+
*#تعیین اهداف آموزشهای دینی و حفظ پیوستگی و هماهنگی این آموزشها در آموزش و پرورش و آموزش عالی.
# راهبرد 4: افزايش انعطاف‌پذيري به منظور پاسخگويي به نيازها و تحولات علمي و اجتماعي. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۴: افزایش انعطاف‌پذیری به منظور پاسخگویی به نیازها و تحولات علمی و اجتماعی. سیاست های اجرایی:
## پيش‌بيني ساز و كارهاي انعطاف‌پذير در نظام برنامه‌ريزي آموزشي و پژوهشي ضمن حفظ اصول و مباني اصيل اسلامي.
+
*#پیش‌بینی ساز و کارهای انعطاف‌پذیر در نظام برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی ضمن حفظ اصول و مبانی اصیل اسلامی.
## شناخت دقيق و كارشناسانه نيازها و اقتضائات جديد در عرصة‌ رشد و توسعه علمي و اجتماعي.
+
*#شناخت دقیق و کارشناسانه نیازها و اقتضائات جدید در عرصة‌ رشد و توسعه علمی و اجتماعی.
## انجام مطالعات مستمر براي روزآمد كردن شناخت وضعيت موجود در عرصه نيازها و تحولات علمي و اجتماعي.
+
*#انجام مطالعات مستمر برای روزآمد کردن شناخت وضعیت موجود در عرصه نیازها و تحولات علمی و اجتماعی.
## حفظ تعادل منطقي در ميزان ثبات يا انعطاف برنامه‌هاي آموزشي و پژوهشي.
+
*#حفظ تعادل منطقی در میزان ثبات یا انعطاف برنامه‌های آموزشی و پژوهشی.
## تعيين و تدوين شاخص هاي مشخص و روش هاي علمي براي تعيين حدود و تعريف مفاهيم مربوط به انعطاف‌پذيري.
+
*#تعیین و تدوین شاخص های مشخص و روش های علمی برای تعیین حدود و تعریف مفاهیم مربوط به انعطاف‌پذیری.
# راهبرد 5: بهره‌گيري از تجارب علمي در سطوح ملي و بين‌المللي به ويژه تجارب حوزه‌هاي علوم ديني. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۵: بهره‌گیری از تجارب علمی در سطوح ملی و بین‌المللی به ویژه تجارب حوزه‌های علوم دینی. سیاست های اجرایی:
## تعيين و تدوين نظام اخذ و اقتباس و انتقال و ترجمه تجارب علمي در سطوح داخلي و خارجي متناسب با فرهنگ اسلامي و ملّي.
+
*#تعیین و تدوین نظام اخذ و اقتباس و انتقال و ترجمه تجارب علمی در سطوح داخلی و خارجی متناسب با فرهنگ اسلامی و ملّی.
## استفاده بهينه از ظرفيت هاي علمي و پژوهشي كشور و اسناد و مدارك موجود و مرتبط با موضوع.
+
*#استفاده بهینه از ظرفیت های علمی و پژوهشی کشور و اسناد و مدارک موجود و مرتبط با موضوع.
## تعيين و تدوين نظام همكاري متقابل بين حوزه‌هاي علوم ديني و دانشگاه‌ها در اين زمينه.
+
*#تعیین و تدوین نظام همکاری متقابل بین حوزه‌های علوم دینی و دانشگاه‌ها در این زمینه.
## بومي‌سازي تجارب علمي و بين‌المللي در زمينه برنامه‌ريزي آموزشي و پژوهشي.
+
*#بومی‌سازی تجارب علمی و بین‌المللی در زمینه برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی.
## بهره‌گيري از فناوري مدرن اطلاع رساني متناسب با اخلاق و فرهنگ اسلامي.
+
*#بهره‌گیری از فناوری مدرن اطلاع رسانی متناسب با اخلاق و فرهنگ اسلامی.
# راهبرد 6: توجه به هماهنگي و همسويي علم و دين در بينش اسلامي در طراحي و تدوين برنامه‌هاي آموزشي و پژوهشي. سياستهاي اجرايي:
+
*راهبرد ۶: توجه به هماهنگی و همسویی علم و دین در بینش اسلامی در طراحی و تدوین برنامه‌های آموزشی و پژوهشی. سیاستهای اجرایی:
## تعريف و تبيين مفهوم همسوي و هماهنگي علم و دين با استفاده از ديدگاههاي صاحبنظران دانشگاهي و حوزوي.
+
*#تعریف و تبیین مفهوم همسوی و هماهنگی علم و دین با استفاده از دیدگاههای صاحبنظران دانشگاهی و حوزوی.
## تدوين روشهاي ملحوظ كردن مفهوم هماهنگي علم و دين در برنامه‌ها و متون درسي.
+
*#تدوین روشهای ملحوظ کردن مفهوم هماهنگی علم و دین در برنامه‌ها و متون درسی.
## انجام مطالعات مستمر براي روزآمد كردن جريان همسويي علم و دين در طراحي و تدوين برنامه‌ ها و متون درسي.
+
*#انجام مطالعات مستمر برای روزآمد کردن جریان همسویی علم و دین در طراحی و تدوین برنامه‌ ها و متون درسی.
## پاسخگويي مستمر به پرسش ها و چالش هاي موجود در زمينه رابطه علم و دين.
+
*#پاسخگویی مستمر به پرسش ها و چالش های موجود در زمینه رابطه علم و دین.
## تأكيد بر ضرورت و تشويق علم‌آموزي از منظر دين.
+
*#تأکید بر ضرورت و تشویق علم‌آموزی از منظر دین.
## تأكيد بر ديدگاه اسلام مبني بر تشويق و پاسداشت علم و عالم.
+
*#تأکید بر دیدگاه اسلام مبنی بر تشویق و پاسداشت علم و عالم.
# راهبرد 7: تقويت روحيه تحقيق و تتبع، تفكر منتقدانه، استفاده از فناوري هاي نوين آموزشي و ارائه الگوهاي جديد به منظور ايجاد تحول و اصلاح در روشهاي تدريس و پژوهش. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۷: تقویت روحیه تحقیق و تتبع، تفکر منتقدانه، استفاده از فناوری های نوین آموزشی و ارائه الگوهای جدید به منظور ایجاد تحول و اصلاح در روشهای تدریس و پژوهش. سیاست های اجرایی:
## ايجاد سازوكارهاي حمايت مادي و معنوي از محققان، مخترعان و مبتكران.
+
*#ایجاد سازوکارهای حمایت مادی و معنوی از محققان، مخترعان و مبتکران.
## تدوين و طراحي شيوه‌هاي متناسب استفاده از فناوري هاي نوين آموزشي.
+
*#تدوین و طراحی شیوه‌های متناسب استفاده از فناوری های نوین آموزشی.
## طراحي نظام برنامه‌ و مديريت تحول و اصلاح در روش هاي تدريس و پژوهش.
+
*#طراحی نظام برنامه‌ و مدیریت تحول و اصلاح در روش های تدریس و پژوهش.
## هدايت تحقيق و تتبع و فرايند تفكر منتقدانه به سمت اصلاح و ابداع و ابتكار.
+
*#هدایت تحقیق و تتبع و فرایند تفکر منتقدانه به سمت اصلاح و ابداع و ابتکار.
## استفاده از صاحبنظران براي ايجاد تحول و اصلاح در روشهاي تدريس و پژوهش.
+
*#استفاده از صاحبنظران برای ایجاد تحول و اصلاح در روشهای تدریس و پژوهش.
## تشويق خلاقيت و خودباوري و تقويت اعتماد به نفس در همه زمينه‌هاي علوم و فنون.
+
*#تشویق خلاقیت و خودباوری و تقویت اعتماد به نفس در همه زمینه‌های علوم و فنون.
## ارائه مستمر دوره‌ها و برنامه‌هاي بازآموزي مربيان و استادان در زمينه روش‌هاي تدريس و تحقيق.
+
*#ارائه مستمر دوره‌ها و برنامه‌های بازآموزی مربیان و استادان در زمینه روش‌های تدریس و تحقیق.
## تجهيز مراكز آموزشي به نرم‌افزارها و سخت‌افزارهاي مورد نياز در جهت تقويت روحيه و فرهنگ تحقيق و تتبع.
+
*#تجهیز مراکز آموزشی به نرم‌افزارها و سخت‌افزارهای مورد نیاز در جهت تقویت روحیه و فرهنگ تحقیق و تتبع.
# راهبرد 8: برنامه‌ريزي آموزشي و پژوهشي بر اساس پژوهشهاي علمي و ايجاد تعادل و تناسب ميان آموزش و پژوهش در برنامه‌ها و متون.  
+
*راهبرد ۸: برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی بر اساس پژوهشهای علمی و ایجاد تعادل و تناسب میان آموزش و پژوهش در برنامه‌ها و متون. سیاست های اجرایی:
سياست هاي اجرايي:
+
*#تعیین و تعریف اولویت های پژوهشی و آموزشی.
## تعيين و تعريف اولويت هاي پژوهشي و آموزشي.
+
*#ایجاد الزامات مقتضی برای ابتناء برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی بر پژوهش های علمی.
## ايجاد الزامات مقتضي براي ابتناء برنامه‌ريزي آموزشي و پژوهشي بر پژوهش هاي علمي.
+
*#استفاده از صاحبنظران و متخصصین برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی به منظور ایجاد تعادل و تناسب میان آموزش و پژوهش.
## استفاده از صاحبنظران و متخصصين برنامه‌ريزي آموزشي و پژوهشي به منظور ايجاد تعادل و تناسب ميان آموزش و پژوهش.
+
*#ایجاد تناسب و همسویی و هماهنگی بین برنامه‌ریزی آموزشی و درسی.
## ايجاد تناسب و همسويي و هماهنگي بين برنامه‌ريزي آموزشي و درسي.
+
*#تقویت زیرساختهای پژوهشی در مراکز آموزشی به منظور ایجاد و حفظ موازنه بین آموزش و پژوهش.
## تقويت زيرساختهاي پژوهشي در مراكز آموزشي به منظور ايجاد و حفظ موازنه بين آموزش و پژوهش.
+
*#تدوین متون و ارائه برنامه‌های آموزشی و پژوهشی بر اساس پژوهشهای علمی.
## تدوين متون و ارائه برنامه‌هاي آموزشي و پژوهشي بر اساس پژوهشهاي علمي.
+
*#توجه به پژوهش به عنوان شیوه‌ای برای آموزش در برنامه‌ریزی آموزشی و درسی.
## توجه به پژوهش به عنوان شيوه‌اي براي آموزش در برنامه‌ريزي آموزشي و درسي.
+
*#توجه و تأکید به ایجاد آمادگی های قبلی ذهنی و پیش مطالعه در برنامه‌ریزی آموزشی.
## توجه و تأكيد به ايجاد آمادگي هاي قبلي ذهني و پيش مطالعه در برنامه‌ريزي آموزشي.
+
*راهبرد ۹: نظارت و ارزیابی هدفمند برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی. سیاست های اجرایی:
# راهبرد 9: نظارت و ارزيابي هدفمند برنامه‌ريزي آموزشي و پژوهشي. سياست هاي اجرايي:
+
*#تعیین و تعریف شاخص‌ها و معیارهای نظارت و ارزیابی.
## تعيين و تعريف شاخص‌ها و معيارهاي نظارت و ارزيابي.
+
*#تأکید بر صراحت و شفافیت و هماهنگی در نظارت و ارزیابی.
## تأكيد بر صراحت و شفافيت و هماهنگي در نظارت و ارزيابي.
+
*#حفظ و استمرار و تداوم نظارت و ارزیابی و ارائه گزارش های دوره‌ای.
## حفظ و استمرار و تداوم نظارت و ارزيابي و ارائه گزارش هاي دوره‌اي.
+
*#مبتنی کردن برنامه‌ریزی‌های آموزشی و پژوهشی بر نتایج ارزیابی و نظارت.
## مبتني كردن برنامه‌ريزي‌هاي آموزشي و پژوهشي بر نتايج ارزيابي و نظارت.
+
*#نظارت و ارزشیابی (خود ارزیابی) از طریق مشارکت مدیران، مربیان و استادان.
## نظارت و ارزشيابي (خود ارزيابي) از طريق مشاركت مديران، مربيان و استادان.
 
  
===6. مديريت:===
+
===۶. مدیریت===
  
# راهبرد 1: توجه و تأكيد بر تقويت ارزش هاي اسلامي و انقلابي، تعهد اجتماعي، زمان‌شناسي، قانونمندي، تفاهم و احتراز از خودمحوري در طراحي و هدايت نظام مديريتي. سياست هاي اجرايي:
+
*راهبرد ۱: توجه و تأکید بر تقویت ارزش های اسلامی و انقلابی، تعهد اجتماعی، زمان‌شناسی، قانونمندی، تفاهم و احتراز از خودمحوری در طراحی و هدایت نظام مدیریتی. سیاست های اجرایی:
## تعريف و تدوين روشمند و اجماعي شاخص‌هاي ارزشهاي اسلامي و انقلابي.
+
*#تعریف و تدوین روشمند و اجماعی شاخص‌های ارزشهای اسلامی و انقلابی.
## تعيين ضوابط و ويژگيهاي مديران دانشگاهي بر اساس مفاهيمي چون تعهد اجتماعي، زمان‌شناسي، قانونمندي.
+
*#تعیین ضوابط و ویژگیهای مدیران دانشگاهی بر اساس مفاهیمی چون تعهد اجتماعی، زمان‌شناسی، قانونمندی.
## هدايت نظام مديريتي به سمت مشاركت قانونمندي و پاسخگويي.
+
*#هدایت نظام مدیریتی به سمت مشارکت قانونمندی و پاسخگویی.
## سوق دادن نظام مديريتي به سمت افزايش مشاركت دانشگاهيان.
+
*#سوق دادن نظام مدیریتی به سمت افزایش مشارکت دانشگاهیان.
## تقويت قانونمندي و پاسخگويي نظام مديريتي دانشگاهها در ارتباط با وظايف و كاركردهاي خود.
+
*#تقویت قانونمندی و پاسخگویی نظام مدیریتی دانشگاهها در ارتباط با وظایف و کارکردهای خود.
# راهبرد 2: اصلاح و طراحي نظام جامع و هماهنگ مديريت بر اساس ايجاد تعادل در فعاليت هاي آموزشي، پژوهشي و اجتماعي با توجه و تأكيد بر حذف مراكز موازي تصميم‌گيري، رايزني و مشورت با مسئولان و دست‌اندركاران و جلب مشاركت دانشگاهيان. سياستهاي اجرايي:
+
*راهبرد ۲: اصلاح و طراحی نظام جامع و هماهنگ مدیریت بر اساس ایجاد تعادل در فعالیت های آموزشی، پژوهشی و اجتماعی با توجه و تأکید بر حذف مراکز موازی تصمیم‌گیری، رایزنی و مشورت با مسئولان و دست‌اندرکاران و جلب مشارکت دانشگاهیان. سیاستهای اجرایی:
## استفاده از صاحبنظران و متخصصين مديريت در اصلاح و طراحي نظام مديريت دانشگاهها.
+
*#استفاده از صاحبنظران و متخصصین مدیریت در اصلاح و طراحی نظام مدیریت دانشگاهها.
## تفكيك روشمند و علمي حوزه فعاليت هاي آموزشي، پژوهشي و اجتماعي در سطح دانشگاهها به منظور ايجاد روابط متعادل و همسو كردن جهت‌گيري‌هاي عمومي بين آنها.
+
*#تفکیک روشمند و علمی حوزه فعالیت های آموزشی، پژوهشی و اجتماعی در سطح دانشگاهها به منظور ایجاد روابط متعادل و همسو کردن جهت‌گیری‌های عمومی بین آنها.
## شناسايي دقيق مراكز موازي يا متداخل در تصميم گيريهاي مربوط به آموزش عالي.
+
*#شناسایی دقیق مراکز موازی یا متداخل در تصمیم گیریهای مربوط به آموزش عالی.
## تعريف و تدوين شاخص‌ها و روشهاي مشاركت در نظام مديريتي دانشگاه.
+
*#تعریف و تدوین شاخص‌ها و روشهای مشارکت در نظام مدیریتی دانشگاه.
## ايجاد روابط هماهنگ و منسجم و منطقي بين مقوله‌هاي مشاركت، اقتدار، پاسخگويي و قانومندي در نظام مديريتي دانشگاهها.
+
*#ایجاد روابط هماهنگ و منسجم و منطقی بین مقوله‌های مشارکت، اقتدار، پاسخگویی و قانومندی در نظام مدیریتی دانشگاهها.
# راهبرد 3: اعتماد به مديران و ايجاد زمينه‌هاي ضروري استقلال عمل در حوزه‌هاي مديريتي براي افزايش توان رقابت سالم و رشد پيشرفت.  
+
*راهبرد ۳: اعتماد به مدیران و ایجاد زمینه‌های ضروری استقلال عمل در حوزه‌های مدیریتی برای افزایش توان رقابت سالم و رشد پیشرفت. سیاستهای اجرایی:
سياستهاي اجرايي:
+
*#تبیین و تعریف مفهوم «استقلال عمل مدیران» در چهارچوب نظام مدیریتی دانشگاهها.
## تبيين و تعريف مفهوم «استقلال عمل مديران» در چهارچوب نظام مديريتي دانشگاهها.
+
*#ایجاد رابطه معقول بین اعتماد به مدیران و کنترل و ارزیابی و پاسخگو بودن آنان.
## ايجاد رابطه معقول بين اعتماد به مديران و كنترل و ارزيابي و پاسخگو بودن آنان.
+
*#تدوین شاخص ها و روشهای رقابت و مقایسه، ویژه محیطهای علمی.
## تدوين شاخص ها و روشهاي رقابت و مقايسه، ويژه محيطهاي علمي.
+
*#تقویت فرهنگ اعتماد به مدیران در دانشگاهها.
## تقويت فرهنگ اعتماد به مديران در دانشگاهها.
+
*راهبرد ۴: تربیت و انتخاب مدیرانی متعهد و متخصص با تأکید بر شایسته سالاری. سیاست های اجرایی:
# راهبرد 4: تربيت و انتخاب مديراني متعهد و متخصص با تأكيد بر شايسته سالاري. سياست هاي اجرايي:
+
*#تبیین و تعریف و شاخص سازی مفهوم «ترکیب تعهد و تخصص و شایسته سالاری» در چارچوب نظام مدیریتی دانشگاهها.
## تبيين و تعريف و شاخص سازي مفهوم «تركيب تعهد و تخصص و شايسته سالاري» در چارچوب نظام مديريتي دانشگاهها.
+
*#مواجهة راهبردی با آموزش و تربیت مدیران مراکز دانشگاهی و پژوهشی.
## مواجهة راهبردي با آموزش و تربيت مديران مراكز دانشگاهي و پژوهشي.
+
*راهبرد ۵: توجه به نقش الگویی استادان در رفتارسازی دانشجویان و الگوسازی بر اساس آن نقش از طریق شناسایی و معرفی و تشویق مدیران، استادان، دانشجویان و کارمندان شایسته بر اساس شاخصه‌های مدیریت در نظام اسلامی. سیاست های اجرایی:
# راهبرد 5: توجه به نقش الگويي استادان در رفتارسازي دانشجويان و الگوسازي بر اساس آن نقش از طريق شناسايي و معرفي و تشويق مديران، استادان، دانشجويان و كارمندان شايسته بر اساس شاخصه‌هاي مديريت در نظام اسلامي. سياست هاي اجرايي:
+
*#تعیین و تعریف ضوابط متناسب با مراکز دانشگاهی برای استادان، دانشجویان و مدیران الگو.
## تعيين و تعريف ضوابط متناسب با مراكز دانشگاهي براي استادان، دانشجويان و مديران الگو.
+
*#تأکید بر سیاستهای اقناع و ارشاد در رفتارسازی دانشجویان و تقدم آنها بر روشهای منع و دفع.
## تأكيد بر سياستهاي اقناع و ارشاد در رفتارسازي دانشجويان و تقدم آنها بر روشهاي منع و دفع.
+
*#ضابطه‌مند کردن نظام تشویقی بر اساس مبانی و شاخصه‌های مدیریت در نظام اسلامی.
## ضابطه‌مند كردن نظام تشويقي بر اساس مباني و شاخصه‌هاي مديريت در نظام اسلامي.
+
*#ایجاد تعادل بین ابعاد علمی، فرهنگی و اجتماعی نظام تشویقی در دانشگاهها.
## ايجاد تعادل بين ابعاد علمي، فرهنگي و اجتماعي نظام تشويقي در دانشگاهها.
+
*راهبرد ۶: تقویت زمینه‌های نظری و عملی برای اصلاح مداوم روشهای مدیریتی و افزایش کارآمدی آنها به منظور تحقق ارزشهای اسلامی و معیارهای انقلابی. سیاستهای اجرایی:
# راهبرد 6: تقويت زمينه‌هاي نظري و عملي براي اصلاح مداوم روشهاي مديريتي و افزايش كارآمدي آنها به منظور تحقق ارزشهاي اسلامي و معيارهاي انقلابي. سياستهاي اجرايي:
+
*#انجام مطالعات مستمر به منظور تقویت و غنی‌سازی مفاهیم، رویکردها و روشهای اصلاح نظام مدیریتی به منظور افزایش کارآمدی آنها.
## انجام مطالعات مستمر به منظور تقويت و غني‌سازي مفاهيم، رويكردها و روشهاي اصلاح نظام مديريتي به منظور افزايش كارآمدي آنها.
+
*#پیش‌بینی نظام تشویقی و ترغیبی متناسب با مراکز دانشگاهی و پژوهشی برای ارائه روشهای ابداعی و اصلاحی نظام مدیریتی.
## پيش‌بيني نظام تشويقي و ترغيبي متناسب با مراكز دانشگاهي و پژوهشي براي ارائه روشهاي ابداعي و اصلاحي نظام مديريتي.
+
*#پیگیری و اصلاح مداوم روشهای مدیریتی از طریق ایجاد ارتباطات گسترده و سازمان‌ یافته بین مراکز دانشگاهی و پژوهشی با همدیگر.
## پيگيري و اصلاح مداوم روشهاي مديريتي از طريق ايجاد ارتباطات گسترده و سازمان‌ يافته بين مراكز دانشگاهي و پژوهشي با همديگر.
+
*راهبرد ۷: نظارت و ارزیابی هدفمند و مستمر به منظور تقویت ابعاد علمی و اسلامی مدیریت مراکز آموزشی و علمی. سیاست های اجرایی:
# راهبرد 7: نظارت و ارزيابي هدفمند و مستمر به منظور تقويت ابعاد علمي و اسلامي مديريت مراكز آموزشي و علمي. سياست هاي اجرايي:
+
*#تعریف و تدوین شاخص‌های نظارت و ارزیابی در چارچوب نظام مدیریتی.
## تعريف و تدوين شاخص‌هاي نظارت و ارزيابي در چارچوب نظام مديريتي.
+
*#تأکید بر صراحت، شفافیت و هماهنگی در نظارت و ارزیابی.
## تأكيد بر صراحت، شفافيت و هماهنگي در نظارت و ارزيابي.
+
*#تأکید بر استمرار و روشمند بودن نظارت و ارزیابی.
## تأكيد بر استمرار و روشمند بودن نظارت و ارزيابي.
+
*#مبتنی کردن تشویق و ارتقاء بر نتایج نظارت و ارزیابی.<ref> [http://www.iuec.ir/index.aspx?siteid=14&pageid=6152&newsview=16754 دبیرخانه شورای اسلامی شدن دانشگاه ها]، بازیابی: ۲ تیر ۱۳۹۲.</ref>
## مبتني كردن تشويق و ارتقاء بر نتايج نظارت و ارزيابي.<ref> [http://www.iuec.ir/index.aspx?siteid=14&pageid=6152&newsview=16754 دبیرخانه شورای اسلامی شدن دانشگاه ها]، بازیابی: 2 تیر 1392.</ref>
 
  
 
==پانویس==
 
==پانویس==

نسخهٔ کنونی تا ‏۲ نوامبر ۲۰۲۰، ساعت ۰۶:۴۳

در دهه هفتاد به دلیل نیاز بیش از پیش کشور به سازندگی و رشد و متعاقباً لزوم اصلاح و بهینه کردن مبانی، اهداف و کارکردهای دانشگاه‌های کشور، با تأکیدات مقام معظم رهبری "ستاد اسلامی شدن دانشگاه‌ها" در وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تشکیل گردید و سپس در سال ۷۶ با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی به "شورای اسلامی شدن دانشگاه‌ها و مراکز آموزشی"، به عنوان یکی از شوراهای اقماری شورای عالی تغییر و ارتقاء یافت.[۱]

سند دانشگاه اسلامی سندی است که به شرح زیر توسط این شورا تدوین شده است:

اصول حاکم بر دانشگاه اسلامی

دانشگاهها و مراکز آموزش عالی هر جامعه معرف و مبین بالاترین تفکر و علم آن جامعه محسوب می شوند و اصول جهان بینی و نظام اعتقادی و ارزشی جامعه را در خود متجلی می سازند و با تربیت متفکران و دانشمندان و مدیران آینده، در جهت بخشیدن به حرکت های گوناگون فکری، اعتقادی، فرهنگی و سیاسی جامعه مؤثر واقع می شوند.

از اینجا می توان گفت که دانشگاههای مختلف جهان، علاوه بر اشتراکاتی که به اعتبار دانشگاه بودن، با یگدیگر دارند، به اعتبار تعلق به جوامعی یا بینشها و ارزشهای مختلف واجد خصوصیاتی هستند که آنها از یکدیگر متفاوت و متمایز می سازد.

جامعه ایرانی که در انقلاب اسلامی خود با رویکردی الهی و معنوی، جهان بینی و نظام ارزشی اسلامی را مبنای شئون گوناگون زندگی خود قرار داده، خواهان آن است که دانشگاههایی متناسب با مبانی و ارزش های اسلامی داشته باشد تا هم بتواند در آن دانشگاهها از مبانی و معیارهای خود آگاهی و شناخت دقیقتر و ژرفتر حاصل کند و هم با تربیت متفکران و مدیران بر وفق آن مبانی و معیارها به ترویج و تعمیم آنها در کل جامعه مبادرت نماید.

اصول عمومی دانشگاهها

  1. اهتمام به علم و دانش و اعتقاد به تأثیر بنیادی و قطعی آن در اداره صحیح جامعه و تأمین رفاه و سعادت مردم و رشد و توسعه متوازن.
  2. اهمیت داشتن فکر و اندیشه و وجود آزادی برای تحقیق و نقد و بررسی آراء و نظریات گوناگون.
  3. داشتن پیوند با واقعیت های جامعه و توجه به جنبه های علمی و کاربردی اندیشه های نظری.
  4. داشتن آگاهی از مسائل و مباحث فکری و اجتماعی در عرصه سیاسی جامعه و مشارکت در صحنه زندگی اجتماعی و ایفای نقش در آن.
  5. شناخت سنت ها و مفاهیم اخلاقی، ارزشی و فرهنگی جامعه.

اصول اختصاصی دانشگاه اسلامی

علاوه بر اهتمام به اصول عمومی دانشگاهها،‌ دانشگاه اسلامی به اعتبار اسلامی بودن خود ویژگی هایی دارد که ذیلاً و به ترتیب اهمیت و اولویت به آنها اشاره می شود:

  1. دانشگاه اسلامی دانشگاهی است که در آن: بینش توحیدی بر تمامی شئون دانشگاه و تفکر و اندیشه دانشگاهیان حاکمیت دارد و علم آموزی به منزلة یک عبادت در جهت ایجاد و تقویت این نگرش ایفای نقش می کند.
  2. دانشگاه اسلامی دانشگاهی است که در آن محیطی سرشار از معنویت و مکارم اخلاق به منظور رشد و تعالی فردی و تربیت صحیح تزکیه و تعلیم نفوس ایجاد می شود و حیات و شخصیت معنوی و اخلاقی افراد اعتلا می یابد.
  3. دانشگاه اسلامی دانشگاهی است که در آن: افراد در پرتو معارف اسلامی با احساس تعهد و مسئولیت نسبت به رشد و تعالی جامعه و تحقق اهداف و ارزشهای اسلامی در فعالیتهای اجتماعی مشارکت می جویند.

راهبردهای اسلامی‌شدن دانشگاه

۱. استاد

  • فراهم آوردن زمینه‌های مساعد قانونی و اجرایی برای جذب و گزینش استادان شایسته از نظر علم، ایمان،‌ تقوا،‌ تعهد و آگاهی و پایبندی به مبانی و آرمانهای نظام جمهوری اسلامی ایران.
  • جذب و گزینش استادان و مدرسان دروس معارف اسلامی به منظور گزینش استادان و مدرسانی با توانایی ها و شایستگی‌های بالای علمی، معنوی و اخلاقی.
  • فراهم کردن زمینه‌های مناسب مادی و معنوی برای شناسایی و‌ تبیین و تکریم مقام استادان در دانشگاه و جامعه از دیدگاه اسلام به منظور تشویق و ترغیب آنان و افزایش نشاط و تحرک علمی و اجتماعی.
  • برنامه‌ریزی به منظور توأم ساختن فعالیت های آموزشی و پژوهشی اعضای هیئت علمی با نقش تربیتی و اخلاقی آنان در مراکز آموزشی و سطح جامعه. ارتقای سطح دانش و معرفت دینی، سیاسی و اجتماعی استادان متناسب با رشته تخصصی، علایق و تجارب آنان.
  • قانونمند کردن فعالیت های سیاسی و فرهنگی استادان به منظور فراهم آوردن محیطی سالم، آزاد و مطمئن برای بحث و گفتگو، تحرک و فعالیت و ارتقای ‌اندیشه دینی. نظارت و ارزیابی مستمر علمی اعضای هیئت علمی.

۲. دانشجو

  • ارتقاء سطح بینش اسلامی و اعتقادی دانش‌آموزان برای ورود به آموزش عالی با توجه به پیوستگی و تلازم میان نظام آموزش عالی با نظام آموزش و پرورش. گسترش و تقویت ایمان و اعتقاد اسلامی،‌ تهذیب و تزکیه نفس و اعتلای عقلانی و علمی دانشجویان.
  • تقویت روحیه آرمانگرایی، کمال‌جویی، نقّادی، آزادگی، ایثارگری، مشارکت جویی، حقیقت جویی و تشویق و تقویت احساس مسئولیت اجتماعی دانشجویان.
  • ارتقاء سطح دانش و بینش سیاسی و اجتماعی دانشجویان و تجهیز آنان با توانایی ها و قابلیت های مورد نیاز برای تحلیل مسائل جامعه و جهان در جهت تحقق آرمانهای اسلامی. تشویق و زمینه‌سازی به منظور مادام‌العمر تلقی کردن تحصیل علم به عنوان یک ارزش و فریضه اسلامی.
  • قانونمند کردن فعالیت های فرهنگی و سیاسی دانشجویان به منظور فراهم آوردن محیطی سالم و آزاد و مطمئن برای بحث و گفتگو و تحرک و فعالیت و ارتقای اندیشه‌های دینی. حل مشکلات اجتماعی‌ و معشیتی دانشجویان به منظور فراهم آوردن بستر لازم برای فعالیت های علمی،‌ فرهنگی و دینی.
  • نظارت و ارزیابی هدفمند و مستمر علمی و اخلاقی دانشجویان و توصیه و تأکید بر خودارزیابی آنها.

۳. نظام برنامه ریزی فرهنگی

  • احیاء حفظ و ترویج فرهنگ اصیل اسلام در محیطهای علمی با استفاده از روشهای کارآمد و هماهنگ با محیطهای علمی.
  • توجه به مبانی اسلامی در تدوین نظام برنامه‌ریزی فرهنگی به منظور تحقق آرمانها و ارزش های انقلاب اسلامی.
  • توجه و تأکید بر توأم بودن نظام برنامه‌ریزی فرهنگی با نظام برنامه‌ریزی درسی، آموزشی،‌ پژوهشی،‌ مدیریتی، اداری و مالی.
  • توجه به ملازمات و پیوستگی نظام آموزش و پرورش با نظام آموزش عالی در برنامه‌ریزی های فرهنگی.
  • زمینه‌سازی به منظور ایجاد توانایی بحث و گفتگو و نقد و ارزیابی سایر فرهنگها و تمدنها.
  • توجه به مقتضیات زمان و نیازها، علایق و رشته‌های تحصیلی دانشجویان. در برنامه‌ریزی‌های فرهنگی و ارایه چهره‌ای متین و جذّاب از آرمان ها و ارزشهای اسلامی.
  • رعایت ویژگی های معماری اسلامی و ملی در طراحی فضاهای کالبدی دانشگاه.
  • توجه و اهتمام ویژه به احداث مساجد و نمازخانه در مراکز آموزشی و اختصاص امکانات و تسهیلات در خور شأن به آن.
  • توجه به حفظ عفاف در مراکز آموزشی به ویژه تنظیم روابط بین دانشجویان دختر و پسر و تلاش در جهت فراهم کردن زمینه های مناسب برای این منظور و کاهش اختلاط آنها.
  • هماهنگی در سیاستگذاری فرهنگی مراکز علمی با رعایت مقتضیات اجرایی.
  • نظارت و ارزیابی هدفمند و مستمر برنامه‌ریزی فرهنگی.

۴. متون و برنامه‌ریزی درسی

  • طراحی نظام آموزشی، تدوین متون و برنامه‌های درسی در تمامی شاخه های علوم بر اساس جهان‌بینی الهی و پژوهش در پدیده‌های هستی به منظور شناخت و شناساندن آیات الهی در جهان.
  • توجه به هماهنگی و همسویی علم و دین در طراحی و تدوین برنامه‌ها و متون درسی.
  • بازنگری نظام برنامه‌ریزی درسی و اصلاح و تدوین متون درسی با استفاده از روشهای نوین و کارآمد علمی و مفاهیم و ارزشهای اسلامی.
  • طراحی و تدوین متون و برنامه‌های درسی بر اساس مبانی اسلامی به ویژه در رشته‌های علوم انسانی.
  • هدایت نظام برنامه‌ریزی درسی به سمت تقویت فضایل اخلاقی و اجتماعی، پرورش قدرت ابداع و ابتکار و اعتماد به نفس و ایجاد باور به مبانی دینی والتزام به مسئولیت های اجتماعی.
  • توجه و تأکید بر هماهنگی و تناسب متون اخلاق و معارف اسلامی با نیازهای جدید و رشته‌های تحصیلی.
  • بازشناسی و معرفی مواریث و مفاخر علمی، فرهنگی،‌ تاریخی و معاصر و بهره‌گیری از آنها در تدوین برنامه‌ها و متون درسی برای تقویت روحیه خودباوری و استقلال خواهی.
  • تدوین نظام جامع نظارت و ارزیابی هدفمند و مستمر متون و برنامه‌های آموزشی و درسی.

۵. نظام برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی

  • اصلاح و تدوین نظام برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی با توجه به نیازهای جامعه و تحولات روزافزون علوم، با تأکید بر گسترش مرزهای دانش و بر اساس مبانی اسلامی.
  • توجه ویژه به اهمیت رشته علوم انسانی در تربیت و انسان‌سازی و تأثیرات مثبت و منفی آنها در تحولات فرهنگی با عنایت به وجود قابلیت ها و ظرفیت‌های فراوان در کشور.
  • ایجاد هماهنگی و تناسب بین نظام آموزشی و پژوهشی آموزش و پرورش و آموزش عالی با توجه به ملازمت و پیوستگی آنها.
  • افزایش انعطاف‌پذیری به منظور پاسخگویی به نیازها و تحولات علمی و اجتماعی.
  • بهره‌گیری از تجارب علمی در سطوح ملی و بین‌المللی به ویژه تجارب حوزه‌های علوم دینی.
  • توجه به هماهنگی و همسویی علم و دین در بینش اسلامی در طراحی و تدوین برنامه‌های آموزشی و پژوهشی.
  • تقویت روحیه تحقیق و تتبع، تفکر منتقدانه، استفاده از فناوری های نوین آموزشی و ارائه الگوهای جدید به منظور ایجاد تحول و اصلاح در روشهای تدریس و پژوهش.
  • برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی بر اساس پژوهش های علمی و ایجاد تعادل و تناسب میان آموزش و پژوهش در برنامه‌ها و متون.
  • نظارت و ارزیابی هدفمند برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی.

۶. مدیریت

  • توجه و تأکید بر تقویت ارزش های اسلامی و انقلابی، تعهد اجتماعی، زمان‌شناسی، قانونمندی، تفاهم و احتراز از خودمحوری در طراحی و هدایت نظام مدیریتی.
  • اصلاح و طراحی نظام جامع و هماهنگ مدیریت بر اساس ایجاد تعادل در فعالیتهای آموزشی، پژوهشی و اجتماعی با توجه و تأکید بر حذف مراکز موازی تصمیم‌گیری، رایزنی و مشورت با مسئولان و دست‌اندرکاران و جلب مشارکت دانشگاهیان.
  • اعتماد به مدیران و ایجاد زمینه‌های ضروری استقلال عمل در حوزه‌های مدیریتی برای افزایش توان رقابت سالم و رشد پیشرفت.
  • تربیت و انتخاب مدیرانی متعهد و متخصص با تأکید بر شایسته سالاری.
  • توجه به نقش الگویی استادان در رفتارسازی دانشجویان و الگوسازی بر اساس آن نقش از طریق شناسایی و معرفی و تشویق مدیران، استادان، دانشجویان و کارمندان شایسته بر اساس شاخصه‌های مدیریت در نظام اسلامی.
  • تقویت زمینه‌های نظری و عملی برای اصلاح مداوم روشهای مدیریتی و افزایش کارآمدی آنها به منظور تحقق ارزشهای اسلامی و معیارهای انقلابی.
  • نظارت و ارزیابی هدفمند و مستمر به منظور تقویت ابعاد علمی و اسلامی مدیریت مراکز آموزشی و علمی.

خاتمه

رعایت اصول حاکم بر دانشگاهها و سیاست های راهبردی مربوط به هر یک از مؤلفه‌ها آثار و نتایجی را به بار می‌آورد که به صورت شاخص هایی قابل بررسی و اندازه‌گیری است. مهمترین شاخص های مربوط به اصول و سیاست های عمومی دانشگاهها عبارت است از:

  1. افزایش سهم کشور در ابداعات و اختراعات و اکتشافات علمی.
  2. کاهش وابستگی کشور به بیگانگان به ویژه در زمینه علوم و صنایع و فن‌آوری.
  3. ارتقاء سطح فرهنگی عمومی جامعه و افزایش التزام عملی به مقررات و قوانین.
  4. گسترش زمینه‌های بحث و گفتگوی سازنده و آمادگی برای پذیرش آرا صحیح دیگران.
  5. افزایش دانش آموختگان متعهد، متقی، فاضل، شجاع و حساس به سرنوشت کشور.

همچنین رعایت اصول و ارزشهای اسلامی در سیاستهای مربوط به مؤلفه‌های مختلف دانشگاهها و سایر مراکز آموزشی نتایجی را به بار می‌آورد که به صورت شاخص هایی قابل بررسی و اندازه‌گیری می‌توان ارائه کرد و مهمترین آنها از این قرار است:

  1. افزایش باور عمومی نسبت به عقاید اسلامی و اعتلای روح معنویت و مکارم فضائل اخلاقی.
  2. افزایش میزان تعهد عملی نسبت به احکام و ارزش های اسلامی و آرمانهای انقلاب.
  3. فراهم شدن زمینه‌های مشارکت هرچه بیشتر در انجام برنامه‌های دینی و اخلاقی.
  4. بالا رفتن توان فکری و روحی برای دفاع مؤثر و معقول از دستاوردهای انقلاب و مبارزه با تهاجم فرهنگی.

سیاستهای اجرایی اسلامی‌شدن دانشگاه

۱. استاد

  • راهبرد ۱: فراهم آوردن زمینه‌های مساعد قانونی و اجرایی برای جذب و گزینش استادان شایسته از نظر علم، ایمان،‌ تقوا،‌ تعهد و آگاهی و پایبندی به مبانی و آرمانهای نظام جمهوری اسلامی ایران. سیاستهای اجرایی:
    1. ارزیابی ضوابط و عملکرد جذب و گزینش استاد.
    2. تلاش برای جذب استادان برجسته از نظر علم، تقوا و تعهد اجتماعی.
  • راهبرد ۲: جذب و گزینش استادان و مدرسان دروس معارف اسلامی به منظور گزینش استادان و مدرسانی با توانایی ها و شایستگی‌های بالای علمی، معنوی و اخلاقی. سیاستهای اجرایی:
    1. شناسایی و حمایت از استادان و مدرسان برجسته دروس معارف اسلامی.
    2. تلاش برای تقویت آگاهی های استادان و مدرسان دروس معارف اسلامی در مورد فضای اجتماعی و فرهنگی - سیاسی، دانشگاهها و آشنایی آنان با اقتضائات دانشجویی و محیطهای آموزشی دانشگاهی.
    3. اعمال حساسیت و دقت در امر آموزش و گزینش استادان و مدرسان معارف اسلامی از نظر علم، اخلاق و رفتار اجتماعی.
    4. ارزیابی ضوابط و مقررات جذب و گزینش استادان و مدرسان معارف اسلامی.
    5. تقویت و در صورت لزوم تأسیس مراکزی برای تأمین و تربیت استادان معارف اسلامی و ایجاد تسهیلات لازم برای استخدام و جایابی آنان.
    6. انجام پژوهش های متناسب با شرایط زمانی و مکانی به منظور تقویت و روزآمد کردن دانسته ها و آگاهی های مدرسان معارف اسلامی در مورد حوزه های کاری مربوط.
  • راهبرد ۳: فراهم کردن زمینه‌های مناسب مادی و معنوی برای شناسایی و‌ تبیین و تکریم مقام استادان در دانشگاه و جامعه از دیدگاه اسلام به منظور تشویق و ترغیب آنان و افزایش نشاط و تحرک علمی و اجتماعی. سیاستهای اجرایی:
    1. افزایش اعتبار و منزلت امر تدریس و تحقیق در دانشگاهها.
    2. وضع مقررات و ایجاد تسهیلات رفاهی اداری و اجتماعی متناسب با منزلت استادان.
    3. تجدیدنظر در نظام پرداخت حقوقی و رفاهی استادان به منظور ایجاد تسهیلات لازم برای فعالیت علمی و پژوهشی آنان.
    4. تجلیل و تکریم مقام رفیع استادان و مفاخر علمی به منظور افزایش نشاط و تحرک علمی و اجتماعی.
    5. سوق دادن و تشویق اساتید به جلب مشارکت دانشجویان در محیطهای آموزشی و پژوهشی.
  • راهبرد ۴: برنامه‌ریزی به منظور توأم ساختن فعالیت های آموزشی و پژوهشی اعضای هیئت علمی با نقش تربیتی و اخلاقی آنان در مراکز آموزشی و سطح جامعه. سیاست های اجرایی:
    1. ترغیب و تشویق استادان به مشارکت در فعالیتهای تربیتی، فرهنگی و اجتماعی.
    2. فعال کردن طرح «استاد مشاور» به منظور تسری نقش استادان از حوزه های آموزشی به حوزه های تربیتی و فرهنگی.
    3. ایجاد تسهیلات مناسب آموزشی و اداری برای پشتیبانی از فعالیت های تربیتی استادان.
    4. تبیین اهمیت نقش تربیتی استادان در ارتقاء شخصیت علمی و اجتماعی دانشجویان.
  • راهبرد ۵: ارتقای سطح دانش و معرفت دینی، سیاسی و اجتماعی استادان متناسب با رشته تخصصی، علایق و تجارب آنان. سیاستهای اجرایی:
    1. تشویق و حمایت از پژوهش های فرهنگی، دینی و اجتماعی اعضای هیئت علمی.
    2. توسعه زمینه‌های بهره‌مندی اعضای هیئت علمی از پایگاههای اطلاع رسانی دینی، فرهنگی و اجتماعی.
    3. اعطاء فرصت های مطالعاتی ویژه به استادان در زمینه های مطالعات دینی، فرهنگی و اجتماعی.
    4. تلاش برای حفظ حرمت و شأن حرفه‌ای استادان در اجرای برنامه‌های مربوط به ارتقاء سطح دانش و معرفت دینی، سیاسی و اجتماعی آنان.
    5. تقویت ارتباط فعال و دوسویه استادان حوزه و دانشگاه.
  • راهبرد ۶: قانونمند کردن فعالیت های سیاسی و فرهنگی استادان به منظور فراهم آوردن محیطی سالم، آزاد و مطمئن برای بحث و گفتگو، تحرک و فعالیت و ارتقای ‌اندیشه دینی. سیاست های اجرایی:
    1. ایجاد نظم و انضباط در فعالیت های سیاسی و فرهنگی در چارچوب قوانین و مقررات.
    2. ایجاد زمینه لازم برای تشویق و ترغیب استادان به تحرک و فعالیت‌ در حوزه‌های فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و دینی.
    3. گسترش و تعمیق فرهنگ نقد و گفتگو با تأکید بر روشهای اثباتی و اقناعی.
  • راهبرد ۷: نظارت و ارزیابی مستمر علمی اعضای هیئت علمی. سیاستهای اجرایی:
    1. هدایت برنامه و اقدامات مربوط به نظارت و ارزیابی به سمت درون‌زا کردن نظارت و ارزیابی و تحکیم پایه‌های خود ارزیابی اعضای هیئت علمی.
    2. هدایت جریان برنامه‌های نظارت و ارزیابی به سمت استفاده از نتایج بدست آمده در تشویق و ترفیع اعضای هیئت علمی.
    3. تقویت و کیفیت مدارکردن نظارت و ارزیابی به منظور ارتقاء کارآیی و افزایش بهره‌وری.
    4. استمرار و پیوستگی نظارت به منظور توصیف و تحلیل شرایط موجود و ارائه راهکارهای مناسب رسیدن به وضعیت مطلوب.

۲. دانشجو

  • راهبرد ۱: ارتقاء سطح بینش اسلامی و اعتقادی دانش‌آموزان برای ورود به آموزش عالی با توجه به پیوستگی و تلازم میان نظام آموزش عالی با نظام آموزش و پرورش. سیاست های اجرایی:
    1. بازنگری، تقویت، اصلاح نظام و روزآمد کردن روشها و برنامه‌های آموزشی، تربیتی و دینی قبل از دانشگاه.
    2. تلاش برای ایجاد هماهنگی میان برنامه‌های تربیتی و دینی آموزش و پرورش و آموزش عالی.
    3. بازنگری در سیستم جذب و پذیرش نیروی انسانی در آموزش و پرورش و برنامه ریزی و اهتمام در جهت اصلاح و تقویت نظام تربیت معلم.
  • راهبرد ۲: گسترش و تقویت ایمان و اعتقاد اسلامی،‌ تهذیب و تزکیه نفس و اعتلای عقلانی و علمی دانشجویان. سیاستهای اجرایی:
    1. بررسی مستمر سیاست های آموزش دینی و هماهنگ نمودن آنها در سطوح مختلف. (از طریق کمیته هماهنگی آموزشهای دینی)
    2. طراحی و بهره گیری از روشهای دقیق علمی و کارآمد برای ترویج غیرمستقیم معارف و ارزشهای دینی و تعمیق آنها.
    3. تقویت تشکلهای متنوع علمی، دینی، فرهنگی و صنفی دانشجویان به منظور افزایش نشاط و تحرک و مشارکت آنها.
    4. تعظیم شعائر مذهبی برای اعتلای روح دین‌باوری و احترام به ارزش های مذهبی متناسب با فضای علمی و فرهنگی دانشگاه.
    5. حمایت مادی و معنوی و پشتیبانی از ابداع، ابتکار و خلاقیت های عملی، هنری و فرهنگی.
    6. بازنگری مستمر و متناسب با زمان در محتوا و روشهای ارائه دروس معارف اسلامی برای تعمیق محتوا و ایجاد جذابیت در آنها.
  • راهبرد ۳: تقویت روحیه آرمانگرایی، کمال‌جویی، نقّادی، آزادگی، ایثارگری، مشارکت جویی، حقیقت جویی و تشویق و تقویت احساس مسئولیت اجتماعی دانشجویان. سیاست های اجرایی:
    1. طراحی و اجرای برنامه های هدفمند فرهنگی، اجتماعی و فوق برنامه در قالب فعالیت های مشارکتی.
    2. معرفی چهره های پرتلاش و موفق در حوزه های فرهنگی، علمی و اجتماعی متناسب با شرایط روز و محیطهای دانشگاهی.
    3. انجام مطالعات و تحقیقات مستمر برای ارتقای ارزش ها و بازآفرینی سنتهای ملی و مذهبی و انقلابی وفق نیاز و متناسب با اقتضائات نوین.
    4. حمایت مادی و معنوی و قانونی از دانشجویان فعال و موفق در عرصه های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اسلامی.
    5. تشویق و تأیید دانشجویان نمونه در فعالیت های علمی، فرهنگی و اجتماعی.
  • راهبرد ۴: ارتقاء سطح دانش و بینش سیاسی و اجتماعی دانشجویان و تجهیز آنان با توانایی ها و قابلیت های مورد نیاز برای تحلیل مسائل جامعه و جهان در جهت تحقق آرمانهای اسلامی. سیاست های اجرایی:
    1. آموزش و ترویج روشهای علمی برای ارتقاء دانش و تعمیق بینش و اخلاق سیاسی، فرهنگی و اسلامی.
    2. تشویق پژوهش های علمی در مورد انقلاب اسلامی و مسائل جهانی مرتبط با آن.
    3. بسترسازی مناسب برای تبادل آزاد اطلاعات و اخبار مورد نیاز برای تحلیل مسائل جامعه و جهان به منظور تحقق آرمانهای اسلامی.
    4. تلاش برای افزایش قدرت نقد و دوری از سطحی نگری در میان دانشجویان.
  • راهبرد ۵: تشویق و زمینه‌سازی به منظور مادام‌العمر تلقی کردن تحصیل علم به عنوان یک ارزش و فریضة اسلامی. سیاست های اجرایی:
    1. حمایت مادی، معنوی و قانونی از فعالیت های تشکل های علمی دانشجویی و دانش آموختگان.
    2. تأکید بر دیدگاه اسلامی در مورد توأم بودن علم و دین و تلاش برای تبیین آن.
    3. در نظر گرفتن تسهیلات مادی و معنوی، ویژه استعدادهای برجسته، خلاق و درخشان دانشجویی.
    4. تأمین فضای معنوی مناسب برای تشویق به مادام العمر تلقی کردن علم آموزی.
    5. تلاش و برنامه ریزی برای تحکیم و تقویت فضای معنوی و اخلاقی پرورش استعدادهای درخشان در کنار سایر اقدامات مربوط به ایجاد تسهیلات ویژه.
    6. الگوسازی مناسب و کارآمد از طریق معرفی شخصیت های برجسته و موفق اسلام و ایران در حوزه های مربوط به موضوع.
    7. بسترسازی های لازم قانونی و انجام حمایت های ویژه از نهادهای واسط بین دانشگاه و جامعه از قبیل انجمن های علمی و انجمن دانش آموختگان.
    8. استفاده از رسانه های جمعی و شبکه های اطلاع رسانی برای توسعه آموزش های نیمه حضوری و غیرحضوری.
    9. گسترش و توسعه نهادهای آموزشی، پژوهشی و علمی، آموزش های عالی آزاد و دوره های تخصصی کوتاه مدت.
    10. بررسی و پژوهش به منظور بهره گیری از نظام های آموزش سنتی و بومی در ایران و اسلام.
    11. تلاش و برنامه ریزی برای گسترش ارتباط دانشگاهیان با محققان و صاحبنظران خارج از دانشگاه.
  • راهبرد ۶: قانونمند کردن فعالیت های فرهنگی و سیاسی دانشجویان به منظور فراهم آوردن محیطی سالم و آزاد و مطمئن برای بحث و گفتگو و تحرک و فعالیت و ارتقای اندیشه‌های دینی. سیاست های اجرایی:
    1. وضع قوانین و ضوابط مناسب برای فعالیت های فرهنگی و سیاسی.
    2. ترویج و تقویت روحیه قانوگرایی در میان دانشجویان و تشکل ها و نهادهای دانشجویی.
    3. به رسمیت شناختن تشکل های مختلف با سلایق و گرایش های متنوع و متکثر سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در دانشگاه و در چارچوب قوانین و مقررات.
    4. تعمیم حمایت های قانونی از دانشجویان به عرصه های بیرون از دانشگاه.
    5. حمایت فعال مدیریت های دانشگاهها از انجام فعالیت های دینی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی توسط دانشجویان در چارچوب قوانین و ضوابط و رعایت تعادل میان آنان و پرهیز از تبعیض و جهت گیریهای غیرقانونی.
    6. تأمین فضای امن، مطمئن و سالم برای طرح بحث های فرهنگی، اجتماعی و دین شناسی.
    7. هدایت فعالیت های فرهنگی و سیاسی به سمت ایجاد وحدت، همدلی و اخوت ایمانی.
    8. زمینه سازی مناسب برای ارتباط متقابل و گفتگوی همدلانه دانشجویان دانشگاهها با طلاب علوم دینی.
  • راهبرد ۷: حل مشکلات اجتماعی‌ و معشیتی دانشجویان به منظور فراهم آوردن بستر لازم برای فعالیت های علمی،‌ فرهنگی و دینی. سیاست های اجرایی:
    1. تقویت فرهنگ مشاوره و توسعة نهادهای مشاوره‌ای.
    2. حمایت و تشویق و ایجاد تسهیلات برای ازدواج دانشجویان.
    3. تلاش برای توسعه منابع مالی دانشگاهها و تنوع بخشی آنها.
    4. تأکید بر اصل کفاف و تأمین متناسب با شئون نیازهای دانشجویی با تأکید بر ساده زیستی.
    5. حمایت مادی و اجتماعی از دانشجویان نیازمند با حفظ عزت و حرمت آنان.
    6. فراهم آوردن امکانات و زمینه های لازم برای دستیابی به منزلت شایسته اجتماعی دانشجویان در ابعاد مادی و معنوی.
    7. زمینه سازی برای مشارکت بیشتر دانشجویان در امور رفاهی، صنفی، آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و اجرایی.
  • راهبرد ۸: نظارت و ارزیابی هدفمند و مستمر علمی و اخلاقی دانشجویان و توصیه و تأکید بر خود ارزیابی آنها. سیاست های اجرایی:
    1. تدوین شاخص ها و روشهای ارزیابی اخلاق فردی، اجتماعی و عبادی بر پایه آموزه‌های دینی.
    2. تدوین شاخص ها و روشهای ارزیابی فعالیت های علمی بر پایه‌ آموزه‌های دینی.
    3. فراهم آوردن زمینه مشارکت تشکل های علمی و فرهنگی در فرایند ارزیابی.
    4. جلب مشارکت دانشجویان در فرایند ارزیابی فعالیت های علمی، فرهنگی و اخلاقی.
    5. استمرار و پیوستگی نظارت و ارزیابی به منظور رسیدن به توصیف و تحلیل شرایط موجود و ارائه راهکارهای مناسب برای رسیدن به وضعیت مطلوب.

۳. نظام برنامه ریزی فرهنگی

  • راهبرد ۱: احیاء حفظ و ترویج فرهنگ اصیل اسلام در محیطهای علمی با استفاده از روشهای کارآمد و هماهنگ با محیطهای علمی. سیاست های اجرایی:
    1. ضابطه‌مند کردن فعالیت های دینی و تربیتی با تأکید بر مشارکت دانشجویان و دانشگاهیان و با محوریت نهاد نمایندگی.
    2. برنامه‌ریزی و زمینه‌سازی برای دستیابی دانشگاهیان به مبانی فرهنگ اصیل اسلامی و دفاع از آرمان‌ها و ارزش های انقلاب اسلامی.
    3. محوریت بخشیدن به فرهنگ و ارزشهای اصیل اسلامی در برنامه‌ها و فعالیت های مختلف فرهنگی
    4. تأکید بر نقش مؤثر و فعال و مشارکت همه جانبه دانشگاهیان در طرح‌ها، برنامه‌ها و مطالعات فرهنگی.
    5. استفاده بهینه و متناسب از ظرفیت‌های علمی و پژوهشی دانشگاهها برای طراحی و شناسایی روش‌های مفید و کارآمد به منظور احیاء فرهنگ اصیل اسلام.
    6. تلاش و برنامه‌ریزی برای معرفی شخصیت های مؤثر و موفق دینی و علمی.
    7. شناخت و انجام مطالعات در مورد ویژگی های محیطهای علمی به منظور برنامه‌ریزیهای کارآمد فرهنگی.
  • راهبرد ۲: توجه به مبانی اسلامی در تدوین نظام برنامه‌ریزی فرهنگی به منظور تحقق آرمانها و ارزشهای انقلاب اسلامی. سیاستهای اجرایی:
    1. تدوین اهداف، شاخصها و الگوها، در نظام برنامه‌ریزی فرهنگی بر اساس مبانی اسلامی.
    2. تأکید بر ارتباط متقابل علم و ارزشهای دینی و برنامه‌ریزی به منظور ارتقاء توأمان آنها.
    3. تأکید بر اسلام ناب محمدی، مطرح شده از سوی حضرت امام خمینی، به عنوان جلوه‌ای اصیل از فرهنگ اسلام در نظام برنامه‌ریزی فرهنگی.
    4. جلب مشارکت اندیشمندان،‌ متفکران و صاحب نظران در تدوین نظام برنامه‌ریزی به منظور تعمیق ارزش‌های اسلامی و توسعه فرهنگی‌.
    5. توجه به پدیده جهانی شدن و آثار مثبت و منفی آن و ارائه راهکارهای مناسب برای حفظ و تقویت روحیه اسلامی و ملی.
  • راهبرد ۳: توجه و تأکید بر توأم بودن نظام برنامه‌ریزی فرهنگی با نظام برنامه‌ریزی درسی، آموزشی،‌ پژوهشی،‌ مدیریتی، اداری و مالی. سیاست های اجرایی:
    1. طراحی ساختار نظام برنامه‌ریزی فرهنگی و نظام برنامه‌ریزی درسی، آموزشی، پژوهشی و مدیریتی دانشگاه.
    2. مبتنی ساختن برنامه‌ریزی‌های فرهنگی بر پژوهش‌های علمی.
    3. استفاده‌ی متناسب از متون و برنامه‌های درسی، نظام مدیریتی، پژوهشی و آموزشی برای ترویج ارزشهای دینی و فرهنگی.
    4. تشویق استادان، مدرسان و محققان برای مشارکت در فعالیت های فرهنگی توأم با فعالیت های آموزشی و تحقیقاتی.
    5. وضع مقررات و آئین نامه‌های لازم برای حمایت از فعالیت های فرهنگی و تربیتی استادان.
    6. وضع مقررات ویژه با تأکید بر شایسته سالاری، برای انتخاب و انتصاب مدیران فرهنگی.
  • راهبرد ۴: توجه به ملازمات و پیوستگی نظام آموزش و پرورش با نظام آموزش عالی در برنامه‌ریزی های فرهنگی. سیاست های اجرایی:
    1. برنامه‌ریزی و تلاش برای حفظ استمرار و انسجام محتوای برنامه‌ها و فعالیت های فرهنگی در نظام آموزش و پرورش و نظام آموزشی عالی، متناسب با شرایط محیطهای آموزشی و دانشگاهی و نیازها و ضرورت های اجتماعی.
    2. بازنگری و اصلاح و تقویت نظام تربیت معلم و تربیت دبیر با هماهنگی و همکاری آموزش و پرورش و آموزش عالی.
  • راهبرد ۵: زمینه‌سازی به منظور ایجاد توانایی بحث و گفتگو و نقد و ارزیابی سایر فرهنگها و تمدنها. سیاست های اجرایی:
    1. حمایت و پشتیبانی مادی و معنوی از ترویج فرهنگ بحث و گفتگو و نقد و ارزیابی های فرهنگی، اجتماعی و دینی.
    2. انجام مطالعات و تحقیقات گسترده و عمیق به منظور آشنایی با فرهنگ و تمدن اسلامی، افزایش توانایی و ظرفیت های لازم برای اخذ و اقتباس و بومی کردن عناصر مفید و همسو و سازگار سایر فرهنگ ها و تمدنها با فرهنگ و تعالیم اصیل اسلامی و مقابله با عناصر و جنبه های ناهمخوان و مضر آنها.
    3. تقویت بنیه‌ها و ظرفیت های علمی و ساختاری برای پاسداری از فرهنگ اسلامی ـ ایرانی و شفاف کردن مرزهای فرهنگی بین فرهنگ اسلامی ـ ایرانی و سایر فرهنگ ها، تقویت روحیه‌ی خودباوری و خوداتکایی توأم با افزایش روح فعالیت و خلاقیت در تعامل گفتگوی بین فرهنگها.
    4. فراهم آوردن امکانات و ایجاد زمینه و ظرفیتهای لازم برای اعطای نقش واقعی و مؤثر به دانشگاهها در پیشبرد علمی و کارآمد گفتگوی تمدنها.
    5. تلاش و برنامه ریزی و اقدام برای تعریق و تعیین جایگاه نهادین و سازگار گفتگوی تمدنها با سایر بخشهای آموزش عالی.
    6. تلاش برای اعطای نقش برجسته و مؤثر به دانشمندان و فرهیختگان علمی و فرهنگی در گفتگوی تمدنها.
  • راهبرد ۶: توجه به مقتضیات زمان و نیازها، علایق و رشته‌های تحصیلی دانشجویان. در برنامه‌ریزی‌های فرهنگی و ارایه چهره‌ای متین و جذّاب از آرمانها و ارزشهای اسلامی. سیاست های اجرایی:
    1. توجه به احکام و ارزش های اسلامی در برنامه‌ریزی‌ها و فعالیت های فرهنگی.
    2. حمایت و پشتیبانی مادی و معنوی از ابداع و ابتکار در حوزه فعالیت های فرهنگی.
    3. حمایت و پشتیبانی مادی و معنوی از برنامه‌ها و اقداماتی که با مشارکت اکثریت دانش‌آموزان همراه باشد.
    4. تلاش برای تنوع بخشی برنامه‌ها و فعالیت های فرهنگی.
    5. تأکید بر طراحی و اجرای برنامه‌های جذاب و تعالی‌بخش فرهنگی از طریق روشهای مناسب علمی.
    6. تأکید بر طراحی و اجرای برنامه‌های فرهنگی متناسب با رشته های تحصیلی و علایق متنوع و مختلف دانشجویان.
    7. تأکید بر ایجاد تعادل و سازگاری بین فرهنگ و ارزشهای اسلامی و مقتضیات زمان در برنامه‌ریزی‌ها و فعالیتهای فرهنگی.
  • راهبرد ۷: رعایت ویژگی های معماری اسلامی و ملی در طراحی فضاهای کالبدی دانشگاه. سیاست های اجرایی:
    1. بازشناسی و تعریف نوین از مفاهیم و ارزش های فرهنگی نهفته در تاریخ فرهنگ و تمدن اسلامی و ایرانی برای الگوبرداری در ساخت و ساز فضای کالبدی دانشگاه متناسب با مقتضیات زمان.
    2. ایجاد الزامات قانونی برای طراحی طرح‌های جامع دانشگاهی بر اساس معماری اسلامی و ملی.
    3. حمایت مادی و معنوی از طرح‌ها و اقدامات مربوط به بکارگیری ویژگی های معماری اسلامی و ملی در طراحی فضاهای کالبدی دانشگاهی.
    4. تلاش برای ترکیب ویژگی ها و شیوه‌های معماری اسلامی با فناوری های جدید در طراحی فضاهای دانشگاهی.
    5. اولویت دادن به نامهای دینی،‌ تاریخی‌، ملی در نامگذاری دانشگاهها و زیر مجموعه‌های دانشگاهی.
    6. در نظر گرفتن نسبت عددی دانشجویان دختر و پسر در طراحی فضاهای کالبدی دانشگاهها.
    7. توجه به ویژگیهای روحی ـ روانی متمایز دانشجویان دختر و پسر در طراحی فضاهای کالبدی دانشگاهها.
  • راهبرد ۸: توجه و اهتمام ویژه به احداث مساجد و نمازخانه در مراکز آموزشی و اختصاص امکانات و تسهیلات در خور شأن به آن. سیاستهای اجرایی:
    1. التزام به احداث، راه‌اندازی و تعمیر و نگهداری مساجد و نمازخانه‌ها و حمایت مادی و معنوی از فعالیتهای فرهنگی این نهاد.
    2. اختصاص مکانها و نقاط مناسب برای احداث مساجد و نمازخانه‌ها در دانشگاهها.
    3. طراحی و معماری مساجدی که امکان انجام سایر فعالیت های دینی و فرهنگی در آنها ممکن باشد.
    4. تلاش برای محوریت بخشیدن به مساجد در فعالیتهای فرهنگی و دینی دانشگاهها.
    5. تلاش برای انتخاب ائمه جماعت مناسب و آشنا با محیط های دانشگاهی.
  • راهبرد ۹: توجه به حفظ عفاف در مراکز آموزشی به ویژه تنظیم روابط بین دانشجویان دختر و پسر و تلاش در جهت فراهم کردن زمینه های مناسب برای این منظور و کاهش اختلاط آنها. سیاستهای اجرایی:
    1. تبیین و ترویج فرهنگ عفاف در محیط‌های آموزشی بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی در این زمینه.
    2. تلاش برای رعایت حدود و ضوابط شرعی در روابط دختر و پسر بر اساس احکام حکومتی (نظریات امام خمینی و مقام معظم رهبری)
    3. طراحی و معماری فضاهای دانشگاهی و برنامه‌ریزهای آموزشی و پرورشی به نحوی که منجر به کاهش اختلاط دانشجویان دختر و پسر گردد.
    4. تشویق و ترغیب دانشجویان به ازدواج با رعایت اصل سادگی و پرهیز از تکلف.
    5. انجام پژوهش های علمی به منظور تعریف و تعیین معیارها، ضوابط و حدود کاهش اختلاط میان دانشجویان دختر و پسر.
  • راهبرد ۱۰: هماهنگی در سیاستگذاری فرهنگی مراکز علمی با رعایت مقتضیات اجرایی. سیاست های اجرایی:
    1. توجه و تأکید بر سیاستهای کلان نظام و ملحوظ کردن متناسب آنها در سطوح اجرایی.
    2. تمرکز در سیاستگذاری و برنامه‌ریزی های کلان بر اساس مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی و مجلس شورای اسلامی و عدم تمرکز در سطوح برنامه‌ریزی های خرد و اجرایی با تأکید بر هماهنگی.
    3. استفاده بهینه از امکانات موجود در مراکز فرهنگی به منظور افزایش مشارکت و بهره‌وری.
    4. تقویت نقش شوراهای فرهنگی دانشگاهها در چارچوب مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی.
  • راهبرد ۱۱: نظارت و ارزیابی هدفمند و مستمر برنامه‌ریزی فرهنگی. سیاست های اجرایی:
    1. تعیین و تعریف شاخص ها و معیارهای نظارت و ارزیابی.
    2. تأکید بر صراحت و شفافیت و هماهنگی در نظارت و ارزیابی.
    3. مبتنی کردن تشویق و ارتقاء و تخصیص منابع بر نتایج ارزیابی ها.
    4. حفظ، استمرار و تداوم نظارت و ارزیابی فرهنگی و ارائه گزارش های سالانه.
    5. مبتنی کردن برنامه‌‌ریزی های فرهنگی در مقاطع مختلف بر نتایج ارزیابی و نظارت.

۴. متون و برنامه ریزی درسی

  • راهبرد ۱: طراحی نظام آموزشی، تدوین متون و برنامه‌های درسی در تمامی شاخه های علوم بر اساس جهان‌بینی الهی و پژوهش در پدیده‌های هستی به منظور شناخت و شناساندن آیات الهی در جهان. سیاست های اجرایی:
    1. توجه به اصول متقن و محکم جهان‌بینی الهی در طراحی نظام آموزشی و تدوین متون و برنامه‌های درسی
    2. معرفی کتاب طبیعت (آفاق) در متون آموزشی به عنوان نشانه‌های حکمت الهی.
    3. فراهم کردن زمینه‌های لازم برای تعالی افکار و اندیشه های مختلف به منظور نشان دادن قوت اندیشه‌ اسلامی.
    4. تلاش برای جلب مشارکت دانشگاهیان و صاحبنظران حوزوی به منظور ارائه پیشنهاد به دستگاههای اجرایی در تحقق این راهبرد.
    5. استفاده از ظرفیت های پژوهشی و علمی دانشگاهها برای طراحی نظام آموزشی، پرورشی تدوین متون و برنامه‌های درسی.
    6. استفاده از تجارب موجود داخلی و خارجی در این زمینه.
    7. انجام مطالعات مستمر برای ایجاد قابلیت ها و انعطاف های لازم در نظام آموزشی و متون و برنامه‌های درسی به منظور روزآمد کردن آنها.
  • راهبرد ۲: توجه به هماهنگی و همسویی علم و دین در طراحی و تدوین برنامه‌ها و متون درسی. سیاست های اجرایی:
    1. تعریف و تبیین مفهوم همسویی و هماهنگی علم و دین با استفاده از دیدگاههای صاحبنظران دانشگاهی و حوزوی.
    2. تدوین شاخص‌ها و روشهای ملحوظ کردن مفهوم هماهنگی علم و دین در طراحی و تدوین برنامه‌ها و متون درسی.
    3. تأکید بر ضرورت و تشویق علم آموزی از منظر دین.
    4. تشویق و پاسداشت برجستگان علم و دانش از موضع اسلام.
  • راهبرد ۳: بازنگری نظام برنامه‌ریزی درسی و اصلاح و تدوین متون درسی با استفاده از روشهای نوین و کارآمد علمی و مفاهیم و ارزشهای اسلامی. سیاست های اجرایی:
    1. جلب مشارکت متخصصان برنامه‌ریزی آموزشی و صاحبنظران علوم اسلامی در تدوین متون درسی.
    2. توجه به جاذبه، تنوع و انعطاف‌پذیری در تدوین متون درسی.
    3. انجام مطالعات مستمر و همه‌جانبه برای ارائه تصویری روزآمد و جذاب از مفاهیم و ارزشهای اصیل اسلامی.
    4. برقراری ارتباط دقیق، طبیعی، به دور از تکلف و تصنع میان مفاهیم و ارزشهای اسلامی و محتوای برنامه ها و دروس.
    5. توجه خاص به فلسفه علم و تعیین جهت‌گیری علوم و فعالیتهای علمی در مسیر کمال انسانی.
  • راهبرد ۴: طراحی و تدوین متون و برنامه‌های درسی بر اساس مبانی اسلامی به ویژه در رشته‌های علوم انسانی. سیاست های اجرایی:
    1. استفاده از نظرات و آراء صاحبنظران علوم اسلامی و انسانی حوزه و دانشگاه در زمینه تدوین متون و برنامه‌های درسی.
    2. ارائه تصویری هماهنگ، سازگار و معقول از ابتناء رشته‌ها علوم انسانی‌ بر مبانی اسلامی.
    3. انجام مطالعات و تدوین شاخص ها و روشهای مشخص برای ایجاد ارتباط و سازگاری بین علوم انسانی و مبانی اسلامی.
    4. تقویت و هدایت روحیه نقادی به عنوان یک قابلیت ذهنی و یک روش در تدوین متون علوم انسانی.
    5. استفاده از تجارب جهانی در زمینه ارتباط علوم انسانی و مفاهیم ارزش ها و روش های اسلامی در تدوین متون علوم انسانی.
    6. توجه خاص به فلسفه علم و تعیین جهت گیری علوم و فعالیت های علمی در مسیر کمال انسانی.
  • راهبرد ۵: هدایت نظام برنامه‌ریزی درسی به سمت تقویت فضایل اخلاقی و اجتماعی، پرورش قدرت ابداع و ابتکار و اعتماد به نفس و ایجاد باور به مبانی دینی و التزام به مسئولیت های اجتماعی. سیاست های اجرایی:
    1. تعریف و تدوین الگوها و معیارهای مناسب فضایل و خصلت های اخلاقی و اجتماعی دانش‌آموزان بر اساس تعالیم اسلامی.
    2. رعایت مصالح و اقتضائات دوران جوانی و دانشجویی جهت تقویت فضایل اخلاقی و التزام اجتماعی.
    3. تقویت روحیه مشارکت دانشجویان در فعالیت های علمی، فرهنگی، دینی، اجتماعی و سیاسی به منظور پرورش اعتماد به نفس آنان.
    4. بهره‌گیری از فناوری های نوین آموزشی در تدوین برنامه‌ها و متون درسی به منظور پرورش قدرت ابداع و ابتکار دانشجویان.
    5. ایجاد رابطه عقلانی بین آموزشهای درسی و مبانی دینی و اعتقادی در متون و برنامه‌های درسی.
    6. روزآمد کردن روشهای آموزش مبانی دینی و اعتقادی اصیل در متون و برنامه‌های درسی.
  • راهبرد ۶: توجه و تأکید بر هماهنگی و تناسب متون اخلاق و معارف اسلامی با نیازهای جدید و رشته‌های تحصیلی. سیاست های اجرایی:
    1. انجام مطالعات و بررسی های کارشناسانه برای شناسایی و دسته‌بندی نیازهای جدید فرهنگی، علمی، اجتماعی و اعتقادی دانشجویان با توجه به رشته‌های نوین علمی و تحصیلی.
    2. تعریف و تبیین نیازها و اقتضائات فضاهای علمی و فرهنگی دانشگاهها متناسب با شرایط زمانی.
    3. استفاده هماهنگ از ظرفیت های علمی پژوهشی در دانشگاهها و حوزه‌های علوم دینی به ویژه گروههای معارف اسلامی.
    4. تعریف و تدوین چهارچوبهای نظری و عملی ارتباط و تناسب بین رشته‌های تحصیلی مختلف و متون اخلاق و معارف اسلامی.
    5. تلاش برای جلب مشارکت هرچه بیشتر اساتید و دانشجویان در تدوین و روزآمد کردن دروس معارف اسلامی.
    6. تلاش برای تنوع دروس معارف اسلامی متناسب با رشته‌های تحصیلی.
    7. تلاش برای تمرکز فعالیت های پژوهشی و ارزیابی در مورد دروس معارف اسلامی.
  • راهبرد ۷: بازشناسی و معرفی مواریث و مفاخر علمی، فرهنگی،‌ تاریخی و معاصر و بهره‌گیری از آنها در تدوین برنامه‌ها و متون درسی برای تقویت روحیه خودباوری و استقلال خواهی. سیاست های اجرایی:
    1. تعریف و تدوین معیارهای مشخص برای ارائه الگوهای علمی، فرهنگی، تاریخی و معاصر.
    2. ایجاد هماهنگی میان‌ رشته‌های تحصیلی، نیازهای جدید بخشهای مختلف آموزشی متون و برنامه‌های درسی با معرفی مواریث و مفاخر علمی،‌ فرهنگی، تاریخی و معاصر.
    3. انجام مطالعات و بررسی‌های علمی و تاریخی برای شناخت مواریث و مفاخر عملی، فرهنگی، تاریخی و معاصر در جهت تقویت هویت اسلامی و ملی.
    4. حمایت از تولید محصولات دیداری و شنیداری و بهره‌گیری از فناوری اطلاعات و تأسیس موزه‌های علمی، فرهنگی در مراکز آموزشی به منظور معرفی مواریث و مفاخر علمی و فرهنگی.
    5. توجه به آشناشدن دانشجویان با پیشینه فرهنگ و تمدن اسلامی در تدوین برنامه‌ها و متون درسی.
    6. تکریم و تجلیل مفاخر علمی، فرهنگی تاریخی و معاصر در تدوین برنامه‌ها و متون درسی به نحو مقتضی.
  • راهبرد ۸: تدوین نظام جامع نظارت و ارزیابی هدفمند و مستمر متون و برنامه‌های آموزشی و درسی. سیاست های اجرایی:
    1. تدوین و تعریف شاخص ها و روشهای بازنگری مستمر متون و برنامه‌های درسی بر اساس مبانی اسلامی، شرایط زمانی، نیازها و ضرورتهای اجتماعی به صورتی اثربخش.
    2. الزام به اعمال نتایج نظارت و ارزیابی در تدوین متون و برنامه‌های درسی.

۵. نظام برنامه ریزی آموزشی و پژوهشی

  • راهبرد ۱: اصلاح و تدوین نظام برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی با توجه به نیازهای جامعه و تحولات روزافزون علوم، با تأکید بر گسترش مرزهای دانش و بر اساس مبانی اسلامی. سیاست های اجرایی:
    1. شناخت و تحکیم مبانی اسلامی در اصلاح و تدوین نظام برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی.
    2. استفاده از صاحبنظران و متخصصان برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی داخل و خارج از دانشگاه به منظور بازنگری، اصلاح و تدوین نظام آموزشی و پژوهشی.
    3. مطالعه و بازنگری مستمر برنامه‌های آموزشی و پژوهشی و تجدیدنظر در محتوا و روش ارائه آنها متناسب با تحولات روزافزون علمی و اجتماعی و نیازهای جامعه.
    4. شناخت نیازها و ضرورت های جدید اجتماعی، فرهنگی،‌ علمی و اقتصادی و جهت‌دهی نظام آموزشی و پژوهشی برای پاسخگویی آنها.
    5. تدوین سیاست های بلندمدت و کلان علمی کشور متناسب با شرایط و نیازهای جامعه، تحولات علمی بین‌المللی و مبانی اسلامی.
    6. استفاده بهینه و برنامه‌ریزی شده از ظرفیت های علمی دانشگاهها و مراکز پژوهشی در سطح ملی و بین‌المللی برای تحقق این راهبرد.
    7. هدایت نظام برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی به سمت تولید و بومی کردن علم و فناوری های جدید و بالا بردن سهم کشور در تولید آنها.
  • راهبرد ۲: توجه ویژه به اهمیت رشته علوم انسانی در تربیت و انسان‌سازی و تأثیرات مثبت و منفی آنها در تحولات فرهنگی با عنایت به وجود قابلیت ها و ظرفیت‌های فراوان در کشور. سیاست های اجرایی:
    1. تعریف و تبیین جایگاه علوم انسانی در چارچوب نظام آموزشی و پژوهشی کشور.
    2. تأکید بر اهمیت علوم انسانی در رشد و توسعه متوازن کشور با حمایت های مادی و معنوی از آنها.
    3. تقویت بخش هایی از علوم انسانی که از اولویت بیشتری در تربیت، انسان‌سازی و رشد و توسعه کشور برخوردارند.
    4. استفاده هماهنگ از ظرفیت های علمی و پژوهشی و متخصصان و صاحبنظران دانشگاهی و حوزوی رشته‌های علوم انسانی.
    5. استفاده بیشتر از آموزه‌های علوم انسانی در ایجاد تحولات مثبت فرهنگی.
    6. تأکید بر رشد و توسعه علوم انسانی بومی از طریق خلاقیت و ابداع، بازشناسی و بازتولید سنتهای اصیل اسلامی و ملی و استفاده مستمر و سنجیده از دستاوردهای نوین بشری.
    7. تبیین و شفاف سازی پیش فرض های مدون و نامدون علوم انسانی مبتنی بر تعالیم اسلامی و تمایز احتمالی آنها از پیش فرض های دیگر ادیان الهی و تفکر مادی.
    8. گشترش ارتباط و تبادل علمی بین اندیشمندان علوم انسانی با مراکز و اندیشمندان جهان اسلام و دیگر کشورها.
  • راهبرد ۳: ایجاد هماهنگی و تناسب بین نظام آموزشی و پژوهشی آموزش و پرورش و آموزش عالی با توجه به ملازمت و پیوستگی آنها. سیاستهای اجرایی:
    1. تدوین نظام جامع آموزش و پژوهش بر اساس اهداف مشترک آموزش عالی و آموزش و پرورش
    2. تعیین و تبیین حلقه‌های پیوستگی بین نظام‌های آموزشی و پژوهشی آموزش و پرورش و آموزش عالی بویژه در حوزه آموزشهای دینی.
    3. ایجاد الزامات مقتضی و متناسب برای هماهنگی در مقام طراحی و تدوین نظام‌های آموزشی و پژوهشی آموزش و پرورش و آموزش عالی با توجه به انتظارات کوتاه‌مدت،‌ میان مدت و بلند مدت.
    4. استفاده هماهنگ و برنامه‌ریزی شده از صاحبنظران در دو حوزه نظام آموزشی و پژوهشی آموزش و پرورش و آموزش عالی.
    5. طراحی و پیش‌بینی ساز و کارهای قانونی و مدیریتی لازم برای حفظ یکپارچگی و هماهنگی آموزش در کشور و تقویت جایگاه شورای اسلامی شدن مراکز آموزش در این خصوص.
    6. تعیین اهداف آموزشهای دینی و حفظ پیوستگی و هماهنگی این آموزشها در آموزش و پرورش و آموزش عالی.
  • راهبرد ۴: افزایش انعطاف‌پذیری به منظور پاسخگویی به نیازها و تحولات علمی و اجتماعی. سیاست های اجرایی:
    1. پیش‌بینی ساز و کارهای انعطاف‌پذیر در نظام برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی ضمن حفظ اصول و مبانی اصیل اسلامی.
    2. شناخت دقیق و کارشناسانه نیازها و اقتضائات جدید در عرصة‌ رشد و توسعه علمی و اجتماعی.
    3. انجام مطالعات مستمر برای روزآمد کردن شناخت وضعیت موجود در عرصه نیازها و تحولات علمی و اجتماعی.
    4. حفظ تعادل منطقی در میزان ثبات یا انعطاف برنامه‌های آموزشی و پژوهشی.
    5. تعیین و تدوین شاخص های مشخص و روش های علمی برای تعیین حدود و تعریف مفاهیم مربوط به انعطاف‌پذیری.
  • راهبرد ۵: بهره‌گیری از تجارب علمی در سطوح ملی و بین‌المللی به ویژه تجارب حوزه‌های علوم دینی. سیاست های اجرایی:
    1. تعیین و تدوین نظام اخذ و اقتباس و انتقال و ترجمه تجارب علمی در سطوح داخلی و خارجی متناسب با فرهنگ اسلامی و ملّی.
    2. استفاده بهینه از ظرفیت های علمی و پژوهشی کشور و اسناد و مدارک موجود و مرتبط با موضوع.
    3. تعیین و تدوین نظام همکاری متقابل بین حوزه‌های علوم دینی و دانشگاه‌ها در این زمینه.
    4. بومی‌سازی تجارب علمی و بین‌المللی در زمینه برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی.
    5. بهره‌گیری از فناوری مدرن اطلاع رسانی متناسب با اخلاق و فرهنگ اسلامی.
  • راهبرد ۶: توجه به هماهنگی و همسویی علم و دین در بینش اسلامی در طراحی و تدوین برنامه‌های آموزشی و پژوهشی. سیاستهای اجرایی:
    1. تعریف و تبیین مفهوم همسوی و هماهنگی علم و دین با استفاده از دیدگاههای صاحبنظران دانشگاهی و حوزوی.
    2. تدوین روشهای ملحوظ کردن مفهوم هماهنگی علم و دین در برنامه‌ها و متون درسی.
    3. انجام مطالعات مستمر برای روزآمد کردن جریان همسویی علم و دین در طراحی و تدوین برنامه‌ ها و متون درسی.
    4. پاسخگویی مستمر به پرسش ها و چالش های موجود در زمینه رابطه علم و دین.
    5. تأکید بر ضرورت و تشویق علم‌آموزی از منظر دین.
    6. تأکید بر دیدگاه اسلام مبنی بر تشویق و پاسداشت علم و عالم.
  • راهبرد ۷: تقویت روحیه تحقیق و تتبع، تفکر منتقدانه، استفاده از فناوری های نوین آموزشی و ارائه الگوهای جدید به منظور ایجاد تحول و اصلاح در روشهای تدریس و پژوهش. سیاست های اجرایی:
    1. ایجاد سازوکارهای حمایت مادی و معنوی از محققان، مخترعان و مبتکران.
    2. تدوین و طراحی شیوه‌های متناسب استفاده از فناوری های نوین آموزشی.
    3. طراحی نظام برنامه‌ و مدیریت تحول و اصلاح در روش های تدریس و پژوهش.
    4. هدایت تحقیق و تتبع و فرایند تفکر منتقدانه به سمت اصلاح و ابداع و ابتکار.
    5. استفاده از صاحبنظران برای ایجاد تحول و اصلاح در روشهای تدریس و پژوهش.
    6. تشویق خلاقیت و خودباوری و تقویت اعتماد به نفس در همه زمینه‌های علوم و فنون.
    7. ارائه مستمر دوره‌ها و برنامه‌های بازآموزی مربیان و استادان در زمینه روش‌های تدریس و تحقیق.
    8. تجهیز مراکز آموزشی به نرم‌افزارها و سخت‌افزارهای مورد نیاز در جهت تقویت روحیه و فرهنگ تحقیق و تتبع.
  • راهبرد ۸: برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی بر اساس پژوهشهای علمی و ایجاد تعادل و تناسب میان آموزش و پژوهش در برنامه‌ها و متون. سیاست های اجرایی:
    1. تعیین و تعریف اولویت های پژوهشی و آموزشی.
    2. ایجاد الزامات مقتضی برای ابتناء برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی بر پژوهش های علمی.
    3. استفاده از صاحبنظران و متخصصین برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی به منظور ایجاد تعادل و تناسب میان آموزش و پژوهش.
    4. ایجاد تناسب و همسویی و هماهنگی بین برنامه‌ریزی آموزشی و درسی.
    5. تقویت زیرساختهای پژوهشی در مراکز آموزشی به منظور ایجاد و حفظ موازنه بین آموزش و پژوهش.
    6. تدوین متون و ارائه برنامه‌های آموزشی و پژوهشی بر اساس پژوهشهای علمی.
    7. توجه به پژوهش به عنوان شیوه‌ای برای آموزش در برنامه‌ریزی آموزشی و درسی.
    8. توجه و تأکید به ایجاد آمادگی های قبلی ذهنی و پیش مطالعه در برنامه‌ریزی آموزشی.
  • راهبرد ۹: نظارت و ارزیابی هدفمند برنامه‌ریزی آموزشی و پژوهشی. سیاست های اجرایی:
    1. تعیین و تعریف شاخص‌ها و معیارهای نظارت و ارزیابی.
    2. تأکید بر صراحت و شفافیت و هماهنگی در نظارت و ارزیابی.
    3. حفظ و استمرار و تداوم نظارت و ارزیابی و ارائه گزارش های دوره‌ای.
    4. مبتنی کردن برنامه‌ریزی‌های آموزشی و پژوهشی بر نتایج ارزیابی و نظارت.
    5. نظارت و ارزشیابی (خود ارزیابی) از طریق مشارکت مدیران، مربیان و استادان.

۶. مدیریت

  • راهبرد ۱: توجه و تأکید بر تقویت ارزش های اسلامی و انقلابی، تعهد اجتماعی، زمان‌شناسی، قانونمندی، تفاهم و احتراز از خودمحوری در طراحی و هدایت نظام مدیریتی. سیاست های اجرایی:
    1. تعریف و تدوین روشمند و اجماعی شاخص‌های ارزشهای اسلامی و انقلابی.
    2. تعیین ضوابط و ویژگیهای مدیران دانشگاهی بر اساس مفاهیمی چون تعهد اجتماعی، زمان‌شناسی، قانونمندی.
    3. هدایت نظام مدیریتی به سمت مشارکت قانونمندی و پاسخگویی.
    4. سوق دادن نظام مدیریتی به سمت افزایش مشارکت دانشگاهیان.
    5. تقویت قانونمندی و پاسخگویی نظام مدیریتی دانشگاهها در ارتباط با وظایف و کارکردهای خود.
  • راهبرد ۲: اصلاح و طراحی نظام جامع و هماهنگ مدیریت بر اساس ایجاد تعادل در فعالیت های آموزشی، پژوهشی و اجتماعی با توجه و تأکید بر حذف مراکز موازی تصمیم‌گیری، رایزنی و مشورت با مسئولان و دست‌اندرکاران و جلب مشارکت دانشگاهیان. سیاستهای اجرایی:
    1. استفاده از صاحبنظران و متخصصین مدیریت در اصلاح و طراحی نظام مدیریت دانشگاهها.
    2. تفکیک روشمند و علمی حوزه فعالیت های آموزشی، پژوهشی و اجتماعی در سطح دانشگاهها به منظور ایجاد روابط متعادل و همسو کردن جهت‌گیری‌های عمومی بین آنها.
    3. شناسایی دقیق مراکز موازی یا متداخل در تصمیم گیریهای مربوط به آموزش عالی.
    4. تعریف و تدوین شاخص‌ها و روشهای مشارکت در نظام مدیریتی دانشگاه.
    5. ایجاد روابط هماهنگ و منسجم و منطقی بین مقوله‌های مشارکت، اقتدار، پاسخگویی و قانومندی در نظام مدیریتی دانشگاهها.
  • راهبرد ۳: اعتماد به مدیران و ایجاد زمینه‌های ضروری استقلال عمل در حوزه‌های مدیریتی برای افزایش توان رقابت سالم و رشد پیشرفت. سیاستهای اجرایی:
    1. تبیین و تعریف مفهوم «استقلال عمل مدیران» در چهارچوب نظام مدیریتی دانشگاهها.
    2. ایجاد رابطه معقول بین اعتماد به مدیران و کنترل و ارزیابی و پاسخگو بودن آنان.
    3. تدوین شاخص ها و روشهای رقابت و مقایسه، ویژه محیطهای علمی.
    4. تقویت فرهنگ اعتماد به مدیران در دانشگاهها.
  • راهبرد ۴: تربیت و انتخاب مدیرانی متعهد و متخصص با تأکید بر شایسته سالاری. سیاست های اجرایی:
    1. تبیین و تعریف و شاخص سازی مفهوم «ترکیب تعهد و تخصص و شایسته سالاری» در چارچوب نظام مدیریتی دانشگاهها.
    2. مواجهة راهبردی با آموزش و تربیت مدیران مراکز دانشگاهی و پژوهشی.
  • راهبرد ۵: توجه به نقش الگویی استادان در رفتارسازی دانشجویان و الگوسازی بر اساس آن نقش از طریق شناسایی و معرفی و تشویق مدیران، استادان، دانشجویان و کارمندان شایسته بر اساس شاخصه‌های مدیریت در نظام اسلامی. سیاست های اجرایی:
    1. تعیین و تعریف ضوابط متناسب با مراکز دانشگاهی برای استادان، دانشجویان و مدیران الگو.
    2. تأکید بر سیاستهای اقناع و ارشاد در رفتارسازی دانشجویان و تقدم آنها بر روشهای منع و دفع.
    3. ضابطه‌مند کردن نظام تشویقی بر اساس مبانی و شاخصه‌های مدیریت در نظام اسلامی.
    4. ایجاد تعادل بین ابعاد علمی، فرهنگی و اجتماعی نظام تشویقی در دانشگاهها.
  • راهبرد ۶: تقویت زمینه‌های نظری و عملی برای اصلاح مداوم روشهای مدیریتی و افزایش کارآمدی آنها به منظور تحقق ارزشهای اسلامی و معیارهای انقلابی. سیاستهای اجرایی:
    1. انجام مطالعات مستمر به منظور تقویت و غنی‌سازی مفاهیم، رویکردها و روشهای اصلاح نظام مدیریتی به منظور افزایش کارآمدی آنها.
    2. پیش‌بینی نظام تشویقی و ترغیبی متناسب با مراکز دانشگاهی و پژوهشی برای ارائه روشهای ابداعی و اصلاحی نظام مدیریتی.
    3. پیگیری و اصلاح مداوم روشهای مدیریتی از طریق ایجاد ارتباطات گسترده و سازمان‌ یافته بین مراکز دانشگاهی و پژوهشی با همدیگر.
  • راهبرد ۷: نظارت و ارزیابی هدفمند و مستمر به منظور تقویت ابعاد علمی و اسلامی مدیریت مراکز آموزشی و علمی. سیاست های اجرایی:
    1. تعریف و تدوین شاخص‌های نظارت و ارزیابی در چارچوب نظام مدیریتی.
    2. تأکید بر صراحت، شفافیت و هماهنگی در نظارت و ارزیابی.
    3. تأکید بر استمرار و روشمند بودن نظارت و ارزیابی.
    4. مبتنی کردن تشویق و ارتقاء بر نتایج نظارت و ارزیابی.[۲]

پانویس