آيه اطاعت: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (صفحه‌ای جدید حاوی '- به آيه 59 سوره نساء/ 4 «آيه اطاعت» نام داده اند؛<ref> نهج الحق، ص 203؛ مصباح الفقي...' ایجاد کرد)
 
جز
سطر ۱: سطر ۱:
-
+
===آیه اطاعت===
  
به آيه 59 [[سوره نساء]]/ 4 «آيه اطاعت» نام داده اند؛<ref> نهج الحق، ص 203؛ مصباح الفقيه، ج 1، ص 97.</ref> زيرا مؤمنان را به اطاعت از خدا، پيامبر صلى الله عليه و آله و اولى الأمر فرمان داده  است: «يأَيُهَا الَّذينَ ءَامَنوا أطيعُوااللّهَ و أطيعُواالرَّسولَ و أولِى الأمرِ مِنكُم فَإِن تَنزعتُم فِى شَى ءٍ فَرُدّوهُ إلَى اللَّهِ والرَّسولِ...».
+
به آیه 59 [[سوره نساء]]/ 4 «آیه اطاعت» نام داده اند؛<ref> نهج الحق، ص 203؛ مصباح الفقیه، ج 1، ص 97.</ref> زیرا مؤمنان را به اطاعت از خدا، پیامبر صلى الله علیه و آله و اولى الأمر فرمان داده  است: «یأَیُهَا الَّذینَ ءَامَنوا أطیعُوااللّهَ و أطیعُواالرَّسولَ و أولِى الأمرِ مِنكُم فَإِن تَنزعتُم فِى شَى ءٍ فَرُدّوهُ إلَى اللَّهِ والرَّسولِ...».
  
[[شيخ طوسى]] مى گويد: اطاعت در اين آيه مطلق است و فقط اطاعت از معصوم و كسى كه از گناه مصون باشد، به طور مطلق روا است؛ بنابراين، مقصود از اولى الأمر بايد معصوم باشد تا اطاعت او به طور مطلق روا باشد. وى همچنين آورده است: عالمان اماميه اتفاق دارند در اين كه مقصود از اولى الأمر، امامان از آل محمدند.
+
[[شیخ طوسى]] مى گوید: اطاعت در این آیه مطلق است و فقط اطاعت از معصوم و كسى كه از گناه مصون باشد، به طور مطلق روا است؛ بنابراین، مقصود از اولى الأمر باید معصوم باشد تا اطاعت او به طور مطلق روا باشد. وى همچنین آورده است: عالمان امامیه اتفاق دارند در این كه مقصود از اولى الأمر، امامان از آل محمدند.
  
بسيارى از روايات شيعه، «اولى الأمر» را به امامان معصوم عليهم‌السلام تفسير كرده است.<ref> عيون اخبارالرضا عليه‌السلام، ج 2، ص 131؛ تفسير فرات كوفى، ص 108؛ عياشى، ج 1، ص 250 و 260.</ref> در برخى روايات اهل سنت نيز به على عليه‌السلام<ref> شواهد التنزيل، ج 1، ص 190 و 191.</ref> و در برخى به على و حسن و حسين عليهم‌السلام تفسير شده است.<ref> همان.</ref>
+
بسیارى از روایات شیعه، «اولى الأمر» را به امامان معصوم علیهم‌السلام تفسیر كرده است.<ref> عیون اخبارالرضا علیه‌السلام، ج 2، ص 131؛ تفسیر فرات كوفى، ص 108؛ عیاشى، ج 1، ص 250 و 260.</ref> در برخى روایات اهل سنت نیز به على علیه‌السلام<ref> شواهد التنزیل، ج 1، ص 190 و 191.</ref> و در برخى به على و حسن و حسین علیهم‌السلام تفسیر شده است.<ref> همان.</ref>
  
 
==پانویس ==
 
==پانویس ==
سطر ۱۱: سطر ۱۱:
 
===منابع===
 
===منابع===
  
علی خراسانی، دائرة‌المعارف قرآن كريم، جلد  1، ص 371
+
علی خراسانی، دائرة‌المعارف قرآن كریم، جلد  1، ص 371

نسخهٔ ‏۲۲ ژوئیهٔ ۲۰۱۲، ساعت ۰۸:۲۹

آیه اطاعت

به آیه 59 سوره نساء/ 4 «آیه اطاعت» نام داده اند؛[۱] زیرا مؤمنان را به اطاعت از خدا، پیامبر صلى الله علیه و آله و اولى الأمر فرمان داده است: «یأَیُهَا الَّذینَ ءَامَنوا أطیعُوااللّهَ و أطیعُواالرَّسولَ و أولِى الأمرِ مِنكُم فَإِن تَنزعتُم فِى شَى ءٍ فَرُدّوهُ إلَى اللَّهِ والرَّسولِ...».

شیخ طوسى مى گوید: اطاعت در این آیه مطلق است و فقط اطاعت از معصوم و كسى كه از گناه مصون باشد، به طور مطلق روا است؛ بنابراین، مقصود از اولى الأمر باید معصوم باشد تا اطاعت او به طور مطلق روا باشد. وى همچنین آورده است: عالمان امامیه اتفاق دارند در این كه مقصود از اولى الأمر، امامان از آل محمدند.

بسیارى از روایات شیعه، «اولى الأمر» را به امامان معصوم علیهم‌السلام تفسیر كرده است.[۲] در برخى روایات اهل سنت نیز به على علیه‌السلام[۳] و در برخى به على و حسن و حسین علیهم‌السلام تفسیر شده است.[۴]

پانویس

  1. نهج الحق، ص 203؛ مصباح الفقیه، ج 1، ص 97.
  2. عیون اخبارالرضا علیه‌السلام، ج 2، ص 131؛ تفسیر فرات كوفى، ص 108؛ عیاشى، ج 1، ص 250 و 260.
  3. شواهد التنزیل، ج 1، ص 190 و 191.
  4. همان.

منابع

علی خراسانی، دائرة‌المعارف قرآن كریم، جلد 1، ص 371