محمد فاضل راوی گروسی

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۸ ژوئیهٔ ۲۰۱۳، ساعت ۰۸:۳۶ توسط مرضیه الله وکیل جزی (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای جدید حاوی '{{مدخل دائرة المعارف|اثر آفرینان}} '''''محمد فاضل راوی گروسی''''' قرن: 13 (1259/1252/1243 -...' ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
Icon-encycolopedia.jpg

این صفحه مدخلی از اثر آفرینان است

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)


محمد فاضل راوی گروسی

قرن: 13

(1259/1252/1243 - 1198 ق)

نویسنده و شاعر، متخلص به راوى. ملقب به فاضل خان. اصل وى از طایفه بایندرى تركمان بود در گروس همدان متولد شد. پدرش در تربیت وى اهتمام بسیار كرد اما زمانى كه محمد شانزده ساله بود، پدرش درگذشت. بعد از مرگ پدر، او در شهرهاى مختلف ایران سیاحت كرد و به هنگام سلطنت فتحعلى‌ شاه به تهران آمد و بوسیله‌ى فتحعلى خان صبا كه نفوذى در دربار داشت و آثار استعداد و قریحه را در او دید، به فتحعلى شاه معرفى و پس از چندى از نزدیكان سلطان شد و اشعار مدح خاقانى را روایت مى‌كرد و به همین جهت ملقب به راوى گشت و در سلك غلامان دربار درآمد.

او به نگارش «انجمن خاقانى» كه تذكره‌اى دربار درآمد. او به نگارش «انجمن خاقانى» كه تذكره‌اى كامل و داراى یك مقدمه و چهار بخش (انجمن (در شرح حال فتحعلى شاه و دیگر افراد این خانواده است، مامور شد. او در سال 1245 ق به همراه خسرو میرزا، نوه‌ى فتحعلى شاه از طریق تفلیس به روسیه سفر كرد. فاضل خان علاوه بر معلومات ادبى و عربى، خطى بسیار عالى انشایى قابل توجه داشت.

منابع