نیجریه: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(منبع)
 
(۳ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۳ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
نيجريه يكي از بزرگترين كشورهاي آفريقايي (با مساحتي بالغ بر 768/923 كيلومتر مربع) و از لحاظ جغرافيايي، اجتماعي و فرهنگي يكي از متنوعترين اين كشورهاست.
+
[[پرونده:Nigeria.jpg|left|thumb|نیجریه در جهان]]
كشور نيجريه پرجمعيتترين كشور آفريقا و به طور بالقوه يكي از ثروتمندترين آنهاست. جمعيت اين كشور طبق آمار سال 1990 بر 110 ميليون نفر تخمين زده شده است.
+
نیجریه یکی از بزرگترین کشورهای آفریقایی (با مساحتی بالغ بر ۹۲۳,۷۶۸ کیلومتر مربع) و از لحاظ جغرافیایی، اجتماعی و فرهنگی یکی از متنوعترین این کشورهاست.
 +
کشور نیجریه پرجمعیت ترین کشور آفریقا و به طور بالقوه یکی از ثروتمندترین آنهاست. جمعیت این کشور طبق آمار سال ۱۹۹۰ بر ۱۱۰ میلیون نفر تخمین زده شده است.
  
 
==تکیه بر فروش نفت==
 
==تکیه بر فروش نفت==
  
با وجود اينكه اين كشور داراي منابع طبيعي و انساني فراواني بوده  و از بازار داخلي قدرتمندي برخورداراست اما به هر حال به مقدار زيادي بر روي بخش  اقتصاد خارجي و به طور ويژه به درآمد نفتي حاصل از فروش و صادرات آن تكيه كرده است . طبق آخرين آمار بدست آمده در سال 1989 ميزان 93 درصد از كل صادرات اين کشور را  صادرات منابع نفتي تشكيل ميدهد.
+
با وجود اینکه این کشور دارای منابع طبیعی و انسانی فراوانی بوده  و از بازار داخلی قدرتمندی برخورداراست اما به هر حال به مقدار زیادی بر روی بخش  اقتصاد خارجی و به طور ویژه به درآمد نفتی حاصل از فروش و صادرات آن تکیه کرده است . طبق آخرین آمار بدست آمده در سال ۱۹۸۹ میزان ۹۳ درصد از کل صادرات این کشور را  صادرات منابع نفتی تشکیل میدهد.
  
بيش از 60 درصد از جمعيت اين كشور به شغل كشاورزي مشغول ميباشند كه اين خود باعث فراهم آمدن حجم عمده اي از منابع غذايي و ذخاير مواد خام و صادرات  غيرنفتي گرديده است.
+
بیش از ۶۰ درصد از جمعیت این کشور به شغل کشاورزی مشغول میباشند که این خود باعث فراهم آمدن حجم عمده ای از منابع غذایی و ذخایر مواد خام و صادرات  غیرنفتی گردیده است.
  
وجود منابع غني، بازار داخلي گسترده و پنانسيلهاي انساني موجود در  اين كشور نتوانسته از افت درآمد و درآمد سرانه ناچيز در دهه 1990 جلوگيري نمايد.
+
وجود منابع غنی، بازار داخلی گسترده و پنانسیلهای انسانی موجود در  این کشور نتوانسته از افت درآمد و درآمد سرانه ناچیز در دهه ۱۹۹۰ جلوگیری نماید.
 
==درآمد سرانه==
 
==درآمد سرانه==
طبق آخرين آمار، درآمد سرانه اين كشور طي دهة 1980 مبلغ 1000 دلار  آمريكا بوده، در حالي كه همين مبلغ به 250 دلار طي دهة 1990 تقليل يافته است.
+
طبق آخرین آمار، درآمد سرانه این کشور طی دهة ۱۹۸۰ مبلغ ۱۰۰۰ دلار  آمریکا بوده، در حالی که همین مبلغ به ۲۵۰ دلار طی دهة ۱۹۹۰ تقلیل یافته است.
از جمله مهمترين دلايل اين افت در توليد ناخالص ملي (GDD) كشور مي توان به دلايلي چون بحرانهاي نفتي جهان، ضعيفتر شدن بخش كشاورزي و جنگ داخلي كشور اشاره نمود.
+
از جمله مهمترین دلایل این افت در تولید ناخالص ملی (GDD) کشور می توان به دلایلی چون بحرانهای نفتی جهان، ضعیفتر شدن بخش کشاورزی و جنگ داخلی کشور اشاره نمود.
كشور نيجريه در سال 1960 استقلال خود را بدست آورد.
 
تاريخچة پس از استقلال اين كشور همواره با عنادهاي قومي منطقه اي  و وجود تضاد ميان قوانين نظامي و غيرنظامي همراه بوده است.
 
عزل دولت توسط ارتش (نظاميان) در سال 1966، جنگ داخلي از سال  (1967 - 1979) و به اجرا درآمدن قوانين دولت نظامي طي سالهاي (1970-1979) همگي از  جمله عواملي محسوب ميگردند كه باعث به اجرا درنيامدن قوانين غيرنظامي و ايجاد آزادي  در اين كشور گرديده است.
 
لازم به ذكر است كه قوانين غيرنظامي در اين كشور طي سالهاي (1979  - 1983) معرفي گرديده و به اجرا درآمد.
 
آماده سازي جهت معرفي دوباره قوانين غيرنظامي و اجراي آن در كشور  در تاريخ اكتبر سال 1992 از سر گرفته شد.
 
از جمله فعاليت هايي كه براي آماده سازي استقرار دولت غيرنظامي در  كشور به عمل آمده مي توان به تلاش در جهت برگزاري انتخابات توسط تشكلهاي سياسي و  انتخابات دولتي و محلي در سال 1991 اشاره نمود. كشور نيجريه در مرحله بازسازي و  تعديل و هماهنگي اجتماعي و اقتصادي قرار دارد.
 
وضعيت حاكم بر كشور نيجريه باعث افزايش جمعيت 2/3 درصدي، كاهش  ميانگين سني عمر به 51 سال و محدود شدن نرخ سواد كشور در ميان اشخاص بالغ (چه زن،  چه مرد) به 31/54 درصد گرديده است.
 
بر طبق شاخص توسعه بشري، كشور نيجريه در ميان 160 كشور جهان در  رتبة 129 قرار دارد.
 
لغو قوانين سابق نظامي، برگزاري انتخابات عمومي و اتخاذ سياستهاي  مشاركتي كه در سال 1992 جهت تحقق آن برنامه ريزي گرديده از اهميت زيادي در ترسيم  چهرة آينده كشور برخوردار ميباشد.
 
ساختار اداري فدرال در 21 ايالت كشور نيجريه شكل گرفت. در سال  1960 (تاريخ استقلال) كشور نيجريه به تعداد 3 ايالت و در سال 1975 به 19 ايالت  تجزيه گرديد.
 
نظام حكومتي فدرال نيجريه بر تمركز قدرت مركزي بر ايالتهاي فدرال  و ارتش (نيروي نظامي) و تجزيه همسان كشور به ايالتهاي كوچك كه خود نماد رهايي و  نجات گروه هاي قومي و نژادي نيجريهاي ميباشد استوار گرديده است.
 
تنوعات قومي و نژادي به معناي واقعي آن در كشور نيجريه وجود دارد  چرا كه در اين كشور بالغ بر 250 گروه قومي تمركز يافته اند.
 
از جمله مهمترين و بزرگترين تنوعات قومي كشور نيجريه مي توان به 3  قوم  Yoruba  ، Ibo و HausaِFulani در شمال كشور اشاره نمود.
 
لازم به ذكر است كه اقوام : Yoruba  ، Ibo  ، HausaِFulani  ، Kahuri  ، Tiv  ، Edo  ،Nupe  ، Ibibio و  Ijaw تقريباً 80 درصد از جمعيت كل كشور را تشكيل  ميدهند.
 
لازم به ذكر است كه 50 درصد از جمعيت كشور نيجريه را مسلمانان، 35  درصد از جمعيت را مسيحيان و 15% باقي مانده آن را روح گرايان  (animists) تشكيل  ميدهند.
 
  
==دستورالعمل هاي كلي سياست فرهنگي==
+
کشور نیجریه در سال ۱۹۶۰ استقلال خود را بدست آورد.
 +
تاریخچة پس از استقلال این کشور همواره با عنادهای قومی منطقه ای  و وجود تضاد میان قوانین نظامی و غیرنظامی همراه بوده است.
 +
عزل دولت توسط ارتش (نظامیان) در سال ۱۹۶۶، جنگ داخلی از سال  (۱۹۶۷ - ۱۹۷۹) و به اجرا درآمدن قوانین دولت نظامی طی سالهای (۱۹۷۰-۱۹۷۹) همگی از  جمله عواملی محسوب میگردند که باعث به اجرا درنیامدن قوانین غیرنظامی و ایجاد آزادی  در این کشور گردیده است.
 +
لازم به ذکر است که قوانین غیرنظامی در این کشور طی سالهای (۱۹۷۹ - ۱۹۸۳) معرفی گردیده و به اجرا درآمد.
 +
آماده سازی جهت معرفی دوباره قوانین غیرنظامی و اجرای آن در کشور  در تاریخ اکتبر سال ۱۹۹۲ از سر گرفته شد.
  
در قانون اساسي كشور فعاليتهاي مختلف نيجريهايها در جهت رشد و  توسعة فرهنگ كشور مورد توجه قرار گرفته و از جانب دولتهاي نظامي و غيرنظامي كشور  حمايت ميگردد اما با اين وجود سياست فرهنگي غني در خصوص ايالتهاي اين كشور عرضه  نگرديده است. از جملة دستورالعمل هاي مشخص سياست فرهنگي كشور نيجريه مي توان به  موارد ذيل اشاره نمود:
+
از جمله فعالیت هایی که برای آماده سازی استقرار دولت غیرنظامی در کشور به عمل آمده می توان به تلاش در جهت برگزاری انتخابات توسط تشکلهای سیاسی و  انتخابات دولتی و محلی در سال ۱۹۹۱ اشاره نمود. کشور نیجریه در مرحله بازسازی و  تعدیل و هماهنگی اجتماعی و اقتصادی قرار دارد.
1- تجزيه و تحليل و درك زندگي فرهنگي نيجريهاي، ارزشهاي فرهنگي و  برآورده نمودن نيازها و انتظارات فرهنگي مردم
+
وضعیت حاکم بر کشور نیجریه باعث افزایش جمعیت ۲/۳ درصدی، کاهش  میانگین سنی عمر به ۵۱ سال و محدود شدن نرخ سواد کشور در میان اشخاص بالغ (چه زن، چه مرد) به ۳۱/۵۴ درصد گردیده است.
2- تأييد و تصديق ارزشهاي فرهنگي اصيل و ميراث فرهنگي كشور
+
بر طبق شاخص توسعه بشری، کشور نیجریه در میان ۱۶۰ کشور جهان در  رتبة ۱۲۹ قرار دارد.
3- تجلّي هويت فرهنگ ملي و حمايت يكسان از هويتهاي فرهنگي قوميتهاي مختلف كشور
+
لغو قوانین سابق نظامی، برگزاری انتخابات عمومی و اتخاذ سیاستهای مشارکتی که در سال ۱۹۹۲ جهت تحقق آن برنامه ریزی گردیده از اهمیت زیادی در ترسیم چهرة آینده کشور برخوردار میباشد.
4- توسعة زيرساختهاي فرهنگي و ارائه فنآوريهاي جديد در فعاليتهاي فرهنگي كشور
 
5- برقراري ارتباط ميان فرهنگ و آموزش و همچنين ميان آموزش و  صنايع فرهنگي گوناگون بالاخص رسانه هاي گروهي كشور
 
سياست فرهنگي ملي كشور نيجريه عموماً به عنوان ابزاري در جهت ارتقاء هويت ملي و برقراري اتحّاد و ارتباط ميان فرهنگهاي مختلف نيجريهاي و  آفريقايي موجود در كشور ميباشد و اين در حالي است كه سياست فرهنگي دولتهاي فدرال بر  تأييد، تصديق و رشد و توسعه فرهنگهاي قومي خاص موجود در كشور استوار گرديده است.
 
  
==ساختارهاي اداري و سازماني==
+
ساختار اداری فدرال در ۲۱ ایالت کشور نیجریه شکل گرفت. در سال  ۱۹۶۰ (تاریخ استقلال) کشور نیجریه به تعداد ۳ ایالت و در سال ۱۹۷۵ به ۱۹ ایالت  تجزیه گردید.
 +
نظام حکومتی فدرال نیجریه بر تمرکز قدرت مرکزی بر ایالتهای فدرال  و ارتش (نیروی نظامی) و تجزیه همسان کشور به ایالتهای کوچک که خود نماد رهایی و  نجات گروه های قومی و نژادی نیجریهای میباشد استوار گردیده است.
  
'''سازمانهاي دولتي و نيمه دولتي'''
+
تنوعات قومی و نژادی به معنای واقعی آن در کشور نیجریه وجود دارد  چرا که در این کشور بالغ بر ۲۵۰ گروه قومی تمرکز یافته اند.
 +
از جمله مهمترین و بزرگترین تنوعات قومی کشور نیجریه می توان به ۳  قوم  Yoruba  ، Ibo و HausaِFulani در شمال کشور اشاره نمود.
 +
لازم به ذکر است که اقوام : Yoruba  ، Ibo  ، HausaِFulani  ، Kahuri  ، Tiv  ، Edo  ،Nupe  ، Ibibio و  Ijaw تقریباً ۸۰ درصد از جمعیت کل کشور را تشکیل  میدهند.
 +
لازم به ذکر است که ۵۰ درصد از جمعیت کشور نیجریه را مسلمانان، ۳۵  درصد از جمعیت را مسیحیان و ۱۵% باقی مانده آن را روح گرایان  (animists) تشکیل  میدهند.
  
وزارت فرهنگ و رفاه اجتماعي كشور نيجريه كه مسؤول اجراي سياستهاي  فرهنگي كشور ميباشد از 2 اداره تشكيل شده است.
+
==دستورالعمل های کلی سیاست فرهنگی==
اداره فدرال فرهنگ مسؤول تدوين و تنظيم و همچنين اجراي سياستهاي  فرهنگي ملي كشور ميباشد. به عبارت ديگر اداره مذكور مسؤول تأمين اعتبارات مالي و  ارتقاء سطح كيفي و كمي سازمانهاي فرهنگي ملي و برقراري روابط بين المللي فرهنگي با  ساير كشورهاي جهان ميباشد.
 
شوراي ملي فرهنگ و هنر كشور نيجريه به تشويق، ترغيب و توسعه كلية  جنبه هاي فرهنگي كشور نيجريه پرداخته و در زمينه هاي مختلف فرهنگي به برقراري روابط  متقابل با سازمانهاي فعال دولتي و خصوصي ميپردازد.
 
از جملة سازمانها و ارگانهاي فدرال كشور كه تا اندازهاي در اجراي  سياستهاي فرهنگي كشور دخيل ميباشند مي توان به وزارت اطلاعات و آموزش و پرورش كشور  اشاره نمود.
 
از جملة بخشهاي فرهنگي مختلف كشور كه تحت نظارت و پوشش سازمانهاي  قانوني (سازمانهاي داراي نظام نامه) سطح فدرال قرار دارند مي توان به كميسيون ملي  موزه ها و بناهاي يادبود، كتابخانة ملي نيجريه، مركز تمدن و هنرهاي آفريقايي و  سياهپوستان، گالري ملّي هنرهاي مدرن، بنگاه راديوي فدرال نيجريه، سازمان تلويزيون  نيجريه و سازمان فيلم نيجريه اشاره نمود.
 
وزارت فدرال فرهنگ و امور اجتماعي نيجريه مسؤول برقراري همكاري و  هماهنگي ميان سازمانهاي مختلف فرهنگي كشور درسطوح مختلف محلي، ايالتي و ملي ميباشد . اگرچه دولت فدرال نيجريه به حمايت اجرايي از ايالات مختلف كشور ميپردازد، مسؤوليت  ارتقاء و توسعه فرهنگ بر عهدة ايالتهاي كشور و مقامات ايالتي ميباشد.
 
مقامات ايالتي كشور نيجريه تحت تصويب قوانين فدرال به تشكيل  شوراهاي فرهنگي هنري ايالتي ميپردازند. شوراهاي هنري مذكور مسؤوليت مديريت، توسعه و  ارتقاء سياستهاي فرهنگي ايالتي كشور را بر عهده دارند.
 
  
'''سازمانهاي غيردولتي'''
+
در قانون اساسی کشور فعالیتهای مختلف نیجریه ای ها در جهت رشد و  توسعة فرهنگ کشور مورد توجه قرار گرفته و از جانب دولتهای نظامی و غیرنظامی کشور  حمایت میگردد اما با این وجود سیاست فرهنگی غنی در خصوص ایالتهای این کشور عرضه  نگردیده است. از جملة دستورالعمل های مشخص سیاست فرهنگی کشور نیجریه می توان به  موارد ذیل اشاره نمود:
  
كليّه سازمانهاي فرهنگي محلي، ايالتي و فدرال، مؤسسات فرهنگي هنري  و كلية مؤسسات و سازمانهاي كشور نيجريه با مجوز قانوني مقامات ذيصلاح به فعاليت ميپردازند.
+
۱- تجزیه و تحلیل و درک زندگی فرهنگی نیجریهای، ارزشهای فرهنگی و  برآورده نمودن نیازها و انتظارات فرهنگی مردم
سازمانهاي فرهنگي غيردولتي كشور نيجريه نيز، مشمول اين قوانين  ميباشند. مراكز فرهنگي سازمان يافته غيردولتي معمولاً در اجتماعات محلي و دانشگاههاي كشور به فعاليت ميپردازند.
+
۲- تأیید و تصدیق ارزشهای فرهنگی اصیل و میراث فرهنگی کشور
لازم به ذكر است كه مراكز فرهنگي و هنري مذكور، سازمانهاي خودساخته و خودگرداني ميباشند كه جهت انجام فعاليتهاي ويژه در حوزه هاي مختلف فرهنگ و هنر تشكيل يافته اند.
+
۳- تجلّی هویت فرهنگ ملی و حمایت یکسان از هویتهای فرهنگی قومیتهای مختلف کشور
تعدادي از اين مراكز طي برنامه هايي به تشكيل گروه هاي كوچك نمايشي، انجمن كوچك نويسندگان و... اقدام مي نمايند.
+
۴- توسعة زیرساختهای فرهنگی و ارائه فنآوریهای جدید در فعالیتهای  فرهنگی کشور
 +
۵- برقراری ارتباط میان فرهنگ و آموزش و همچنین میان آموزش و صنایع فرهنگی گوناگون بالاخص رسانه های گروهی کشور.
  
==ابزارهاي سياست فرهنگي==
+
سیاست فرهنگی ملی کشور نیجریه عموماً به عنوان ابزاری در جهت  ارتقاء هویت ملی و برقراری اتحّاد و ارتباط میان فرهنگهای مختلف نیجریهای و  آفریقایی موجود در کشور میباشد و این در حالی است که سیاست فرهنگی دولتهای فدرال بر  تأیید، تصدیق و رشد و توسعه فرهنگهای قومی خاص موجود در کشور استوار گردیده  است.
  
'''تأمين بودجه فعاليتهاي فرهنگي'''
+
==ساختارهای اداری و سازمانی==
  
بودجه ارگانهاي دولتي و نيمه دولتي نيجريه كه در خصوص فرهنگ و  فعاليتهاي فرهنگي فعاليت ميكنند و همچنين بودجه ساخت مراكز زير بنايي فرهنگي كشور  نظير ساخت موزه ها، سالنهاي تئاتر و تأسيس كتابخانه ها و ديگر مراكز فرهنگي از محل  بودجه فدرال كشور تأمين ميگردد.
+
'''سازمانهای دولتی و نیمه دولتی'''
جشنواره هاي ملي و ادبي كه تحت اجرا و نظارت سازمانهاي فدرال يا  ايالتي قرار داشته و سازماندهي ميگردند نيز از بودجه فدرال كشور برخوردار  ميباشند.
 
برنامه ريزي فعاليتهاي فرهنگي و تأسيس و برپايي اماكن زيربنايي  فرهنگي (نظير موزه ها، سالنهاي تئاتر و...) مستلزم اختصاص بودجه و تهيه و تدارك آن  بوده و كميت چنين فعاليتهايي با ميزان بودجه اختصاصي رابطة مستقيم دارد.
 
بنابراين بودجه اختصاص يافته به حوزه فرهنگي كشور نيجريه اغلب به  اندازهاي است كه به ندرت از برنامه ريزي يك پروژه فرهنگي فراتر ميرود.
 
طرح توسعه فرهنگي كشور ممكن است كه در جهت ساخت و تأسيس مراكز زير  بنايي فرهنگي و يا بر پايي رخدادهاي مهم فرهنگي كشور برنامه ريزي گردد.
 
لازم به ذكر است كه طراحي و برنامه ريزي فرهنگي به سطح داخلي  (درون مرزي) و يا به برقراري روابط بين المللي فرهنگي (برون مرزي) محدود شده و به  طور كامل از ماده قوانين متعلق به مؤسسات غيرانتفاعي و عام المنفعه كشور تبعيت مي  نمايد.
 
  
'''قانون گذاري'''
+
وزارت فرهنگ و رفاه اجتماعی کشور نیجریه که مسؤول اجرای سیاستهای  فرهنگی کشور میباشد از ۲ اداره تشکیل شده است.
 +
اداره فدرال فرهنگ مسؤول تدوین و تنظیم و همچنین اجرای سیاستهای  فرهنگی ملی کشور میباشد. به عبارت دیگر اداره مذکور مسؤول تأمین اعتبارات مالی و  ارتقاء سطح کیفی و کمی سازمانهای فرهنگی ملی و برقراری روابط بین المللی فرهنگی با  سایر کشورهای جهان میباشد.
 +
شورای ملی فرهنگ و هنر کشور نیجریه به تشویق، ترغیب و توسعه کلیة  جنبه های فرهنگی کشور نیجریه پرداخته و در زمینه های مختلف فرهنگی به برقراری روابط  متقابل با سازمانهای فعال دولتی و خصوصی میپردازد.
 +
از جملة سازمانها و ارگانهای فدرال کشور که تا اندازه ای در اجرای  سیاستهای فرهنگی کشور دخیل میباشند می توان به وزارت اطلاعات و آموزش و پرورش کشور  اشاره نمود.
  
قانون اساسي كشور نيجريه ماده قوانيني در خصوص حقوق شهروندان نيجريهاي جهت توسعه و ارتقاء فرهنگ و به كارگيري آن به عنوان ابزار ارتقاء هويت و  اتحاد ملي دارد.
+
از جملة بخشهای فرهنگی مختلف کشور که تحت نظارت و پوشش سازمانهای قانونی (سازمانهای دارای نظام نامه) سطح فدرال قرار دارند می توان به کمیسیون ملی  موزه ها و بناهای یادبود، کتابخانة ملی نیجریه، مرکز تمدن و هنرهای آفریقایی و  سیاهپوستان، گالری ملّی هنرهای مدرن، بنگاه رادیوی فدرال نیجریه، سازمان تلویزیون  نیجریه و سازمان فیلم نیجریه اشاره نمود.
فهرستي از قوانين مربوط به فرهنگ در قانون اساسي كشور نيجريه  گنجانده شده است كه اين قوانين تحت فرمان دولت فدرال و مقامات مرجع ايالتي و استاني تعيين ميگردند.
+
وزارت فدرال فرهنگ و امور اجتماعی نیجریه مسؤول برقراری همکاری و  هماهنگی میان سازمانهای مختلف فرهنگی کشور درسطوح مختلف محلی، ایالتی و ملی میباشد . اگرچه دولت فدرال نیجریه به حمایت اجرایی از ایالات مختلف کشور میپردازد، مسؤولیت ارتقاء و توسعه فرهنگ بر عهدة ایالتهای کشور و مقامات ایالتی میباشد.
برطبق اين قوانين، هر يك از دولتهاي ايالتي نيجريه وظايف خاصي در جهت ارتقاء و توسعه فرهنگ بومي كشور برعهده دارند.
+
مقامات ایالتی کشور نیجریه تحت تصویب قوانین فدرال به تشکیل شوراهای فرهنگی هنری ایالتی میپردازند. شوراهای هنری مذکور مسؤولیت مدیریت، توسعه و  ارتقاء سیاستهای فرهنگی ایالتی کشور را بر عهده دارند.
لوايح مصوّب مجلس ملي نيجريه به وظيفه و نوع عملكرد ارگانهاي كشور كه به نحوي از انحاء با فرهنگ و فعاليتهاي فرهنگي ارتباط دارند اشاره نموده  است.
 
قوانين ويژة فرهنگي كه توسط مقامات ذيصلاح وضع ميگردند در واقع  اساس قانوني تشكيل شوراهاي هنري و ديگر سازمانهاي فرهنگي كشور نيجريه محسوب ميگردد.
 
  
==سياستهاي ناحيه اي==
+
'''سازمانهای غیردولتی'''
  
'''ميراث فرهنگي'''
+
کلیه سازمانهای فرهنگی محلی، ایالتی و فدرال، مؤسسات فرهنگی هنری  و کلیة مؤسسات و سازمانهای کشور نیجریه با مجوز قانونی مقامات ذیصلاح به فعالیت  میپردازند.
 +
سازمانهای فرهنگی غیردولتی کشور نیجریه نیز، مشمول این قوانین  میباشند. مراکز فرهنگی سازمان یافته غیردولتی معمولاً در اجتماعات محلی و  دانشگاههای کشور به فعالیت میپردازند.
 +
لازم به ذکر است که مراکز فرهنگی و هنری مذکور، سازمانهای  خودساخته و خودگردانی میباشند که جهت انجام فعالیتهای ویژه در حوزه های مختلف فرهنگ  و هنر تشکیل یافته اند.
 +
تعدادی از این مراکز طی برنامه هایی به تشکیل گروه های کوچک  نمایشی، انجمن کوچک نویسندگان و... اقدام می نمایند.
  
ميراث فرهنگي به عنوان مهمترين ابزار توصيف فرهنگهاي قومي و ملي  كشور نيجريه شناخته شده است. كشور نيجريه نه تنها فرهنگهاي متعددي از فلات  Benin بلكه هنرهاي ادبي، تجسمي و موسيقي را نيز به ارث برده است.
+
==ابزارهای سیاست فرهنگی==
كلية دولتهاي نيجريه علاوه بر ارائه دورنماهاي سياسي و جهتگيريهاي  سياسي و اقتصادي توسعة كشور به حفاظت از ميراث فرهنگي كشور و شناخت كامل از آن  پرداختهاند.
 
آرشيوهاي ملي، موزه ملي، كتابخانه ملي و كليّة دانشگاههاي كشور  نيجريه، مسؤوليت بازسازي، حفاظت، نگهداري و انجام كارهاي تحقيقاتي در خصوص ميراث  فرهنگي كشور را بر عهده دارند.
 
سازمانهاي فدرال و چندين سازمان دولتي كه به فعاليت در اين زمينه  ميپردازند به طور كامل از طريق بودجه هاي فدرال تأمين بودجه ميگردند.
 
اگرچه اقدامات گستردهاي در زمينه تحقيق، سازمان دهي و حفاظت از  ميراث فرهنگي كشور به عمل آمده است اما با اين وجود نياز به مستندات معتبر در خصوص  ميراث فرهنگي كشور و همچنين نياز به ارائه خدمات با سازماندهي قوي احساس  ميگردد.
 
  
'''آفرينش ادبي و هنري'''
+
'''تأمین بودجه فعالیتهای فرهنگی'''
  
خلق آثار ادبي و هنري به طور گستردهاي به نوآوريهاي فردي و حمايت ملّي بستگي دارد. بودجه فدرال كشور نيجريه در جهت پشتيباني از هنرها و نمايش كشور به اعطاي بورسهاي تحصيلي در رشته هاي فرهنگي و هنري، اعطاي اعتبارات مطالعاتي جهت انجام مسافرتهاي علمي فرهنگي و خريد ابزار فرهنگي مورد نياز اختصاص مييابد.
+
بودجه ارگانهای دولتی و نیمه دولتی نیجریه که در خصوص فرهنگ و  فعالیتهای فرهنگی فعالیت میکنند و همچنین بودجه ساخت مراکز زیر بنایی فرهنگی کشور  نظیر ساخت موزه ها، سالنهای تئاتر و تأسیس کتابخانه ها و دیگر مراکز فرهنگی از محل بودجه فدرال کشور تأمین میگردد.
هنرهاي نمايشي كشور همچنين از حمايتهاي خاص و سرمايه گذاريهاي به  عمل آمده در زيربناهاي فرهنگي نظير احداث سالنهاي تئاتر و استاديوم جشنواره هاي بزرگ كشور بهره مند ميگردد.
+
جشنواره های ملی و ادبی که تحت اجرا و نظارت سازمانهای فدرال یا  ایالتی قرار داشته و سازماندهی میگردند نیز از بودجه فدرال کشور برخوردار  میباشند.
 +
برنامه ریزی فعالیتهای فرهنگی و تأسیس و برپایی اماکن زیربنایی  فرهنگی (نظیر موزه ها، سالنهای تئاتر و...) مستلزم اختصاص بودجه و تهیه و تدارک آن  بوده و کمیت چنین فعالیتهایی با میزان بودجه اختصاصی رابطة مستقیم دارد.
 +
بنابراین بودجه اختصاص یافته به حوزه فرهنگی کشور نیجریه اغلب به اندازه ای است که به ندرت از برنامه ریزی یک پروژه فرهنگی فراتر میرود.
 +
طرح توسعه فرهنگی کشور ممکن است که در جهت ساخت و تأسیس مراکز زیر بنایی فرهنگی و یا بر پایی رخدادهای مهم فرهنگی کشور برنامه ریزی گردد.
 +
لازم به ذکر است که طراحی و برنامه ریزی فرهنگی به سطح داخلی  (درون مرزی) و یا به برقراری روابط بین المللی فرهنگی (برون مرزی) محدود شده و به  طور کامل از ماده قوانین متعلق به مؤسسات غیرانتفاعی و عام المنفعه کشور تبعیت می نماید.
  
'''آموزش فرهنگي'''
+
'''قانون گذاری'''
  
كشور نيجريه در زمرة كشورهايي است كه از ظرفيتها و پتانسيلهاي خاص آموزشي در جهت آفرينش فرهنگي برخوردار ميباشد.
+
قانون اساسی کشور نیجریه ماده قوانینی در خصوص حقوق شهروندان نیجریه ای جهت توسعه و ارتقاء فرهنگ و به کارگیری آن به عنوان ابزار ارتقاء هویت و  اتحاد ملی دارد.
آموزشهاي فرهنگي كشور يا به صورت آموزشهاي رسمي (دانشگاهي) و يا به صورت آموزشهاي غيررسمي كوتاه مدت ميباشد.
+
فهرستی از قوانین مربوط به فرهنگ در قانون اساسی کشور نیجریه گنجانده شده است که این قوانین تحت فرمان دولت فدرال و مقامات مرجع ایالتی و استانی تعیین میگردند.
نيازهاي فرهنگي كشور نيجريه بسيار زياد ميباشد امّا برنامه هاي آموزشي و فرهنگي كشور جهت برآورده نمودن اين نيازها از تناسب اصلي برخوردار نميباشد.
+
برطبق این قوانین، هر یک از دولتهای ایالتی نیجریه وظایف خاصی در جهت ارتقاء و توسعه فرهنگ بومی کشور برعهده دارند.
دوره هاي دانشگاهي كشور به جز دوره هاي آموزش روزنامه نگاران تخصصي نشده اند.
+
لوایح مصوّب مجلس ملی نیجریه به وظیفه و نوع عملکرد ارگانهای کشور که به نحوی از انحاء با فرهنگ و فعالیتهای فرهنگی ارتباط دارند اشاره نموده  است.
كارشناسان رده بالاي فرهنگي كشور معمولاً به آموزش ضمن خدمت پرداخته و اغلب در مؤسسات تخصصي فرهنگي خارجي به تحصيل ميپردازند.
+
قوانین ویژة فرهنگی که توسط مقامات ذیصلاح وضع میگردند در واقع  اساس قانونی تشکیل شوراهای هنری و دیگر سازمانهای فرهنگی کشور نیجریه محسوب میگردد.
آموزشهاي غيررسمي در كشور نيجريه از طريق برگزاري كلاسهاي عملي، برپايي سمينارهاي فرهنگي انجام ميگيرد.
 
  
==صنايع فرهنگي==
+
==سیاستهای ناحیه ای==
  
صنايع فرهنگي كشور نيجريه، به شكل امتيازات انحصاري دولتي (نظير  راديو و تلويزيون)، صنايع دولتي و يا صنايع خصوصي ميباشند.
+
'''میراث فرهنگی'''
انتشارات و كتابخواني
 
صنعت نشر و طبع و كتابخواني در كشور نيجريه توسعه نيافته است.
 
اولين ابزار ويژه چاپ در سال 1846 در  Calabar تأسيس يافت. به مدت  يك قرن، روزنامه ها و ادبيات سياسي و مذهبي حجم عمده اي از فعاليتهاي نشر و چاپ  كشور را تشكيل ميدادند.
 
طبق آمار به دست آمده هم اكنون بالغ بر 500 ناشر در 50 شركت عضو  در سازمان انتشارات كشور نيجريه مشغول به فعاليت ميباشند.
 
صنعت نشر و چاپ نيجريه به تعداد نيم ميليون دانشآموز كشور خدمات  ارائه مي نمايند. سياستهاي آموزشي و مالي ناهماهنگ كشور نيجريه و وابستگي شديد به  حمايتهاي دولتي از توسعه زيرساختهاي صنعت نشر و چاپ كشور جلوگيري به عمل آورده  است.
 
با اين حال صنعت نشر و طبع كشور نيجريه تا حدود زيادي به نيازهاي  گسترده بخش آموزش و چاپ كتابهاي درسي و مواد آموزشي اتكا نموده است. تقريباً در  حدود 95 درصد از كتابهاي آموزشي دوره هاي ابتدايي و دبيرستان كشور توسط متخصصين  نيجريهاي نگارش يافته، ويرايش شده و به چاپ ميرسند. ناشرين نيجريهاي همچنين قصد چاپ  كتابهاي آموزشي كالجها، دانشگاهها و كتابهاي فني و حرفه اي را در سر  ميپرورانند.
 
و اين در حالي است كه تخمينهاي برآورد شده در نيمه قرن 18 نشان  داده كه حداقل 285 ميليون نسخه كتاب به طور متوسط در سطوح آموزشي كشور مورد نياز  ميباشد. از جمله مهمترين مشكلاتي كه صنعت چاپ و نشر نيجريه با آن دست به گريبان  ميباشد مي توان به فرسودگي ابزارآلات چاپ، كمبود چشمگير كاغذ، آموزش نامناسب و سطح  پايين كاركنان صنعت نشر كشور، نبود رسمالخطي صحيح و مناسب، سياستهاي آموزشي  ناهماهنگ، وجود مقامات غيرقابل اعتماد در صنعت نشر كشور و اقدام به انتشار ضعيف و  غيرمجاز اشاره نمود.
 
  
==توسعه فرهنگي==
+
میراث فرهنگی به عنوان مهمترین ابزار توصیف فرهنگهای قومی و ملی  کشور نیجریه شناخته شده است. کشور نیجریه نه تنها فرهنگهای متعددی از فلات  Benin بلکه هنرهای ادبی، تجسمی و موسیقی را نیز به ارث برده است.
 +
کلیة دولتهای نیجریه علاوه بر ارائه دورنماهای سیاسی و جهتگیریهای  سیاسی و اقتصادی توسعة کشور به حفاظت از میراث فرهنگی کشور و شناخت کامل از آن  پرداخته اند.
 +
آرشیوهای ملی، موزه ملی، کتابخانه ملی و کلیة دانشگاههای کشور  نیجریه، مسؤولیت بازسازی، حفاظت، نگهداری و انجام کارهای تحقیقاتی در خصوص میراث  فرهنگی کشور را بر عهده دارند.
 +
سازمانهای فدرال و چندین سازمان دولتی که به فعالیت در این زمینه  میپردازند به طور کامل از طریق بودجه های فدرال تأمین بودجه میگردند.
 +
اگرچه اقدامات گستردهای در زمینه تحقیق، سازمان دهی و حفاظت از  میراث فرهنگی کشور به عمل آمده است اما با این وجود نیاز به مستندات معتبر در خصوص  میراث فرهنگی کشور و همچنین نیاز به ارائه خدمات با سازماندهی قوی احساس  میگردد.
  
مقامات نيجريهاي، در حوزه علوم اقتصادي و علوم سياسي به فرهنگ و  نقش بسيار مهم آن در توسعه فرهنگي كشور پي بردهاند. نياز به يكپارچهسازي فعاليتهاي  فرهنگي در تمامي حوزه هاي زندگي به شدت پس از استقلال كشور نيجريه احساس گرديد.
+
'''آفرینش ادبی و هنری'''
با اينكه عقايد عمومي به توسعه كشور از طريق پرداختن به ارزشهاي  اصيل فرهنگي و توجه نمودن به اين ارزشها تأكيد داشته است، با اين حال تلاقي ميان  مدرنيزه سازي (غربي سازي) از يك سو و ارزشهاي فرهنگي سنتي از سوي ديگر غيرقابل  اجتناب بوده است.
 
گفتني است كه فرهنگهاي سنتي كشور نيجريه از ابدعات و نوآوريهاي  فرهنگي بي بهره مانده است. در بافت نسبتاً افراطيتر تغييرات گسترده منجربه خلق  انواع گوناگوني از فرهنگهاي مردمي  (POP)نظير موسيقي پاپ، ادبيات پاپ و هنرهاي  نمايشي مردمي  (POP) به صورت نمايش تئاتر پانتوميم با بيش از 100 گروه نمايشي سيار  تحت عنوان  (Yoruba) گرديده است. صنايع فرهنگي و فنآوريهاي جديد فرهنگي كشور نيجريه  تأثير بسيار زيادي در رشد و توسعه اين چنين فرهنگهاي مردمي  (POP) از طريق برقراري  ارتباط مستقيم با بازارهاي فرهنگي داخلي (موسيقي و ادبيات) داشتهاند.
 
از جملة ديگر اقدامات نظام حكومتي فدرال در جهت ايجاد اتحاد و  همجوشي فرهنگ دولتهاي اروپاي غربي با آداب و سنن فرهنگ بومي كشور ميباشد.
 
گسترش آموزش و فعاليتهاي آموزشي، تأسيس مؤسسات فرهنگي و رشد صنايع  فرهنگي كشور از جملة عواملي ميباشند كه در جهت نيل به چنين اهدافي مؤثر  ميباشند.
 
سنجش چنين فرآيندهايي غيرممكن است اما امروزه رشد نوع جديدي از  فرهنگ و هويت نيجريهاي شكل گرفته است. اين نوع جديد فرهنگ نيجريهاي بر مبناي خلق و  پيدايش آداب و سنن متفاوت فرهنگي نبوده بلكه مستلزم انتخاب و گزينش ارزشهايي است كه  هويت فرهنگي مدرن كشور نيجريه را توصيف مي نمايد.
 
  
'''تحولات اخير حيات فرهنگي'''
+
خلق آثار ادبی و هنری به طور گستردهای به نوآوریهای فردی و حمایت  ملّی بستگی دارد. بودجه فدرال کشور نیجریه در جهت پشتیبانی از هنرها و نمایش کشور  به اعطای بورسهای تحصیلی در رشته های فرهنگی و هنری، اعطای اعتبارات مطالعاتی جهت  انجام مسافرتهای علمی فرهنگی و خرید ابزار فرهنگی مورد نیاز اختصاص مییابد.
 +
هنرهای نمایشی کشور همچنین از حمایتهای خاص و سرمایه گذاریهای به  عمل آمده در زیربناهای فرهنگی نظیر احداث سالنهای تئاتر و استادیوم جشنواره های  بزرگ کشور بهره مند میگردد.
  
محيط فرهنگي - بومي كشور نيجريه به طور فزايندهاي از تنوعات  فراواني برخوردار گرديده و نه تنها به عادات و ارزشهاي فرهنگي بومي بلكه به عادات و  عقايد مذهبي و تعهدات اخلاقي نيز وابستگي دارد.
+
'''آموزش فرهنگی'''
به طور كلي حيات فرهنگي در كشور نيجريه به ميزان زيادي توسط آداب  و سنن و برگزاري رويدادهاي سنتي فرهنگي مشخص و نمايان ميگردد.
 
از جمله رايجترين رويدادهاي سنتي فرهنگي كشور نيجريه مي توان به  برپايي جشنواره ها، نمايشگاهها، نمايشهاي تئاتر، نواختن موسيقي و نمايش رقص در فضاي  باز اشاره نمود. كه اغلب با همكاري سازمان علمي، فرهنگي و تربيتي ملل متحد ترتيب  مييابد.
 
از جملة اين فعاليتهاي مشترك فرهنگي مي توان به برگزاري جشنواره  ملي تحت عنوان
 
(childen's Toys, rhymes and Game)  ، برپايي نمايشگاه ملي آثار  هنري شهروندان نيجريهاي و ارائه آموزشهاي پيشرفته به كودكان و جوانان نيجريهاي اشاره نمود.
 
از طرف ديگر حيات فرهنگي كشور نيجريه به ميزان زيادي تحت تأثير صنايع فرهنگي به خصوص رسانه هاي گروهي كشور قرار دارند.
 
صنايع فرهنگي كشور نيجريه در صدد برقراري و اجراي استانداردهاي بالاي فنآوري و القاء ويژگيهاي جديد در حيات فرهنگي شهروندان نيجريهاي ميباشد.
 
تحولات اخير اعمال شده بر حيات فرهنگي كشور نيجريه قوياً در آداب  و رسوم و عادات مذهبي و سنتي كشور و رسانه هاي گروهي كشور تأثير گزارده و به آساني  از طريق صنايع مختلف فرهنگي كشور انتشار مييابد.
 
  
==روابط بين المللي فرهنگي==
+
کشور نیجریه در زمرة کشورهایی است که از ظرفیتها و پتانسیلهای خاص  آموزشی در جهت آفرینش فرهنگی برخوردار میباشد.
 +
آموزشهای فرهنگی کشور یا به صورت آموزشهای رسمی (دانشگاهی) و یا  به صورت آموزشهای غیررسمی کوتاه مدت میباشد.
 +
نیازهای فرهنگی کشور نیجریه بسیار زیاد میباشد امّا برنامه های  آموزشی و فرهنگی کشور جهت برآورده نمودن این نیازها از تناسب اصلی برخوردار  نمیباشد.
 +
دوره های دانشگاهی کشور به جز دوره های آموزش روزنامه نگاران  تخصصی نشده اند.
 +
کارشناسان رده بالای فرهنگی کشور معمولاً به آموزش ضمن خدمت  پرداخته و اغلب در مؤسسات تخصصی فرهنگی خارجی به تحصیل میپردازند.
 +
آموزشهای غیررسمی در کشور نیجریه از طریق برگزاری کلاسهای عملی،  برپایی سمینارهای فرهنگی انجام میگیرد.
  
عمده روابط فرهنگي كشور نيجريه از طريق انعقاد قراردادها و  توافقنامه هاي دو جانبه و چند جانبه صورت ميگيرد.
+
==صنایع فرهنگی==
ادارة ايالتي فرهنگ نيجريه سازمان هماهنگ كننده روابط بين المللي فرهنگي كشور با ساير كشورهاي جهان ميباشد.
+
 
نياز به استقلال فرهنگهاي آفريقايي عامل ترغيب كننده برقراري روابط بين المللي فرهنگي ميباشد. تمدنها و هنرهاي آفريقايي سعي دارند تا روابط  متقابل با يكديگر برقرار نمايند. برگزاري جشنواره هاي مختلف در سراسر آفريقا نمونهاي از چنين روابط متقابل به شمار ميروند. چنين جشنواره هايي در واقع فرصت كسب و فراگيري هنرها و صنايع دستي مختلف را براي كشورهاي آفريقايي فراهم ميآورد. لازم  به ذكر است كه دولت نيجريه اغلب ميزبان چنين جشنواره هايي ميباشد.
+
صنایع فرهنگی کشور نیجریه، به شکل امتیازات انحصاری دولتی (نظیر  رادیو و تلویزیون)، صنایع دولتی و یا صنایع خصوصی میباشند.
برقراري روابط با كشورهاي غربي عمدتاً به صورت ارائه صنايع دستي و  هنرهاي نيجريهاي، اجراي موسيقي نيجريهاي و انتقال اطلاعات و دانش به مؤسسات فرهنگي غربي ميباشد.
+
انتشارات و کتابخوانی
با اينكه فرهنگ نيجريهاي به مقدار زيادي با توليدات فرهنگ غربي و  رسانه هاي گروهي آن در ارتباط مستقيم ميباشد اما در معرفي و شناساندن فرهنگ كشور به  كشورهاي غربي ضعيف عمل نموده است.
+
صنعت نشر و طبع و کتابخوانی در کشور نیجریه توسعه نیافته است.
ارتباط با كشور انگلستان و به طور ويژه با سازمان علمي، فرهنگي و  تربيتي ملل متحد (UNESCO) از اهميت خاصي براي كشور نيجريه برخوردار ميباشد.
+
اولین ابزار ویژه چاپ در سال ۱۸۴۶ در  Calabar تأسیس یافت. به مدت  یک قرن، روزنامه ها و ادبیات سیاسی و مذهبی حجم عمده ای از فعالیتهای نشر و چاپ  کشور را تشکیل میدادند.
سازمان يونسكو علاوه بر حمايت از برگزاري جشنواره ها و  نمايشگاههاي فرهنگي در كشور نيجريه توجه خاصي به موضوعات فرهنگي ديگر از جمله  مديريت و تقويت اطلاعاتي در زمينة حق تكثير و چاپ ،كلكسيونها، تجريه و تحليل و  مستندسازي آداب و سنن زباني، بازسازي و حفاظت از مؤسسات و مراكز ملي معطوف داشته  است.
+
طبق آمار به دست آمده هم اکنون بالغ بر ۵۰۰ ناشر در ۵۰ شرکت عضو  در سازمان انتشارات کشور نیجریه مشغول به فعالیت میباشند.
 +
صنعت نشر و چاپ نیجریه به تعداد نیم میلیون دانش آموز کشور خدمات  ارائه می نمایند. سیاستهای آموزشی و مالی ناهماهنگ کشور نیجریه و وابستگی شدید به  حمایتهای دولتی از توسعه زیرساختهای صنعت نشر و چاپ کشور جلوگیری به عمل آورده  است.
 +
 
 +
با این حال صنعت نشر و طبع کشور نیجریه تا حدود زیادی به نیازهای  گسترده بخش آموزش و چاپ کتابهای درسی و مواد آموزشی اتکا نموده است. تقریباً در  حدود ۹۵ درصد از کتابهای آموزشی دوره های ابتدایی و دبیرستان کشور توسط متخصصین  نیجریه ای نگارش یافته، ویرایش شده و به چاپ میرسند. ناشرین نیجریه ای همچنین قصد چاپ  کتابهای آموزشی کالجها، دانشگاهها و کتابهای فنی و حرفه ای را در سر  میپرورانند.
 +
و این در حالی است که تخمینهای برآورد شده در نیمه قرن ۱۸ نشان  داده که حداقل ۲۸۵ میلیون نسخه کتاب به طور متوسط در سطوح آموزشی کشور مورد نیاز  میباشد. از جمله مهمترین مشکلاتی که صنعت چاپ و نشر نیجریه با آن دست به گریبان  میباشد می توان به فرسودگی ابزارآلات چاپ، کمبود چشمگیر کاغذ، آموزش نامناسب و سطح  پایین کارکنان صنعت نشر کشور، نبود رسم الخطی صحیح و مناسب، سیاستهای آموزشی  ناهماهنگ، وجود مقامات غیرقابل اعتماد در صنعت نشر کشور و اقدام به انتشار ضعیف و  غیرمجاز اشاره نمود.
 +
 
 +
==توسعه فرهنگی==
 +
 
 +
مقامات نیجریه ای، در حوزه علوم اقتصادی و علوم سیاسی به فرهنگ و  نقش بسیار مهم آن در توسعه فرهنگی کشور پی برده اند. نیاز به یکپارچه سازی فعالیتهای  فرهنگی در تمامی حوزه های زندگی به شدت پس از استقلال کشور نیجریه احساس گردید.
 +
با اینکه عقاید عمومی به توسعه کشور از طریق پرداختن به ارزشهای  اصیل فرهنگی و توجه نمودن به این ارزشها تأکید داشته است، با این حال تلاقی میان  مدرنیزه سازی (غربی سازی) از یک سو و ارزشهای فرهنگی سنتی از سوی دیگر غیرقابل  اجتناب بوده است.
 +
 
 +
گفتنی است که فرهنگهای سنتی کشور نیجریه از ابدعات و نوآوریهای  فرهنگی بی بهره مانده است. در بافت نسبتاً افراطی تر تغییرات گسترده منجربه خلق  انواع گوناگونی از فرهنگهای مردمی  (POP) نظیر موسیقی پاپ، ادبیات پاپ و هنرهای  نمایشی مردمی  (POP) به صورت نمایش تئاتر پانتومیم با بیش از ۱۰۰ گروه نمایشی سیار  تحت عنوان  (Yoruba) گردیده است. صنایع فرهنگی و فن آوریهای جدید فرهنگی کشور نیجریه  تأثیر بسیار زیادی در رشد و توسعه این چنین فرهنگهای مردمی  (POP) از طریق برقراری  ارتباط مستقیم با بازارهای فرهنگی داخلی (موسیقی و ادبیات) داشته اند.
 +
 
 +
از جملة دیگر اقدامات نظام حکومتی فدرال در جهت ایجاد اتحاد و  همجوشی فرهنگ دولتهای اروپای غربی با آداب و سنن فرهنگ بومی کشور میباشد.
 +
گسترش آموزش و فعالیتهای آموزشی، تأسیس مؤسسات فرهنگی و رشد صنایع  فرهنگی کشور از جملة عواملی میباشند که در جهت نیل به چنین اهدافی مؤثر  میباشند.
 +
سنجش چنین فرآیندهایی غیرممکن است اما امروزه رشد نوع جدیدی از  فرهنگ و هویت نیجریه ای شکل گرفته است. این نوع جدید فرهنگ نیجریه ای بر مبنای خلق و  پیدایش آداب و سنن متفاوت فرهنگی نبوده بلکه مستلزم انتخاب و گزینش ارزشهایی است که  هویت فرهنگی مدرن کشور نیجریه را توصیف می نماید.
 +
 
 +
'''تحولات اخیر حیات فرهنگی'''
 +
 
 +
محیط فرهنگی - بومی کشور نیجریه به طور فزاینده ای از تنوعات  فراوانی برخوردار گردیده و نه تنها به عادات و ارزشهای فرهنگی بومی بلکه به عادات و  عقاید مذهبی و تعهدات اخلاقی نیز وابستگی دارد.
 +
به طور کلی حیات فرهنگی در کشور نیجریه به میزان زیادی توسط آداب  و سنن و برگزاری رویدادهای سنتی فرهنگی مشخص و نمایان میگردد.
 +
از جمله رایجترین رویدادهای سنتی فرهنگی کشور نیجریه می توان به  برپایی جشنواره ها، نمایشگاهها، نمایشهای تئاتر، نواختن موسیقی و نمایش رقص در فضای  باز اشاره نمود. که اغلب با همکاری سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد ترتیب  مییابد.
 +
از جملة این فعالیتهای مشترک فرهنگی می توان به برگزاری جشنواره  ملی تحت عنوان
 +
(childen's Toys, rhymes and Game)، برپایی نمایشگاه ملی آثار  هنری شهروندان نیجریه ای و ارائه آموزشهای پیشرفته به کودکان و جوانان نیجریهای اشاره نمود.
 +
 
 +
از طرف دیگر حیات فرهنگی کشور نیجریه به میزان زیادی تحت تأثیر صنایع فرهنگی به خصوص رسانه های گروهی کشور قرار دارند.
 +
صنایع فرهنگی کشور نیجریه در صدد برقراری و اجرای استانداردهای بالای فنآوری و القاء ویژگیهای جدید در حیات فرهنگی شهروندان نیجریه ای میباشد.
 +
تحولات اخیر اعمال شده بر حیات فرهنگی کشور نیجریه قویاً در آداب  و رسوم و عادات مذهبی و سنتی کشور و رسانه های گروهی کشور تأثیر گزارده و به آسانی  از طریق صنایع مختلف فرهنگی کشور انتشار مییابد.
 +
 
 +
==روابط بین المللی فرهنگی==
 +
 
 +
عمده روابط فرهنگی کشور نیجریه از طریق انعقاد قراردادها و  توافقنامه های دو جانبه و چند جانبه صورت میگیرد.
 +
ادارة ایالتی فرهنگ نیجریه سازمان هماهنگ کننده روابط بین المللی فرهنگی کشور با سایر کشورهای جهان میباشد.
 +
نیاز به استقلال فرهنگهای آفریقایی عامل ترغیب کننده برقراری روابط بین المللی فرهنگی میباشد. تمدنها و هنرهای آفریقایی سعی دارند تا روابط  متقابل با یکدیگر برقرار نمایند. برگزاری جشنواره های مختلف در سراسر آفریقا نمونه ای از چنین روابط متقابل به شمار میروند. چنین جشنواره هایی در واقع فرصت کسب و فراگیری هنرها و صنایع دستی مختلف را برای کشورهای آفریقایی فراهم می آورد. لازم  به ذکر است که دولت نیجریه اغلب میزبان چنین جشنواره هایی میباشد.
 +
برقراری روابط با کشورهای غربی عمدتاً به صورت ارائه صنایع دستی و  هنرهای نیجریه ای، اجرای موسیقی نیجریه ای و انتقال اطلاعات و دانش به مؤسسات فرهنگی غربی میباشد.
 +
 
 +
با اینکه فرهنگ نیجریه ای به مقدار زیادی با تولیدات فرهنگ غربی و  رسانه های گروهی آن در ارتباط مستقیم میباشد اما در معرفی و شناساندن فرهنگ کشور به  کشورهای غربی ضعیف عمل نموده است.
 +
ارتباط با کشور انگلستان و به طور ویژه با سازمان علمی، فرهنگی و  تربیتی ملل متحد (UNESCO) از اهمیت خاصی برای کشور نیجریه برخوردار میباشد.
 +
سازمان یونسکو علاوه بر حمایت از برگزاری جشنواره ها و  نمایشگاههای فرهنگی در کشور نیجریه توجه خاصی به موضوعات فرهنگی دیگر از جمله  مدیریت و تقویت اطلاعاتی در زمینة حق تکثیر و چاپ ،کلکسیونها، تجریه و تحلیل و  مستندسازی آداب و سنن زبانی، بازسازی و حفاظت از مؤسسات و مراکز ملی معطوف داشته  است.
  
 
==منبع==
 
==منبع==
[http://www.rohama.org/fa/content/52 نیجریه، سایت رحماء]، بازیابی:15 تیرماه 1394
+
نیجریه، سایت رحماء.
 +
 
 
{{کشورهای اسلامی}}
 
{{کشورهای اسلامی}}
 
[[رده:کشورهای اسلامی]]
 
[[رده:کشورهای اسلامی]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۰ ژوئن ۲۰۲۰، ساعت ۱۲:۰۹

نیجریه در جهان

نیجریه یکی از بزرگترین کشورهای آفریقایی (با مساحتی بالغ بر ۹۲۳,۷۶۸ کیلومتر مربع) و از لحاظ جغرافیایی، اجتماعی و فرهنگی یکی از متنوعترین این کشورهاست. کشور نیجریه پرجمعیت ترین کشور آفریقا و به طور بالقوه یکی از ثروتمندترین آنهاست. جمعیت این کشور طبق آمار سال ۱۹۹۰ بر ۱۱۰ میلیون نفر تخمین زده شده است.

تکیه بر فروش نفت

با وجود اینکه این کشور دارای منابع طبیعی و انسانی فراوانی بوده و از بازار داخلی قدرتمندی برخورداراست اما به هر حال به مقدار زیادی بر روی بخش اقتصاد خارجی و به طور ویژه به درآمد نفتی حاصل از فروش و صادرات آن تکیه کرده است . طبق آخرین آمار بدست آمده در سال ۱۹۸۹ میزان ۹۳ درصد از کل صادرات این کشور را صادرات منابع نفتی تشکیل میدهد.

بیش از ۶۰ درصد از جمعیت این کشور به شغل کشاورزی مشغول میباشند که این خود باعث فراهم آمدن حجم عمده ای از منابع غذایی و ذخایر مواد خام و صادرات غیرنفتی گردیده است.

وجود منابع غنی، بازار داخلی گسترده و پنانسیلهای انسانی موجود در این کشور نتوانسته از افت درآمد و درآمد سرانه ناچیز در دهه ۱۹۹۰ جلوگیری نماید.

درآمد سرانه

طبق آخرین آمار، درآمد سرانه این کشور طی دهة ۱۹۸۰ مبلغ ۱۰۰۰ دلار آمریکا بوده، در حالی که همین مبلغ به ۲۵۰ دلار طی دهة ۱۹۹۰ تقلیل یافته است. از جمله مهمترین دلایل این افت در تولید ناخالص ملی (GDD) کشور می توان به دلایلی چون بحرانهای نفتی جهان، ضعیفتر شدن بخش کشاورزی و جنگ داخلی کشور اشاره نمود.

کشور نیجریه در سال ۱۹۶۰ استقلال خود را بدست آورد. تاریخچة پس از استقلال این کشور همواره با عنادهای قومی منطقه ای و وجود تضاد میان قوانین نظامی و غیرنظامی همراه بوده است. عزل دولت توسط ارتش (نظامیان) در سال ۱۹۶۶، جنگ داخلی از سال (۱۹۶۷ - ۱۹۷۹) و به اجرا درآمدن قوانین دولت نظامی طی سالهای (۱۹۷۰-۱۹۷۹) همگی از جمله عواملی محسوب میگردند که باعث به اجرا درنیامدن قوانین غیرنظامی و ایجاد آزادی در این کشور گردیده است. لازم به ذکر است که قوانین غیرنظامی در این کشور طی سالهای (۱۹۷۹ - ۱۹۸۳) معرفی گردیده و به اجرا درآمد. آماده سازی جهت معرفی دوباره قوانین غیرنظامی و اجرای آن در کشور در تاریخ اکتبر سال ۱۹۹۲ از سر گرفته شد.

از جمله فعالیت هایی که برای آماده سازی استقرار دولت غیرنظامی در کشور به عمل آمده می توان به تلاش در جهت برگزاری انتخابات توسط تشکلهای سیاسی و انتخابات دولتی و محلی در سال ۱۹۹۱ اشاره نمود. کشور نیجریه در مرحله بازسازی و تعدیل و هماهنگی اجتماعی و اقتصادی قرار دارد. وضعیت حاکم بر کشور نیجریه باعث افزایش جمعیت ۲/۳ درصدی، کاهش میانگین سنی عمر به ۵۱ سال و محدود شدن نرخ سواد کشور در میان اشخاص بالغ (چه زن، چه مرد) به ۳۱/۵۴ درصد گردیده است. بر طبق شاخص توسعه بشری، کشور نیجریه در میان ۱۶۰ کشور جهان در رتبة ۱۲۹ قرار دارد. لغو قوانین سابق نظامی، برگزاری انتخابات عمومی و اتخاذ سیاستهای مشارکتی که در سال ۱۹۹۲ جهت تحقق آن برنامه ریزی گردیده از اهمیت زیادی در ترسیم چهرة آینده کشور برخوردار میباشد.

ساختار اداری فدرال در ۲۱ ایالت کشور نیجریه شکل گرفت. در سال ۱۹۶۰ (تاریخ استقلال) کشور نیجریه به تعداد ۳ ایالت و در سال ۱۹۷۵ به ۱۹ ایالت تجزیه گردید. نظام حکومتی فدرال نیجریه بر تمرکز قدرت مرکزی بر ایالتهای فدرال و ارتش (نیروی نظامی) و تجزیه همسان کشور به ایالتهای کوچک که خود نماد رهایی و نجات گروه های قومی و نژادی نیجریهای میباشد استوار گردیده است.

تنوعات قومی و نژادی به معنای واقعی آن در کشور نیجریه وجود دارد چرا که در این کشور بالغ بر ۲۵۰ گروه قومی تمرکز یافته اند. از جمله مهمترین و بزرگترین تنوعات قومی کشور نیجریه می توان به ۳ قوم Yoruba ، Ibo و HausaِFulani در شمال کشور اشاره نمود. لازم به ذکر است که اقوام : Yoruba ، Ibo ، HausaِFulani ، Kahuri ، Tiv ، Edo ،Nupe ، Ibibio و Ijaw تقریباً ۸۰ درصد از جمعیت کل کشور را تشکیل میدهند. لازم به ذکر است که ۵۰ درصد از جمعیت کشور نیجریه را مسلمانان، ۳۵ درصد از جمعیت را مسیحیان و ۱۵% باقی مانده آن را روح گرایان (animists) تشکیل میدهند.

دستورالعمل های کلی سیاست فرهنگی

در قانون اساسی کشور فعالیتهای مختلف نیجریه ای ها در جهت رشد و توسعة فرهنگ کشور مورد توجه قرار گرفته و از جانب دولتهای نظامی و غیرنظامی کشور حمایت میگردد اما با این وجود سیاست فرهنگی غنی در خصوص ایالتهای این کشور عرضه نگردیده است. از جملة دستورالعمل های مشخص سیاست فرهنگی کشور نیجریه می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

۱- تجزیه و تحلیل و درک زندگی فرهنگی نیجریهای، ارزشهای فرهنگی و برآورده نمودن نیازها و انتظارات فرهنگی مردم ۲- تأیید و تصدیق ارزشهای فرهنگی اصیل و میراث فرهنگی کشور ۳- تجلّی هویت فرهنگ ملی و حمایت یکسان از هویتهای فرهنگی قومیتهای مختلف کشور ۴- توسعة زیرساختهای فرهنگی و ارائه فنآوریهای جدید در فعالیتهای فرهنگی کشور ۵- برقراری ارتباط میان فرهنگ و آموزش و همچنین میان آموزش و صنایع فرهنگی گوناگون بالاخص رسانه های گروهی کشور.

سیاست فرهنگی ملی کشور نیجریه عموماً به عنوان ابزاری در جهت ارتقاء هویت ملی و برقراری اتحّاد و ارتباط میان فرهنگهای مختلف نیجریهای و آفریقایی موجود در کشور میباشد و این در حالی است که سیاست فرهنگی دولتهای فدرال بر تأیید، تصدیق و رشد و توسعه فرهنگهای قومی خاص موجود در کشور استوار گردیده است.

ساختارهای اداری و سازمانی

سازمانهای دولتی و نیمه دولتی

وزارت فرهنگ و رفاه اجتماعی کشور نیجریه که مسؤول اجرای سیاستهای فرهنگی کشور میباشد از ۲ اداره تشکیل شده است. اداره فدرال فرهنگ مسؤول تدوین و تنظیم و همچنین اجرای سیاستهای فرهنگی ملی کشور میباشد. به عبارت دیگر اداره مذکور مسؤول تأمین اعتبارات مالی و ارتقاء سطح کیفی و کمی سازمانهای فرهنگی ملی و برقراری روابط بین المللی فرهنگی با سایر کشورهای جهان میباشد. شورای ملی فرهنگ و هنر کشور نیجریه به تشویق، ترغیب و توسعه کلیة جنبه های فرهنگی کشور نیجریه پرداخته و در زمینه های مختلف فرهنگی به برقراری روابط متقابل با سازمانهای فعال دولتی و خصوصی میپردازد. از جملة سازمانها و ارگانهای فدرال کشور که تا اندازه ای در اجرای سیاستهای فرهنگی کشور دخیل میباشند می توان به وزارت اطلاعات و آموزش و پرورش کشور اشاره نمود.

از جملة بخشهای فرهنگی مختلف کشور که تحت نظارت و پوشش سازمانهای قانونی (سازمانهای دارای نظام نامه) سطح فدرال قرار دارند می توان به کمیسیون ملی موزه ها و بناهای یادبود، کتابخانة ملی نیجریه، مرکز تمدن و هنرهای آفریقایی و سیاهپوستان، گالری ملّی هنرهای مدرن، بنگاه رادیوی فدرال نیجریه، سازمان تلویزیون نیجریه و سازمان فیلم نیجریه اشاره نمود. وزارت فدرال فرهنگ و امور اجتماعی نیجریه مسؤول برقراری همکاری و هماهنگی میان سازمانهای مختلف فرهنگی کشور درسطوح مختلف محلی، ایالتی و ملی میباشد . اگرچه دولت فدرال نیجریه به حمایت اجرایی از ایالات مختلف کشور میپردازد، مسؤولیت ارتقاء و توسعه فرهنگ بر عهدة ایالتهای کشور و مقامات ایالتی میباشد. مقامات ایالتی کشور نیجریه تحت تصویب قوانین فدرال به تشکیل شوراهای فرهنگی هنری ایالتی میپردازند. شوراهای هنری مذکور مسؤولیت مدیریت، توسعه و ارتقاء سیاستهای فرهنگی ایالتی کشور را بر عهده دارند.

سازمانهای غیردولتی

کلیه سازمانهای فرهنگی محلی، ایالتی و فدرال، مؤسسات فرهنگی هنری و کلیة مؤسسات و سازمانهای کشور نیجریه با مجوز قانونی مقامات ذیصلاح به فعالیت میپردازند. سازمانهای فرهنگی غیردولتی کشور نیجریه نیز، مشمول این قوانین میباشند. مراکز فرهنگی سازمان یافته غیردولتی معمولاً در اجتماعات محلی و دانشگاههای کشور به فعالیت میپردازند. لازم به ذکر است که مراکز فرهنگی و هنری مذکور، سازمانهای خودساخته و خودگردانی میباشند که جهت انجام فعالیتهای ویژه در حوزه های مختلف فرهنگ و هنر تشکیل یافته اند. تعدادی از این مراکز طی برنامه هایی به تشکیل گروه های کوچک نمایشی، انجمن کوچک نویسندگان و... اقدام می نمایند.

ابزارهای سیاست فرهنگی

تأمین بودجه فعالیتهای فرهنگی

بودجه ارگانهای دولتی و نیمه دولتی نیجریه که در خصوص فرهنگ و فعالیتهای فرهنگی فعالیت میکنند و همچنین بودجه ساخت مراکز زیر بنایی فرهنگی کشور نظیر ساخت موزه ها، سالنهای تئاتر و تأسیس کتابخانه ها و دیگر مراکز فرهنگی از محل بودجه فدرال کشور تأمین میگردد. جشنواره های ملی و ادبی که تحت اجرا و نظارت سازمانهای فدرال یا ایالتی قرار داشته و سازماندهی میگردند نیز از بودجه فدرال کشور برخوردار میباشند. برنامه ریزی فعالیتهای فرهنگی و تأسیس و برپایی اماکن زیربنایی فرهنگی (نظیر موزه ها، سالنهای تئاتر و...) مستلزم اختصاص بودجه و تهیه و تدارک آن بوده و کمیت چنین فعالیتهایی با میزان بودجه اختصاصی رابطة مستقیم دارد. بنابراین بودجه اختصاص یافته به حوزه فرهنگی کشور نیجریه اغلب به اندازه ای است که به ندرت از برنامه ریزی یک پروژه فرهنگی فراتر میرود. طرح توسعه فرهنگی کشور ممکن است که در جهت ساخت و تأسیس مراکز زیر بنایی فرهنگی و یا بر پایی رخدادهای مهم فرهنگی کشور برنامه ریزی گردد. لازم به ذکر است که طراحی و برنامه ریزی فرهنگی به سطح داخلی (درون مرزی) و یا به برقراری روابط بین المللی فرهنگی (برون مرزی) محدود شده و به طور کامل از ماده قوانین متعلق به مؤسسات غیرانتفاعی و عام المنفعه کشور تبعیت می نماید.

قانون گذاری

قانون اساسی کشور نیجریه ماده قوانینی در خصوص حقوق شهروندان نیجریه ای جهت توسعه و ارتقاء فرهنگ و به کارگیری آن به عنوان ابزار ارتقاء هویت و اتحاد ملی دارد. فهرستی از قوانین مربوط به فرهنگ در قانون اساسی کشور نیجریه گنجانده شده است که این قوانین تحت فرمان دولت فدرال و مقامات مرجع ایالتی و استانی تعیین میگردند. برطبق این قوانین، هر یک از دولتهای ایالتی نیجریه وظایف خاصی در جهت ارتقاء و توسعه فرهنگ بومی کشور برعهده دارند. لوایح مصوّب مجلس ملی نیجریه به وظیفه و نوع عملکرد ارگانهای کشور که به نحوی از انحاء با فرهنگ و فعالیتهای فرهنگی ارتباط دارند اشاره نموده است. قوانین ویژة فرهنگی که توسط مقامات ذیصلاح وضع میگردند در واقع اساس قانونی تشکیل شوراهای هنری و دیگر سازمانهای فرهنگی کشور نیجریه محسوب میگردد.

سیاستهای ناحیه ای

میراث فرهنگی

میراث فرهنگی به عنوان مهمترین ابزار توصیف فرهنگهای قومی و ملی کشور نیجریه شناخته شده است. کشور نیجریه نه تنها فرهنگهای متعددی از فلات Benin بلکه هنرهای ادبی، تجسمی و موسیقی را نیز به ارث برده است. کلیة دولتهای نیجریه علاوه بر ارائه دورنماهای سیاسی و جهتگیریهای سیاسی و اقتصادی توسعة کشور به حفاظت از میراث فرهنگی کشور و شناخت کامل از آن پرداخته اند. آرشیوهای ملی، موزه ملی، کتابخانه ملی و کلیة دانشگاههای کشور نیجریه، مسؤولیت بازسازی، حفاظت، نگهداری و انجام کارهای تحقیقاتی در خصوص میراث فرهنگی کشور را بر عهده دارند. سازمانهای فدرال و چندین سازمان دولتی که به فعالیت در این زمینه میپردازند به طور کامل از طریق بودجه های فدرال تأمین بودجه میگردند. اگرچه اقدامات گستردهای در زمینه تحقیق، سازمان دهی و حفاظت از میراث فرهنگی کشور به عمل آمده است اما با این وجود نیاز به مستندات معتبر در خصوص میراث فرهنگی کشور و همچنین نیاز به ارائه خدمات با سازماندهی قوی احساس میگردد.

آفرینش ادبی و هنری

خلق آثار ادبی و هنری به طور گستردهای به نوآوریهای فردی و حمایت ملّی بستگی دارد. بودجه فدرال کشور نیجریه در جهت پشتیبانی از هنرها و نمایش کشور به اعطای بورسهای تحصیلی در رشته های فرهنگی و هنری، اعطای اعتبارات مطالعاتی جهت انجام مسافرتهای علمی فرهنگی و خرید ابزار فرهنگی مورد نیاز اختصاص مییابد. هنرهای نمایشی کشور همچنین از حمایتهای خاص و سرمایه گذاریهای به عمل آمده در زیربناهای فرهنگی نظیر احداث سالنهای تئاتر و استادیوم جشنواره های بزرگ کشور بهره مند میگردد.

آموزش فرهنگی

کشور نیجریه در زمرة کشورهایی است که از ظرفیتها و پتانسیلهای خاص آموزشی در جهت آفرینش فرهنگی برخوردار میباشد. آموزشهای فرهنگی کشور یا به صورت آموزشهای رسمی (دانشگاهی) و یا به صورت آموزشهای غیررسمی کوتاه مدت میباشد. نیازهای فرهنگی کشور نیجریه بسیار زیاد میباشد امّا برنامه های آموزشی و فرهنگی کشور جهت برآورده نمودن این نیازها از تناسب اصلی برخوردار نمیباشد. دوره های دانشگاهی کشور به جز دوره های آموزش روزنامه نگاران تخصصی نشده اند. کارشناسان رده بالای فرهنگی کشور معمولاً به آموزش ضمن خدمت پرداخته و اغلب در مؤسسات تخصصی فرهنگی خارجی به تحصیل میپردازند. آموزشهای غیررسمی در کشور نیجریه از طریق برگزاری کلاسهای عملی، برپایی سمینارهای فرهنگی انجام میگیرد.

صنایع فرهنگی

صنایع فرهنگی کشور نیجریه، به شکل امتیازات انحصاری دولتی (نظیر رادیو و تلویزیون)، صنایع دولتی و یا صنایع خصوصی میباشند. انتشارات و کتابخوانی صنعت نشر و طبع و کتابخوانی در کشور نیجریه توسعه نیافته است. اولین ابزار ویژه چاپ در سال ۱۸۴۶ در Calabar تأسیس یافت. به مدت یک قرن، روزنامه ها و ادبیات سیاسی و مذهبی حجم عمده ای از فعالیتهای نشر و چاپ کشور را تشکیل میدادند. طبق آمار به دست آمده هم اکنون بالغ بر ۵۰۰ ناشر در ۵۰ شرکت عضو در سازمان انتشارات کشور نیجریه مشغول به فعالیت میباشند. صنعت نشر و چاپ نیجریه به تعداد نیم میلیون دانش آموز کشور خدمات ارائه می نمایند. سیاستهای آموزشی و مالی ناهماهنگ کشور نیجریه و وابستگی شدید به حمایتهای دولتی از توسعه زیرساختهای صنعت نشر و چاپ کشور جلوگیری به عمل آورده است.

با این حال صنعت نشر و طبع کشور نیجریه تا حدود زیادی به نیازهای گسترده بخش آموزش و چاپ کتابهای درسی و مواد آموزشی اتکا نموده است. تقریباً در حدود ۹۵ درصد از کتابهای آموزشی دوره های ابتدایی و دبیرستان کشور توسط متخصصین نیجریه ای نگارش یافته، ویرایش شده و به چاپ میرسند. ناشرین نیجریه ای همچنین قصد چاپ کتابهای آموزشی کالجها، دانشگاهها و کتابهای فنی و حرفه ای را در سر میپرورانند. و این در حالی است که تخمینهای برآورد شده در نیمه قرن ۱۸ نشان داده که حداقل ۲۸۵ میلیون نسخه کتاب به طور متوسط در سطوح آموزشی کشور مورد نیاز میباشد. از جمله مهمترین مشکلاتی که صنعت چاپ و نشر نیجریه با آن دست به گریبان میباشد می توان به فرسودگی ابزارآلات چاپ، کمبود چشمگیر کاغذ، آموزش نامناسب و سطح پایین کارکنان صنعت نشر کشور، نبود رسم الخطی صحیح و مناسب، سیاستهای آموزشی ناهماهنگ، وجود مقامات غیرقابل اعتماد در صنعت نشر کشور و اقدام به انتشار ضعیف و غیرمجاز اشاره نمود.

توسعه فرهنگی

مقامات نیجریه ای، در حوزه علوم اقتصادی و علوم سیاسی به فرهنگ و نقش بسیار مهم آن در توسعه فرهنگی کشور پی برده اند. نیاز به یکپارچه سازی فعالیتهای فرهنگی در تمامی حوزه های زندگی به شدت پس از استقلال کشور نیجریه احساس گردید. با اینکه عقاید عمومی به توسعه کشور از طریق پرداختن به ارزشهای اصیل فرهنگی و توجه نمودن به این ارزشها تأکید داشته است، با این حال تلاقی میان مدرنیزه سازی (غربی سازی) از یک سو و ارزشهای فرهنگی سنتی از سوی دیگر غیرقابل اجتناب بوده است.

گفتنی است که فرهنگهای سنتی کشور نیجریه از ابدعات و نوآوریهای فرهنگی بی بهره مانده است. در بافت نسبتاً افراطی تر تغییرات گسترده منجربه خلق انواع گوناگونی از فرهنگهای مردمی (POP) نظیر موسیقی پاپ، ادبیات پاپ و هنرهای نمایشی مردمی (POP) به صورت نمایش تئاتر پانتومیم با بیش از ۱۰۰ گروه نمایشی سیار تحت عنوان (Yoruba) گردیده است. صنایع فرهنگی و فن آوریهای جدید فرهنگی کشور نیجریه تأثیر بسیار زیادی در رشد و توسعه این چنین فرهنگهای مردمی (POP) از طریق برقراری ارتباط مستقیم با بازارهای فرهنگی داخلی (موسیقی و ادبیات) داشته اند.

از جملة دیگر اقدامات نظام حکومتی فدرال در جهت ایجاد اتحاد و همجوشی فرهنگ دولتهای اروپای غربی با آداب و سنن فرهنگ بومی کشور میباشد. گسترش آموزش و فعالیتهای آموزشی، تأسیس مؤسسات فرهنگی و رشد صنایع فرهنگی کشور از جملة عواملی میباشند که در جهت نیل به چنین اهدافی مؤثر میباشند. سنجش چنین فرآیندهایی غیرممکن است اما امروزه رشد نوع جدیدی از فرهنگ و هویت نیجریه ای شکل گرفته است. این نوع جدید فرهنگ نیجریه ای بر مبنای خلق و پیدایش آداب و سنن متفاوت فرهنگی نبوده بلکه مستلزم انتخاب و گزینش ارزشهایی است که هویت فرهنگی مدرن کشور نیجریه را توصیف می نماید.

تحولات اخیر حیات فرهنگی

محیط فرهنگی - بومی کشور نیجریه به طور فزاینده ای از تنوعات فراوانی برخوردار گردیده و نه تنها به عادات و ارزشهای فرهنگی بومی بلکه به عادات و عقاید مذهبی و تعهدات اخلاقی نیز وابستگی دارد. به طور کلی حیات فرهنگی در کشور نیجریه به میزان زیادی توسط آداب و سنن و برگزاری رویدادهای سنتی فرهنگی مشخص و نمایان میگردد. از جمله رایجترین رویدادهای سنتی فرهنگی کشور نیجریه می توان به برپایی جشنواره ها، نمایشگاهها، نمایشهای تئاتر، نواختن موسیقی و نمایش رقص در فضای باز اشاره نمود. که اغلب با همکاری سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد ترتیب مییابد. از جملة این فعالیتهای مشترک فرهنگی می توان به برگزاری جشنواره ملی تحت عنوان (childen's Toys, rhymes and Game)، برپایی نمایشگاه ملی آثار هنری شهروندان نیجریه ای و ارائه آموزشهای پیشرفته به کودکان و جوانان نیجریهای اشاره نمود.

از طرف دیگر حیات فرهنگی کشور نیجریه به میزان زیادی تحت تأثیر صنایع فرهنگی به خصوص رسانه های گروهی کشور قرار دارند. صنایع فرهنگی کشور نیجریه در صدد برقراری و اجرای استانداردهای بالای فنآوری و القاء ویژگیهای جدید در حیات فرهنگی شهروندان نیجریه ای میباشد. تحولات اخیر اعمال شده بر حیات فرهنگی کشور نیجریه قویاً در آداب و رسوم و عادات مذهبی و سنتی کشور و رسانه های گروهی کشور تأثیر گزارده و به آسانی از طریق صنایع مختلف فرهنگی کشور انتشار مییابد.

روابط بین المللی فرهنگی

عمده روابط فرهنگی کشور نیجریه از طریق انعقاد قراردادها و توافقنامه های دو جانبه و چند جانبه صورت میگیرد. ادارة ایالتی فرهنگ نیجریه سازمان هماهنگ کننده روابط بین المللی فرهنگی کشور با سایر کشورهای جهان میباشد. نیاز به استقلال فرهنگهای آفریقایی عامل ترغیب کننده برقراری روابط بین المللی فرهنگی میباشد. تمدنها و هنرهای آفریقایی سعی دارند تا روابط متقابل با یکدیگر برقرار نمایند. برگزاری جشنواره های مختلف در سراسر آفریقا نمونه ای از چنین روابط متقابل به شمار میروند. چنین جشنواره هایی در واقع فرصت کسب و فراگیری هنرها و صنایع دستی مختلف را برای کشورهای آفریقایی فراهم می آورد. لازم به ذکر است که دولت نیجریه اغلب میزبان چنین جشنواره هایی میباشد. برقراری روابط با کشورهای غربی عمدتاً به صورت ارائه صنایع دستی و هنرهای نیجریه ای، اجرای موسیقی نیجریه ای و انتقال اطلاعات و دانش به مؤسسات فرهنگی غربی میباشد.

با اینکه فرهنگ نیجریه ای به مقدار زیادی با تولیدات فرهنگ غربی و رسانه های گروهی آن در ارتباط مستقیم میباشد اما در معرفی و شناساندن فرهنگ کشور به کشورهای غربی ضعیف عمل نموده است. ارتباط با کشور انگلستان و به طور ویژه با سازمان علمی، فرهنگی و تربیتی ملل متحد (UNESCO) از اهمیت خاصی برای کشور نیجریه برخوردار میباشد. سازمان یونسکو علاوه بر حمایت از برگزاری جشنواره ها و نمایشگاههای فرهنگی در کشور نیجریه توجه خاصی به موضوعات فرهنگی دیگر از جمله مدیریت و تقویت اطلاعاتی در زمینة حق تکثیر و چاپ ،کلکسیونها، تجریه و تحلیل و مستندسازی آداب و سنن زبانی، بازسازی و حفاظت از مؤسسات و مراکز ملی معطوف داشته است.

منبع

نیجریه، سایت رحماء.

کشورهای اسلامی
آسیا * ایران * ترکیه * سوریه * عراق * عربستان * فلسطین * یمن * آذربایجان * اردن * ازبکستان * افغانستان * امارات متحده عربی * بحرین * برونئی * بنگلادش * تاجیکستان * عمان * قرقیزستان * قطر * لبنان * مالزی * پاکستان * کویت * مالدیو * قزاقستان * ترکمنستان
آفریقا * تونس * اتیوپی * الجزایر * تانزانیا * ساحل عاج * سنگال * سودان * سومالی * لیبی * مالی * مصر * موریتانی * موزامبیک * نیجر * نیجریه * چاد * کامرون * گابن * گامبیا * گینه * سیرالئون * کومور * جیبوتی * بورکینافاسو * گینه بیسائو * کنگو * جمهوری غنا * جمهوری عربی صحرا * توگو
سایر قاره ها * آلبانی (اروپا) * بوسنی هرزه گوین (اروپا) *سورینام (آمریکا)