موسی مبرقع: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (مهدی موسوی صفحهٔ موسى مبرقع را به موسی مبرقع منتقل کرد)
 
سطر ۱: سطر ۱:
موسى بن محمد معروف به مبرقع، فرزند "[[امام جواد|امام محمدتقى]] علیه‌السلام" در [[مدينه]] منوره از بانوى بزرگوار و پاك سرشتى به نام "سمانه مغربيه" ديده به جهان گشود. ابواحمد موسى مبرقع، برادر [[امام هادی]] علیه‌السلام و مادر هر دويشان سمانه مغربيه بود.  
+
"موسى بن محمد" معروف به "موسی مُبَرقع"، فرزند "[[امام جواد|امام محمدتقى]] علیه‌السلام" و جد [[سادات]] رضوى است و چون پیوسته بر صورت خود بُرقَع (روبند) مى‌ گذاشت، به "مبرقع" شهرت داشت.<ref> منتهى الآمال، شیخ عباس قمی، ج ۲، ص ۳۵۰.</ref> مدفن او در محله "[[بقعه چهل اختران|چهل اختران]]" شهر [[قم]]، مزار [[شیعه|شیعیان]] است.
 +
[[پرونده:مبرقع.jpg|بندانگشتی|مقبره موسی مبرقع در [[بقعه چهل اختران]]]]
  
وى پس از شهادت برادرش امام هادى علیه‌السلام در سال 254 قمرى در [[سامرا]]، مدتى در مدينه اقامت نمود و در سال 256 قمرى و به هنگام خلافت "مهتدى عباسى" به "[[قم]]" هجرت كرد. او نخستين سيد رضوى بود كه وارد قم شد و چون پيوسته بر روى خود بُرقع (روبند) مى‌ گذاشت، به "مبرقع" شهرت يافت.  
+
== زندگی‌نامه ==
 +
ابواحمد موسی مبرقع در حدود سال ۲۱۴ قمری در [[مدینه]] منوره از بانوى بزرگوار و پاک سرشتى به نام «[[سمانه مادر امام هادی|سمانه مغربیه]]» دیده به جهان گشود. موسى مبرقع، برادر [[امام هادی]] علیه‌السلام و مادر هر دویشان سمانه مغربیه بود.  
  
موسى مبرقع چون به قم وارد شد، مورد استقبال عرب‌ هاى ساكن قم نگرديد و آنان وى را از اين شهر بيرون نمودند. بدين جهت، وى به سوى [[كاشان]] رفت و در آن جا، "احمد بن عبدالعزيز بن دُلَف عجلى" (حاكم وقت) از وى استقبال و پذيرايى نمود و به وى جوايز و مركب‌هايى بخشيد.  
+
وى پس از شهادت برادرش امام هادى علیه‌السلام در سال ۲۵۴ قمرى در [[سامرا]]، مدتى در مدینه اقامت نمود و در سال ۲۵۶ قمرى و به هنگام خلافت "[[مهتدى|مهتدى عباسى]]" به "[[قم]]" هجرت کرد.
  
همچنين مقرر كرد كه در هر سال، مبلغ يك هزار مثقال طلا و يك اسب زين و ركاب شده به وى بدهند. عرب‌ هاى قم كه به موقعيت نَسَبى و اجتماعى وى آگاه شدند، از سوء كردار خويش پشيمان شده و به خدمت وى در كاشان رفته و عذرخواهى نمودند و او را به قم دعوت كرده و با استقبال شايانى وى را وارد اين شهر نمودند.
+
موسى مبرقع نخستین سید رضوى بود که وارد قم شد، ولی مورد استقبال عرب‌ هاى ساکن قم نگردید و آنان وى را از این شهر بیرون نمودند. بدین جهت، او به سوى کاشان رفت و در آنجا، "احمد بن عبدالعزیز بن دُلَف عجلى" (حاکم وقت) از وى استقبال و پذیرایى نمود و به وى جوایز و مرکب‌هایى بخشید. همچنین مقرر کرد که در هر سال، مبلغ یک هزار مثقال طلا و یک اسب زین و رکاب شده به وى بدهند. عرب‌ هاى قم که به موقعیت نَسَبى و اجتماعى وى آگاه شدند، از سوء کردار خویش پشیمان شده و به خدمت وى در کاشان رفته و عذرخواهى نمودند و او را به قم دعوت کرده و با استقبال شایانى وى را وارد این شهر نمودند.  
  
موسى مبرقع كه به مجاورشدن تربت عمه پدرش "[[حضرت معصومه]] سلام الله علیها" خرسند بود، ماندن در قم را پذيرفت و در اين شهر ماندنى شد. وى در قم داراى موقعيت اجتماعى و دارايى‌ هاى فراوان شد و مورد توجه همگان گرديد. از آن پس، سه تن از خواهرانش و "بريهه" دخترش وارد قم شدند و در اين شهر اقامت گزيده و در همين جا وفات يافتند و در جوار حضرت معصومه سلام الله علیها مدفون شدند.  
+
موسى مبرقع که به مجاورشدن تربت عمه پدرش "[[حضرت معصومه]]" علیها السلام خرسند بود، ماندن در قم را پذیرفت و در این شهر ماندنى شد. وى در قم داراى موقعیت اجتماعى و دارایى‌ هاى فراوان شد و مورد توجه همگان گردید. از آن پس، سه تن از خواهرانش و "بریهه" دخترش وارد قم شدند و در این شهر اقامت گزیده و در همین جا وفات یافتند و در جوار حضرت معصومه علیها السلام مدفون شدند.  
  
موسى مبرقع پس از چهل سال زندگى در شهر مقدس قم سرانجام در شب چهارشنبه، آخرين روز ماه ارديبهشت و دو روز مانده به آخر [[ربیع الثانی]] سال 296 قمرى وفات يافت و دوستداران [[اهل بيت]] علیهم‌السلام را به سوگ و عزا نشانيد.
+
درباره میزان علم و دانایی او چیزی در منابع نیامده، اما از پرسش هایی که یحیی بن اکثم، قاضی [[مأمون]]، از وی داشته است، به دست می آید که وی به [[احکام]] دینی و فقهی آشنا بوده است.  
  
پس از تشييع باشكوه جنازه وى "عباس بن عمرو غنوى"، حاكم وقت قم بر وى [[نماز]] گذارد و در محله "موسويان" وى را به خاك سپردند. مدفن وى كه در محله موسويان و در جنب "چهل اختران" (واقع در خيابان آذر) قرار دارد، مزار شيعيان و محبان [[اهل بيت]] علیهم‌السلام مى‌ باشد.
+
موسى مبرقع دارای پنج پسر بود: حسین و على و احمد و محمّد و جعفر. و احمد بن موسى مبرقع را سه پسر بود: عبیداللّه و ابوجعفر [[محمد بن احمد بن موسی مبرقع|محمد اعرج]] و ابوحمزه جعفر. و صاحب "[[عمدة الطالب الصغری فی نسب آل أبی‌طالب‌ (کتاب)|عمدة الطالب]]" گفته که اولاد موسى مبرقع از پسرش احمد بن موسى است و اولاد احمد از پسرش محمّد اعرج است.<ref>منتهی الآمال، شیخ عباس قمی.</ref>
 
 
موسى مبرقع داراى پنج فرزند پسر بود كه نام‌هايشان عبارت است از: حسين، على، احمد، محمد و جعفر. موسى مبرقع، جد [[سادات]] رضوى است.<ref> نك: [[منتهى الآمال]]، ج 2، ص 350.</ref>
 
  
 +
== وفات ==
 +
موسى مبرقع پس از چهل سال زندگى در شهر مقدس [[قم]] سرانجام در شب چهارشنبه، آخرین روز ماه اردیبهشت و دو روز مانده به آخر [[ربیع الثانی]] سال ۲۹۶ قمرى وفات یافت. پس از [[تشییع جنازه|تشییع]] باشکوه جنازه وى، "عباس بن عمرو غنوى"، حاکم وقت قم بر وى [[نماز میت|نماز]] گذارد و در محله "موسویان" وى را به خاک سپردند. مدفن وى که در محله موسویان و در جنب بقعه "[[بقعه چهل اختران|چهل اختران]]" (واقع در خیابان آذر قم) قرار دارد، مزار [[شیعه|شیعیان]] و محبان [[اهل بیت]] علیهم‌السلام مى‌ باشد.
 
==پانویس==
 
==پانویس==
<references/>
+
<references />
 
 
 
==منابع==
 
==منابع==
 
+
* مؤسسه تبیان، نرم‌افزار دایرة‌المعارف چهارده معصوم علیهم‌السلام.
موسسه تبیان، نرم‌افزار دایرة‌المعارف چهارده معصوم علیهم‌السلام
+
* "موسی مبرقع"، پایگاه اطلاع‌رسانی حوزه.
 
 
 
[[رده:وابستگان امام جواد علیه السلام]]
 
[[رده:وابستگان امام جواد علیه السلام]]
 +
[[رده:امامزادگان]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۹ سپتامبر ۲۰۲۲، ساعت ۰۷:۳۶

"موسى بن محمد" معروف به "موسی مُبَرقع"، فرزند "امام محمدتقى علیه‌السلام" و جد سادات رضوى است و چون پیوسته بر صورت خود بُرقَع (روبند) مى‌ گذاشت، به "مبرقع" شهرت داشت.[۱] مدفن او در محله "چهل اختران" شهر قم، مزار شیعیان است.

مقبره موسی مبرقع در بقعه چهل اختران

زندگی‌نامه

ابواحمد موسی مبرقع در حدود سال ۲۱۴ قمری در مدینه منوره از بانوى بزرگوار و پاک سرشتى به نام «سمانه مغربیه» دیده به جهان گشود. موسى مبرقع، برادر امام هادی علیه‌السلام و مادر هر دویشان سمانه مغربیه بود.

وى پس از شهادت برادرش امام هادى علیه‌السلام در سال ۲۵۴ قمرى در سامرا، مدتى در مدینه اقامت نمود و در سال ۲۵۶ قمرى و به هنگام خلافت "مهتدى عباسى" به "قم" هجرت کرد.

موسى مبرقع نخستین سید رضوى بود که وارد قم شد، ولی مورد استقبال عرب‌ هاى ساکن قم نگردید و آنان وى را از این شهر بیرون نمودند. بدین جهت، او به سوى کاشان رفت و در آنجا، "احمد بن عبدالعزیز بن دُلَف عجلى" (حاکم وقت) از وى استقبال و پذیرایى نمود و به وى جوایز و مرکب‌هایى بخشید. همچنین مقرر کرد که در هر سال، مبلغ یک هزار مثقال طلا و یک اسب زین و رکاب شده به وى بدهند. عرب‌ هاى قم که به موقعیت نَسَبى و اجتماعى وى آگاه شدند، از سوء کردار خویش پشیمان شده و به خدمت وى در کاشان رفته و عذرخواهى نمودند و او را به قم دعوت کرده و با استقبال شایانى وى را وارد این شهر نمودند.

موسى مبرقع که به مجاورشدن تربت عمه پدرش "حضرت معصومه" علیها السلام خرسند بود، ماندن در قم را پذیرفت و در این شهر ماندنى شد. وى در قم داراى موقعیت اجتماعى و دارایى‌ هاى فراوان شد و مورد توجه همگان گردید. از آن پس، سه تن از خواهرانش و "بریهه" دخترش وارد قم شدند و در این شهر اقامت گزیده و در همین جا وفات یافتند و در جوار حضرت معصومه علیها السلام مدفون شدند.

درباره میزان علم و دانایی او چیزی در منابع نیامده، اما از پرسش هایی که یحیی بن اکثم، قاضی مأمون، از وی داشته است، به دست می آید که وی به احکام دینی و فقهی آشنا بوده است.

موسى مبرقع دارای پنج پسر بود: حسین و على و احمد و محمّد و جعفر. و احمد بن موسى مبرقع را سه پسر بود: عبیداللّه و ابوجعفر محمد اعرج و ابوحمزه جعفر. و صاحب "عمدة الطالب" گفته که اولاد موسى مبرقع از پسرش احمد بن موسى است و اولاد احمد از پسرش محمّد اعرج است.[۲]

وفات

موسى مبرقع پس از چهل سال زندگى در شهر مقدس قم سرانجام در شب چهارشنبه، آخرین روز ماه اردیبهشت و دو روز مانده به آخر ربیع الثانی سال ۲۹۶ قمرى وفات یافت. پس از تشییع باشکوه جنازه وى، "عباس بن عمرو غنوى"، حاکم وقت قم بر وى نماز گذارد و در محله "موسویان" وى را به خاک سپردند. مدفن وى که در محله موسویان و در جنب بقعه "چهل اختران" (واقع در خیابان آذر قم) قرار دارد، مزار شیعیان و محبان اهل بیت علیهم‌السلام مى‌ باشد.

پانویس

  1. منتهى الآمال، شیخ عباس قمی، ج ۲، ص ۳۵۰.
  2. منتهی الآمال، شیخ عباس قمی.

منابع

  • مؤسسه تبیان، نرم‌افزار دایرة‌المعارف چهارده معصوم علیهم‌السلام.
  • "موسی مبرقع"، پایگاه اطلاع‌رسانی حوزه.