محبت اهل بیت علیهم السلام: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(ویرایش)
سطر ۱: سطر ۱:
 
{{متوسط}}
 
{{متوسط}}
 
{{و}}
 
{{و}}
خداوند، دوستى و مودت خاندان پيامبر صلی الله علیه و آله را در [[قرآن]]، اجر [[رسالت]] آن حضرت قرار داده و واجب ساخته است: «قل لااسئلكم عليه اجرا الا المودة فى القربى‌».<ref>[[سوره شورى]]، آيه 23.</ref>؛ بگو من برای رسالت خود از شما مزدی نمی خواهم مگر محبت اهل بیتم.
+
خداوند، دوستى و مودت خاندان [[پیامبر اسلام|پیامبر]] صلی الله علیه و آله را در [[قرآن]]، اجر [[رسالت]] آن حضرت قرار داده و واجب ساخته است: «قل لااسئلکم علیه اجرا الا المودة فى القربى‌»<ref>[[سوره شورى]]، آیه ۲۳.</ref>؛ بگو من برای رسالت خود از شما مزدی نمی خواهم مگر محبت اهل بیتم.
  
وجوب محبت اهل البیت علیهم السلام اعتقاد مشترک شیعه و اهل سنت است. امام شافعى ‌در این مورد می گوید:
+
وجوب محبت [[اهل البیت]] علیهم السلام اعتقاد مشترک [[شیعه]] و [[اهل سنت]] است. [[شافعی|امام شافعى]] ‌در این مورد می گوید:
{{بیت|يا اهل بيت رسول الله حبكم|فرض من الله فى القرآن انزله}}
+
{{بیت|یا اهل بیت رسول الله حبکم|فرض من الله فى القرآن انزله}}
{{بیت|كفاكم من عظيم القدر انكم|من لم يصل عليكم لا صلاة له|منبع =<ref> الغدیر، ج2، ص 303 </ref>}}
+
{{بیت|کفاکم من عظیم القدر انکم|من لم یصل علیکم لا صلاة له|منبع =<ref> الغدیر، ج۲، ص ۳۰۳ </ref>}}
  
اى خاندان پيامبر خدا! حب شما فريضه‌ اى است‌ خدايى كه خداوند در قرآن آورده است، براى افتخار بزرگ شما همين بس كه هر كس (در نماز) بر شما صلوات و درود نفرستد، نمازش درست نيست و نماز ندارد. محبت ‌خاندان رسول، مرز حركت در خط صحيح دين است.
+
اى خاندان پیامبر خدا! حب شما فریضه‌ اى است‌ خدایى که خداوند در قرآن آورده است، براى افتخار بزرگ شما همین بس که هر کس (در [[نماز]]) بر شما [[صلوات]] و درود نفرستد، نمازش درست نیست و نماز ندارد.  
  
رسول خدا صلى الله عليه و آله فرموده است كه مردم را دوستدار اهل بيت‌ بار آوريد و بر مبناى اين محبت، تربيت كنيد: «ادبوا اولادكم على حبى و حب اهل بيتى والقرآن‌؛ فرزندانتان را با محبت من و محبت ‌خاندان من و محبت قرآن تربيت و تاديب كنيد».
+
محبت ‌خاندان رسول، مرز حرکت در خط صحیح [[دین|دین]] است. [[پیامبر اسلام|رسول خدا]] صلى الله علیه و آله فرموده است که مردم را دوستدار اهل بیت‌ بار آورید و بر مبناى این محبت، تربیت کنید: «ادبوا اولادکم على حبى و حب اهل بیتى والقرآن‌؛ فرزندانتان را با محبت من و محبت ‌خاندان من و محبت قرآن تربیت و تادیب کنید».
  
امام صادق‌ عليه السلام نيز فرموده است: «رحم الله عبدا حببنا الى الناس ولم يبغضنا اليهم‌؛ خدا رحمت كند كسى را كه ما را محبوب مردم سازد و ما را در نظر مردم ‌مبغوض و منفور نسازد».
+
[[امام صادق علیه السلام|امام صادق‌]] علیه السلام نیز فرموده است: «رحم الله عبدا حببنا الى الناس ولم یبغضنا الیهم‌؛ خدا رحمت کند کسى را که ما را محبوب مردم سازد و ما را در نظر مردم ‌مبغوض و منفور نسازد».
  
نيز از سخنان آن حضرت در توصيه به [[شيعه]] است: «احبونا الى الناس و لا تبغضونا اليهم، جروا الينا كل مودة‌وادفعوا عنا كل قبيح‌؛ ما را در نظر مردم محبوب سازيد و در نظرشان ما را منفور نگردانيد، هر مودت و دوستى را به طرف ما بكشيد و هر زشتى را از ما دور سازيد».
+
نیز از سخنان آن حضرت در توصیه به شیعه است: «احبونا الى الناس و لا تبغضونا الیهم، جروا الینا کل مودة‌ وادفعوا عنا کل قبیح‌؛ ما را در نظر مردم محبوب سازید و در نظرشان ما را منفور نگردانید، هر مودت و دوستى را به طرف ما بکشید و هر زشتى را از ما دور سازید».
{{بیت|تولاى شما فرض خدايى است|قبول و رد آن مرز جدايى است}}
+
{{بیت|تولاى شما فرض خدایى است|قبول و رد آن مرز جدایى است}}
{{بیت|ديانت بى شما كامل نگردد|بجز با عشقتان دل، دل نگردد}}
+
{{بیت|دیانت بى شما کامل نگردد|بجز با عشقتان دل، دل نگردد}}
{{بیت| هر آن كس را كه در دين رسول است|ولايت، مهر و امضاى قبول است|منبع=<ref> مثنوى‌ «اهل بيت آفتاب‌» از جواد محدثی. </ref>}}
+
{{بیت| هر آن کس را که در دین رسول است|ولایت، مهر و امضاى قبول است|منبع=<ref> مثنوى‌ «اهل بیت آفتاب‌» از جواد محدثی. </ref>}}
دوستدار اين خانواده، دوستدار خداست و دشمنان آنان دشمن خدايند.<ref>زيارت جامعه كبيره.</ref>
+
دوستدار این خانواده، دوستدار خداست و دشمنان آنان دشمن خدایند.<ref>[[زیارت جامعه کبیره|زیارت جامعه کبیره]].</ref>
  
تاكيد به دوست داشتن اهل بيت، استفاده از اهرمى نيرومند در جهت ‌سازندگى انسان و حركت تربيتى و اجتماعى اوست. آن كه طعم محبت اهل بيت را بچشد، محبت هاى ديگر برايش جذاب نيست. رشته محبت اين دودمان تا درون خانه‌هاى شيعيان كشيده شده و همه جا را روشن و گرم مى‌سازد. اتصال به اين رشته محبت، مايه گرمى جان و روشنايى‌دل است و محب آنان، محبوب خدا مى‌شود. محبت‌ [[امام حسين]] علیه السلام در اين ميان، ويژگى خاصى دارد.
+
تاکید به دوست داشتن اهل بیت، استفاده از اهرمى نیرومند در جهت ‌سازندگى انسان و حرکت تربیتى و اجتماعى اوست. آن که طعم محبت اهل بیت را بچشد، محبت هاى دیگر برایش جذاب نیست. رشته محبت این دودمان تا درون خانه‌هاى شیعیان کشیده شده و همه جا را روشن و گرم مى‌سازد. اتصال به این رشته محبت، مایه گرمى جان و روشنایى‌دل است و محب آنان، محبوب خدا مى‌شود.  
  
پيامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمود: «حسين منى و انا من حسين، احب الله من احب حسينا».<ref>حياة الامام الحسين علیه السلام، ج ص 94.</ref> و درباره حسن و حسين‌ علیهم السلام و ثمره دوستى و محبت اين دو ريحانه رسول فرمود: «من ‌احب هذين الغلامين و اباهما و امهما فهو معى فى درجتى يوم القيامة‌».<ref>سفينة البحار، ج ص 257.</ref> هر كس اين دو نوجوان و پدر و مادرشان را دوست بدارد، روز قيامت در رتبه من همراهم خواهد بود.
+
محبت‌ [[امام حسین]] علیه السلام در این میان، ویژگى خاصى دارد. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمود: «حسین منى و انا من حسین، احب الله من احب حسینا».<ref>حیاة الامام الحسین علیه السلام، ج ۱، ص ۹۴.</ref> و درباره امام [[امام حسن علیه السلام|حسن]] و حسین‌ علیهم السلام و ثمره دوستى و محبت این دو ریحانه رسول فرمود: «من ‌احب هذین الغلامین و اباهما و امهما فهو معى فى درجتى یوم القیامة‌».<ref>[[سفینة البحار|سفینة البحار]]، ج ۱، ص ۲۵۷.</ref> هر کس این دو نوجوان و پدر و مادرشان را دوست بدارد، روز قیامت در رتبه من همراهم خواهد بود.
  
هر چه محبت و دلباختگى و ارتباط قلبى بيشتر باشد، تبعيت و همرنگى و همراهى و همدلى هم بيشتر خواهد شد. نقش عشق و محبت‌ در ايجاد همسانى و همفكرى و همراهى و هم‌سويى بسيار عظيم است و مردم پيوسته از چهره‌هاى محبوبشان الگو و سرمشق مى‌گيرند. ايمان‌ عاطفى به رهبرى حتى در اطاعت‌ سياسى و اجتماعى هم تاثير مى‌گذارد و زمينه‌ساز تبعيتى عاشقانه مى‌شود، نه صرفا تشكيلاتى و رسمى.
+
هر چه محبت و دلباختگى و ارتباط قلبى بیشتر باشد، تبعیت و همرنگى و همراهى و همدلى هم بیشتر خواهد شد. نقش عشق و محبت‌ در ایجاد همسانى و همفکرى و همراهى و هم‌سویى بسیار عظیم است و مردم پیوسته از چهره‌هاى محبوبشان الگو و سرمشق مى‌گیرند. ایمان‌ عاطفى به رهبرى حتى در اطاعت‌ سیاسى و اجتماعى هم تاثیر مى‌گذارد و زمینه‌ساز تبعیتى عاشقانه مى‌شود، نه صرفا تشکیلاتى و رسمى.
  
از اين رو، ارتباط [[شيعه]] با اهل بيت را علاوه بر جنبه‌هاى اعتقادى بر مبناى علمى و [[احاديث]] و منابع دينى، بايد عاطفى و روحى و احساسى قرار داد و «آگاهى عقلى‌» را با «عاطفه قلبى‌» در هم آميخت و عقل و عشق را با هم پيوند زد. همچنان كه در آموزش هم اگر معلم بيش از رابطه علمى، رابطه قلبى و زمزمه محبت و مودت باشد «جمعه به مكتب آورد طفل‌ گريزپاى را» در ارتباط هاى ولايى با ائمه نيز دل، قلمرو فرمانروايى آنان‌ مى‌گردد.
+
از این رو، ارتباط [[شیعه]] با اهل بیت را علاوه بر جنبه‌هاى اعتقادى بر مبناى علمى و [[احادیث]] و منابع دینى، باید عاطفى و روحى و احساسى قرار داد و «آگاهى عقلى‌» را با «عاطفه قلبى‌» در هم آمیخت و عقل و عشق را با هم پیوند زد. همچنان که در آموزش هم اگر معلم بیش از رابطه علمى، رابطه قلبى و زمزمه محبت و مودت باشد «جمعه به مکتب آورد طفل‌ گریزپاى را»، در ارتباط هاى ولایى با [[ائمه اطهار|ائمه]] نیز دل، قلمرو فرمانروایى آنان‌ مى‌گردد.
  
در اين صورت، ميان «شناخت‌»، «عشق‌» و «پيروى‌» رابطه‌اى‌ مستحكم پديد مى‌آيد و «معرفت‌»، محبت مى‌آورد و محبت «ولايت و تبعيت‌». در حديثى رسول اكرم‌ صلى الله عليه و آله به اين سه عنصر و نقش آن در سعادت ‌انسان اشاره فرموده است: «معرفة آل محمد برائة من‌ النار و حب آل محمد جواز على ‌الصراط والولاية لآل محمد امان من العذاب‌».
+
در این صورت، میان «شناخت‌»، «عشق‌» و «پیروى‌» رابطه‌اى‌ مستحکم پدید مى‌آید و «[[معرفت|معرفت‌]]»، محبت مى‌آورد و محبت «[[ولایت]] و تبعیت‌». در حدیثى رسول اکرم‌ صلى الله علیه و آله به این سه عنصر و نقش آن در سعادت ‌انسان اشاره فرموده است: «معرفة آل محمد برائة من‌ النار و حب آل محمد جواز على ‌الصراط والولایة لآل محمد امان من العذاب‌».
  
معرفت و شناخت آل محمد، برائت و نجات از دوزخ است و «محبت‌» آل‌ محمد، جواز عبور از صراط است و «ولايت‌» نسبت ‌به آل محمد، امان از عذاب است.
+
معرفت و شناخت آل محمد، برائت و نجات از دوزخ است و «محبت‌» آل‌ محمد، جواز عبور از صراط است و «ولایت‌» نسبت ‌به آل محمد، امان از عذاب است. این رابطه را مى‌توان چنین ترسیم کرد: معرفت، محبت، اطاعت.
  
اين رابطه را مى‌توان چنين ترسيم كرد: معرفت محبت اطاعت.
+
در [[حدیث|حدیث]] امام صادق‌ علیه السلام نیز آمده است: «الحب فرع المعرفة‌؛ محبت، فرع و شاخه شناخت است».
  
در حديث [[امام صادق‌]] عليه السلام نيز آمده است: «الحب فرع المعرفة‌؛ محبت، فرع و شاخه شناخت است».
+
در سیره پیامبر اکرم نیز آمده است که هر کس با او از روى معرفت و شناخت، رفاقت و نشست و برخاست مى‌کرد، محبت او در دلش مى‌افتاد.
  
در سيره پيامبر اكرم نيز آمده است كه هر كس با او از روى معرفت و شناخت، رفاقت و نشست و برخاست مى‌كرد، محبت او در دلش مى‌افتاد.
+
این نشان‌دهنده تاثیر معرفت در پیدایش محبت است. ایجاد محبت و عشق را باید از مراحل ساده و بسیط و عاطفى شروع‌ کرد و در مراحل بعدى با بصیرت و شناخت‌ بیشتر آن را تعمیق داد، تا آنجا که «حب‌»، جزء سرشت انسان گردد و «محبت اهل بیت‌»، جزء دین یک‌ مسلمان و شیعه درآید.
  
اين نشان‌دهنده تاثير معرفت در پيدايش محبت است. ايجاد محبت و عشق را بايد از مراحل ساده و بسيط و عاطفى شروع‌ كرد و در مراحل بعدى با بصيرت و شناخت‌ بيشتر آن را تعميق داد، تا آنجا كه «حب‌»، جزء سرشت انسان گردد و «محبت اهل بيت‌»، جزء دين يك‌ مسلمان و شيعه درآيد.
+
امام صادق‌ علیه السلام فرمود: هل الدین الا الحب‌؟ آیا دین جز محبت است؟
  
امام صادق‌ عليه السلام فرمود: هل الدين الاالحب‌؟؛ آيا دين جز محبت است؟ و امام باقر عليه السلام فرمود: الدين هوالحب والحب هوالدين‌؛ دين همان محبت است و محبت همان دين است.
+
و [[امام باقر علیه السلام|امام باقر]] علیه السلام فرمود: الدین هو الحب والحب هو الدین‌؛ [[دین|دین]] همان محبت است و محبت همان دین است.
  
روشن است كه محبت راستين به عمل و تبعيت هم مى‌انجامد و از عصيان و تخلف دور مى‌سازد.  
+
روشن است که محبت راستین به عمل و تبعیت هم مى‌انجامد و از عصیان و تخلف دور مى‌سازد.  
  
براى اين كار بايد زمينه‌هاى روحى و آمادگى‌هاى قبلى افراد را در نظر گرفت وگرنه محبت اهل بيت‌ به دلهاى غيرمستعد و غيرآماده ‌نمى‌چسبد، آنچنان كه كاشى به ديوار كاهگلى نمى‌چسبد. گاهى هم بايد موانع را زدود، همچنان كه در لحيم‌كارى ابتدا با سنباده و مواد ديگر چربي ها، آلودگي ها و جرم ها را از محل مى‌زدايند تا لحيم بچسبد و جوش‌ بخورد.
+
براى این کار باید زمینه‌هاى روحى و آمادگى‌هاى قبلى افراد را در نظر گرفت وگرنه محبت اهل بیت‌ به دلهاى غیرمستعد و غیرآماده ‌نمى‌چسبد، آنچنان که کاشى به دیوار کاهگلى نمى‌چسبد. گاهى هم باید موانع را زدود، همچنان که در لحیم‌کارى ابتدا با سنباده و مواد دیگر چربی ها، آلودگی ها و جرم ها را از محل مى‌زدایند تا لحیم بچسبد و جوش‌ بخورد.
  
 
==پانویس==
 
==پانویس==
<references/>
+
<references />
  
 
==منابع==
 
==منابع==
*[http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource/34909/%D8%B9%D8%B4%D9%82_%D8%A8%D8%B1%D8%AA%D8%B1_%D8%B1%D8%A7%D9%87%D9%87%D8%A7%D9%8A%E2%80%8C_%D8%A7%D9%8A%D8%AC%D8%A7%D8%AF_%D9%85%D8%AD%D8%A8%D8%AA%E2%80%8C_%D8%A7%D9%87%D9%84%E2%80%8C_%D8%A8%D9%8A%D8%AA%E2%80%8C_%D8%B9%D9%84%D9%8A%D9%87%D9%85%E2%80%8C%D8%A7%D9%84%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%E2%80%8C_%D8%AF%D8%B1_%D9%83%D9%88%D8%AF%D9%83%D8%A7%D9%86%E2%80%8C_%D9%88_%D9%86%D9%88%D8%AC%D9%88%D8%A7%D9%86%D8%A7%D9%86%E2%80%8C/&from=search&&query=%D8%B9%D8%B4%D9%82%20%D8%A8%D8%B1%D8%AA%D8%B1&field=&collectionPID=&lang=&count=20&execute=true#!resource جواد محدثی، عشق برتر راههاي‌ ايجاد محبت‌ اهل‌ بيت‌ عليهم‌السلام‌ در كودكان‌ و نوجوانان‌]
+
 
*جواد محدثی، فرهنگ عاشورا، نشر معروف.
+
*[http://lib.ahlolbait.ir/parvan/resource/34909/%D8%B9%D8%B4%D9%82_%D8%A8%D8%B1%D8%AA%D8%B1_%D8%B1%D8%A7%D9%87%D9%87%D8%A7%D9%8A%E2%80%8C_%D8%A7%D9%8A%D8%AC%D8%A7%D8%AF_%D9%85%D8%AD%D8%A8%D8%AA%E2%80%8C_%D8%A7%D9%87%D9%84%E2%80%8C_%D8%A8%D9%8A%D8%AA%E2%80%8C_%D8%B9%D9%84%D9%8A%D9%87%D9%85%E2%80%8C%D8%A7%D9%84%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85%E2%80%8C_%D8%AF%D8%B1_%D9%83%D9%88%D8%AF%D9%83%D8%A7%D9%86%E2%80%8C_%D9%88_%D9%86%D9%88%D8%AC%D9%88%D8%A7%D9%86%D8%A7%D9%86%E2%80%8C/&from=search&&query=%D8%B9%D8%B4%D9%82%20%D8%A8%D8%B1%D8%AA%D8%B1&field=&collectionPID=&lang=&count=20&execute=true#!resource جواد محدثی، عشق برتر راههاي‌ ايجاد محبت‌ اهل‌ بيت‌ عليهم‌السلام‌ در كودكان‌ و نوجوانان‌]
 +
*جواد محدثی، [[فرهنگ عاشورا(کتاب)|فرهنگ عاشورا]]، نشر معروف.
  
 
[[رده:اهل البیت]]
 
[[رده:اهل البیت]]
 
[[رده:جایگاه اهل البیت]]
 
[[رده:جایگاه اهل البیت]]
 
[[رده:اعتقادات]]
 
[[رده:اعتقادات]]

نسخهٔ ‏۱۷ آوریل ۲۰۱۹، ساعت ۰۸:۲۴

خداوند، دوستى و مودت خاندان پیامبر صلی الله علیه و آله را در قرآن، اجر رسالت آن حضرت قرار داده و واجب ساخته است: «قل لااسئلکم علیه اجرا الا المودة فى القربى‌»[۱]؛ بگو من برای رسالت خود از شما مزدی نمی خواهم مگر محبت اهل بیتم.

وجوب محبت اهل البیت علیهم السلام اعتقاد مشترک شیعه و اهل سنت است. امام شافعى ‌در این مورد می گوید:

یا اهل بیت رسول الله حبکم فرض من الله فى القرآن انزله

کفاکم من عظیم القدر انکم من لم یصل علیکم لا صلاة له[۲]

اى خاندان پیامبر خدا! حب شما فریضه‌ اى است‌ خدایى که خداوند در قرآن آورده است، براى افتخار بزرگ شما همین بس که هر کس (در نماز) بر شما صلوات و درود نفرستد، نمازش درست نیست و نماز ندارد.

محبت ‌خاندان رسول، مرز حرکت در خط صحیح دین است. رسول خدا صلى الله علیه و آله فرموده است که مردم را دوستدار اهل بیت‌ بار آورید و بر مبناى این محبت، تربیت کنید: «ادبوا اولادکم على حبى و حب اهل بیتى والقرآن‌؛ فرزندانتان را با محبت من و محبت ‌خاندان من و محبت قرآن تربیت و تادیب کنید».

امام صادق‌ علیه السلام نیز فرموده است: «رحم الله عبدا حببنا الى الناس ولم یبغضنا الیهم‌؛ خدا رحمت کند کسى را که ما را محبوب مردم سازد و ما را در نظر مردم ‌مبغوض و منفور نسازد».

نیز از سخنان آن حضرت در توصیه به شیعه است: «احبونا الى الناس و لا تبغضونا الیهم، جروا الینا کل مودة‌ وادفعوا عنا کل قبیح‌؛ ما را در نظر مردم محبوب سازید و در نظرشان ما را منفور نگردانید، هر مودت و دوستى را به طرف ما بکشید و هر زشتى را از ما دور سازید».

تولاى شما فرض خدایى است قبول و رد آن مرز جدایى است

دیانت بى شما کامل نگردد بجز با عشقتان دل، دل نگردد

هر آن کس را که در دین رسول است ولایت، مهر و امضاى قبول است[۳]

دوستدار این خانواده، دوستدار خداست و دشمنان آنان دشمن خدایند.[۴]

تاکید به دوست داشتن اهل بیت، استفاده از اهرمى نیرومند در جهت ‌سازندگى انسان و حرکت تربیتى و اجتماعى اوست. آن که طعم محبت اهل بیت را بچشد، محبت هاى دیگر برایش جذاب نیست. رشته محبت این دودمان تا درون خانه‌هاى شیعیان کشیده شده و همه جا را روشن و گرم مى‌سازد. اتصال به این رشته محبت، مایه گرمى جان و روشنایى‌دل است و محب آنان، محبوب خدا مى‌شود.

محبت‌ امام حسین علیه السلام در این میان، ویژگى خاصى دارد. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله فرمود: «حسین منى و انا من حسین، احب الله من احب حسینا».[۵] و درباره امام حسن و حسین‌ علیهم السلام و ثمره دوستى و محبت این دو ریحانه رسول فرمود: «من ‌احب هذین الغلامین و اباهما و امهما فهو معى فى درجتى یوم القیامة‌».[۶] هر کس این دو نوجوان و پدر و مادرشان را دوست بدارد، روز قیامت در رتبه من همراهم خواهد بود.

هر چه محبت و دلباختگى و ارتباط قلبى بیشتر باشد، تبعیت و همرنگى و همراهى و همدلى هم بیشتر خواهد شد. نقش عشق و محبت‌ در ایجاد همسانى و همفکرى و همراهى و هم‌سویى بسیار عظیم است و مردم پیوسته از چهره‌هاى محبوبشان الگو و سرمشق مى‌گیرند. ایمان‌ عاطفى به رهبرى حتى در اطاعت‌ سیاسى و اجتماعى هم تاثیر مى‌گذارد و زمینه‌ساز تبعیتى عاشقانه مى‌شود، نه صرفا تشکیلاتى و رسمى.

از این رو، ارتباط شیعه با اهل بیت را علاوه بر جنبه‌هاى اعتقادى بر مبناى علمى و احادیث و منابع دینى، باید عاطفى و روحى و احساسى قرار داد و «آگاهى عقلى‌» را با «عاطفه قلبى‌» در هم آمیخت و عقل و عشق را با هم پیوند زد. همچنان که در آموزش هم اگر معلم بیش از رابطه علمى، رابطه قلبى و زمزمه محبت و مودت باشد «جمعه به مکتب آورد طفل‌ گریزپاى را»، در ارتباط هاى ولایى با ائمه نیز دل، قلمرو فرمانروایى آنان‌ مى‌گردد.

در این صورت، میان «شناخت‌»، «عشق‌» و «پیروى‌» رابطه‌اى‌ مستحکم پدید مى‌آید و «معرفت‌»، محبت مى‌آورد و محبت «ولایت و تبعیت‌». در حدیثى رسول اکرم‌ صلى الله علیه و آله به این سه عنصر و نقش آن در سعادت ‌انسان اشاره فرموده است: «معرفة آل محمد برائة من‌ النار و حب آل محمد جواز على ‌الصراط والولایة لآل محمد امان من العذاب‌».

معرفت و شناخت آل محمد، برائت و نجات از دوزخ است و «محبت‌» آل‌ محمد، جواز عبور از صراط است و «ولایت‌» نسبت ‌به آل محمد، امان از عذاب است. این رابطه را مى‌توان چنین ترسیم کرد: معرفت، محبت، اطاعت.

در حدیث امام صادق‌ علیه السلام نیز آمده است: «الحب فرع المعرفة‌؛ محبت، فرع و شاخه شناخت است».

در سیره پیامبر اکرم نیز آمده است که هر کس با او از روى معرفت و شناخت، رفاقت و نشست و برخاست مى‌کرد، محبت او در دلش مى‌افتاد.

این نشان‌دهنده تاثیر معرفت در پیدایش محبت است. ایجاد محبت و عشق را باید از مراحل ساده و بسیط و عاطفى شروع‌ کرد و در مراحل بعدى با بصیرت و شناخت‌ بیشتر آن را تعمیق داد، تا آنجا که «حب‌»، جزء سرشت انسان گردد و «محبت اهل بیت‌»، جزء دین یک‌ مسلمان و شیعه درآید.

امام صادق‌ علیه السلام فرمود: هل الدین الا الحب‌؟ آیا دین جز محبت است؟

و امام باقر علیه السلام فرمود: الدین هو الحب والحب هو الدین‌؛ دین همان محبت است و محبت همان دین است.

روشن است که محبت راستین به عمل و تبعیت هم مى‌انجامد و از عصیان و تخلف دور مى‌سازد.

براى این کار باید زمینه‌هاى روحى و آمادگى‌هاى قبلى افراد را در نظر گرفت وگرنه محبت اهل بیت‌ به دلهاى غیرمستعد و غیرآماده ‌نمى‌چسبد، آنچنان که کاشى به دیوار کاهگلى نمى‌چسبد. گاهى هم باید موانع را زدود، همچنان که در لحیم‌کارى ابتدا با سنباده و مواد دیگر چربی ها، آلودگی ها و جرم ها را از محل مى‌زدایند تا لحیم بچسبد و جوش‌ بخورد.

پانویس

  1. سوره شورى، آیه ۲۳.
  2. الغدیر، ج۲، ص ۳۰۳
  3. مثنوى‌ «اهل بیت آفتاب‌» از جواد محدثی.
  4. زیارت جامعه کبیره.
  5. حیاة الامام الحسین علیه السلام، ج ۱، ص ۹۴.
  6. سفینة البحار، ج ۱، ص ۲۵۷.

منابع