علی بن مهزیار اهوازی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
جز (افزودن 3رده و محتوا به کمک منبع جدید)
 
(۲ نسخه‌ٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشده)
سطر ۱: سطر ۱:
علی بن مهزیار اهوازی از فقها و محدثان و دانشمندان نامور [[شیعه]] است.
+
'''علی بن مهزیار اهوازی''' از فقها و [[محدث|محدثان]] و دانشمندان نامور [[شیعه]] در قرن سوم هجری است که گذشته از مقام علمی و شخصیت معنوی و آثار ارزنده اش، در طرق بسیاری از [[احادیث]] شیعه واقع شده، و عموم علما و فقهای ما او را مورد تجلیل و وثوق و اعتماد کامل قرار داده، و روایاتش را از [[ائمه اطهار]] علیهم السلام با احترام پذیرفته اند. وی را از اصحاب [[امام رضا]]، [[امام جواد علیه السلام|امام جواد]] و [[امام هادی علیه السلام|امام هادی]] علیهم السلام شمرده اند.
  
== معرفی اجمالی علی بن مهزیار ==
+
==معرفی اجمالی==
  
علی بن مهزیار اهوازی از فقها و محدثان و دانشمندان نامور [[شیعه]] است که گذشته از مقام علمی و شخصیت معنوی و آثار ارزنده اش، در طرق بسیاری از [[احادیث]] شیعه واقع شده، و عموم علما و فقهای ما او را مورد تجلیل و وثوق و اعتماد کامل قرار داده، و روایاتش را از [[ائمه اطهار]] علیهم السلام با احترام پذیرفته اند.  
+
شرح حال علی بن مهزیار اهوازی در تمام منابع و مآخذ [[علم رجال|رجالی]] از قبیل [[رجال برقی (کتاب)|رجال برقی]] و [[رجال کشی (کتاب)|رجال کشی]] و [[فهرست شیخ طوسی (کتاب)|فهرست شیخ]] و [[رجال نجاشی (کتاب)|رجال نجاشی]] و مدارک بعدی تقریباً به تفصیل که گویای همه چیز درباره اوست، آمده است. رجال برقی او را از اصحاب حضرت [[امام رضا]] علیه السلام بشمار آورده<ref> رجال برقی، ص ۵۴.</ref> و از اصحاب [[امام جواد علیه السلام|امام محمدتقی]] و [[امام هادی علیه السلام|امام علی النقی]] علیهماالسلام هم.<ref> رجال برقی، ص ۵۵ و ۵۸.</ref>
  
شرح حال او در تمام منابع و مآخذ رجالی از قبیل رجال برقی و کشی و رجال و فهرست شیخ و رجال نجاشی و مدارک بعدی تقریباً به تفصیل که گویای همه چیز درباره اوست، آمده است. رجال برقی او را از اصحاب حضرت [[امام رضا]] علیه السلام بشمار آورده<ref> رجال برقی، ص 54.</ref> و از اصحاب امام محمدتقی و امام علی النقی علیهماالسلام هم.<ref> رجال برقی، ص 55 و 58.</ref>
+
[[شیخ طوسی]] در [[رجال شیخ طوسی (کتاب)|رجال]] او را از اصحاب [[امام رضا علیه السلام|حضرت رضا]] علیه السلام می داند و می گوید: دانشمندی موثق و دارای اعتقادی درست بود<ref> رجال شیخ، ص ۳۸۱.</ref> و از اصحاب [[امام جواد]] و [[امام هادی]] علیهم السلام نیز محسوب می دارد.<ref> رجال شیخ، ص ۴۰۳ و ۴۱۷.</ref>  
  
[[شیخ طوسی]] در رجال او را از اصحاب حضرت رضا علیه السلام می داند و می گوید: دانشمندی موثق و دارای اعتقادی درست بود<ref> رجال شیخ، ص 381.</ref> و از اصحاب [[امام جواد]] و [[امام هادی]] علیهم السلام نیز محسوب می دارد.<ref> رجال شیخ، ص 403 و 417.</ref>
+
و در «[[فهرست شیخ طوسی (کتاب)|فهرست]]» خود می نویسد: علی بن مهزیار اهوازی رحمت الله علیه دانشمندی جلیل القدر، دارای روایات فراوان و ثقه است. او راست سی و سه کتاب، مانند کتب [[حسین بن سعید اهوازی|حسین بن سعید]] با زیادت کتاب حروف القرآن، کتاب الانبیاء، کتاب البشارات.  
  
و در «فهرست» می نویسد: «علی بن مهزیار اهوازی رحمت الله علیه دانشمندی جلیل القدر، دارای روایات فراوان و ثقه است. اوراست سی و سه کتاب، مانند کتب حسین بن سعید با زیادت کتاب حروف القرآن، کتاب الانبیاء، کتاب البشارات.  
+
[[احمد بن علی نجاشی|نجاشی]] در رجال خود از این دانشمند گرانمایه چنین یاد می کند: «ابوالحسن علی بن مهزیار اهوازی، او از مردم دورق<ref> دورق قلمروی از شهرهای امروز بندر ماه‌شهر و هندیجان و زیبدون و خلف آباد خوزستان بوده است.</ref> بود و از موالی است. پدرش [[نصاری|نصرانی]] بود و [[اسلام]] آورد. و گفته اند که علی نیز در صغر سن نصرانی بود ولی بعد مسلمان شد، و خدا با شناخت اسلام و مذهب [[شیعه|تشیع]] بر وی منت نهاد.
  
[[نجاشی]] در رجال خود از این دانشمند گرانمایه چنین یاد می کند: «ابوالحسن علی بن مهزیار اهوازی او از مردم دورق<ref> دورق قلمروی از شهرهای امروز بندر ماه‌شهر و هندیجان و زیبدون و خلف آباد خوزستان بوده است.</ref> بود، و از موالی است. پدرش نصرانی بود و [[اسلام]] آورد. و گفته اند که علی نیز در صغر سن نصرانی بود ولی بعد مسلمان شد، و خدا با شناخت اسلام و مذهب تشیع بر وی منت نهاد.
+
علی مهزیار علم [[فقه]] و شناخت [[احکام]] دینی را آموخت، و از حضرت [[امام رضا]] و [[امام جواد]] علیهماالسلام روایت کرده است و از اصحاب خاص امام محمدتقی علیه السلام بشمار می رفت، و از جانب حضرت وکالت داشت. بدین گونه در نزد آن حضرت مقامی بس بزرگ یافت، و نیز از اصحاب [[امام هادی]] علیه السلام هم بود، و در بعضی از نواحی وکیل آن ذوات مقدس بود.  
  
علی علم [[فقه]] و شناخت [[احکام]] دینی را آموخت، و از حضرت [[امام رضا]] و [[امام جواد]] علیهماالسلام روایت کرده است و از اصحاب خاص امام محمدتقی علیه السلام بشمار می رفت، و از جانب حضرت وکالت داشت. بدین گونه در نزد آن حضرت مقامی بس بزرگ یافت، و نیز از اصحاب [[امام هادی]] علیه السلام هم بود، و در بعضی از نواحی وکیل آن ذوات مقدس بود.  
+
راجع به او توقیعاتی مشتمل بر خوبی های وی از جانب [[امام جواد]] و [[امام هادی]] علیهم السلام خطاب به شیعیان صادر شده است. او در نقل روایاتش موثق بود. هیچ دانشمندی از وی نکوهش نکرده است. اعتقادی درست داشت، و کتاب های مشهوری تصنیف نموده است.
  
راجع به او توقیعاتی مشتمل بر خوبی های وی از جانب ([[امام جواد]] و [[امام هادی]] علیهم السلام) خطاب به شیعیان صادر شده است. او در نقل روایاتش موثق بود. هیچ دانشمندی از وی نکوهش نکرده است. اعتقادی درست داشت، و کتاب های مشهوری تصنیف نموده است.
+
از جمله فقهائی که با علی بن مهزیار هم عصر بودند، [[حسین بن سعید اهوازی]] است. او نیز افتخار شاگردی سه تن از [[ائمه اطهار|ائمه]] بزرگوار شیعه (علیهم السلام) را داشت و در کتابهای رجالی زمانی که از او سخن به میان آمده به نیکی از او یاد شده است. حسین اهوازی برادری بنام حسن نیز داشت که او هم از علمای معاصر علی بن مهزیار و دارای مقام والایی بود و در اغلب موارد نام این دو راوی [[اهل البیت|اهل بیت]] در کنار هم ذکرمی شود.
  
==  معاصران فرهیخته ==
+
[[ابن ندیم]] در [[فهرست ابن ندیم (کتاب)|فهرست]] خود از دانش و علم فراوان آن دو دانشمند یاد می کند: «دانش این دو برادر در عصر خود از هر دانشمند دیگری و سیعتر بود و در فقه از برجستگی خاص برخوردار بودند. آنها با حضرت جواد(ع) مصاحبت داشتند و از وجود آن حضرت بهره می جستند».
  
از جمله فقهائی که با علی بن مهزیار هم عصر بودند حسین بن سعید اهوازی است او نیز افتخار شاگردی سه تن از ائمه بزرگوار شیعه (علیهم السلام) را داشت و در کتابهای رجالی زمانی که از او سخن به میان آمده به نیکی از او یاد شده است.
+
==خاندان علی بن مهزیار==
 +
فرزند علی بن مهزیار یعنی محمد بن علی بن مهزیار است نیز از اصحاب امام هادی(ع) شمرده می شود. وی بسیاری از افتخارات پدر را دارا و از جایگاه علمی خاصی برخوردار بود. از [[سید بن طاووس]] در کتاب «ربیع الشیعه» نقل شده که محمد بن علی بن مهزیار از سفیران و نمایندگان [[امام زمان عجل الله فرجه الشریف|حضرت ولی عصر]](عجل الله تعالی فرجه) بوده است.
  
حسین برادری بنام حسن نیز داشت که او هم از علمای معاصر علی بن مهزیار ودارای مقام والایی بود و در اغلب موارد نام این دو راوی اهل بیت در کنار هم ذکرمی شود.
+
همچنین فرزند برادر او [[علی بن ابراهیم بن مهزیار اهوازی]] که او نیز به علی بن مهزیار شهرت دارد از افرادی است که در دوران غیبت صغری توفیق تشرف به خدمت امام زمان عجل الله تعالی فرجه را داشته است.
  
ابن ندیم در فهرست خود از دانش و علم فراوان آن دو دانشمند یاد می کند:«دانش این دو برادر در عصر خود از هر دانشمند دیگری و سیعتر بود و در فقه از برجستگی خاص برخوردار بودند آنها با حضرت جواد(ع) مصاحبت داشتند و از وجود آن حضرت بهره می جستند».
+
==اساتید و شاگردان==
  
از دیگر بزرگان و دانشمندان عصر او فرزند برومند وی محمد بن علی بن مهزیاراست که از اصحاب امام هادی(ع) شمرده می شود وی بسیاری از افتخارات پدر را داراو از جایگاه علمی خاصی برخوردار بود.
+
[[آیت الله سید ابوالقاسم خویی|آیت الله خوئی]](ره) اساتید و کسانی که علی بن مهزیار از آنان روایت نقل کرده را بیش از پنجاه نفر ذکر کرده اند. آری، او توفیق درک بزرگانی از فقهاء و محدثین را داشت، بزرگانی همچون:
  
از سید بن طاووس در کتاب «ربیع الشیعه » نقل شده که محمد بن علی بن مهزیاراز سفیران و نمایندگان حضرت ولی عصر(عج) بوده است.
+
[[محمد بن ابی عمیر]]، [[احمد بن اسحاق اشعری]]، [[احمد بن محمد بن ابی نصر بزنطی|احمد بن محمد بن ابی نصر]]، [[حسن بن علی بن فضال]]، [[حسن بن محبوب]]، [[حسین بن سعید اهوازی]]، [[حماد بن عيسی|حماد بن عیسی]]، [[صفوان بن یحیی]]، عبدالله بن یحیی، [[محمد بن اسماعيل بن بزيع|محمد بن اسماعیل بن بزیع]]، [[محمد بن حسن اشعری قمی|محمد بن حسن قمی]]، موسی بن قاسم،...  
  
==  در محضر اساتید ==
+
علی بن مهزیار اهوازی همانگونه که خود از محضر اساتید بهره می جست و وجود تشنه خود را سیراب می ساخت در گرد خویش عاشقانی را نیز پرورش می داد. آیت الله خوئی در کتاب رجالی خویش به بیش از بیست نفر از آنان اشاره کرده است. از آن جمله: [[احمد بن محمد بن خالد برقى|احمد بن محمد بن خالد برقی]]، [[ابراهیم بن هاشم قمی]] هستند.
  
علی بن مهزیار توفیق درک بزرگانی از فقهاء و محدثین را داشت بزرگانی همچون:
+
==وفات==
  
محمد بن ابی عمیر، احمد بن اسحاق ابهری، احمد بن محمد بن ابی نصر، حسن بن علی بن فضال، حسن بن محبوب، حسین بن سعید اهوازی، حماد بن عیسی، صفوان بن یحیی،عبدالله بن یحیی، محمد بن اسماعیل بن بزیع، محمد بن حسن قمی، موسی بن قاسم،... آیت الله خوئی(ره) اساتید و کسانی که وی از آنان روایت نقل کرده را بیش ازپنجاه نفر ذکر کرده اند.
+
عاقبت عمر با برکت علی بن مهزیار بعد از سالیان سال زحمت و تلاش در مسیر احیای سنت [[اهل البیت|اهل بیت]] عصمت و طهارت(ع) پایان پذیرفت و دوستان خود را به غمی جانکاه مبتلا ساخت. گرچه از تاریخ وفات آن راوی جلیل القدر اطلاع دقیقی در دست نیست، ولی سال رحلت او را حدود ۲۵۴ هجری تخمین زده اند. اکنون مزار شریف آن راوی بزرگوار در شهر اهواز دارای بارگاه و بقعه ای مجلل است و همه روزه خیل مشتاقان را پذیراست و مردم با عشق اهل بیت مرقد آن راوی اهل بیت را زیارت می کنند.  
 
 
==  پرورش یافتگان ==
 
 
 
علی بن مهزیار اهوازی همانگونه که خود از محضر اساتید بهره می جست و وجود تشنه خود را سیراب می ساخت در گرد خویش عاشقانی را نیز پرورش می داد. آیت الله خوئی در کتاب رجالی خویش به بیش از بیست نفر از آنان اشاره کرده است.از آن جمله احمد بن محمد بن خالد برقی ،ابراهیم بن هاشم قمی هستند.
 
 
 
==  زیارتگاه عشاق ==
 
 
 
عاقبت عمر با برکت علی بن مهزیار بعد از سالیان سال زحمت و تلاش در مسیر احیای سنت اهل بیت عصمت و طهارت(ع) پایان پذیرفت و خورشید وجودش غروب نمود و دوستان خود را به غمی جانکاه مبتلا ساخت گرچه از تاریخ وفات آن راوی جلیل القدر اطلاع دقیقی در دست نیست ولی سال رحلت او را حدود 254 ه تخمین زده اند. اکنون مزار شریف آن راوی بزرگوار در شهر اهواز دارای بارگاه و بقعه ای مجلل است و همه روزه خیل مشتاقان را پذیراست و مردم با عشق اهل بیت مرقد آن راوی اهل بیت را زیارت می کنند.  
 
  
 
==پانویس==
 
==پانویس==
<references/>
+
<references />
  
 
==منابع==
 
==منابع==
  
*علي دواني، با تلخيص از كتاب مفاخر اسلام، جلد صفحه 107.
+
*علی دوانی، با تلخیص از کتاب مفاخر اسلام، جلد ۱، صفحه ۱۰۷.
  
* محمدرضا حیدریان،علی بن مهزیار اهوازی،مجله فرهنگ كوثر،مهر 1377، شماره 19 ، صفحه 38، در دسترس در[http://www.hawzah.net/fa/Magazine/View/4180/4201/27007 پایگاه اطلاع رسانی حوزه]، بازیابی: 26 بهمن 1392.
+
*محمدرضا حیدریان، علی بن مهزیار اهوازی، مجله فرهنگ کوثر، مهر ۱۳۷۷، شماره ۱۹ ، صفحه ۳۸، در دسترس در [http://www.hawzah.net/fa/Magazine/View/4180/4201/27007 پایگاه اطلاع رسانی حوزه]، بازیابی: ۲۶ بهمن ۱۳۹۲.
  
 
[[Category:اصحاب اهل البیت علیهم السلام]]
 
[[Category:اصحاب اهل البیت علیهم السلام]]
 
+
[[رده:اصحاب امام رضا علیه السلام]]
 +
[[رده:اصحاب امام جواد علیه السلام]]
 +
[[رده:اصحاب امام هادی علیه السلام]]
 
[[رده:علمای قرن سوم]]
 
[[رده:علمای قرن سوم]]
 
[[رده:فقیهان]]
 
[[رده:فقیهان]]
 
[[رده:ادیبان]]
 
[[رده:ادیبان]]
 
[[رده:راویان حدیث]]
 
[[رده:راویان حدیث]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۳ ژوئن ۲۰۲۲، ساعت ۱۱:۴۲

علی بن مهزیار اهوازی از فقها و محدثان و دانشمندان نامور شیعه در قرن سوم هجری است که گذشته از مقام علمی و شخصیت معنوی و آثار ارزنده اش، در طرق بسیاری از احادیث شیعه واقع شده، و عموم علما و فقهای ما او را مورد تجلیل و وثوق و اعتماد کامل قرار داده، و روایاتش را از ائمه اطهار علیهم السلام با احترام پذیرفته اند. وی را از اصحاب امام رضا، امام جواد و امام هادی علیهم السلام شمرده اند.

معرفی اجمالی

شرح حال علی بن مهزیار اهوازی در تمام منابع و مآخذ رجالی از قبیل رجال برقی و رجال کشی و فهرست شیخ و رجال نجاشی و مدارک بعدی تقریباً به تفصیل که گویای همه چیز درباره اوست، آمده است. رجال برقی او را از اصحاب حضرت امام رضا علیه السلام بشمار آورده[۱] و از اصحاب امام محمدتقی و امام علی النقی علیهماالسلام هم.[۲]

شیخ طوسی در رجال او را از اصحاب حضرت رضا علیه السلام می داند و می گوید: دانشمندی موثق و دارای اعتقادی درست بود[۳] و از اصحاب امام جواد و امام هادی علیهم السلام نیز محسوب می دارد.[۴]

و در «فهرست» خود می نویسد: علی بن مهزیار اهوازی رحمت الله علیه دانشمندی جلیل القدر، دارای روایات فراوان و ثقه است. او راست سی و سه کتاب، مانند کتب حسین بن سعید با زیادت کتاب حروف القرآن، کتاب الانبیاء، کتاب البشارات.

نجاشی در رجال خود از این دانشمند گرانمایه چنین یاد می کند: «ابوالحسن علی بن مهزیار اهوازی، او از مردم دورق[۵] بود و از موالی است. پدرش نصرانی بود و اسلام آورد. و گفته اند که علی نیز در صغر سن نصرانی بود ولی بعد مسلمان شد، و خدا با شناخت اسلام و مذهب تشیع بر وی منت نهاد.

علی مهزیار علم فقه و شناخت احکام دینی را آموخت، و از حضرت امام رضا و امام جواد علیهماالسلام روایت کرده است و از اصحاب خاص امام محمدتقی علیه السلام بشمار می رفت، و از جانب حضرت وکالت داشت. بدین گونه در نزد آن حضرت مقامی بس بزرگ یافت، و نیز از اصحاب امام هادی علیه السلام هم بود، و در بعضی از نواحی وکیل آن ذوات مقدس بود.

راجع به او توقیعاتی مشتمل بر خوبی های وی از جانب امام جواد و امام هادی علیهم السلام خطاب به شیعیان صادر شده است. او در نقل روایاتش موثق بود. هیچ دانشمندی از وی نکوهش نکرده است. اعتقادی درست داشت، و کتاب های مشهوری تصنیف نموده است.

از جمله فقهائی که با علی بن مهزیار هم عصر بودند، حسین بن سعید اهوازی است. او نیز افتخار شاگردی سه تن از ائمه بزرگوار شیعه (علیهم السلام) را داشت و در کتابهای رجالی زمانی که از او سخن به میان آمده به نیکی از او یاد شده است. حسین اهوازی برادری بنام حسن نیز داشت که او هم از علمای معاصر علی بن مهزیار و دارای مقام والایی بود و در اغلب موارد نام این دو راوی اهل بیت در کنار هم ذکرمی شود.

ابن ندیم در فهرست خود از دانش و علم فراوان آن دو دانشمند یاد می کند: «دانش این دو برادر در عصر خود از هر دانشمند دیگری و سیعتر بود و در فقه از برجستگی خاص برخوردار بودند. آنها با حضرت جواد(ع) مصاحبت داشتند و از وجود آن حضرت بهره می جستند».

خاندان علی بن مهزیار

فرزند علی بن مهزیار یعنی محمد بن علی بن مهزیار است نیز از اصحاب امام هادی(ع) شمرده می شود. وی بسیاری از افتخارات پدر را دارا و از جایگاه علمی خاصی برخوردار بود. از سید بن طاووس در کتاب «ربیع الشیعه» نقل شده که محمد بن علی بن مهزیار از سفیران و نمایندگان حضرت ولی عصر(عجل الله تعالی فرجه) بوده است.

همچنین فرزند برادر او علی بن ابراهیم بن مهزیار اهوازی که او نیز به علی بن مهزیار شهرت دارد از افرادی است که در دوران غیبت صغری توفیق تشرف به خدمت امام زمان عجل الله تعالی فرجه را داشته است.

اساتید و شاگردان

آیت الله خوئی(ره) اساتید و کسانی که علی بن مهزیار از آنان روایت نقل کرده را بیش از پنجاه نفر ذکر کرده اند. آری، او توفیق درک بزرگانی از فقهاء و محدثین را داشت، بزرگانی همچون:

محمد بن ابی عمیر، احمد بن اسحاق اشعری، احمد بن محمد بن ابی نصر، حسن بن علی بن فضال، حسن بن محبوب، حسین بن سعید اهوازی، حماد بن عیسی، صفوان بن یحیی، عبدالله بن یحیی، محمد بن اسماعیل بن بزیع، محمد بن حسن قمی، موسی بن قاسم،...

علی بن مهزیار اهوازی همانگونه که خود از محضر اساتید بهره می جست و وجود تشنه خود را سیراب می ساخت در گرد خویش عاشقانی را نیز پرورش می داد. آیت الله خوئی در کتاب رجالی خویش به بیش از بیست نفر از آنان اشاره کرده است. از آن جمله: احمد بن محمد بن خالد برقی، ابراهیم بن هاشم قمی هستند.

وفات

عاقبت عمر با برکت علی بن مهزیار بعد از سالیان سال زحمت و تلاش در مسیر احیای سنت اهل بیت عصمت و طهارت(ع) پایان پذیرفت و دوستان خود را به غمی جانکاه مبتلا ساخت. گرچه از تاریخ وفات آن راوی جلیل القدر اطلاع دقیقی در دست نیست، ولی سال رحلت او را حدود ۲۵۴ هجری تخمین زده اند. اکنون مزار شریف آن راوی بزرگوار در شهر اهواز دارای بارگاه و بقعه ای مجلل است و همه روزه خیل مشتاقان را پذیراست و مردم با عشق اهل بیت مرقد آن راوی اهل بیت را زیارت می کنند.

پانویس

  1. رجال برقی، ص ۵۴.
  2. رجال برقی، ص ۵۵ و ۵۸.
  3. رجال شیخ، ص ۳۸۱.
  4. رجال شیخ، ص ۴۰۳ و ۴۱۷.
  5. دورق قلمروی از شهرهای امروز بندر ماه‌شهر و هندیجان و زیبدون و خلف آباد خوزستان بوده است.

منابع

  • علی دوانی، با تلخیص از کتاب مفاخر اسلام، جلد ۱، صفحه ۱۰۷.
  • محمدرضا حیدریان، علی بن مهزیار اهوازی، مجله فرهنگ کوثر، مهر ۱۳۷۷، شماره ۱۹ ، صفحه ۳۸، در دسترس در پایگاه اطلاع رسانی حوزه، بازیابی: ۲۶ بهمن ۱۳۹۲.