الاستبصار (کتاب)

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۶ ژوئیهٔ ۲۰۱۲، ساعت ۱۲:۵۵ توسط مرضیه الله وکیل جزی (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای جدید حاوی ' {{بخشی از یک کتاب}} '''منبع:''' کتابشناسي تفصيلي مذاهب اسلامي، ص 348 - 349 '''نویسنده:''' ...' ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

این مدخل از دانشنامه هنوز نوشته نشده است.

Icon book.jpg

محتوای فعلی بخشی از یک کتاب متناسب با عنوان است.

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)

منبع: کتابشناسي تفصيلي مذاهب اسلامي، ص 348 - 349

نویسنده: محمدرضا ضميري

الاستبصار فیما اختلف من الاخبار

مؤلف:

ابوجعفر محمد بن حسن طوسی، معروف به شیخ الطائفه (م 460 ق).

معرفی اجمالی کتاب:

شیخ طوسی در این کتاب کلیه روایاتی را که در مباحث گوناگون فقهی وارد شده و نیز روایاتی را که برخلاف آن ها آمده، جمع کرده است. این کتاب از معتبرترین مجموعه های روایی شیعه بشمار می آید و هر فقیه و مجتهدی هنگام استنباط احکام شرعی باید به روایات این کتاب توجه داشته باشد.

کتاب استبصار یکی از کتب اربعه و در ردیف کتاب کافی شیخ کلینی و من لایحضره الفقیه شیخ صدوق و تهذیب الأحكام، کتاب دیگر شیخ طوسی، است و شیخ این کتاب را بعد از کتاب تهذیب الاحکام نگاشته است.

برخی از علما و شاگردان شیخ از ایشان درخواست کردند تا کتابی بنویسد که در آن روایات متعارض و مخالف را جمع آوری کند و به بررسی آن ها بپردازد و روایات صحیح و غیر صحیح را مشخص نماید. شیخ طوسی در این کتاب ابتدا روایاتی را که معتبر و صحیح می داند، آورده و سپس به روایات مخالف اشاره کرده و سعی داشته که روایتی را از قلم نیندازد؛ پس از آن نیز به جمع میان روایات و بررسی آن ها پرداخته است.

ویژگی های این کتاب عبارت اند از:

  • 1. این کتاب در نوع خود بی نظیر است و اولین کتابی می باشد که برای جمع بین روایات مخالف نگاشته شده است.
  • 2. کتاب استبصار، علاوه بر اعتبار بالا، از جامعیت خوبی نیز برخوردار است؛ به حدی که سید ابن طاووس می گوید: «اگر درباره مسئله ای روایت مخالف باشد، حتماً در کتاب استبصار نیز باید به آن اشاره شده باشد».
  • 3. در آغاز هر باب، نخست به روایات معتبر یا مورد قبول اشاره شده و پس از آن روایات دیگر مطرح شده اند.

کتاب شامل همه ابواب فقهی نیست و فقط به ابوابی اشاره می کند که در آن روایات مخالفی وارد شده باشد؛ ولی ترتیب ابواب به ترتیب ابواب کتاب های فقهی است؛ یعنی از کتاب طهارت شروع شده و به کتاب دیات پایان می پذیرد. این کتاب دارای سه بخش است: بخش اول و دوم، در عبادات است. بخش سوم، در بقیه ابواب فقه، مانند عقود، ایقاعات، احکام تا حدود و دیات، است.

شیخ طوسی تعداد احادیث کتاب استبصار را خود مشخص کرده تا کم و زیاد نشوند. این کتاب شامل 5511 روایت است. با توجه به اهمیت و ارزش کتاب استبصار نام آن پیوسته در فهرست کتاب ها بوده و علما و فقهای شیعه روایت آن را به یکدیگر اجازه می داده اند.

شروح و تعلیقات:

جامع الأخبار فی ایضاح الاستبصار، نوشته شیخ عبداللطیف بن علی بن احمد بن ابوجامع حارثی (شاگرد شیخ بهایینکت الارشاد در شرح استبصار، نوشته شهید اول محمد بن مکی؛ شرح استبصار، نوشته سید میرزا حسن بن عبدالرسول حسینی زنوزی؛ شرح استبصار، نوشته امیر محمد بن امیر عبدالواسع خاتون آبادی (داماد علامه مجلسی)؛ شرح استبصار، نوشته شیخ عبدالرضا طفیلی نجفی؛ شرح استبصار، نوشته شیخ قاسم بن محمدجواد (معروف به ابن الوندی)؛ شرح استبصار، نوشته علامه سید محسن اعرجی کاظمی؛ شرح استبصار، سید نعمت الله جزایری (بنام کشف الاسرار به چاپ رسیده است).

وضعیت نشر:

این کتاب، به وسیله انتشارات دارالکتب الاسلامیه، در تهران در 4 جلد، به قطع وزیری و در سال 1390 ق چاپ و منتشر شده است.

پيوندها