محمد قليخان هندوستانی: تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
 
سطر ۱: سطر ۱:
سيد محمد موسوی فرزند محمد حسين فرزند حامد حسين، یکی از آيات بزرگ شيعه در کشور هندوستان بود. اين سيد اجل اکمل، علامه متکلم اکبر، دانشمند متفکر ارشد، بهترين پهلوان مناظرات، حامل پيام حق در مباحثات، بيانگر حق و عدالت، نشانگر اسلام حقيقت، بالا برنده لوای شريعت، حامی پيامبر ختمی مرتبت صلی الله عليه و آله، یکی از بزرگان علمای مکتب ما در قرن سيزدهم هجری بود. اين گل خوشبوی آل رسول والد سادات ثلاث، که آن آيات عظام حامد حسين، اعجار حسين و سراج حسين که جانها به قربان حسين عليه السلام، همگان از لحاظ خدمات و تأليفات و بيانات و مباحثات در جهان اسلام کم نظير بودند. وجود عزيز آنها پيام آورانی جهان اسلام را و اتمام حجتی جهان بشريت خاصه هندوان را. اين سيد بزرگوار از شاگردان سيد دلدار بود، که از لحاظ علم و کمال فضل و بيان، گوی سبقت را از اقران خويش ربود و سالها در شعاع وسيع خود خدماتی ارزنده نمود، که آثار او دال بر احاطه دانشهای بی کران اوست. رساله عدالت یا عدالت علويه، برهان سعادت، کشف ضغاين، تشييد مطاعن. همچنين مصارع الافهام و تقريب الافهام از آثار گرانبهای اوست. معظم له مفتی مسلمانان هند بود. در سال 1188 به جهان ديده گشود و در سال 1268 (در هندوستان) از جهان فانی ديده فرو بست و به اجداد عظام خويش ملحق گشت. خاندان اين بزرگوار نيز چون سيد دلدار از اجله علمای هند بودند. بالاخص حامد حسين صاحب عبقات که اين فقير درجای خود متواضعانه به او عرض ادب می نمايد. و مؤدبانه دست او را می بوسد. چه آنکه امثال ايشان وزارت در بار مولا را برای هميشه ابلاغ گرفتند. و فقيران بُله را به ديار خراب تنها گذاشتند. هر چند ميدان وسيعی برای بازماندگان جهت ربودن گوی سبقت باقی گذاشتند و خود در ملأ اعلی نظاره گر زمينيان گشتند، و هنگام عروج مطهری و صدر شهيد و... به روانشان کفهای شادی زدند. و بر غافلان و بی خبران حسرتها خوردند.
+
سید محمد موسوی فرزند محمد حسین فرزند حامد حسین، یکی از آیات بزرگ [[شیعه]] در کشور [[هند|هندوستان]] بود. این سید اجل اکمل، علامه متکلم اکبر، دانشمند متفکر ارشد، بهترین پهلوان مناظرات، حامل پیام حق در مباحثات، بیانگر حق و عدالت، نشانگر [[اسلام]] حقیقت، بالا برنده لوای [[شریعت]]، حامی [[پیامبر اسلام|پیامبر ختمی مرتبت]] صلی الله علیه و آله، یکی از بزرگان علمای مکتب ما در قرن سیزدهم هجری بود.  
  
==منابع==
+
این گل خوشبوی آل رسول والد سادات ثلاث، که آن آیات عظام حامد حسین، اعجاز حسین و سراج حسین که جانها به قربان [[امام حسین علیه السلام|حسین]] علیه السلام، همگان از لحاظ خدمات و تألیفات و بیانات و مباحثات در جهان اسلام کم نظیر بودند. وجود عزیز آنها پیام آورانی جهان اسلام را و اتمام حجتی جهان بشریت خاصه هندوان را.
 +
 
 +
این سید بزرگوار از شاگردان سید دلدار بود، که از لحاظ علم و کمال فضل و بیان، گوی سبقت را از اقران خویش ربود و سالها در شعاع وسیع خود خدماتی ارزنده نمود، که آثار او دال بر احاطه دانشهای بی کران اوست. رساله عدالت یا عدالت علویه، برهان سعادت، کشف ضغاین، تشیید مطاعن، همچنین مصارع الافهام و تقریب الافهام از آثار گرانبهای اوست.
 +
 
 +
معظم له مفتی مسلمانان هند بود. در سال ۱۱۸۸ به جهان دیده گشود و در سال ۱۲۶۸ (در هندوستان) از جهان فانی دیده فرو بست و به اجداد عظام خویش ملحق گشت. خاندان این بزرگوار نیز چون سید دلدار از اجله علمای هند بودند. بالاخص [[میر حامد حسین هندی|حامد حسین]] صاحب «[[عبقات الانوار|عبقات]]» که این فقیر در جای خود متواضعانه به او عرض ادب می نماید و مؤدبانه دست او را می بوسد. چه آنکه امثال ایشان وزارت در بار مولا را برای همیشه ابلاغ گرفتند و فقیران بُله را به دیار خراب تنها گذاشتند. هر چند میدان وسیعی برای بازماندگان جهت ربودن گوی سبقت باقی گذاشتند و خود در ملأ اعلی نظاره گر زمینیان گشتند، و هنگام عروج مطهری و صدر شهید و... به روانشان کفهای شادی زدند و بر غافلان و بی خبران حسرتها خوردند.
 +
 
 +
==منبع==
 
سایت شعائر
 
سایت شعائر
 
[[رده:علمای قرن سیزدهم]]
 
[[رده:علمای قرن سیزدهم]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۵ مهٔ ۲۰۱۹، ساعت ۱۱:۱۲

سید محمد موسوی فرزند محمد حسین فرزند حامد حسین، یکی از آیات بزرگ شیعه در کشور هندوستان بود. این سید اجل اکمل، علامه متکلم اکبر، دانشمند متفکر ارشد، بهترین پهلوان مناظرات، حامل پیام حق در مباحثات، بیانگر حق و عدالت، نشانگر اسلام حقیقت، بالا برنده لوای شریعت، حامی پیامبر ختمی مرتبت صلی الله علیه و آله، یکی از بزرگان علمای مکتب ما در قرن سیزدهم هجری بود.

این گل خوشبوی آل رسول والد سادات ثلاث، که آن آیات عظام حامد حسین، اعجاز حسین و سراج حسین که جانها به قربان حسین علیه السلام، همگان از لحاظ خدمات و تألیفات و بیانات و مباحثات در جهان اسلام کم نظیر بودند. وجود عزیز آنها پیام آورانی جهان اسلام را و اتمام حجتی جهان بشریت خاصه هندوان را.

این سید بزرگوار از شاگردان سید دلدار بود، که از لحاظ علم و کمال فضل و بیان، گوی سبقت را از اقران خویش ربود و سالها در شعاع وسیع خود خدماتی ارزنده نمود، که آثار او دال بر احاطه دانشهای بی کران اوست. رساله عدالت یا عدالت علویه، برهان سعادت، کشف ضغاین، تشیید مطاعن، همچنین مصارع الافهام و تقریب الافهام از آثار گرانبهای اوست.

معظم له مفتی مسلمانان هند بود. در سال ۱۱۸۸ به جهان دیده گشود و در سال ۱۲۶۸ (در هندوستان) از جهان فانی دیده فرو بست و به اجداد عظام خویش ملحق گشت. خاندان این بزرگوار نیز چون سید دلدار از اجله علمای هند بودند. بالاخص حامد حسین صاحب «عبقات» که این فقیر در جای خود متواضعانه به او عرض ادب می نماید و مؤدبانه دست او را می بوسد. چه آنکه امثال ایشان وزارت در بار مولا را برای همیشه ابلاغ گرفتند و فقیران بُله را به دیار خراب تنها گذاشتند. هر چند میدان وسیعی برای بازماندگان جهت ربودن گوی سبقت باقی گذاشتند و خود در ملأ اعلی نظاره گر زمینیان گشتند، و هنگام عروج مطهری و صدر شهید و... به روانشان کفهای شادی زدند و بر غافلان و بی خبران حسرتها خوردند.

منبع

سایت شعائر