مالی

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۲۰ ژوئن ۲۰۲۰، ساعت ۱۲:۱۲ توسط Mohammadi (بحث | مشارکت‌ها) (منبع)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مالی در جهان

جمهوری مالی کشوری است در افریقای غربی. پایتخت آن باماکو است. کشور مالی که در آفریقای باختری جای دارد، سرزمینی خشک و کم ارتفاع است . یک سوم بخش شمالی آن در قلمرو صحرای بزرگ آفریقا قرار گرفته و دیگر نواحی آن نیمه صحرایی است.

جغرافیای مالی

مالی که 1 میلیون و 200 هزار کیلومتر مربع مساحت دارد، در شمال با الجزایر، در غرب با موریتانی و سنگال ، در جنوب با گینه و ساحل عاج ، و در شرق با ولتای علیا و نیجر همسایه است. این کشور، آب و هوایی گرم و خشک و کم باران دارد. در گذشته، مالی در زمره ی خاک سودان فرانسوی به شمار می آمد که بخشی از آفریقای شرقی فرانسه را تشکیل می داد. در آوریل سال 1959، این کشور توانست با پیوستن به سنگال، فدراسیون مالی را که به استقلال هم رسید به وجود آورد. دو ماه پس از آن ، سنگال از این فدراسیون جدا گردید و خود کشور مستقلی شد و بازمانده ی فدراسیون با نام جمهوری مالی در سپتامبر 1960 پدیدار گردید. هشت سال بعد، گروهی از نظامیان در چهار چوب کمیته نظامی آزادی بخش ملّی ، قدرت را در دست گرفتند. در سال 1976م ، حزب اتحاد مردم سالاری مالی برای غیر نظامی کردن کشور مالی بنیاد نهاده شد. در سال 1974م ، قانون اساسی تازه ای تدوین گشت و از راه همه پرسی به تصویب رسید که بر مبنای آن ،رئیس جمهوری با رأی گیری همگانی برگزیده می شود.

جمعیت مالی

مالی یازده میلیون نفر جمعیت دارد که غالبا در مناطق حاصل خیز و در اطراف رود نیجر که در این کشور جاری است ، ساکن هستند. اکثریت آنان مسلمان اند و از نژاد سفید و سیاه بوده و به زبان های عربی، فرانسه و محلی سخن می گویند. مرکز حکومت آن شهر باماگو یک دهم جمعیت مالی را در خود جای داده است. تومبوکتو، کاپس و سگو ، دیگر شهرهای آن است.

تولیدات مالی

تولیدات مهم کشاورزی آن پنبه ، بادام کوهی ، صمغ عربی، خرما، گندم ، جو و برنج است و پرورش گاو، گوسفند، بز، شتر و اسب در این سرزمین رواج دارد. معادن فسفات، بوکسیت و الماس در آن استخراج می گردد. بزرگ ترین کارخانه سفال سازی غرب آفریقا در مالی استقرار یافته است.

تاریخ

1960:کسب استقلال به رهبری موجیبوکیتا که یک سوسیالیست ضد فرانسه بود.

1968 :کودتای نظامی و حکومت تک حزبی به رهبری ژنرال ترائوره.

1985 :جنگ شش روزه با بورکینافاسو.

1990 :تظاهرات دموکراسی.

1991 :ترائوره دستگیر می‌شود.

1992 :انتخابات آزاد چند حزبی.

منبع

مالی، سایت رحماء.

کشورهای اسلامی
آسیا * ایران * ترکیه * سوریه * عراق * عربستان * فلسطین * یمن * آذربایجان * اردن * ازبکستان * افغانستان * امارات متحده عربی * بحرین * برونئی * بنگلادش * تاجیکستان * عمان * قرقیزستان * قطر * لبنان * مالزی * پاکستان * کویت * مالدیو * قزاقستان * ترکمنستان
آفریقا * تونس * اتیوپی * الجزایر * تانزانیا * ساحل عاج * سنگال * سودان * سومالی * لیبی * مالی * مصر * موریتانی * موزامبیک * نیجر * نیجریه * چاد * کامرون * گابن * گامبیا * گینه * سیرالئون * کومور * جیبوتی * بورکینافاسو * گینه بیسائو * کنگو * جمهوری غنا * جمهوری عربی صحرا * توگو
سایر قاره ها * آلبانی (اروپا) * بوسنی هرزه گوین (اروپا) *سورینام (آمریکا)