سوره جمعه

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۳ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۳:۳۱ توسط Zamani (بحث | مشارکت‌ها)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
<<صف جمعه منافقون>>
شماره: ۶۲
جزء : ۲۸
محل نزول: مدینه
ترتيب نزول : ۱۰۹
تعداد آیه : ۱۱
متن و ترجمه سوره

فهرست سوره‌های قرآن


سوره جمعه شصت و دومین سوره از قرآن است و دارای 11 آیه است. این سوره یکی از مسبحات است

نزول

سوره جمعه مدنی است.این سوره در ترتیب مصحف شصت و دومین سوره و در ترتیب نزول صدو نهمین سوره قرآن کریم است که پیش از آن سوره تحریم و پس از آن سوره تغابن نازل شده است.

تعداد آيات

به اجماع و اتفاق مفسرين عامه و خاصه يازده آيه است.

فضيلت آن

ابى بن كعب از پیامبر صلی الله علیه و آله روايت نموده كه فرمودند: كسى كه سوره جمعه را قرائت كند به او داده خواهد شد ده حسنه به عدد افرادى كه به نماز جمعه آمده و به عدد آن كسانى كه شركت نكرده‌اند.

منصور بن حازم از امام صادق علیه السلام روايت كرده كه فرمودند: بر هر مؤمنى از شيعيان ما لازم است كه در شب جمعه قرائت كند سوره جمعه و سوره «سبح اسم ربك» را و در نماز ظهر جمعه سوره جمعه و سوره منافقين را پس وقتى كه اين كار را كرد چنان است كه عمل رسول خدا صلی الله علیه و آله را انجام داده و ثواب و جزاء او بر خدا، بهشت است.

محتوای سوره

اين سوره به بيانى كاملا انگيزنده، مسلمين را وادار مى‌كند كه نسبت به نماز جمعه اهتمام بورزند، و آنچه در به پاداشتنش لازم است فراهم سازند، چون نماز جمعه از شعائر بزرگ خدا است كه تعظيم و اهتمام به امر آن، هم دنياى مردم را اصلاح مى‌كند، و هم آخرتشان را، و خداى تعالى بيان اين مطلب را با تسبيح و ثناى بر خود آغاز كرد كه در ميان قومى امى رسولى از خود آنان مبعوث كرد تا آيات او را بر آنان بخواند، و با اعمال صالح و اخلاق پاك تزكيه شان كند، و كتاب و حكمتشان بياموزد و به همين منظور كتاب خدا و معارف دينش را به بهترين وجهى بر آنان و افرادى كه به آنان ملحق مى‌شوند، و نسل‌هاى بعد از آنان تحميل كرد، و زنهارشان داد از اينكه مثل يهود نباشند كه خداى تعالى تورات را بر آنان تحميل كرد، ولى آنان آن را حمل نكردند، و به معارف آن معتقد نشدند، و به احكامش عمل نكردند، در نتيجه مانند الاغى شدند كه بارش كتاب باشد.

و در آخر به عنوان نتيجه دستور مى‌دهد كه وقتى بانك نماز جمعه بلند مى‌شود بازار و دادوستد را رها نموده، به سوى ذكر خدا بشتابند. و نيز افرادى را كه خلاف اين دستور عمل مى‌كنند، و رسول خدا (ص) را در حالى كه مشغول خطبه نماز است رها نموده، به سوى دادوستد مى‌روند، سرزنش مى‌كند، و اين رفتار را نشانه آن مى‌داند كه اين گونه افراد معارف كتاب خدا و احكامش را نپذيرفته ‌اند[۱]

پانویس

  1. ترجمه الميزان، ج‌19، ص:444

منابع

  • فضل بن حسن طبرسی، ترجمه مجمع البيان في تفسير القرآن، ج‌25، ص3.
  • محمد حسین طباطبایی، ترجمه تفسیر المیزان،ج‌19، ص: 444، قم 1374.
  • ترتیب نزول سوره ها، در همین دانشنامه

پیوست

سوره جمعه/متن و ترجمه

قرآن
متن و ترجمه قرآن
اوصاف قرآن (اسامی و صفات قرآن، اعجاز قرآن، عدم تحریف در قرآن)
اجزاء قرآن آیه، سوره، جزء، حزب، حروف مقطعه
ترجمه و تفسیر قرآن تاریخ تفسیر، روشهای تفسیری قرآن، سیاق آیات، اسرائیلیات، تاویل، فهرست تفاسیر شیعه، فهرست تفاسیر اهل سنت، ترجمه های قرآن
علوم قرآنی تاریخ قرآن: نزول قرآن، جمع قرآن، شان نزول، کاتبان وحی، قراء سبعه
دلالت الفاظ قرآن: عام و خاص، مجمل و مبین، مطلق و مقید، محکم و متشابه، مفهوم و منطوق، نص و ظاهر، ناسخ و منسوخ
تلاوت قرآن تجوید، آداب قرائت قرآن، تدبر در قرآن
رده ها: سوره های قرآن * آیات قرآن * واژگان قرآنی * شخصیت های قرآنی * قصه های قرآنی * علوم قرآنی * معارف قرآن