منابع و پی نوشتهای متوسط
رعایت سطح مخاطب عام متوسط است
رعایت ادبیات دانشنامه ای متوسط
مقاله مورد سنجش قرار گرفته است

آيات مازندرانی

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۲۳ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۰۲:۵۲ توسط سید مهدی خدایی (بحث | مشارکت‌ها) (پروژه4: اولویت بندی و رتبه بندی)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

آقا محمد علی فرزند علامه محمد باقر هزار جريبی مازندرانی یکی از اعلام بزرگ شيعه در قرن سيزدهم هجری بود. آقا محمد علی عالمی جامع و فاضلی کامل، فقيهی دقيق النظر و مجتهدی متفکر و زبان آور بود. از آثارش احاطه به دانشهايش آشکار است. ضمن آنکه از اکثر علوم اسلامی با خبر بود. عرب و عجم او را می شناختند و آن بزرگوار مسلمين را ملجأ و پناهی بود و پاسخگوئی دلسوز همگان. فرزند فاضلش در احوال والدش چنين می نويسد: والدم دانشمندی متهجد و شب زنده دار بود که نوافل و تهجد ش ترک نشد. در مقام عبادت در دلهای شب چون مار گزيده به خود می پيچد، نسبت به دنيا و حطام اندک ان اصلا توجهی نداشت، و زندگی ساده خود را به زهد و قناعت گذرانيد.

صاحب روضات می نويسد: او پس از مرگ پدر از شهری به شهر ديگر هجرت کرد تا آنکه به شهر قم ساکن شد و به درس مرحوم ميرزاصاحب قوانين مرتبا حاضر می شد و از جمله خواص اصحاب او گرديد. ميرزا خيلی به او علاقه داشت و اجازه کاملی به او داد. آقا محمد علی از قم به اصفهان رفت و پس از ازدواج با دختر ميرزا محمد باقر نواب سالها در اصفهان (شهر رضا) اقامت گزيد و به تدريس و تزويج و تأليف مشغول گشت. بحر زاخر او در فقه کتابی است مفصل که مجلدات آن بالغ بر چهل هزار بيت است. مجلدات مخزن الاسرار حاوی مسائل حرام و حلال، لئآلی در اصول فقه، بدر باهر در تفسير، سراج منير در رجال، تبصره در امامت، کتاب انيس (داستانهای مضحک) در فکاهيات. آقا محمد علی در سال 1158 در عتبات به جهان ديده گشود و سرانجام در سال 1245 در شهرضای اصفهان از جهان ديده فرو بست.

والد معظم او علامه مازندرانی حاج ميرزا محمد باقر هزار جريبی یکی از اکابر علما و اعظم فقيهان عصر خويش بود. در کمالات اخلاقی و فضائل علمی و عملی و راه و رسم بندگی بهتر از پور خويش بود. خدايش درجات او عالی است متعالی فرمايد. اين شخصيت خداگونه از اساتيد وحيد بهبهانی، سيد بحرالعلوم، شيخ جعفر کبير، سيد صاحب رياض، و جناب ميرزاقمی بود. یعنی در واقع استاد اساتيد حوزه های عراق و ايران و جهان تشيع (معاصر با صدر قمی و مير کبير). علامه مازندرانی شهرت شاگردانش از خود او بيشتر است.

او از هزار جريب مازندران برای خشنودی خدا در گوشه حوزه عراق اقامت گزيد و سالها چشم به اساتيد و کتب مختلف دوخت و فرزندانی روحانی و مجتهدانی جامع بدون سر و صدا به جهان تشيع تحويل داد. علامه سنوات عمر شريفش در نجف اشرف سپری شد و حدود 1170 در کنار مولايش برای هميشه آرميد. اگر اجازه دهی شما را مختصر خبری و آن اين که: آقا محمد علی را فرزندی است عالم که وی نيز مجتهدی کامل، چون جد و پدرش بسی فاضل به نام ميرزا محمد حسن مازندرانی. وی از افاضل شاگردان ميرزای بزرگ بود که ميرزای شيرازی وثاقت و اجتهاد او را به صراحت تأکيد نمود.

منابع

سایت شعائر