منتهی السؤل علی وسائل الوصول إلی شمائل الرسول (صلی الله عليه و سلم) (کتاب): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(صفحه‌ای تازه حاوی « پرونده:Ketab456.jpg|بندانگشتی|منتهی السؤل علی وسائل الوصول إلی شمائل الرسول صلی...» ایجاد کرد)
 
(ویرایش)
 
سطر ۱: سطر ۱:
 
[[پرونده:Ketab456.jpg|بندانگشتی|منتهی السؤل علی وسائل الوصول إلی شمائل الرسول صلی الله عليه و سلم]]
 
[[پرونده:Ketab456.jpg|بندانگشتی|منتهی السؤل علی وسائل الوصول إلی شمائل الرسول صلی الله عليه و سلم]]
  
 +
'''«منتهی السؤل علی وسائل الوصول إلی شمائل الرسول»''' شرحى است بر کتاب «الشمائل» شیخ یوسف النبهانى، که توسط عبداللّه بن سعید محمد عبّادى اللّحجى از علماى قرن ۱۴ و ۱۵ هجرى به نگارش درآمده است. آنچه باعث شرح «الشمائل» توسط نویسنده حاضر شده جامع الاطراف بودن اثر مذکور مى‌باشد، چرا که در «الشمائل» تمام شمائل و اوصاف [[پیامبر اسلام|حضرت رسول]] (صلی الله علیه وآله) از آثار گوناگون فراهم آمده و به بهترین وجه نظم و ترتیب یافته است. از این رو شارح مذکور در صدد بیان و شرح الفاظ و معانى آن برآمده و به تکمیل مباحث مطرح شده در کتاب «الشمائل» و بسط دائره موضوعات پرداخته و فوائدى را به کتاب افزوده است.
  
 +
==محتوای کتاب==
  
شرحى است بر كتاب «الشمائل» شيخ يوسف النبهانى كه توسط عبداللّه بن سعيد محمد عبّادى اللّحجى از علماى قرن 14 و 15 هجرى به نگارش درآمده است.آنچه باعث شرح «الشمائل» توسط نويسنده حاضر شده جامع الاطراف بودن اثر مذكور مى‌باشد چرا كه در «الشمائل» تمام شمائل و اوصاف حضرت از آثار گوناگون فراهم آمده و به بهترين وجه نظم و ترتيب يافته است. از اين رو شارح مذكور در صدد بيان و شرح الفاظ و معانى آن برآمده لذا به تكميل مباحث مطرح شده در كتاب مذكور و بسط دائره موضوعات پرداخته و فوائدى را به كتاب افزوده است.
 
  
== مطالب كتاب ==
+
کتاب حاضر مجموعا در هشت باب تنظیم شده است که ذیل هر باب چندین فصل قرار دارد:
  
 +
* الباب الاول: فی نسب [[پیامبر اسلام|رسول اللّه]](ص) و أسمائه الشریفة. در دو فصل.
 +
* الباب الثانی: فی صفة خلقة رسول اللّه(ص)، داراى ده فصل مى‌باشد.
 +
* الباب الثالث: فی صفة لباس رسول اللّه(ص) و فراشه و سلاحه، که داراى شش فصل مى‌باشد.
 +
* الباب الرابع: فی صفة أکل رسول اللّه(ص) و شربه و نومه، شش فصل را در بردارد.
 +
* الباب الخامس: فی صفة خلق رسول اللّه(ص) و حلمه و عشرته مع نسائه و أمانته و صدقه و حیائه و مزاحه و تواضعه و جلوسه و کرمه و شجاعته، داراى شش فصل است.
 +
* الباب السادس: فی صفة عبادة رسول اللّه(ص) که داراى سه فصل مى‌باشد.
 +
* الباب السابع: فی أخبار شتّى من أحوال رسول اللّه(ص)، داراى سه فصل است. در فصل سوم این باب ۳۱۳ [[حدیث|حدیث]] از جوامع الکلم حضرت رسول اکرم صلى‌اللّه‌علیه‌وآله به ترتیب حروف الفبا گرد آمده است.
 +
* الباب الثامن: فی طبه(ص) و سنّه و وفاته و رؤیته فی المنام که داراى سه فصل مى‌باشد.
  
كتاب حاضر مجموعا در هشت باب تنظيم شده است كه ذيل هر باب چندين فصل قرار دارد:الباب الاول: في نسب رسول اللّه(ص) و أسمائه الشريفة. در دو فصل.الباب الثاني: في صفة خلقة رسول اللّه(ص)، داراى ده فصل مى‌باشد.الباب الثالث: في صفة لباس رسول اللّه(ص) و فراشه و سلاحه، كه داراى شش فصل مى‌باشد.الباب الرابع: في صفة أكل رسول اللّه(ص) و شربه و نومه، شش فصل را در بردارد.الباب الخامس: في صفة خلق رسول اللّه(ص) و حلمه و عشرته مع نسائه و أمانته و صدقه و حيائه و مزاحه و تواضعه و جلوسه و كرمه و شجاعته، داراى شش فصل است.الباب السادس: في صفة عبادة رسول اللّه(ص) كه داراى سه فصل مى‌باشد.الباب السابع: في أخبار شتّى من أحوال رسول اللّه(ص)، داراى سه فصل است.در فصل سوم اين باب 313 حديث از جوامع الكلم حضرت رسول اكرم صلى‌اللّه‌عليه‌وآله به ترتيب حروف الفبا گرد آمده است.الباب الثامن: في طبه(ص) و سنّه و وفاته و رؤيته في المنام كه داراى سه فصل مى‌باشد.خاتمه كتاب هم مشتمل بر هفتاد حديث در مورد ادعيه‌اى كه حضرت با آنها خداوند را مى‌خوانده است مى‌باشد.در ابتداى كتاب يادداشتى از ناشر و شرح حالى از مؤلف به قلم محمد بن علوى بن عباس المالكى الحسنى المكىّ و نيز معرفى كتاب به قلم دكتر احمد بن عبدالعزيز بن قاسم الحدّاد از مديران اداره اوقاف دبى درج شده است. تصويرى از نسخه خطى كتاب نيز قبل از ورود به متن كتاب آمده است.
+
خاتمه کتاب هم مشتمل بر هفتاد حدیث در مورد [[دعا|ادعیه‌اى]] که حضرت با آنها خداوند را مى‌خوانده است مى‌باشد. در ابتداى کتاب یادداشتى از ناشر و شرح حالى از مؤلف به قلم محمد بن علوى بن عباس المالکى الحسنى المکىّ و نیز معرفى کتاب به قلم دکتر احمد بن عبدالعزیز بن قاسم الحدّاد از مدیران اداره اوقاف دبى درج شده است. تصویرى از نسخه خطى کتاب نیز قبل از ورود به متن کتاب آمده است.
 
+
==منبع==
 
 
== منبع ==
 
 
ویکی نور
 
ویکی نور

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۷ اوت ۲۰۱۹، ساعت ۱۱:۴۴

منتهی السؤل علی وسائل الوصول إلی شمائل الرسول صلی الله عليه و سلم

«منتهی السؤل علی وسائل الوصول إلی شمائل الرسول» شرحى است بر کتاب «الشمائل» شیخ یوسف النبهانى، که توسط عبداللّه بن سعید محمد عبّادى اللّحجى از علماى قرن ۱۴ و ۱۵ هجرى به نگارش درآمده است. آنچه باعث شرح «الشمائل» توسط نویسنده حاضر شده جامع الاطراف بودن اثر مذکور مى‌باشد، چرا که در «الشمائل» تمام شمائل و اوصاف حضرت رسول (صلی الله علیه وآله) از آثار گوناگون فراهم آمده و به بهترین وجه نظم و ترتیب یافته است. از این رو شارح مذکور در صدد بیان و شرح الفاظ و معانى آن برآمده و به تکمیل مباحث مطرح شده در کتاب «الشمائل» و بسط دائره موضوعات پرداخته و فوائدى را به کتاب افزوده است.

محتوای کتاب

کتاب حاضر مجموعا در هشت باب تنظیم شده است که ذیل هر باب چندین فصل قرار دارد:

  • الباب الاول: فی نسب رسول اللّه(ص) و أسمائه الشریفة. در دو فصل.
  • الباب الثانی: فی صفة خلقة رسول اللّه(ص)، داراى ده فصل مى‌باشد.
  • الباب الثالث: فی صفة لباس رسول اللّه(ص) و فراشه و سلاحه، که داراى شش فصل مى‌باشد.
  • الباب الرابع: فی صفة أکل رسول اللّه(ص) و شربه و نومه، شش فصل را در بردارد.
  • الباب الخامس: فی صفة خلق رسول اللّه(ص) و حلمه و عشرته مع نسائه و أمانته و صدقه و حیائه و مزاحه و تواضعه و جلوسه و کرمه و شجاعته، داراى شش فصل است.
  • الباب السادس: فی صفة عبادة رسول اللّه(ص) که داراى سه فصل مى‌باشد.
  • الباب السابع: فی أخبار شتّى من أحوال رسول اللّه(ص)، داراى سه فصل است. در فصل سوم این باب ۳۱۳ حدیث از جوامع الکلم حضرت رسول اکرم صلى‌اللّه‌علیه‌وآله به ترتیب حروف الفبا گرد آمده است.
  • الباب الثامن: فی طبه(ص) و سنّه و وفاته و رؤیته فی المنام که داراى سه فصل مى‌باشد.

خاتمه کتاب هم مشتمل بر هفتاد حدیث در مورد ادعیه‌اى که حضرت با آنها خداوند را مى‌خوانده است مى‌باشد. در ابتداى کتاب یادداشتى از ناشر و شرح حالى از مؤلف به قلم محمد بن علوى بن عباس المالکى الحسنى المکىّ و نیز معرفى کتاب به قلم دکتر احمد بن عبدالعزیز بن قاسم الحدّاد از مدیران اداره اوقاف دبى درج شده است. تصویرى از نسخه خطى کتاب نیز قبل از ورود به متن کتاب آمده است.

منبع

ویکی نور