سوره حجرات

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
<<فتح حجرات ق>>
شماره: ۴۹
جزء : ۲۶
محل نزول: مدینه
ترتيب نزول : ۱۰۷
تعداد آیه : ۱۸
متن و ترجمه سوره

فهرست سوره‌های قرآن


سور ه حجرات چهل و نهمین سوره از قرآن است ودارای 18 آیه است.

نزول

سوره حجرات مدنی است. از حسن و قتاده و عكرمه و ابن عباس نقل شده است كه اين سوره همه‌اش مدنى است جز آيه «يا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْناكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَ أُنْثى‌».(آیه 13)

این سوره در ترتیب مصحف چهل و نهمین سوره و در ترتیب نزول صدو هفتمین سوره قرآن کریم است که پیش از آن سوره مجادله و پس از آن سوره تحریم نازل شده است.

تعداد آيات

با اجماع تمام مفسرين تعداد آيات اين سوره هيجده آيه است.

فضيلت سوره

ابى بن كعب از پیامبر خدا صلی الله علیه و آله روايت كرده است كه فرمودند: (هر كس سوره حجرات را بخواند خداوند به تعداد هر نفر كه او را اطاعت كرده يا نافرمانى مي كند ده حسنه به او خواهد داد.)

حسين بن علاء از امام صادق عليه السلام روايت نموده است كه فرمودند: (هر كس هر شب يا هر روز سوره حجرات را بخواند جزء زيارت كنندگان حضرت محمد صلى اللَّه عليه و آله محسوب خواهد شد).

محتوای سوره

اين سوره مشتمل بر مسائلى از احكام دين است، احكامى كه با آن سعادت زندگى فردى انسان تكميل مى‌شود، و نظام صالح و طيب در مجتمع او مستقر مى‌گردد. بعضى از آن مسائل ادب جميلى است كه بايد بين بنده و خداى سبحان رعايت شود، و پاره‌اى آدابى است كه بندگان خدا بايد در مورد رسول خدا (ص) رعايت كنند، كه در پنج آيه اول سوره آمده. بعضى ديگر آن، احكام مربوط به مسائلى است كه مردم در برخورد با يكديگر در مجتمع زندگى خود بايد آن را رعايت كنند. قسمتى ديگر مربوط به برتریهايى است كه بعضى افراد بر بعض ديگر دارند، و تفاضل و برترى افراد از اهم امورى است كه جامعه مدنى انسان با آن منتظم می‌شود، و انسان را به سوى زندگى توأم با سعادت و عيش پاك و گوارا هدايت میكند، و با آن بين دين حق و باطل فرق می‌گذارد، و می‌فهمد كدام دين حق است، و كدام از سنن اجتماعى قومى است. و در آخر، سوره را با اشاره به حقيقت ايمان و اسلام ختم نموده، بر بشريت منت میگذارد كه نور ايمان را به او افاضه فرموده است [۱]

پانویس

  1. ترجمه الميزان، ج‌18، ص: 455

منابع

  • فضل بن حسن طبرسی، ترجمه مجمع البيان في تفسير القرآن، ج‌23، ص183.
  • محمد حسین طباطبایی، ترجمه تفسیر المیزان،ج‌18، ص: 455 ، قم 1374.
  • ترتیب نزول سوره ها، در همین دانشنامه

پیوست

متن و ترجمه سوره