ثواب الاعمال و عقاب الاعمال (کتاب)

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۹ ژوئیهٔ ۲۰۱۹، ساعت ۱۰:۵۱ توسط Akbari (بحث | مشارکت‌ها)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
ثواب الأعمال و عقاب الأعمال.jpg
نویسنده شیخ صدوق
موضوع احادیث اخلاقی
زبان عربی
تعداد جلد 1

کتاب ثواب الأعمال

معرفی اجمالی كتاب

شیخ صدوق در كتاب ثواب الاعمال روایات فراوانی را در بیان اعمال پسندیده و ناپسند، پاداش اعمال نیك و مجازات اعمال بد بیان كرده است. او همچنین روایاتی از ائمه معصومین علیهم‌السلام درباره اعمال خیری كه خداوند وعده پاداش و اعمال شری كه به آن‌ها وعده عذاب و عقاب داده را آورده است.

این كتاب مانند سایر كتاب‌های شیخ صدوق پیوسته مورد توجه علما، فقها و فضلای شیعه و مردم قرار گرفته و از معتبرترین اصول روایی شیعه به شمار می‌آید.

كتاب ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، دائره المعارف بزرگی است كه در معارف اسلامی، اخلاقی و احكام حلال و حرام بحث كرده و هیچ فقیه، دانشمند و استاد اخلاقی از آن بی‌نیاز نیست.

كتاب حاضر حاوی مطالب مفید و مباحث ارزشمند از جمله روایات نفیس اهل بیت علیهم‌السلام می‌باشد و در شهرت در حد كتب اربعه به حساب می‌آید و مؤلف این کتاب در اجازات روایی از مشایخ بزرگ شیعه می‌باشد و بسیاری از علما و مؤلفان از وی و کتابش روایت نقل كرده‌اند.

كتاب ثواب الاعمال شامل 778 حدیث كه در ضمن 391 عنوان و كتاب عقاب الاعمال نیز شامل 331 حدیث در ضمن 131 عنوان تنظیم شده است.

كتاب ثواب الاعمال شامل موضوعاتی مانند ثواب گفتن لا اله الا الله، رفتن به مسجد، تفكر، ثواب جهاد در راه خدا، زیارت پیامبر و ائمه، حفظ قرآن، توبه، عمل، علم، شادكردن دل برادر مؤمن و موضوعات دیگر می‌باشد و كتاب عقاب الاعمال شامل موضوعاتی مثل: مجازات كسی كه در انجام فرامین الهی سستی می‌كند و در قسم دروغ، زكات ندادن، اذیت مؤمن، قطع رحم، حاكم ستمگر، مجازات ترك امر به معروف و نهی از منكر می‌باشد.

مؤلف

محمد بن علی بن حسین بن موسی بن بابویه قمی(۳۰۵ -۳۸۱ق) متولد شهر قم، معروف به شیخ صدوق و ابن بابویه، از بزرگ‌ترین محدّثین قرن چهارم هجری به شمار می‌آید. کتاب من لایحضره الفقیه از کتب اربعه شیعه اثر اوست. و از آثار وی: مدینة العلم، كمال‌الدین و تمام النعمة، التوحید، الخصال، معانی الأخبار، عیون أخبار الرضا(ع)، أمالی شیخ صدوق، المقنع فی الفقه، الهدایة (فی الأصول و الفروع) می باشد. از اساتید وی می توان به محمد بن حسن بن احمد بن ولید، حمزة بن محمد بن احمد بن جعفر بن محمد بن زید بن على(ع)، ابوالحسن، محمد بن قاسم اشاره کرد. شیخ صدوق در سال 381 ه. وفات نمود.

وضعیت نشر

این كتاب به همت انتشارات رضی قم، در سال 1364 شمسی در یك جلد به زبان عربی چاپ شده است و همچنین ترجمه فارسی آن با متن كتاب به چاپ رسیده است.

منابع

حافظ فرزانه/ مرکز مطالعات و پژوهش‌هاي فرهنگي حوزه علميه، سایت اندیشه قم

پيوندها