التنقیح فی شرح العروة الوثقی (کتاب)

از دانشنامه‌ی اسلامی
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۱۹، ساعت ۰۷:۳۱ توسط Aghajani (بحث | مشارکت‌ها)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
التنقیح فی شرح العروه الوثقی.png
نویسنده ابوالقاسم خوئی
موضوع فقه جعفری
زبان عربی
تعداد جلد 8
ت‍ال‍یف‌ ع‍ل‍ی ال‍غ‍روی

مؤلف

سید ابوالقاسم خوئى فرزند سید على‌اكبر خوئى (م 1413 ق) در شب نیمه رجب در شهر خوى دیده به جهان گشود. وى بعد از گذراندن مقدمات در سیزده سالگى به نجف اشرف رهسپار شد و دروس سطح را از محضر پدر بزرگوارش آقا سید على اكبر خوئى، حاج میرزا فرج الله تبریزى، سید على كازرونى و میرزا محمود شیرازى فراگرفت. او همچنین از دروس خارج فقه و اصول استادانى چون: شیخ الشریعه اصفهانى، حاج شیخ مهدى مازندرانى، میرزاى نائینى، آقا ضیاء عراقى و شیخ محمدحسین اصفهانى بهره مند شد.

سید ابوالقاسم از شیخ محمدجواد بلاغى در علم كلام و تفسیر، از سید حسین بادكوبه اى در حكمت و فلسفه، از میرزا على آقا قاضى در اخلاق و از سید ابوالقاسم خوانسارى در ریاضیات استفاده كرد.

به همت بلند این مرجع بزرگ شیعه مراكز بزرگ تبلیغى در نقاط مختلف جهان مانند نیویورك، لندن، بمبئى، كراچى، مالزى و چند مدرسه علمیه در قم، نجف و مشهد تأسیس شده است.[۱]

یكى از ویژگی‌هاى بارز حضرت آیت الله خوئى تربیت شاگردان بود كه اینك در سراسر جهان پراكنده اند و به خدمت اشتغال دارند و تعدادى از آن‌ها از مراجع مهم جهان اسلام به شمار مى آیند.

تألیفات مهم سید ابوالقاسم خوئى: اجود التقریرات، البیان فى تفسیر القرآن، معجم رجال الحدیث، مبانى تكملة المنهاج، التنقیح، مستند عروة الوثقى، مصباح الفقاهة، محاضرات فى اصول الفقه، دراسات فى الاصول.

معرفى اجمالى كتاب التنقيح فى شرح العروة الوثقى

این كتاب فقه استدلالى است كه در واقع شرح كتاب عروة الوثقى سید كاظم یزدى مى باشد. این اثر تقریر درس حضرت آیت الله خوئى است و به قلم آقاى حاج میرزا على غروى تبریزى یكى از شاگردان وى، نگاشته شده است.

این كتاب با مبحث طهارت شروع شده و مؤلف به بحث اجتهاد و تقلید نپرداخته است زیرا این بحث در مباحث اصولى استاد مطرح شده است؛ البته بعدها مبحث اجتهاد و تقلید بدان ضمیمه شده و انتشار یافته است. از این اثر تاكنون هشت جلد چاپ شده است. این كتاب مرجع مهم براى محققان در حوزه هاى علمیه شیعه است.

وضعیت نشر کتاب

این كتاب به وسیله انتشارات دارالهادى للمطبوعات در قم چاپ و منتشر شده است.

پانویس

  1.  تاریخ فقه و فقها، ص 288.

منابع

کتابشناسی تفصیلی مذاهب اسلامی/ نویسنده: محمدرضا ضمیری