دانشگاه امام حسین (ع)

از دانشنامه‌ی اسلامی
پرش به ناوبری پرش به جستجو
Icon-encycolopedia.jpg

این صفحه مدخلی از فرهنگنامه نهادهای انقلاب اسلامی است

(احتمالا تصرف اندکی صورت گرفته است)


دانشگاه امام حسین علیه السلام یکی از مراکز آموزش عالی دولتی است که در ۱۳۶۵ در تهران تأسیس شد. در آن سال سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در راستای تأمین نیروی انسانی متخصص مورد نیاز خود به ویژه مرتبط با مباحث تخصصی جنگ و دفاع مقدس به تأسیس مرکز آموزش عالی امام حسین علیه السلام مبادرت ورزید.

این مرکز در همان سال توسط شورای گسترش وزارت فرهنگ و آموزش عالی ـ وزارت علوم، تحقیقات و فناوری فعلی ـ مورد تأیید قرار گرفت و از همان سال به جذب و تربیت نیروی متخصص پرداخت. این مرکز یک سال بعد به دانشگاه امام حسین علیه السلام تغییر نام داد و با چهار دانشکده:

  1. علوم پایه
  2. علوم انسانی
  3. علوم فنی و مهندسی
  4. علوم پزشکی به فعالیت‌های آموزشی خود ادامه داد.

در ۱۳۶۹ ش دانشکده‌ی علوم پزشکی از این دانشگاه جدا و با عنوان حقوقی «دانشگاه علوم پزشکی بقیه‌الله عجل الله تعالی فرجه الشریف» به فعالیت مستقل پرداخت. در همان سال «دانشکده‌ی علوم پایه‌ی نظامی»، در اصفهان و زیر نظر این دانشگاه تشکیل شد. از آن سال این دانشگاه با همان ترکیب به فعالیت‌های علمی ـ آموزشی مبادرت می‌ورزد و هم‌اکنون از مراکز آموزشی فعال در کشور است.

دانشجویان این دانشگاه از طریق آزمون سراسری ـ کنکور سراسری ـ و با اعلام چند برابر ظرفیت، انتخاب و پس از گزینش در مرکز سنجش آن دانشگاه به تحصیل در آن دانشگاه می‌پردازند. آنان پس از فراغت از تحصیل به عنوان نیروی متخصص به استخدام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درآمده به فعالیت در آن نهاد انقلابی می‌پردازند. ریاست این دانشگاه بر اساس حکم فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی منصوب می‌شود. این دانشگاه ۸ معاونت بدین شرح دارد:

  1. بازرسی
  2. طرح و برنامه
  3. تحصیلات تکمیلی
  4. آموزشی
  5. پژوهشی
  6. دانشجویی
  7. خدمات مهندسی
  8. اداری و مالی که زیر نظر ریاست دانشگاه به فعالیت می‌پردازند.

این دانشگاه همچنین دارای چهار دانشکده:

  1. علوم انسانی
  2. علوم پایه‌ی نظامی
  3. فنی مهندسی
  4. علوم انسانی و در مجموع بیش از ۵۴ گروه است.

مرکز آموزشی هوا ـ فضای دانشگاه امام حسین علیه السلام با امکانات بسیار خوب یکی از مراکز مهم آموزش‌های هوایی است. علاوه بر آن، این دانشگاه در اغلب استان‌های کشور دارای مرکز آموزش عالی با همان عنوان دانشگاه امام حسین است که برای مراکز سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیرو تربیت می‌کند.

این دانشگاه علاوه بر مراکز آموزشی در زمینه‌ی پژوهشی هم به فعالیت می‌پردازد و هم اکنون چندین پژوهشکده دارد که عبارتند از:

  1. فنی و مهندسی با چهار گروه پژوهشی
  2. علوم انسانی با شش گروه پژوهشی
  3. علوم دفاعی استراتژیک با هفت گروه پژوهشی
  4. علوم پایه با چهار گروه پژوهشی.

همچنین این دانشگاه چندین نشریه‌ی تخصصی دارد که گروه‌های آموزشی و پژوهشی آن را منتشر می‌کنند.

مرکز نشر این دانشگاه نیز از مراکز فعال در زمینه‌ی نشر است و تاکنون صدها اثر را در زمینه‌ی علوم نظامی، سیاسی و... منتشر کرده است. به خصوص این دانشگاه در زمینه‌ی نشر آثار مربوط به جنگ تحمیلی عراق علیه ایران فعال است و ده‌ها اثر در این زمینه منتشر کرده است.

این دانشگاه ابتدا در مقطع کارشناسی به پذیرش و تربیت نیرو می‌پرداخت و بعدها به پذیرش و تربیت نیرو در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا مبادرت ورزید که تاکنون ادامه دارد. در سال تحصیلی ۱۳۸۰ بالغ بر ده هزار نفر دانشجو در این دانشگاه مشغول به تحصیل بودند و تا آن سال بیش از هفت‌هزار نیروی متخصص از این دانشگاه فارغ‌التحصیل شده بود. در این دانشگاه ـ تا ۱۳۸۰ ـ قریب به پانصد نفر هیئت علمی به تدریس اشتغال داشتند و دارند. این دانشگاه از ۱۳۷۹ توسط سردار احمد فضایلی اداره می‌شد و در ۱۳۸۵ ش، سردار احمدیان ریاست این دانشگاه را بر عهده گرفت.

مسعود حجاریان، علی حسینی تاش، علیرضا عندلیب، علیرضا افشار، احمد فضایلی از رؤسای سابق این دانشگاه بودند. از سال ۱۳۸۵ سردار دکتر احمدیان رئیس ستاد مشترک سپاه با حفظ سمت به عنوان رئیس دانشگاه امام حسین علیه السلام منصوب شد که مقارن با انتصاب ایشان تغییرات اساسی و بنیادی در دانشگاه امام حسین علیه‌السلام به وقوع پیوست که این دانشگاه را در راستای اهداف و مأموریت‌های حال و آینده‌ی سپاه ساماندهی نمود. در حال حاضر و بر اساس مأموریت جدید برخی دانشکده‌ها و پژوهشکده‌ها در هم ادغام شده است و دافوس سپاه (دانشکده، فرماندهی و ستاد) نیز به مجموعه‌ی دانشگاه امام حسین علیه السلام الحاق شده است.

منابع